|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Praca w Five o'clock?
Mam w planach wysłanie CV, ale najpierw chciałam dowiedzieć się jak wygląda taka praca, czy któraś z was może podzielić się wrażeniami, jak ewentualnie wyglądają zarobki itp. ?
![]() Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Praca w Five o'clock?
Podbijam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak jest od strony zaplecza, ale wiem jak jest od strony klienta. Przede wszystkim wazne, zebys znala sie na herbatach, umiala odpowiedziec skad pochodzi, jaki ma smak, jakie ma skladniki, jak sie parzy, w jakich porach najlepiej kupic, czym sie rozni ta herbata od tej itp, jak przechowywac, co to sa te dziwne rzeczy niebieskie, zielone, czerwone w herbacie itd.
Jestem stala klientka tego sklepu. I np w galerii krakowskiej sa wspaniale panie pracujace, majace ogromna wiedze (zwlaszcza jedna, super sie kobiete slucha, ona jest oczarowana herbatami) Gdzie indziej...dziewczyna na nic nie potrafila odpowiedziec, a jak juz to mowila glupoty., az nam rece opadaly, i opadaly rowniez innej klientce z galerii krakowskiej kiedy to uslyszala..Jak wychodzilismy ze sklepu, to slyszelismy jak pozniej dziewczyna dostala bure, ze nie potrafila odpowiedziec na najprostsze pytania... Najgorzej jak klient wymysla, bo nie zna odpowiedzi ![]() Ale wydaje mi sie, ze praca spokojna, cudny zapach herbaty w sklepie. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-16 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki, na pewno mi to pomoże
![]() Oczywiście trzeba znać się na rzeczy, dlatego nawet założyłam sobie specjalny zeszyt żeby szybciej mi szło zapamiętywanie wszystkiego. Przykład z dziewczyną bardzo pomocny, jeszcze raz dzięki, ale w sumie nie wiadomo czy nie była to nowa pracownica, która dopiero się z tym zapoznaje. Ten fakt + stres...wiadomo, że nie jest łatwo na początku, ale z czasem wszystko się opanuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie bedziesz pracowac? ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-16 o 20:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Podbijam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
podbijam. jak warunki i rozmowa kwalifikacyjna?
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Nie chcę by moja opinia była odbierana jako emocjonalna, nie pracuje już tam kilka miesięcy więc napiszę jak najbardziej obiektywnie.
Jeżeli ktoś nie chce doczytać do końca, napiszę, że jest to najgorsza firma w jakiej pracowałam ![]() Mowa oczywiście o stanowisku "sprzedawcy" - pracowałam przez kilkanaście miesięcy w kilku sklepach 1. brak opisu stanowiska, mamy sprzedawać herbatę i uczyć się w domu regułek, nowych herbat, itp 2. w czasie pracy nie możemy się uczyć j.w. - ale możemy sobie zaparzyć herbatę 3. ciągłe zmiany dekoracji, trzeba pogodzić sprzedaż, szczególnie sezonową z re-dekoracją 4. ostry nacisk na sprzedaż, sprzedawać jak najwięcej, nie ważne, że trzeba zmieniać dekoracje 5. pensja jest ale nie jest obwarowana wysokością sprzedaży, choć są ogromne naciski na wysoką sprzedaż. nie ma jednak premii 6. wszystkie decyzje zapadają w centrali, nawet te kwestii pod jakim kątem ma być ustawiona puszka 7. praca monotonna, grafiki po 10-12h dziennie, rzadko po 8, weekendy w zależności od sklepu też niestety w pracy 8. brak jakichkolwiek bonusów pozapłacowych, tj. karta medyczna czy multisport 9. brak klarownej oceny pracownika - możesz się podobać lub nie, jednak nikt ci nie powie, co robisz dobrze a co źle, co musisz zmienić, itp. 9. bardzo duża rotacja, pracownik dostaje wypowiedzenie znienacka, ma oddać fartuch i wyjść generalnie pensja na poziomie 2000pln netto, w obecnych czasach w tej branży więcej można zarobić w lidlu na kasie. może praca dobra dla studentów ale to na chwilę, bo długo się nie da wytrzymać. wieczna presja wyników bez jakichkolwiek motywatorów. j |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jestem w szoku po przeczytaniu tego, dobrze że wybiłam sobie z głowy pracę tam. To nie na moje nerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jako, że ostatnio zostałam stamtąd zwolniona, bo "mieszkam z rodzicami" to się wypowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Masakra! Ostatnio było ogłoszenie u mnie w mieście, ale stwierdziłam, że jednak nie składam, bo nie było nic napisane czy grafik będzie elastyczny, a u mnie to teraz bardzo ważne. Dobrze, że jednak nie złożyłam tego CV, zaoszczędziłam czas i nerwy.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Po prostu NIE POLECAM |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.