![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Implant antykoncepcyjny
Dziewczyny! Zakładam nowy wątek, bo poprzedni jest już mocno "zakurzony"...
Wyczytałam ostatnio w Elle, że implanty w końcu stają się coraz bardziej dostępne w Polsce.. Przekopałam połowę internetu i nie znalazłam tego co chciałam.. Naczytałam się jedynie o skutkach ubocznych no i o implantach wszczepianych w uk. A ja bym chciała w Polsce ! I stąd moje pytanie: czy zakładałyście implanty w Polsce? Jeśli tak, to czy jest lekarz, klinika, którą polecacie? Jaki jest mniej więcej koszt? W Elle przeczytałam, że ok. 400 zł natomiast w necie jest już 1000 zł. Proooooszę o pomoc ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Implant antykoncepcyjny
Nie słyszałam jeszcze o niczym takim jak implant antykoncepcyjny, mogłabyś mi przybliżyć konkretnie co to?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wszczepia sie takie cudo w wewnętrzna cześć ramienia na 3 lata. (Przy znieczuleniu miejscowym, czyli bez bolu
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tak, implant jest an rynku, czy polskim? nie wiem.
Minusem jest to, ze to jednak hormony. Z swojej strony polecam wkladkę maciczną, koszt 100 zł na 5 lat. Bardziej popularna w pl niz implant, tansza i bez hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wytłumaczenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ale mój ginekolog odradza mi ja przed pierwsza ciąża... Wkładka tez zawiera hormony tylko działające miejscowo.
Embra, gdybys sie czegoś ciekawego dowiedziała to sie podziel ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Embra, przy okazji polecam Ci artykuł w kwietniowym Elle na temat implantow, w formie wywiadu ze znanym lekarzem ginekologiem. Po przeczytaniu myśle, ze to naprawdę fajna sprawa!
![]() |
#7 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Są wkładki domaciczne bez hormonów.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, nie wiedziałam.
![]() |
#9 |
ma zielone pojęcie
|
Nie ma sprawy
![]() A co do implantu, to pewnie najlepiej będziesz, jak dowiesz się od ginekologów ze swojego miasta, czy w ogóle je zakładają. Jak któryś zakłada, to pójdziesz do niego, zrobisz zlecone przez niego badania i jak nie będzie przeciwwskazań, to założysz implant.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Niestety w moim mieście nie ma dobrych ginekologów
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Jak na razie wiem tylko tyle, że jej znajoma go ma na 3 lata i co pół roku chodzi kontrolnie do lekarza, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ten implant to podobno niedobry jest dla kobiet, ktore jeszcze nie rodzily. Tez sie tym kiedys zainteresowalam i to jedyne co pamietam.
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chwast, a ja właśnie słyszałam ze jest odpowiedni dla kobiet przed pierwsza ciąża.. Dlatego zaczęłam sie nad nim w ogóle zastanawiać..
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A mnie się ten implant podoba, i nie interesuje mnie, że jest odradzany przed pierwszą ciążą, bo w takową zajść nie zamierzam. Jest wygodny i nie trzeba pamiętać o tabletkach. A co do efektów ubocznych - każdy lek je posiada więc trudno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hardgirl, masz go?
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Owszem, kazdy lek posiada skutki uboczne, ale czy warto poświęcac komfort zycia dla leku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Nie mam implantu, ale rozważam czy się na niego nie skusić jak będzie sposobność.
Lexie - ale dla mnie branie tabletek wydaje się niekomfortowe bo z tym pamiętaniem to u mnie ciężkawo, a też prowadzę dość nieregularny tryb życia. A przy gumkach sie stresuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie zalinkowac stronę odpowiednika naszego NFZ na ten temat: http://www.nhs.uk/Conditions/contrac...e-implant.aspx.
Brzmi to bardzo ciekawie, ale komentarze wskazują na dokładnie takie same skutki uboczne jak takie, z którymi borykalam się podczas brania pigułek antykoncepcyjnych, więc ta metoda chyba też nie dla mnie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Witam. Ja posiadam implant od 3 miesięcy, ale założony został w Anglii, najpóźniej za 4 miesiące wracam na stałe do Polski i zastanawiam się czy muszę go tutaj wyjąć czy w Polsce znajdę lekarza który bez problemu by mi go usunął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko jest lepsze od faszerowania się chemią ale każdemu według potrzeb, przecież. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Mamuska, czytałam, ze w Polsce każdy chirurg Ci to wyjmie
![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Witam, ostatnio była mowa o implancie w DDTVN.
Oto link: http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,...ny,117842.html Z tego wynika że w Polsce dostępny od 01.04.2014r Też szukam ginekologa który coś takiego zakłada ale jeszcze poczekam aż ten temat się "rozkręci". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Również zainteresował mnie temat po lekturze w Elle
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Mam implant antykoncepcyjny od 2005 roku. Teraz już trzeci.
Super sprawa. Nie mam żadnych uciążliwych objawów. Jedyny to to, że od prawie 9 lat nie mam miesiączki. Ale to akurat mi pasuje . Założenie nie boli więcej niż pobieranie krwi. Jedyna wada to jednorazowy koszt. Obecnie w Niemczech kosztuje od 160 - 180 eur. Ale to i tak taniej niż pigułki i tampony przez trzy lata. Jesienią zakładam czwarty! Nawet karmić piersią można z implantem założnonym zaraz po urodzeniu dziecka. Ja moje dziecko karmiłam przez 2 lata, mając implant. Super sprawa!!! Komfort psychiczny totalny!! Polecam!! ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Miałam go oczywiście wyciągany. Każdy dobry ginekolog to zrobi. Pani robi nacięcie na 5 mm i pensetą wyciąga. Oczywiście w znieczuleniu miejscowym. W to samo miejsce wsuwa nowy. Aplikator do zakładania działa jak strzykawka. Wchodzi się igłą pod skórę i wsuwa. Trochę , może przez godzinke po boli. Jest palecem wyczuwalny pod skórą. Wygląda jak biała zapałka. Pierwsze dwa robiłam w Niemczech. Trzeci już w Polsce. Polski lekarz wypisł mi receptę na IMPLANON. Ja kupilam w niemieckiej aptece. A polski ginekolog mi zaaplikował. Założenie kosztowało 150 zl. Dla mnie nie ma lepszej metody antykoncepcji. ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ---------- Mój implant nazywa się: IMPLANON NXT, 68mg implantat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Byłam na Cerazette, a teraz od listopada mam implant. Postawiłam na tę metodę, bo estrogeny u mnie odpadają z racji wady serca. Założenie jest pod znieczuleniem, ale osobiście czułam rękę przez kolejny tydzień i byłam strasznie miałkliwa jak cokolwiek nią zrobiłam. Po włożeniu została blizna wielkości główki od szpilki, ale moja skóra ma problemy z gojeniem się. Implant można wyczuć palcami, nie miałam póki co z nim problemów. Przesunął się o kilka mm gdy przy przeprowadzce spadł mi na rękę ciężki karton, ale w sumie siniak i nic więcej. Co do skutków ubocznych u mnie są mniejsze niż na mini pigułce, po której mi było niedobrze. Wypadają mi włosy bardziej niż zwykle, moja cera z suchej zrobiła się mieszana mam problem z plamieniami, ale to można wyregulować dodatkową dawką hormonów. Osobiście mi nie przeszkadza, o tabletkach zdarzał mi się zapomnieć, albo wziąć i zapomnieć że brałam i budzić się w nocy z paniką. A efekty uboczne... no cóż coś za coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Napaliłam się na ten implant ale przeraża mnie brak wpływu na krwawienia i ich nieprzewidywalność. Przy tabletkach mogę przesuwać krwawienia a nawet całkiem je wyeliminować a przede wszystkim wiem kiedy wystąpią a przy implancie nie znasz dnia i godziny. Chciałam odciążyć układ krążenia ale chyba poza kastracją (brak okresów!) nie ma dla mnie alternatywy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Super sprawa, miałam założony implanton na 3 lata, jakieś 2 lata temu wyciągnęłam. Jedyny minus to nieregularne krwawienia (naprawde niewielkie I trwaly może z 2 dni) ale na przykład moją koleżanka okresu w ogóle nie miała więc pewnie zależy od osoby.
Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
ja się nakręciłam na to tylko ciekawa jestem jak z ceną u mnie będzie i czy znajdę lekarza który się na tym zna, pochodzę z małej miejscowości więc różnie z tym może być.
Mam pytanie, czy reguluję on poziom hormonów tak jak pigułki? Z hormonami zawsze miałam problem więc dlatego też łykałam pigułki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.