Zostaæ programistk± - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2023-09-12, 04:16   #1
DzieckoHagrida
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 301

Zostaæ programistk±

Proszê o nie przenoszenie mojego w±tku.

Mam 31 lat, moje dotychczasowe ¿ycie to katastrofa. Skoñczy³am studia humanistyczne, zawsze wykonywa³am prace nisko p³atne i takie, których nie znosi³am. Przez to dorobi³am siê depresji, moja kondycja przez lata by³a dramatyczna.

Nieoczekiwanie, moi rodzice zyskali porz±dny zastrzyk gotówki i kiedy powiedzia³am im, ¿e jestem nieszczê¶liwa i chcia³abym siê przekwalifikowaæ na co¶ sensownego, ale jestem zmêczona po pracy i nie jestem w stanie siê za nic zabraæ, poeiedzieli ¿e przez rok, dwa mogliby mnie utrzymywaæ jak obiecam ¿e ca³± sob± zaanga¿ujê siê w naukê nowego zawodu.

My¶lê o programowaniu ale na grupach specjalistycznych pisz±, ¿e trudno o pracê dla juniora, sztuczna inteligencja wykonuje wiêkszo¶æ prac... No i ciê¿ko siê tam czego¶ dowiedzieæ naprawdê sensownego, wiêc potrzebujê porozmawiaæ o tym na takim forum jak to. Czy je¶li siê w pe³ni zaanga¿ujê w naukê, to po roku-dwóch dostanê jak±¶ sensown± pracê? Czego siê spodziewaæ?
DzieckoHagrida jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 09:12   #2
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 096
Dot.: Zostaæ programistk±

Nikt ci gwarancji nie da, ¿e dostaniesz pracê i kiedy. W przypadku juniorów jest trudno, ale na pewno nie jest to niemo¿liwe.

Zacznij mo¿e od kursów internetowych bez wydawania pieniêdzy, ¿eby zobaczyæ co ci siê konkretnie podoba i w jakim kierunku by¶ siê chcia³a rozwijaæ, bo programowanie to bardzo szeroki temat.
PumpkinEyes jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 09:21   #3
Magmag0194
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 790

Co¶ oprócz zarobków motywuje Ciê do IT?
Bo autentycznie ciê¿ko mi uwierzyæ ¿e osoba, która jest z natury humanist± nagle odkrywa w sobie mi³o¶æ do jakby nie patrzeæ ¶cis³ej bran¿y.
Je¶li motywuje Ciê tylko kasa - odpu¶æ sobie, bo siê nie przebijesz. Pracê dostaj± tylko najlepsi, pasjonaci, ludzie umiej±cy rozwi±zywaæ problemy.
IT to nie jest jedyna bran¿a gdzie da siê zarobiæ po ludzku. Ok, mo¿e jedna z nielicznych gdzie zarobki to 10k+, ale moim zdaniem 7-8 jest osi±galne w wiêkszo¶ci zawodów, a to ju¿ przyzwoite pieni±dze.

Radzê Ci zanim po¶wiêcisz czas i pieni±dze na przebran¿owienie, id¼ do doradcy zawodowego, zrób test kompetencji.
Magmag0194 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 09:45   #4
karawanna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 319

Praca w IT rzeczywi¶cie jest kusz±ca, ale czy to koniecznie musi byæ programowanie? W IT s± równie¿ inne zawody, jak product ownerzy/product managerowie, scrum masterzy czy chocia¿by testerzy. Czy naprawdê programowanie jest w krêgu Twoich zainteresowan, próbowa³a¶ w ogóle co¶ sama zakodowaæ czy zrobiæ jaki¶ prosty tutorial na pocz±tek, ¿eby sprawdziæ czy to w ogóle jest dla Ciebie? Mo¿e zacznij od tego, zamiast inwestowaæ gruba kasê w jaki¶ bootcamp, ¿eby w po³owie stwierdziæ ¿e to jednak nie jest to.
Plus w tym roku bran¿a IT przechodzi³a mocny kryzys i wiele firm przeprowadza³o masowe zwolnienia i zamyka³o rekrutacje. Czê¶æ dalej boryka siê z tym ¿eby wyj¶æ na prost±. Jeszcze parê lat temu próg wej¶cia do IT by³ naprawdê ca³kiem niski, obecnie nie jest ju¿ tak ³atwo.
Nie wiadomo jak sztuczna inteligencja rozwinie siê na przestrzeni najblizszych lat, raczej nikt tego nie wie. Obecnie w firmie w której pracujê sami mo¿emy z niej korzystaæ i owszem, jaki¶ kod Ci napisze, ale czy dobry to ju¿ rzadko siê zdarza

Wys³ane z mojego SM-S901B przy u¿yciu Tapatalka
karawanna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 09:52   #5
e76d97b7f2f4def6580f4ffabee5373be9c068d1_669ee47689357
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 11

Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am
e76d97b7f2f4def6580f4ffabee5373be9c068d1_669ee47689357 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:22   #6
KiedysToBylo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 115

Cytat:
Napisane przez Magmag0194 Poka¿ wiadomo¶æ
Pracê dostaj± tylko najlepsi, pasjonaci, ludzie umiej±cy rozwi±zywaæ problemy.
Pracujesz w IT, ¿e siê wypowiadasz czy wiesz to z artyku³ów z onetu?

Powiem tak - pracujê jako programistka ju¿ prawie 10 lat, nie jest to ¿adna moja pasja, a ten zawód wykonujê tylko dla pieniêdzy. Nigdy nie by³am najlepsza, nie jestem te¿ po informatyce. Nigdy nie by³am jakim¶ asem, ot, przeciêtny koder. Czêsto teamy potrzebuj± osób na ró¿nym poziomie, by po prostu by³ balans - trochê wymiataczy, trochê przeciêtnych i zawsze te¿ jakich¶ s³abiaków kilku siê trafi. Praca dosyæ lekka, ¶rednio dziennie schodzi mi ok. 4 godziny.
Niestety jednak mi siê ju¿ znudzi³o IT i planujê za kilka lat to porzuciæ, by zaj±æ siê czym¶ bardziej kreatywnym. Inwestowa³am kasê, by mieæ dochód pasywny, który zapewni mi utrzymanie na jakim¶ zno¶nym poziomie, gdy porzucê t± pracê na rzecz czego¶ potencjalnie mniej dochodowego.

Wydaje mi siê, ¿e je¶li chcesz zarobiæ to warto. Mo¿e nawet Ci siê spodobaæ. My¶lisz ju¿ o jakich¶ konkretnych technologiach czy na razie siê rozeznajesz?

No i popieram PumpkinEyes, chyba bardziej by siê op³aca³o po prostu znale¼æ sobie kursy on-line. Nie s± drogie, a mo¿na ca³kiem nie¼le opanowaæ dan± technologiê. Obecnie zmieniam stack techniczny na trochê inny i przerabiam kursy na stronie Udemy. Poleciæ mogê jeszcze Pluralsight. Nawet na youtube co¶ tam dobrego mo¿na znale¼æ

[1=e76d97b7f2f4def6580f4ff abee5373be9c068d1_669ee47 689357;89667758]Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am[/QUOTE]

A to ciekawe, bo jako¶ ja przegl±dam oferty i nie widujê praktycznie ¿adnych z egzotycznymi jêzykami obcymi.
Ale jak widaæ na wiza¿u wszyscy znaj± siê na wszystkim najlepiej xD.

Edytowane przez KiedysToBylo
Czas edycji: 2023-09-12 o 10:24
KiedysToBylo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:25   #7
Ruwi
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 263

Zastrzyk gotówki mo¿na w pierwszej kolejno¶ci wykorzystaæ na terapiê (chyba, ¿e ju¿ to robisz).
Na pewno nie polecam rzucania wszystkiego i w ciemno po¶wiêcania siê dla nauki programowania. Najpierw spróbuj i zobacz, czy to w ogóle dla Ciebie. Sama jestem programistk± z dekad± sta¿u i sporo anga¿uje siê w pomaganie innym w wej¶ciu do IT, niestety w praktyce wiêkszo¶æ osób odpada, kiedy orientuje siê, jaki to jest ogrom pracy. Trzeba te¿ mieæ predyspozycje, który nie ka¿dy posiada. Nie mówiê tam o ¿adnym byciu pasjonatem, który od dzieciñstwa pisa³ programy w piwnicy, bo to akurat nie ma znaczenia, je¶li siê chce byæ takim zwyk³ym programist± :P Trzeba mieæ po prostu bardzo dobr± motywacjê, wsparcie bliskich te¿ jest wa¿ne, a to jak widzê masz. Spróbowaæ zawsze warto (choæby po to, ¿eby trochê mózg rozruszaæ), tylko mo¿e nie ³adowaæ na start grubych tysiêcy w kursy.
Ruwi jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:32   #8
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 803

Cytat:
Napisane przez DzieckoHagrida Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê o nie przenoszenie mojego w±tku.

Mam 31 lat, moje dotychczasowe ¿ycie to katastrofa. Skoñczy³am studia humanistyczne, zawsze wykonywa³am prace nisko p³atne i takie, których nie znosi³am. Przez to dorobi³am siê depresji, moja kondycja przez lata by³a dramatyczna.

Nieoczekiwanie, moi rodzice zyskali porz±dny zastrzyk gotówki i kiedy powiedzia³am im, ¿e jestem nieszczê¶liwa i chcia³abym siê przekwalifikowaæ na co¶ sensownego, ale jestem zmêczona po pracy i nie jestem w stanie siê za nic zabraæ, poeiedzieli ¿e przez rok, dwa mogliby mnie utrzymywaæ jak obiecam ¿e ca³± sob± zaanga¿ujê siê w naukê nowego zawodu.

My¶lê o programowaniu ale na grupach specjalistycznych pisz±, ¿e trudno o pracê dla juniora, sztuczna inteligencja wykonuje wiêkszo¶æ prac... No i ciê¿ko siê tam czego¶ dowiedzieæ naprawdê sensownego, wiêc potrzebujê porozmawiaæ o tym na takim forum jak to. Czy je¶li siê w pe³ni zaanga¿ujê w naukê, to po roku-dwóch dostanê jak±¶ sensown± pracê? Czego siê spodziewaæ?
a czy ciebie w ogóle to interesuje? zacznij mo¿e najpierw pracê w tej bran¿y, np. jako tester (wiêkszo¶æ firm praktycznie nie ma wymagañ na entry level), i sprawd¼ czy ci to odpowiada, a nie chcesz przez dwa lata nie pracowaæ i wydawaæ pieni±dze rodziców na co¶, w czym znowu siê nie odnajdziesz.
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:44   #9
dagmaraxd
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 78

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89667817]a czy ciebie w ogóle to interesuje? zacznij mo¿e najpierw pracê w tej bran¿y, np. jako tester (wiêkszo¶æ firm praktycznie nie ma wymagañ na entry level), i sprawd¼ czy ci to odpowiada, a nie chcesz przez dwa lata nie pracowaæ i wydawaæ pieni±dze rodziców na co¶, w czym znowu siê nie odnajdziesz.[/QUOTE]

na testera na entry level przychodzi po 600 CV i czasy kiedy wbicie do IT przez testerke bylo latwe i przyjemne, juz dawno minely
dagmaraxd jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:50   #10
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Ja tylko dodam, ¿e przy obecnej sytuacji na rynku wej¶cie do IT jako tester manualny, UX czy PM jest dopiero trudne. Po pierwsze im mniej techniczna rola, tym wiêksza konkurencja, a tym samym mniejsza szansa siê za³apaæ. Po drugie, du¿o firm (poza wielkimi korpo, a te znowu czêsto maj± fetysz studiów kierunkowych) taki ludzi w ogóle nie zatrudnia, bo to dla nich zbytek kasy. Ja przynajmniej jeszcze w ¿adnym zespole nie mia³am scrum mastera z prawdziwego zdarzenia. Zwykle kwestiami zwi±zanymi z agaile zajmowa³ siê jaki¶ QA albo manager. Tak samo za UX i design zwykle odpowiedzialni byli po prostu programi¶ci front-end.
Stary 2023-09-12, 10:51   #11
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 756

Cytat:
Napisane przez Magmag0194 Poka¿ wiadomo¶æ
Je¶li motywuje Ciê tylko kasa - odpu¶æ sobie, bo siê nie przebijesz. Pracê dostaj± tylko najlepsi, pasjonaci, ludzie umiej±cy rozwi±zywaæ problemy.
Do dzisiaj ¿a³ujê, ¿e lata temu uwierzy³am w podobne bzdury.
To znaczy problemy umiem rozwi±zywaæ, ale uwa¿a³am, ¿e typowe IT to tylko dla pasjonatów. A im cz³owiek m³odszy, tym jednak ³atwiej...

[1=e76d97b7f2f4def6580f4ff abee5373be9c068d1_669ee47 689357;89667758]Wydaje mi siê ¿e bran¿a IT jest do¶æ op³acalna, zw³aszcza je¶li prócz umiejêtno¶ci programowania zna siê jaki¶ egzotyczny jêzyk tj. szwedzki/duñski/fiñski. Bardzo du¿o jest ofert w³a¶nie dl programistów z takim jêzykiem, jak patrzy³am[/QUOTE]
:conf used:

[1=0fb2986dc06479a38c396fe 4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a 18ec99;89667817]a czy ciebie w ogóle to interesuje? zacznij mo¿e najpierw pracê w tej bran¿y, np. jako tester (wiêkszo¶æ firm praktycznie nie ma wymagañ na entry level), i sprawd¼ czy ci to odpowiada, a nie chcesz przez dwa lata nie pracowaæ i wydawaæ pieni±dze rodziców na co¶, w czym znowu siê nie odnajdziesz.[/QUOTE]
Na forach widzê opinie, ¿e jako tester te¿ ju¿ nie jest tak ³atwo. Co prawda kiedy¶ na dowód wypisano, co trzeba umieæ i nie znalaz³am na tej li¶cie nic trudnego, ale jednak - podobno - nie jest tak, ¿e zupe³nie bez wymagañ.

Osobi¶cie te¿ sugerowa³abym najpierw sprawdziæ, czy to w ogóle to. Wybraæ dziedzinê, technologiê, znale¼æ materia³y i próbowaæ. Nie ka¿dy siê nadaje i nie ka¿demu takie zajêcie bêdzie odpowiadaæ.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 10:53   #12
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dagmaraxd Poka¿ wiadomo¶æ
na testera na entry level przychodzi po 600 CV i czasy kiedy wbicie do IT przez testerke bylo latwe i przyjemne, juz dawno minely

Poza tym ma³o kto potrzebuje testera manualnego, a tester automatyczny to wcale nie ³atwiejsza rola od programisty, bo te¿ trzeba umieæ pisaæ scenariusze i skrypty testowe.
Stary 2023-09-12, 10:55   #13
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 756

Cytat:
Napisane przez PumpkinEyes Poka¿ wiadomo¶æ
Ja tylko dodam, ¿e przy obecnej sytuacji na rynku wej¶cie do IT jako tester manualny, UX czy PM jest dopiero trudne. Po pierwsze im mniej techniczna rola, tym wiêksza konkurencja, a tym samym mniejsza szansa siê za³apaæ. Po drugie, du¿o firm (poza wielkimi korpo, a te znowu czêsto maj± fetysz studiów kierunkowych) taki ludzi w ogóle nie zatrudnia, bo to dla nich zbytek kasy. Ja przynajmniej jeszcze w ¿adnym zespole nie mia³am scrum mastera z prawdziwego zdarzenia. Zwykle kwestiami zwi±zanymi z agaile zajmowa³ siê jaki¶ QA albo manager. Tak samo za UX i design zwykle odpowiedzialni byli po prostu programi¶ci front-end.
O, tak podejrzewa³am, ¿e tak to zwykle wygl±da, ale ja to w sumie nie wiem. A czêsto widzê zachêty do pój¶cia choæby w UX.
695d786c3492781c3fd020c39a3abf990173eddf_6577a2b887a02 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 11:01   #14
KsiezycNaPatelni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

Cytat:
Napisane przez dagmaraxd Poka¿ wiadomo¶æ
Dokladnie. 10 lat temu wystarczyl fakt i chec klikania, aby zostac testerem. Obecnie jest mnostwo juniorow po kursach, bez doswiadczenia, przekonanych ze to wystarczy, aby dostac swietnie platna prace, a tak nie jest.

Konkurencja jest duza i duzo testerow juniorow szuka jakiegokolwiek doswiadczenia - staze, zlecenia albo gamedev, ktory najczesciej jest kiepskoplatny - ale wpis w CV moze otworzyc drzwi wyzej. Zwlaszcza, ze jest teraz kryzys i duzo osob stracilo projekty i prace, wiec nie jest tak prosto.

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Niedawno u mnie firmie szukalismy testera bez lub z minimalnym doswiadczeniem - na 100 cv, ktore przyszly, polowa kandydatow nie miala zadnego doswiadczenia, wiec odpadla z miejsca, i wybieralismy z tych pozostalych, ktorzy jakies doswiadczenie mieli a jesli go nie mieli nadrabiali czyms (np. techniczne studia), a pracuje w malej firmie.
KsiezycNaPatelni jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 11:02   #15
KiedysToBylo
Raczkowanie

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89667832]Wybraæ dziedzinê, technologiê, znale¼æ materia³y i próbowaæ. Nie ka¿dy siê nadaje i nie ka¿demu takie zajêcie bêdzie odpowiadaæ.[/QUOTE]

O to to

Warto przeprowadziæ jaki¶ ma³y research w internecie, by siê dowiedzieæ, jakie technologie do czego s³u¿± i co do Ciebie wstêpnie najbardziej przemawia.
Ze swojej strony mogê poleciæ stronkê nofluffjobs do przegl±dania ofert pracy. Mo¿na wpisaæ sobie "junior", obadaæ wid³y p³acowe, ilo¶æ ofert w danych technologiach, wymagania itp.

My¶lê, ¿e plan jak najbardziej do zrealizowania w rok, je¶li bêdziesz trzymaæ dyscyplinê i codziennie po¶wiêcisz te dwie godzinki

Mo¿e Ci siê te¿ op³aciæ stworzenie jakiego¶ hobbystycznego projektu i wrzucenie go na githuba jako swojego rodzaju portfolio.
Stary 2023-09-12, 11:05   #16
PumpkinEyes
Zakorzenienie

[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;89667837]O, tak podejrzewa³am, ¿e tak to zwykle wygl±da, ale ja to w sumie nie wiem. A czêsto widzê zachêty do pój¶cia choæby w UX.[/QUOTE]

Bo to ciekawy kierunek i wdziêczny do nauki. Tyle ¿e zapotrzebowanie rynku nie jest na tyle du¿e, ¿eby potem ci absolwenci kursów i podyplomówek mogli znale¼æ pracê. Jak kto¶ zna jêzyki to jeszcze pó³ biedy, bo mo¿e szukaæ zdalnie zagranic± i ma szerszy rynek, ale w przypadku juniorów to te¿ nie jest ³atwe.

Jak pracowa³am w startupach to o osobnych zespo³ach UX mo¿na zapomnieæ. U mojego faceta w du¿ym miêdzynarodowym korpo w oddziale polskim za tê dzia³kê odpowiada tylko kilka osób na kilkaset w sumie zatrudnionych i z tego co mi wiadomo to bli¿ej im do seniorów ni¿ juniorów.
Stary 2023-09-12, 11:05   #17
KsiezycNaPatelni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

Swoja droga, moim zdaniem drogi kurs programistyczny za duza kase rodzicow, to ostatnie co powinnas zrobic. Masz kiepski stan psychiczny, taki kurs to dodatkowa presja (rodzice placa), a dodatkowo wchodzisz do totalnie nieznanej rzeki - moze polubisz programowanie, ale istnieje tez spora szansa, ze Ci sie to nie spodoba i co wtedy?

Kup kurs na udemy np. z pythona, javascriptu za 50 zl (sa czesto w promce), najlepiej jakiegos polskiego albo anglojezycznego lektora (tylko nie kogos z Indii, maja kiepski akcent i to zniecheca) i porob go sobie na spokojnie. Gdy skonczysz 1 - 2 takie kursy, i wciaz bedziesz chciala "isc w programiste" to mozesz pomyslec. Czesto, jak rekrutuje sie devow, na pytanie, jak kandydaci to "kiepsko, mnostwo kandydatow z bootcampow", wiec taki drogi kurs, nie jest pewnikiem otrzymania roboty.
KsiezycNaPatelni jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 11:07   #18
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 803

ja pracuje w outsourcingu i w tych firmach na pewno nie ma problemu, ¿eby siê dostaæ. masa ludzi bez wykszta³cenia i do¶wiadczenia zatrudnia siê w³a¶nie w takich firmach, najczê¶ciej korpo, ¿eby siê obyæ ze ¶rodowiskiem, a po max roku leci dalej, powoli ma³ymi krokami dopisuj± sobie kolejne etapy do CV.

i to przecie¿ oczywiste, ¿e nie zaczynasz od #15k
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 11:08   #19
Sharkoon
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Nie ma gwarancji na nic. Ja pracujê w bran¿y kreatywnej - jako grafik/monta¿ysta video i powiem szczerze ¿e po 3 latach mam ju¿ bardzo dobr± pensjê ale od jakiego¶ pó³ roku tylko czekam a¿ moj± pracê zast±pi sztuczna inteligencja i to raczej kwestia bli¿ej 3 lat ni¿ 30. My¶lê, ¿e podobnie bêdzie z programowaniem, chocia¿ tam pewnie zajmie to d³u¿ej plus bêd± potrzebni "do¶wiadczeni" programi¶ci którzy bêd± niejako obs³ugiwaæ AI. Reasumuj±c to bym chyba siê nie pcha³ teraz, bo mo¿esz po¶wiêciæ ko³o roku na naukê, popracujesz 3 lata i nagle siê oka¿e, ¿e bran¿a siê zaczyna koñczyæ. Ja zaczynam my¶leæ ¿eby zacz±æ siê uczyæ murowaæ albo k³a¶æ p³ytki, bo te¿ mo¿na zarobiæ ponad 10k, a tego to AI nie zast±pi tak szybko. Chocia¿ to chyba typowo "mêskie" zawody.
Sharkoon jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 11:09   #20
KiedysToBylo
Raczkowanie

O, co mi jeszcze przysz³o do g³owy to przejrzenie sobie strony Glassdoor - mo¿na tam znale¼æ rodzaj pytañ, które pojawiaj± siê na rozmowie rekrutacyjnej w danej firmie na konkretne stanowisko. Zawsze to pozwala siê wstêpnie rozeznaæ, do jakiego poziomu trzeba dobiæ, je¶li chodzi o umiejêtno¶ci.

No i zgodzê siê z przedmówczyniami, ¿e na juniorskie stanowiska chêtnych jest zapewne sporo, ale z drugiej strony wiêkszo¶æ z nich nie ma nie wiadomo jakich umiejêtno¶ci i odpowiednio zdeterminowana osoba na pewno siê przebije.

No i sugerowaæ siê chyba najbezpieczniej opiniami ludzi z bran¿y. Jak widaæ pe³no tutaj znawców tematu, którzy siê poczuwaj± do wyra¿enia opinii, bo przeczytali kilka artyku³ów na onecie lub pudelku albo ich szwagier pracuje w IT xD.

Edytowane przez KiedysToBylo
Czas edycji: 2023-09-12 o 11:16
Stary 2023-09-12, 11:29   #21
skara
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 606

Mnie siê spodoba³a rada pój¶cia do dobrego doradcy zawodowego. Mo¿e podsunie pomys³ na zajêcie bardziej zwi±zane z dotychczasowymi studiami, a przyzwoicie p³atne? Poza tym, autorko, jeste¶ w kiepskim stanie psychicznym, a pój¶cie w IT wygl±da na miotanie siê. Uporz±dkuj swoj± g³owê, a na drugim miejscu bierz siê za zmianê zawodu.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 12:35   #22
aninudy
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 809

Cytat:
Napisane przez skara Poka¿ wiadomo¶æ
Mnie siê spodoba³a rada pój¶cia do dobrego doradcy zawodowego. Mo¿e podsunie pomys³ na zajêcie bardziej zwi±zane z dotychczasowymi studiami, a przyzwoicie p³atne? Poza tym, autorko, jeste¶ w kiepskim stanie psychicznym, a pój¶cie w IT wygl±da na miotanie siê. Uporz±dkuj swoj± g³owê, a na drugim miejscu bierz siê za zmianê zawodu.

Te¿ tak uwa¿am.
I podczas depresji ciê¿ko siê uczyæ, wiêc najpierw tutaj porz±dek.
I podczas depresji trudno okre¶liæ czasami co siê lubi.

aninudy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 13:29   #23
XmasVvir
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 19

Powiem ci, ¿e wydaje mi siê, ¿e przy depresji i obecnej konkurencji trzeba mieæ w tym zaparcie. Ja odpu¶ci³am po pó³ roku studiów i teraz wydaje mi siê, ¿e to dobra decyzja, bo mam spoko p³atn± pracê, któr± lubiê, a wiem, ¿e jako programista jeszcze dobre kilka lat mia³abym syndrom oszusta i to by mi wcale nie pomog³o.

Mo¿e lepiej i¶æ w np. jakie¶ HR-y, zarz±dzanie projektem, co¶ typu MBA? S± mieszane zdania w tym w±tku, ale mam dosyæ sporo znajomych programistów/QA/grafików i s± mega du¿e rotacje obecnie na rynku, tu kto¶ musi firmê sprzedaæ, tu kto¶ musi obci±æ etaty, bo nie ma nowych projektów i ¼le oszacowali kwarta³. A o etacie wspominaj±c, to wiêkszo¶æ firm IT proponuje B2B nawet na stanowiskach juniorskich, co moim zdaniem niezbyt siê op³aca przy ni¿szych zarobkach i nie daje takiej stabilno¶ci zatrudnienia.
XmasVvir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 13:36   #24
25b2a07661c38f1fbeb6ed1b51a706f49250c239_6721770231591
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 250

Zale¿y mi na sta³o¶ci zatrudnienia i ci±g³o¶ci pracy. Gdybym by³a w sytuacji, ¿e praca mnie wyniszcza i mam zielone ¶wiat³o i ¶rodki na dowoln± edukacjê wybra³abym kurs ksiêgowo¶ci i kadr. Niezale¿nie od rodzaju przedsiêbiorstwa ten dzia³ jest niezbêdny jego do funkcjonowania. Teraz nawet w dzia³alno¶ciach jednoosobowych ma³o kto bawi siê w samodzielne prowadzenie ksi±g tylko raz w miesi±cu podrzuca faktury i ma z g³owy.
25b2a07661c38f1fbeb6ed1b51a706f49250c239_6721770231591 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 13:41   #25
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez XmasVvir Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e lepiej i¶æ w np. jakie¶ HR-y, zarz±dzanie projektem, co¶ typu MBA? S± mieszane zdania w tym w±tku, ale mam dosyæ sporo znajomych programistów/QA/grafików i s± mega du¿e rotacje obecnie na rynku, tu kto¶ musi firmê sprzedaæ, tu kto¶ musi obci±æ etaty, bo nie ma nowych projektów i ¼le oszacowali kwarta³. A o etacie wspominaj±c, to wiêkszo¶æ firm IT proponuje B2B nawet na stanowiskach juniorskich, co moim zdaniem niezbyt siê op³aca przy ni¿szych zarobkach i nie daje takiej stabilno¶ci zatrudnienia.
W¶ród HR IT te¿ by³o nieweso³o ostatnio. Widzia³am na Linkedin, ¿e sporo osób polecia³o, kiedy firmy zaczê³y ci±æ zatrudnienie. Ale jak kto¶ ma predyspozycje do takiej pracy to warto próbowaæ.

Edytowane przez PumpkinEyes
Czas edycji: 2023-09-12 o 14:00
Stary 2023-09-12, 13:46   #26
Paprotka_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 486

Cytat:
Napisane przez skara Poka¿ wiadomo¶æ

Gdzie szukaæ doradców zawodowych z prawdziwego zdarzenia? W Urzêdzie Pracy by³am 20 lat temu i to by³a pora¿ka. Chêtnie bym siê wybra³a do kumatego.

Wys³ane z mojego 2109119DG przy u¿yciu Tapatalka
Za s³ownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowuj±cy siê sztucznie, kryguj±cy siê»
2. «zbyt wyszukany, ¶wiadcz±cy o z³ym gu¶cie»
Paprotka_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 13:57   #27
KiedysToBylo
Raczkowanie

Od tego tematu to mo¿na bólu odbytu dostaæ. Wiza¿ to nie jest dobre miejsce na porady zawodowe, bo wiêkszo¶æ ludzi siê wypowiada, a niekoniecznie cokolwiek osi±gnê³a w IT albo w ogóle w ¿yciu zadowowym.
Autorka przysz³a po rady, jak siê wbiæ do IT, a dostaje sugestie pój¶cia w HRy czy ksiêgowo¶æ, no ludzie, lito¶ci.

Cytat:
Napisane przez XmasVvir Poka¿ wiadomo¶æ
A o etacie wspominaj±c, to wiêkszo¶æ firm IT proponuje B2B nawet na stanowiskach juniorskich, co moim zdaniem niezbyt siê op³aca przy ni¿szych zarobkach i nie daje takiej stabilno¶ci zatrudnienia.
Sk±d takie informacje?
Wesz³am z ciekawo¶ci na nofluffjobs, sprawdzi³am ile jest propozycji UoP, a ile B2B dla juniora JS i wy¶wietli³o mi siê mniej wiêcej tyle samo.
UoP te¿ nie daje stabilno¶ci zatrudnienia - mog± zwolniæ za wypowiedzeniem kiedy chc±, no chyba ¿e na kogo¶ etat dzia³a ci±¿opêdnie.
Stary 2023-09-12, 14:09   #28
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KiedysToBylo Poka¿ wiadomo¶æ
Od tego tematu to mo¿na bólu odbytu dostaæ. Wiza¿ to nie jest dobre miejsce na porady zawodowe, bo wiêkszo¶æ ludzi siê wypowiada, a niekoniecznie cokolwiek osi±gnê³a w IT albo w ogóle w ¿yciu zadowowym.
Autorka przysz³a po rady, jak siê wbiæ do IT, a dostaje sugestie pój¶cia w HRy czy ksiêgowo¶æ, no ludzie, lito¶ci.
Ale przecie¿ IT to nie tylko programi¶ci. Chocia¿ zgadzam siê, ¿e rada z ksiêgowo¶ci± trochê nie na temat w tym w±tku. Zw³aszcza, ¿e do ksiêgowo¶ci bez wykszta³cenia kierunkowego te¿ w tym momencie wcale a¿ tak ³atwo siê za³apaæ jak te kilkana¶cie lat temu, kiedy du¿o firm dopiero wchodzi³o na rynek i przenosi³o ca³e dzia³y do nas, bo taniej.
Stary 2023-09-12, 14:18   #29
Magmag0194
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 790

Cytat:
Napisane przez KiedysToBylo Poka¿ wiadomo¶æ
Pracujesz w IT, ¿e siê wypowiadasz czy wiesz to z artyku³ów z onetu?

Powiem tak - pracujê jako programistka ju¿ prawie 10 lat, nie jest to ¿adna moja pasja, a ten zawód wykonujê tylko dla pieniêdzy. Nigdy nie by³am najlepsza, nie jestem te¿ po informatyce. Nigdy nie by³am jakim¶ asem, ot, przeciêtny koder. Czêsto teamy potrzebuj± osób na ró¿nym poziomie, by po prostu by³ balans - trochê wymiataczy, trochê przeciêtnych i zawsze te¿ jakich¶ s³abiaków kilku siê trafi. Praca dosyæ lekka, ¶rednio dziennie schodzi mi ok. 4 godziny.
Niestety jednak mi siê ju¿ znudzi³o IT i planujê za kilka lat to porzuciæ, by zaj±æ siê czym¶ bardziej kreatywnym. Inwestowa³am kasê, by mieæ dochód pasywny, który zapewni mi utrzymanie na jakim¶ zno¶nym poziomie, gdy porzucê t± pracê na rzecz czego¶ potencjalnie mniej dochodowego.

Wydaje mi siê, ¿e je¶li chcesz zarobiæ to warto. Mo¿e nawet Ci siê spodobaæ. My¶lisz ju¿ o jakich¶ konkretnych technologiach czy na razie siê rozeznajesz?

No i popieram PumpkinEyes, chyba bardziej by siê op³aca³o po prostu znale¼æ sobie kursy on-line. Nie s± drogie, a mo¿na ca³kiem nie¼le opanowaæ dan± technologiê. Obecnie zmieniam stack techniczny na trochê inny i przerabiam kursy na stronie Udemy. Poleciæ mogê jeszcze Pluralsight. Nawet na youtube co¶ tam dobrego mo¿na znale¼æ

.
Moja siostra, jej facet i mój kuzyn pracuj±, ró¿ne jêzyki, ró¿ne stanowiska.
Ca³kiem niedawno do¶æ konkretnie rozmawiali¶my na temat przebran¿owienia. Siostra dodatkowo bierze udzia³ w rozmowach z kandydatami. Wiêc my¶lê, ¿e mam bardziej aktualne informacje ni¿ przeciêtny koder nie bior±cy od d³u¿szego czasu udzia³u w rekrutacji

Ty nam opowiadasz o sytuacji sprzed 10 lat, rynek siê zmieni³ i to bardzo.
Kiedy¶ by³ ogromny deficyt i brali juniorów ta¶mowo, bo nie by³o komu pracowaæ. Dzisiaj mamy przesyt juniorów a braki na stanowiskach seniorów.

Edytowane przez Magmag0194
Czas edycji: 2023-09-12 o 14:23
Magmag0194 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2023-09-12, 14:20   #30
Aelora
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 665

Mo¿e najlepiej wybierz jêzyk i framework, popróbuj na w³asn± rêkê zrobiæ jaki¶ tañszy kurs, np. na Udemy, zobacz jak Ci to idzie i dopiero potem id¼ na drogi, poch³aniaj±cy wiêcej czasu bootcamp. Co¶ tam porabiam w IT i potwierdzam, ¿e nie jest kolorowo, konkurencja du¿a, poszukuje siê raczej mid- i senior developerów z do¶wiadczeniem ni¿ kogo¶ do przyuczenia od zera. Ewentualnie szukaj±c ju¿ pracy mog³aby¶ zacz±æ od sta¿u/praktyki, np. Nokia lub Ericsson organizuj± co¶ podobnego i zatrudniaj± pó¼niej czê¶æ uczestników.

Z w³asnych obserwacji: trzeba mieæ jakie¶ predyspozycje i zaciêcie, jak sz³a Ci matma? W czasie studiów trafi³am na darmowy kurs Pythona (mieli dofinansowanie), przysz³o sporo osób, które my¶la³y, ¿e to prosta droga do wysokich zarobków. Gdy wesz³y elementy algorytmiki, np. proste algorytmy sortowania, widaæ by³o, ¿e s± z tym problemy i finalnie jako¶ po³owa grupy stwierdzi³a, ¿e to nie dla nich, po czym przestali chodziæ na zajêcia.

Edytowane przez Aelora
Czas edycji: 2023-09-12 o 14:21
Aelora jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2023-09-19 12:08:32

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.