![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zakochałam się w aseksualnym chłopaku.
Sytuacja wygląda następująco. Jakiś miesiąc temu poznałam poprzez moich znajomych pewnego chłopaka. Najpierw spotykaliśmy się w większym gronie osób i złapaliśmy się ze sobą bardzo dobry kontakt. Potem pojawiły się spotkania we dwójkę, randki, na których całowaliśmy się, przytulaliśmy się. Zauroczyłam się w nim i zaczęłam angażować w tę relację - on zresztą też. To naprawdę cudowny chłopak: przystojny, totalnie w moim typie, inteligentny, troskliwy, z poczuciem humoru, mamy wspólne zainteresowania i wiele tematów do rozmów. Ale pojawił się pewien problem. Dwa dni temu przyznał mi się, że jest aseksualny (nie mylić z aromantyczny) i, szczerzę mówiąc, jestem w ciężkim szoku, bo pierwszy raz przytrafiła mi się taka sytuacja i nigdy bym tego nie przypuszczała, chociażby patrząc na to, jakie żarty mówił w towarzystwie. Powiedział, że zależy mu na mnie, ale musi być ze mną szczery. Ja odpowiedziałam póki co tylko tyle, że muszę to sobie wszystko na spokojnie przemyśleć. Bardzo zaangażowałam się w tę reakcję, liczyłam na stworzenie związku, ale nie wiem, czy w tej sytuacji mamy szansę go stworzyć. Ja aseksualna NIE jestem, ale też nie uważam seksu za coś szczególnie ważnego w związku, nie czuję się póki co gotowa na rozpoczęcie życia seksualnego, choć w późniejszej przyszłości pewnie będę chciała. Sądzicie, że w tej sytuacji mamy jakieś szanse, żeby stworzyć udany związek? Warto brnąć w tę reakcję czy lepiej już teraz odpuścić? Myślicie, że za jakiś czas zacznie mi przeszkadzać, że nie mogę mieć z nim seksu? Może któraś z Was była kiedyś w podobnej sytuacji?
To naprawdę świetny chłopak. Myślałam wręcz, że ideał, póki się nie dowiedziałam o tym. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zakochałam się w aseksualnym chłopaku.
Poznałaś gościa miesiąc temu, a już się wielce zakochałaś, potencjalnie chcesz rezygnować z ważnej sfery życia i związku jaką jest sfera seksualna, bo patrzysz na niego przez różowe okulary oraz generalnie kilka innych śmiałych założeń. Całość brzmi po prostu niedojrzale. Ty go de facto nie znasz.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-10-22 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja bym nie weszła w związek z facetem aseksualnym. Chyba, że pod warunkiem, że otwieramy relację i mogę sypiać z kim chce, ale to też musiałoby mi wybitnie zależeć na nim, żebym się zgodziła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88224235]No nic dziwnego, że nie uważasz seksu za nic ważnego w związku skoro go nie uprawiałaś. Takie deklaracje to miałyby sens jakbyś była aktywna, a jakoś szczególnie za seksem nie przepadała, ale ty nawet nie wiesz z czego chcesz zrezygnować. Zgadzam się - to naiwne i niedojrzałe. Ile masz lat?
Ja bym nie weszła w związek z facetem aseksualnym. Chyba, że pod warunkiem, że otwieramy relację i mogę sypiać z kim chce, ale to też musiałoby mi wybitnie zależeć na nim, żebym się zgodziła.[/QUOTE] Dokładnie. Zakładam, że jest bardzo młoda i mało doświadczona. Sama swego czasu deklarowałam pod wpływem zauroczenia przystojnym rolnikiem, że chętnie porzucę miasto i będę krpwy doić. ![]()
![]() |
#6 |
Lady in red.
|
Teraz jeszcze seksu nie znasz, ale potem się zamęczysz z frustracji, że chciałabyś tego doświadczyć, a Twojego partnera taka bliskość zupełnie nie interesuje.
Ja bym odpuściła po miesiącu zamiast się w to pchać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
ale wiesz, że aseksualny nie oznacza z automatu, że się seksu nie uprawia? Będąc aseksualnym można uprawiać seks.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88224429]ale wiesz, że aseksualny nie oznacza z automatu, że się seksu nie uprawia? Będąc aseksualnym można uprawiać seks.[/QUOTE]
Uprawianie seksu z osoba aseksualną, to musi być rozkosz nie z tej Ziemi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie pakuj się w to, szkoda życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88224429]ale wiesz, że aseksualny nie oznacza z automatu, że się seksu nie uprawia? Będąc aseksualnym można uprawiać seks.[/QUOTE]Ale jak to ma wyglądać? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić? Facet np. dwa razy w tygodniu przymusza się do robienia czegoś, czego nie lubi, nie czuje, co go zupełnie nie interesuje, żeby zaspokoić swoją dziewczynę? Tylko czy uda się ją zaspokoić w taki sposób? Bo ja myślę, że po pierwsze to bym nie była wcale podniecona wizją takiego seksu, a po drugie czułabym się jak zwyrol sprawiając, że ktoś przymusza się dla mojej, w tej sytuacji wątpliwej, przyjemności.
Zawsze jeszcze pozostaje opcja otwartego związku, ale to trochę kontrowersyjne (autorka przeżyłaby swój pierwszy raz z kimś przypadkowym zamiast z własnym partnerem) i nie wiadomo, czy zadziała u nich i czy ten seks na boku nie rozwali im jednak związku. Bo równie dobrze jak autorka zobaczy, jak wygląda seks, to może nie chcieć już związku z aseksualnym człowiekiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez bardzosmutnadziewczyna Czas edycji: 2020-10-22 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88224429]ale wiesz, że aseksualny nie oznacza z automatu, że się seksu nie uprawia? Będąc aseksualnym można uprawiać seks.[/QUOTE]
No tak, laska ma swojego chłoptasia dosłownie GWAŁCIĆ. Tak, gwałcić. Bo on nie będzie miał ochoty, będzie się zmuszał. No brawo, super pomysł ![]() Autorko, znacie się tylko miesiąc. Odpuść tą znajomość, zakochasz się w kimś innym jeszcze wiele razy. Jak będziesz tego chciała to będziesz czuła frustracje, on się nie zmieni na pewno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88224235]No nic dziwnego, że nie uważasz seksu za nic ważnego w związku skoro go nie uprawiałaś. Takie deklaracje to miałyby sens jakbyś była aktywna, a jakoś szczególnie za seksem nie przepadała, ale ty nawet nie wiesz z czego chcesz zrezygnować. Zgadzam się - to naiwne i niedojrzałe. Ile masz lat?
Ja bym nie weszła w związek z facetem aseksualnym. Chyba, że pod warunkiem, że otwieramy relację i mogę sypiać z kim chce, ale to też musiałoby mi wybitnie zależeć na nim, żebym się zgodziła.[/QUOTE]Ja 19, on 20. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bylam w obu typach związków - takim właśnie od macania się gdzie popadnie, oraz takim z planowaniem seksu z kalendarzem w ręku. Nie warto. To strasznie frustrujące na dłuższą metę, chyba że komuś to nie przeszkadza. Mi brakowało spontana i pożądania w tym wszystkim. Plus związku z kalendarzem był taki, że sam seks potrafił dłużej trwać, bo facet mniej napalony wolniej dochodził, może z aseksualnym byłoby podobnie. ![]() A pierwszy raz mogą przeżyć akurat razem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
życie seksualne w każdym związku może wyglądać różnie, podobnie różnie wyglądają potrzeby seksualne, jak i sposób ich realizacji u osób aseksualnych i alloseksualnych. Przed każdą aktywnością seksualną potrzebna jest zgoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;88224774]Przyznam, że myślałam, że jesteście młodsi. W takim razie tym bardziej nie ma sensu dla mnie pchanie się w coś takiego. Jego seksualności raczej jest już z definiowana i jak nie czuje pociągu to nie czuje. A ty czemu się nie czujesz gotowa na rozpoczęcie współżycia? Masz jakieś konserwatywne poglądy na ten temat? Nie odczuwasz potrzeb seksualnych?[/QUOTE]Odczuwam potrzeby seksualne, to wiem na pewno. Ale nie czuję się wystarczająco dojrzała psychicznie, żeby zacząć życie seksualne. Mam dużo obaw z tym związanych. Poza tym panicznie boję się wpadki mimo stosowania antykoncepcji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zaszkodziłoby pogadanie z psychologiem, czy seksuologiem. Czy chociażby jakimś fajnym, mającym dobre opinie ginekologiem. Nie o tym facecie, a o Twoich obawach.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-10-22 o 12:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że ten związek nie ma sensu. Teraz jesteś zauroczona nowo poznanym facetem, więc deklarujesz, że możesz się poświęcić dla niego i z seksu zrezygnować, ale natury własnej nie oszukasz. Zakończ to, zanim Ty się zakochasz, on się zakocha i oboje będziecie cierpieć. Znajdziesz sobie kogoś bardziej pasującego do siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez bardzosmutnadziewczyna Czas edycji: 2020-10-22 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Lady in red.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie jest cudowny, bo jest aseksualny. Aseksualność to nie jest trądzik, z którego się wyrasta. Do Ciebie chyba nie dociera, że nigdy nie będziesz pożądana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co zrobisz jak Twoja seksualnosc sie obudzi? Wyobraz sobie, ze jestes w zwiazku z kims, kto Cie nie kocha, ale jestes dobrym materialem na zone - i on Ci to mowi wprost, jestes, bo dobrze gotujesz, fajnie sie wam gada, wygodnie mu z Toba, ale to tyle, kochac Cie nie kocha. Tak samo bedziesz sie czuc, jak w koncu zapragniesz seksu, a on albo bedzie to robil dla Ciebie lub z poczucia obowiazku, albo powie Ci, ze masz wolna reke i mozesz sypiac z innymi. Seks lub jego brak to nie jest dysproporcja na miare "on lubi kawe, ja nie znosze", to jest bardzo wazna czesc zycia "zdrowej"* osoby i skrajnie rozne preference zawsze zrodza frustracje. To absolutnie nie jest wina chlopaka, jest jaki jest - bardzo dobrze o nim swiadczy, ze od razu Ci powiedzial. Jak widac on duzo bardziej obiektywnie podchodzi do sprawy niz Ty, bo zdaje sobie sprawe, ze seks jest istotna czescia zwiazku - Ty zdecydowanie bagatelizujesz znaczenie czegos, co w "normalnym*" zwiazku jest jednym z fundamentow bliskosci i zaufania. *zdrowy / normalny w znaczeniu: norma, cos co jest najczesciej spotykane. Wiekszosc osob odczuwa pociag i chce seksu, wchodzac w intymna relacje raczej z gory sie zaklada, ze ten fizyczny aspekt sie pojawi i to mam na mysli piszac "normalny" czy "zdrowy". Absolutnie nie uwazam, ze z osobami aseksualnymi jest cos nie tak - sa jakie sa, jak najbardziej maja prawo do milosci i szczesliwych zwiazkow. Po prostu aseksualnosc to nie jest cos, co sie spotyka na codzien.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Może ona ma gdzieś z tyłu głowy nadzieję, że mu się odmieni. Oczywiści wszystko zakładając, że facet mówi prawdę, a nie np. robi sobie z dziewczyny wygodną przykrywkę.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-10-22 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaki kit miałby mi niby wciskać? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No użyj wyobraźni. Nie znasz go właściwie. On może sam jeszcze siebie nie znać i dużo rzeczy może mu się wydawać. Lub znać i ukrywać.
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wciąż nie widzę powodu, dla którego miałby mnie oszukiwać i tracić czas na moją osobę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez dziewczyna_z_sasiedztwa Czas edycji: 2020-10-22 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No jak już pisałam: każdego szkoda. Idź w to. Pretensje potem tylko do siebie.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2020-10-22 o 16:10 Powód: Brak w |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.