|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dlaczego tak się zachował ?
Cześć! Chciałam poznać wasze zdanie, co myślicie o takich zachowaniach osób.
Kiedyś dodał mnie do znajomych pewien chłopak, poznałam kto to jest, bo pracował u lekarza, u którego miałam kontrolę badań. Zaakceptowałam zaproszenie. Wiadomo, że klikał, dawał jakieś lajki, zaczepiał. Parę razy pisaliśmy. Raz też piliśmy razem kawę, kilka razy widzieliśmy się na zywo. Mieliśmy nawet w grupie znajomych jechać na mecz. Ogólnie polubiłam go i było wszystko ok. Po nim też było widać, że mnie polubił i mamy jakieś wspólne tematy. Pewnego razu rozmawialiśmy na tematy psychologiczne i nagle już nie odpisał. Jakby nie przykładałam do tego uwagi, bo czasem urywa się wiadomość z kimś, a później znów zaczyna pisać po paru dniach . Ale nagle przestał mnie obserwować na Instagramie. Na fb nadal jesteśmy znajomymi. Z drugiej strony dla mnie to mega dziwne, bo o nic nie poszło, mimo, że mnie nie obserwuje to ciągle zagląda na moje story (stąd wiem, że wchodzi) i przegląda zdjęcia. Tego nie potrafię zrozumieć. Dla mnie to dziwne zachowanie, bo wydawało mi się, że się lubimy a tu takie coś. Jak mam to interpretować ? Skoro usuwa to nie chce oglądać, a jednak później wchodzi. A na fb znów mnie nie usunął. Ja się zastanawiam czy go nie usunąć z FB, bo dla mnie trochę dziwna taka znajomość i fałszywa No bo albo się ludzie szanują, albo nie wiadomo nawet o co mu chodzi. Dla mnie to dziecinne, że nawet ja sama się nad tym zastanawiam, ale w głębi mnie to boli, że ktoś tak postępuje i nie mówi wprost co jest. Potraficie wyjaśnić takie zachowanie i czy dobrym ruchem będzie odciąć się od takiej osoby i nie dać jej satysfakcji zanim mnie wyrzuci jeszcze z FB (może dziecinne, ale może dałoby spokój w środku). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego tak się zachował ?
Spytalas dlaczego nie odpisał?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jak ma Ci to uspokoić głowę to rzeczywiście lepiej usuń go ze znajomych w social media.
dokładnie, czy zapytałaś w ogóle czemu nie odpisał czy uniosłaś się dumą i nic? skoro rozmawialiście o sprawach psychologicznych, to moze wyraziłas swój pogląd na jakąś sprawę, z którym on się kategorycznie nie zgadza. Ale my w jego głowie nie siedzimy, to Ci nie powiemy. na pewno mi by było szkoda nerwów, żeby się przejmować czymś takim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nie, chodziło mi o zachowanie, że przestał obserwowac mnie na insta, ale i tak wchodzi i ogląda story (na story widać kto wchodzi), na fb nie wyrzucił mnie. I nie ogarniam tego. Skoro chce się oglądać no to się kogoś nie wyrzuca, bądź nawet jak się człowiek po prostu przyjaźni 🤷
---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- "jak ma Ci to uspokoić głowę to rzeczywiście lepiej usuń go ze znajomych w social media. dokładnie, czy zapytałaś w ogóle czemu nie odpisał czy uniosłaś się dumą i nic? skoro rozmawialiście o sprawach psychologicznych, to moze wyraziłas swój pogląd na jakąś sprawę, z którym on się kategorycznie nie zgadza. Ale my w jego głowie nie siedzimy, to Ci nie powiemy. na pewno mi by było szkoda nerwów, żeby się przejmować czymś takim." Wiesz co właśnie nie spytałam się wprost, bo bałam się, że będę się narzucać jeśli zapytam czy coś się stało. Z drugiej strony myślałam, że na pewno znów jakoś zaczniemy rozmawiać, bo a to się coś skomentuje, zresztą wiecie jak to jest. Ale tu tragedia, ani w święta, ani w urodziny żadnej wiadomości. Gdzie nawet piszą osoby, z którymi nie miało się tak dobrego kontaktu. I jedyne co to mogę pójść tam, gdzie pracuje, kupić co potrzebuje i zobaczyć jaki będzie. No i nie chodzi o to, że nie odpisał, tylko wywalił z Instagrama, a wchodzi i ogląda. I dla mnie to dziwne. To z FB też powinien wyrzucić, jeśli nie chce mieć kontaktu, albo z jakiegoś powodu mnie znienawidził. Dziwne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie rozumiem rozkmin FB/Instagram, więc nie pomogę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
"Spytalas dlaczego nie odpisał?"
Nie, nie myślałam w tamtym momencie, że to pójdzie w tą stronę, że zero już kontaktu. Bo jakby no powodu nie było. A prędzej czy później zawsze się z kimś pisze jeśli się kogoś lubi. Miałam raz moment, że chciałam zapytać, czy coś się stało, ale znów wiecie uczucie, że będę się narzucać, bądź może on nie chce już pisać... Później to wyrzucenie, nie ogarniam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Niestety nie rozumiem rozkmin FB/Instagram, więc nie pomogę
. No rozumiem, trzeba to mieć, żeby poczuć na własnej skórze. Ale no dla zrozumienia, na pewno masz Facebooka masz tam jakiś znajomych i na przykład nagle z kimś z kim dobrze Ci się rozmawiać, lubisz tą osobę, ona Cię bez powodu wyrzuca. Ale jeśli coś dodajesz to jest pierwszą, żeby to oglądać. Dziwne prawda ? Rozumiem jak takie coś robi wróg, kurde złośliwa koleżanka, ale nie ktoś z kim się przyjaźnisz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
uparta chmura
|
Albo czym go uraziłaś w tej rozmowie. (Może on ma jakieś problemy psychiczne, lub ktoś z jego rodziny).
Albo jego dziewczyna ma Instagram, ale nie na FB 🤔😀 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie szafuj słowem "przyjaźń", bo tej relacji do przyjaźni czy nawet zażyłości bardzo daleko. Wyloguj się trochę z social mediów, bo chyba za mocno się w nie wkręcasz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Powodów może być milion. Ja bym zapytała wprost raz i jeśli by nie odpisał, to uniosłabym się dumą i przestała się przejmować. Prawie się nie znacie, nie ma między Wami niczego poważnego, ani to przyjaźń, ani jakaś relacja związkowa. Nie ma czego żałować, bo takich znajomości możesz mieć jeszcze setki.
![]() A tak spytam, po ile macie lat?
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
No dobrze - gdybym miała taką sytuację to bym pomyślała "phi, nie to nie, bez łaski, jestem wartościową osobą i jak nie chcesz ze mną rozmawiać to twoja strata". Unioslabym się dumą i już nic nigdy do niego nie pisała.
Nie szafuj słowem "przyjaźń", bo tej relacji do przyjaźni czy nawet zażyłości bardzo daleko. Wyloguj się trochę z social mediów, bo chyba za mocno się w nie wkręcasz. . No właśnie ! Ja postąpiłam podobnie, w sensie, że nie będę robić łaski. Stąd nie zasypywałam pytaniami,czemu nie piszesz itd. Bo jestem zdania, że jeśli ktoś chce to sam napisze też. Ale nie ukrywam, że lubię analizować takie sytuacje i dla mnie ona jest dziwna. I fakt, masz rację, że przyjaźń to za dużo by to nazwać, ale no miałam na myśli podkreślić, że była to pozytywna znajomość. Nie sądziłam, że się zakończy w taki sposób. I może po prostu też wywalić że znajomych, by poczuł jak to jest i że po prostu nie potrzebuje takiej osoby w znajomych, bo w sumie masz rację nie jest przyjacielem. Nie siedzę w social mediach aż tak, sama lubię znikać na trochę, ale przypadkowo zobaczyłam, że mnie wyrzucił i próbowałam to zrozumieć. Ale chyba nie ma sensu może analizowanie tak jak zwykle mnie to dopada. Niestety mam coś takiego, że drąże skalę jak to mówią ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Powodów może być milion. Ja bym zapytała wprost raz i jeśli by nie odpisał, to uniosłabym się dumą i przestała się przejmować. Prawie się nie znacie, nie ma między Wami niczego poważnego, ani to przyjaźń, ani jakaś relacja związkowa. Nie ma czego żałować, bo takich znajomości możesz mieć jeszcze setki. ![]() A tak spytam, po ile macie lat? . To prawda, takich znajomości jest tysiące. No ale też przeważnie są tak neutralne, że nie dochodzi do takich sytuacji, po prostu się jest, czy nawet się człowiek kiedyś spotka to możne pogadać czy coś. A tu to nawet lepiej się nie zbliżać haha. Ja 22, on 26 ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Albo czym go uraziłaś w tej rozmowie. (Może on ma jakieś problemy psychiczne, lub ktoś z jego rodziny). Albo jego dziewczyna ma Instagram, ale nie na FB 🤔😀 . Hah zastanawiałam się, czy ma jakieś problemy psychiczne, bo sam okazał, że się tą psychologią interesują i uwielbia obserwować ludzi, badać ich reakcje i wgl. Ale ujął to tak jakoś dziwnie, że wydawało mi się specyficzne. No ja też lubię obserwowac, czy czytam masę podręczników na te tematy, ale nie nie pisze komuś o tym tak bezpośrednio, tylko jak już to fajnie właśnie jakiś temat poruszyć, zrobić dialog, że ta psychologią sama z siebie płynie i można do ciekawych wniosków dojść razem. No i poruszyłam temat naszego kraju, bo ostatnio z koleżankami też o tym rozmawiałyśmy, więc byłam poruszona tym. No i wiem, że on był taki apolityczny, więc tym bardziej rozmowa mogła być ciekawa i bez obrażania kogokolwiek, bo też nie popieram PiSu ale też nie jadę po nim czy coś, że prawica miałaby pretensje. Ale jak widać, może się boi tej psychologii jednak 🙆🤷😀 Nawet gdyby miał to odebrać źle, bądź niezrozumiał przekazu to mógł wyrazić swoje zdanie, o to chodzi w końcu. Ale no dziwne, bo napisałam neutralnie i byłam ciekawa, co powie też ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Dziewczyny nie mial i nie ma. Wolne pisze i też zero jakikolwiek działań, które by pokazały, że tam kogoś ma. Mówię no sam zaczepiał mnie, więc raczej nie miał nikogo na oku. Ale fakt faktem może poznał jakaś nową dziewczynę czy coś i się tym nie dzieli. Tego nie wiemy. Ale nie musiał wyrzucać, nie pisałam, nie trulam mu życia. A on wyrzucił, ale co jakiś czas wchodzi i daje serduszka, albo patrzy na story. No dla mnie to dziwne 🤣 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Naprawdę, wyloguj się na trochę z social mediów, jak ktoś poradził już wyżej. Jakoś niezdrowo podchodzisz do relacji międzyludzkich, skupiając się na wirtualnej znajomości, na tym czy Cię wyrzucił z insta, na tym czy zagląda i daje serduszka. Wyluzuj i wróć do reala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja bym to interpretowała tak, że ma Cię w miejscu, w którym plecy tracą swą szlachetną nazwę. Zatem czy warto kimś takim się przejmować, próbować cokolwiek wyjaśniać i zrozumieć jego postępowanie? Zrób mu nawzajem i idź do przodu, szanuj się.
Niedawno dziewczyny polecały niejaką Tatianę, włączyłam z ciekawości i padło na odcinek, w którym fajnie opisuje między innymi Twoją sytuację - kolesi stosujących orbiting i ghosting. Masz w pakiecie interpretację tych zachowań. Rzuć na niego okiem. https://www.youtube.com/watch?v=uEKUgCgQr2I |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Jakbym ja miała rozkminiać, czemu ktoś mi dał unfollow na Instagramie, to by mi życia nie starczyło xd
Wiele może być powodów. Może wstawiałaś za dużo postów, które go nudziły i nie chciał, żeby mu się na głównej wyświetlały. Może dziewczyna zapytała, czemu Cie followuje. Może się obraził na Ciebie za jakieś poglądy. Może zaobserwowałas kogoś, kogo on nie lubi. Może liczył na coś więcej z Twojej strony, a Ty nie dawałaś mu żadnych sygnałów. Tak naprawdę nigdy się nie dowiesz, musiałabyś go zapytać wprost. Ja na Twoim miejscu wywaliłabym go ze znajomych. Po co Ci jakiś fałszywy typ na FB. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Usunęłabym go ze znajomych. O możliwych powodach jego zachowania napisano tu już sporo.
Przekonanie, że media społecznościowe to jakaś niepoważna rozrywka, jedynie słuszne "prawdziwe życie" toczy się offline i nie mamy prawa poczuć się źle z powodu czyichś zachowań w sieci, wydaje mi się anachroniczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 02:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=6f270d4e8c6dcf778f6b7ea a339056f9e260a162_657a458 271287;88694028]Usunęłabym go ze znajomych. O możliwych powodach jego zachowania napisano tu już sporo.
Przekonanie, że media społecznościowe to jakaś niepoważna rozrywka, jedynie słuszne "prawdziwe życie" toczy się offline i nie mamy prawa poczuć się źle z powodu czyichś zachowań w sieci, wydaje mi się anachroniczne.[/QUOTE] za to mnie przekonanie, że social media są esencją życia i przypisywanie nadmiernego znaczenia usunięciem/dodaniem do wirtualnych znajomych wydaje się mocno szkodliwe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Do mawis
Nie mam przekonania, że to esencja życia. Bo żyje pełnią w rzeczywistości. A ma prawo mnie to zaboleć szczególnie jeśli widywałam się z tą osobą i nie komunikowalismy się tylko przez portal, poznaliśmy się też na żywo, więc... Miałam sytuację, że też mnie ktoś inny wywalił, ale nie przywiązałam do tego uwagi, bo akurat też ta osoba była mi obojętna, bądź nie znaliśmy się specjalnie, bądź miała powód. Ale tu po prostu zabolało i nie ma tu nic do tego czy żyje VR. Bo nie, mam tysiąc innych obowiązków, ale akurat pech, że pomyślałam o tej osobie, bo trochę nas łączyło i zobaczyłam to. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- A co do znaczenia social mediów. Właśnie wydaje mi się, że ludzie lekceważą to. Wiele osób popelnia nawet samobójstwa przez hejty, czy inne agresywne zachowania ludzi. Bo tak, właśnie myślimy, że nasze zachowanie może nie ma wpływu na kogoś, ale niestety ma. Sami sobie pozwalamy krytykować i jechać ostro po kimś myśląc, że przecież ta osoba mnie nie widzi . Siedzi takie coś w głowie bardziej, niż może się wydawać. Oczywiście to inny już temat i odbiega od tego, co poruszamy. Ale myślę, że nie powinno się tak lekceważyć tego. Młodzi ludzie coraz bardziej się wkrecili i niestety może być gorzej. . A co do mojej sprawy, akurat spokojnie, bo się w to nie wkręciłam, tylko chciałam zapytać czy macie podobne sytuacje, bądź jak interpretować takiego typu zachowania. Bo dla mnie to rozdwojenie jaźni, robiąc sprzeczne rzeczy, szczególnie jeśli było się w pozytywnych stosunkach . A nie znaczy, że ja w tym momencie myślę tylko o tym i zabiera mi to sen z powiek. Po prostu byłam ciekawa waszego zdania, ale myślę, że dużo inf uzyskałam i też czuję się spokojniejsza, że rzeczywiście lepiej zamknąć rozdział i wyrzucić tą osobę ze znajomych, bo jest coś nie tak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.