Love bombing a romantyczne początki związku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-04-23, 14:10   #1
lollypop_girl
Raczkowanie

Love bombing a romantyczne początki związku

Jakie są według Was różnice między ,,love bombingiem" a ,,zdrowymi" początkami związku, gdzie są motyle, burza hormonów, piękne słowa i podarunki? Czy da się to jakoś odróżnić, kiedy jesteśmy na początku związku, kiedy wszystko jest tak cudowne, a hormony sprawiają, że czujemy się jak po narkotyku? Chciałabym się w porę ustrzec przed narcystycznymi typami, bądź innym toksykami, ale jak patrzę wstecz na wszystkie dotychczasowe związki to początki zawsze były intensywne i piękne, choć nie każdy z nich okazywał się potem toksykiem.
lollypop_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 16:19   #2
Michiko_1
Raczkowanie

Dot.: Love bombing a romantyczne początki związku

Musisz nauczyc sie ze swojego doswiadczenia... przypomniec sobie jakie byly tzw czerwone flagi.... czy przyciagasz ten sam typ faceta? Czy cos ich wszystkich laczy?
Michiko_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 16:24   #3
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lollypop_girl Pokaż wiadomość
Jakie są według Was różnice między ,,love bombingiem" a ,,zdrowymi" początkami związku, gdzie są motyle, burza hormonów, piękne słowa i podarunki? Czy da się to jakoś odróżnić, kiedy jesteśmy na początku związku, kiedy wszystko jest tak cudowne, a hormony sprawiają, że czujemy się jak po narkotyku? Chciałabym się w porę ustrzec przed narcystycznymi typami, bądź innym toksykami, ale jak patrzę wstecz na wszystkie dotychczasowe związki to początki zawsze były intensywne i piękne, choć nie każdy z nich okazywał się potem toksykiem.
Mozna jednoczesnie odczuwac haj i hormony, a panowac nad pieknymi slowami i gestami skupiajac sie na radosnym poznawaniu drugiej osoby, sprawdzaniu kompatybilnosci. Duzo zalezy tez od wieku

Mam 31 lat, dla mnie syrena alarmowa to kiedy ktos mowi "kocham Cie" po kilku tygodniach spotykania sie. Takze w okresie powiedzmy pierwszych tygodni nakrecanie sie na wspolna przyszlosc. Zwracalabym tez uwage na okmentarze w stylu "nigdy nie mialem szczescia w milosci ale Ty to jestes wspaniala, wytatkowa", rowniez pierwsze tygodnie. Takie rozmowy/wyznania wedlug mnie sa na miejscu najwczesniej po kilku/kilkunastu miesiacach
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 16:35   #4
karawanna
Zakorzenienie

trzeba być czujnym. szybkie wyznawanie miłości, snucie poważnych planów po 2-3 miesiącach spotykania się, "zalewanie" wiadomościami, bardzo dużo romantycznych niespodzianek, wyznania typu: "nigdy nie spotkałem kogoś takiego" itp ---> to z doświadczenia po moim ostatnim związku z toksykiem
karawanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 19:12   #5
cava
Zakorzenienie

Syrena alarmowa powinna zawyć, jak pojawiają się ni z gruchy zaklęcia w stylu „ ja to nigdy bym cię” : nie zdradził, nie opuścił, nie skrzywdził, nie okłamał, nie uderzył.
Oraz: „ życia bez ciebie sobie nie wyobrażam”, „ zabiłbym się, skrzywdził bym się, umarł bym” gdybys odeszła/bez ciebie.

Normalni ludzie nie robią, to im do głowy nie przychodzi gadać ze by nie zrobili.

Czy ktoś chodzi i ni z gruchy opowiada kasjerkom przy zakupach ze nie kradnie w sklepie?

Na złodzieju czapka gore, po prostu. Stad te teksty.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 19:28   #6
karawanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Syrena alarmowa powinna zawyć, jak pojawiają się ni z gruchy zaklęcia w stylu „ ja to nigdy bym cię” : nie zdradził, nie opuścił, nie skrzywdził, nie okłamał, nie uderzył.
Oraz: „ życia bez ciebie sobie nie wyobrażam”, „ zabiłbym się, skrzywdził bym się, umarł bym” gdybys odeszła/bez ciebie.

Normalni ludzie nie robią, to im do głowy nie przychodzi gadać ze by nie zrobili.

Czy ktoś chodzi i ni z gruchy opowiada kasjerkom przy zakupach ze nie kradnie w sklepie?

ooo z tym "ja to bym nigdy Cię..." to sama prawda!
Stary 2021-04-23, 19:41   #7
Mamrot28
Rozeznanie

Czemu ten wątek pojawił się teraz? 🙈 Otóż to. Wszystkie to słowa słyszałam od partnera już w drugim/trzecim miesiącu bycia razem. Ja skrępowana bo w sumie zawsze kieruje się rozsądkiem i co tu powiedzieć. Uśmiech i niezręczna cisza. I w efekcie kiedy ja byłam pewna tego "kocham i zależy mi" to zostałam z tym sama a skrzywdzony misio dawno o związku zapomniał.

Jeszcze brakuje mi słów " Jesteś powodem dla którego rano otwieram oczy, jesteś moim napędem, pękłoby mi serce, nie umiem inaczej okazać ci miłosci jak poprzez chęć posiadania z tobą dziecka".

Niepokojące jest też jak na siłę chce przedstawiać Cię swojej rodzinie, jak planuje Wasze wspólne życie w biegu - już już szybciutko bo czas leci.
Mamrot28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-04-23, 19:41   #8
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:

To prawda, nie ma potrzeby zapewniać o oczywistych rzeczach.

Kiedyś spotykałam się z facetem, który wydawałby się totalnie zgłupiał na moim punkcie. Przyznam, że to przyjemnie łechtało moje ego, a byłam na tyle niedoświadczona, że umknęło mi, iż kompletnie nie mam pojęcia, co go tak zafascynowało.

No cóż, nie był zakochany, a jedynie napalony.
Ja, ciemniaczka, przegapiłam fakt, że nigdy dobrego słowa mi nie powiedział, najmarniejszego komplementu. Sama sobie wytłumaczyłam, że naprawdę mu się podobam. Tę jego nachalną adorację brałam za dobrą monetę, a tu psikus.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 20:10   #9
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lollypop_girl Pokaż wiadomość
Różnica jest taka, że bombardowanie miłością jest wręcz nienaturalne.

Przykład?

Spotkałam się z facetem z tindera po raz pierwszy i już od pierwszego spotkania zapytał, czy chciałabym płacić mniej za czynsz? W domyśle, żeby ze mną zamieszkał. Od rana do wieczora "jesteś taka pięknaaaa", "jesteś panią mojego serca duszy ciała i umysłu", "kocham cie" od razu jego wizje na ślub, dzieci i mieszkanie, oczywiście wszystko na zawsze i gdzie bylam całe jego życie? Praktycznie nie było innych tematów, tylko przez cały dzien wiadomości w ww. stylu, miłosne piosenki, czekanie z kwiatami pod praca.

Dodam, że znaliśmy się niecały miesiąc, a widzieliśmy w tym czasie 3-4 razy, z czego raz na chwilę, bo zaskoczył mnie kwiatami pod praca.

Od tamtej pory nie podaję miejsca pracy.

Zatem:
- szybkie tempo
- wyznania, zwłaszcza w kontekście na zawsze
- szybkie wyznanie miłości

Jednocześnie jak już masz doświadczenia z toksykami to czuć w tym fałsz, nienaturalności etc., czujesz się przytłoczona.

Na szczęście jak się nie dasz zmanipulować to takie znajomości kończą się błyskawicznie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Mamrot28 Pokaż wiadomość
Czemu ten wątek pojawił się teraz? Otóż to. Wszystkie to słowa słyszałam od partnera już w drugim/trzecim miesiącu bycia razem. Ja skrępowana bo w sumie zawsze kieruje się rozsądkiem i co tu powiedzieć. Uśmiech i niezręczna cisza. I w efekcie kiedy ja byłam pewna tego "kocham i zależy mi" to zostałam z tym sama a skrzywdzony misio dawno o związku zapomniał.

Jeszcze brakuje mi słów " Jesteś powodem dla którego rano otwieram oczy, jesteś moim napędem, pękłoby mi serce, nie umiem inaczej okazać ci miłosci jak poprzez chęć posiadania z tobą dziecka".

Niepokojące jest też jak na siłę chce przedstawiać Cię swojej rodzinie, jak planuje Wasze wspólne życie w biegu - już już szybciutko bo czas leci.
Spotykałaś się z tym samym typem co ja?!

Stary 2021-04-23, 20:44   #10
Mamrot28
Rozeznanie

Oh Mandy nie wiem czy tego gdzieś nie uczą tych facetów. Ale ja ze swoim średnio trzy razy w tygodniu się spotykaliśmy. Aż dowiedziałam się, że to ciągle dla niego za mało. I więcej i więcej. A ja na więcej w tak szybkim tempie nie byłam gotowa. Zresztą to nie jest całkiem poważne jak po kilku miesiącach znajomości, gdzie jeszcze partnerzy się nie znają jedna ze stron już planuje wspólne życie czy chce dziecko. Ja rozumiem świat idzie do przodu ale podejmowanie szybkich decyzji co do własnej przyszłości to ryzykowna sprawa. ;/ można wygrać życie - mieć za☠☠☠istego partnera, rodzinę, docierać się ale można wdepnąć w niezłe bagno, które nie ma dna.
Mamrot28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-23, 21:40   #11
NocnaWiedma
Lady in red.

Cytat:

Bardzo dobra rada! Dokładnie tak jest. Jeśli jest dla kogoś naturalne, że innych traktuje się dobrze to nie będzie zapewniał, że będzie dla Ciebie dobry...no bo będzie to wtedy dla niego oczywiste.

Plus dobrze sprawdzić jak zareaguje na odmowę w jakimś temacie, zrobienie inaczej niż sobie tego życzy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-04-23, 22:06   #12
karawanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NocnaWiedma Pokaż wiadomość
Bardzo dobra rada! Dokładnie tak jest. Jeśli jest dla kogoś naturalne, że innych traktuje się dobrze to nie będzie zapewniał, że będzie dla Ciebie dobry...no bo będzie to wtedy dla niego oczywiste.

Plus dobrze sprawdzić jak zareaguje na odmowę w jakimś temacie, zrobienie inaczej niż sobie tego życzy.
Myślę, że w pierwszych miesiącach, kiedy jeszcze "bombarduje miłością", to na odmowę zareaguje bardziej w stylu: "jak sobie życzysz, zrobię wszystko, żeby Tobie jak najbardziej pasowało" blablabla
Dopiero później jak już czuje, że ma Cię w garści, to się zaczyna
Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Bardzo podoba mi się ten wątek, fajnie, że ktoś wpadł na pomysł, żeby taki założyć
Myślę, że taka wiedza jest mega potrzebna!
Stary 2021-04-23, 23:10   #13
dfa92456d73d4ef7a78ce2327709265e19ebf5a3_60cd257269584
Konto usunięte

Nie jestem romantykiem więc dla mnie wczesne wyznania są wręcz niepojęte, głupiutko naiwne gdy je słyszę.

Dla mnie miłość to przyjaźń z namiętnością, pożądaniem, akceptacja drugiej osoby i pragnienie jej dobra. A na przyjaźń, taką zażyłość trzeba czasu, to się buduje.
Wiele osób po prostu myli haj hormonalny z miłością, niezależnie od płci. A człowiek ma rozum by się móc kontrolować, między innymi.
dfa92456d73d4ef7a78ce2327709265e19ebf5a3_60cd257269584 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-24, 05:16   #14
lollypop_girl
Raczkowanie

Ja się spotykałam parę miesięcy z facetem, który się okazał toksykiem. Nie wyróżniał się aż tak bardzo od pozostałych facetów z którymi się spotykałam we wczesnej fazie związku- podarunki, miłe słówka, chęć spędzania ze sobą dużo czasu. Jedyne co go odróżniało to to, że po dwóch miesiącach wyznał miłość i naciskał mnie, żebym też wyznała , że go kocham. Ja nie byłam jeszcze wtedy pewna, bo to dla mnie wielkie słowo. Tak naciskał, że zaczął manipulować, oddalał się celowo ode mnie, zaczął być chłodny, zaczął grać w jakieś gierki. Wtedy wyczułam, że coś tu jest nie tak. Oczywiście wszystko się rozpadło.
lollypop_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-26, 14:20   #15
goslawka
Zadomowienie

Też kiedyś spotykałam się z toksykiem. Uważałabym na teksty w stylu: "jesteś dla mnie za dobra, nie chce Cię zranić", albo "nie chce żebyś sama chodziła na imprezy, bo NAPEWNO WSZYSCY będą Cię podrywać" 🤣, albo "jesteś tak wspaniala, że gdybyś tylko zechciała to już teraz uklęknę przed Tobą z pierścionkiem"

goslawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości