Co mam zrobić ze swoim życiem? Niskie zarobki w dużym mieście. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-06-27, 16:24   #1
black_elderflower
Rozeznanie

Co mam zrobić ze swoim życiem? Niskie zarobki w dużym mieście.

Postaram się wszystko opisać jak najbardziej zwięźle.
Mam 28 lat, nie mam wyższego wykształcenia, zarabiam w mieście wojewódzkim 2600 zł na rękę, wynajmuje pokój z obcymi osobami i nie wiem, jak więcej zarabiać, dokąd się udać, co mogę zrobić.

Po szkole policealnej dostałam pracę, można powiedzieć, w zawodzie. Pracowałam w supporcie technicznym. Potem wróciłam w rodzinne strony, do większego miasta wojewódzkiego i wysyłałam CV na podobne stanowiska, ale nikt nie odpowiadał, a musiałam gdzieś pójść do pracy. Pracowałam 2 lata w biurze obsługi klienta w serwisie, fakturowanie, maile, obsługa klienta fizycznie i internetowo, w między czasie podjęłam próbę jeszcze raz aby gdzieś się dostać do supportu technicznego, powtarzałam to co było w szkole policealnej, byłam na dwóch rozmowach ale nic z tego nie wyszło, znów poszłam do biura, na obsługę klienta. Mój były partner pracował w IT, zarabiał 4 razy więcej ode mnie i bardzo przeszkadzała mu moja niska stawka. Trzeba było dokładać mi do wakacji, niekiedy do życia, ponieważ połowa za wynajem mieszkania, jakieś życie, pochłaniały mi całe pieniądze.

Od liceum miałam jeszcze jedną pasję, która doraźnie dawała mi dochód, ale niestety nie miałam takiej siły przebicia, konkurencja mnie pokonywała, nie miałam żadnych zleceń a sprzęt był bardzo drogi, nie zwracało mi się i zrezygnowałam.

Nie jestem mozgowcem. Nie radzę sobie kompletnie z matematyką, próbowałam się nauczyć testowania oprogramowania ale nie rozumiałam. Nie dawałam sobie rady. I tak byłam, jestem wdzięczna, że mimo braku wykształcenia nie pracuje na magazynie, sprzątaniu (bez obrazy dla pracowników z tej branży) tylko w biurze. Jednak nie widzę swojej przyszłości. Nie głoduje, starcza mi na wynajem pokoju, ale w tym wieku chciała bym mieszkać sama, a nie stać mnie na wynajem niezależnego miejsca. Nie mogę odłożyć na żaden wkład własny, nawet z taką stawką nie dostała bym kredytu. Nie widzę po prostu swojej przyszłości, a naprawdę, nie chciała bym wyjechać za granicę na magazyn ze względu na kiepski stan zdrowia, ale obawiam się, że aby więcej zarabiać, nie ma innego wyjścia.

Potrafię angielski na b2, więc nienajlepiej. Kończę kurs na prawo jazdy, by może to mi otworzyło trochę więcej dróg rozwoju. Kompletnie jednak nie wiem, w którą stronę się udać, do kogo udać się z pomocą, jakich programów się uczyć, co jest teraz potrzebne. Czuję się kompletnie bezradna.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
black_elderflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-27, 17:14   #2
karawanna
Zakorzenienie

Dot.: Co mam zrobić ze swoim życiem? Niskie zarobki w dużym mieście.

Czy nie myślałaś o tym, żeby przenieść się do mniejszej miejscowości? Koszty utrzymania w miastach wojewódzkich są wysokie. Dużo firm pracuje obecnie tylko i wyłącznie zdalnie, czy w Twoim zawodzie jest taka możliwość? Jeśli tak, to radziłabym się przenieść do mniejszego miasta, gdzie mogłabyś płacić za wynajmowanie pokoju dużo mniej lub wręcz pozwolić sobie na wynajęcie kawalerki i pracować zdalnie. Wtedy to, gdzie znajduję się siedziba Twojej firmy, absolutnie przestałoby mieć znaczenie. A dodatkowo zakręciłabym się za jakimś kursem, żeby podnieść swoje kwalifikacje, wiedzę i uatrakcyjnić swoje CV.

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Angielski b2 to nienajlepiej? Dla większości firm jest to poziom absolutnie wystarczający z tego co wiem Sama mam b2, a pracuje z Brytyjczykami.
karawanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-27, 18:14   #3
trutka90
Raczkowanie

Właśnie, angielski na poziomie B2 jest jak najbardziej wystarczający w większości firm. Szukaj pracy w korporacjach, na pewno zaoferują większe stawki.

Edytowane przez trutka90
Czas edycji: 2021-06-27 o 18:16
trutka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-27, 20:12   #4
nightingale__
Raczkowanie

Angielski na B2, wiec nienajlepiej? Na pewno masz poziom B2? Bardzo wiele osób zatrzymuje się na B1, więc jeśli masz solidne B2 w mowie, gramatyce i słownictwie to jest to zdecydowanie plus.

nightingale__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-27, 20:19   #5
dominika152
BAN stały

Cytat:
Napisane przez black_elderflower Pokaż wiadomość
Nie jestem mozgowcem. Nie radzę sobie kompletnie z matematyką, próbowałam się nauczyć testowania oprogramowania ale nie rozumiałam. Nie dawałam sobie rady.
Jeżeli generalnie nie masz potrzeby rozmawiania z ludźmi, lubisz pracować w ciszy i nie byłoby dla ciebie problemem siedzieć 8 godzin przed komputerem i testować - to powinnaś w to brnąć. Masa moich znajomych się przebranżowiło na testera lub programistę i wszyscy są zgodni, że każdy może się tego nauczyć.

Nie trzeba mieć predyspozycji matematycznych, bardziej chodzi o wytrwałość. O to, że trzeba lubić siedzienie sam na sam z komputerem i główkowanie. Zrozumienie z czasem przyjdzie, czasami trzeba trafić na dobrego instruktora, poświęcić trochę więcej czasu. To nie jest fizyka kwantowa. Tego się nie da naucyzć szybko, ale da się, wielu typowych humanistów pracuje w tej branży. Tylko właśnie trzeba po prostu lubić spędzać czas przed komputerem i nie czuć jakiegoś braku ludzi i rozmowy. Jeżeli jesteś typem "komputerowca" to dasz sobie radę, tylko musisz uwierzyć
dominika152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-27, 21:10   #6
pempek
Zakorzenienie

Co do języka, to uważam ze powinnaś być dumna z takiego poziomu języka, bo jest naprawdę spoko. Ja sama mam C1 i nie mam się czego uczyć na kursach.

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 06:51   #7
Ruwi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dominika152 Pokaż wiadomość
Jeżeli generalnie nie masz potrzeby rozmawiania z ludźmi, lubisz pracować w ciszy i nie byłoby dla ciebie problemem siedzieć 8 godzin przed komputerem i testować - to powinnaś w to brnąć. Masa moich znajomych się przebranżowiło na testera lub programistę i wszyscy są zgodni, że każdy może się tego nauczyć.

Nie trzeba mieć predyspozycji matematycznych, bardziej chodzi o wytrwałość. O to, że trzeba lubić siedzienie sam na sam z komputerem i główkowanie. Zrozumienie z czasem przyjdzie, czasami trzeba trafić na dobrego instruktora, poświęcić trochę więcej czasu. To nie jest fizyka kwantowa. Tego się nie da naucyzć szybko, ale da się, wielu typowych humanistów pracuje w tej branży. Tylko właśnie trzeba po prostu lubić spędzać czas przed komputerem i nie czuć jakiegoś braku ludzi i rozmowy. Jeżeli jesteś typem "komputerowca" to dasz sobie radę, tylko musisz uwierzyć
akurat praca w IT to jak najbardziej praca zespołowa, więc nie ma co tak podkreślać tego braku kontaktu z ludźmi
Ruwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-06-28, 08:19   #8
goslawka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez black_elderflower Pokaż wiadomość
Postaram się wszystko opisać jak najbardziej zwięźle.
Mam 28 lat, nie mam wyższego wykształcenia, zarabiam w mieście wojewódzkim 2600 zł na rękę, wynajmuje pokój z obcymi osobami i nie wiem, jak więcej zarabiać, dokąd się udać, co mogę zrobić.

Po szkole policealnej dostałam pracę, można powiedzieć, w zawodzie. Pracowałam w supporcie technicznym. Potem wróciłam w rodzinne strony, do większego miasta wojewódzkiego i wysyłałam CV na podobne stanowiska, ale nikt nie odpowiadał, a musiałam gdzieś pójść do pracy. Pracowałam 2 lata w biurze obsługi klienta w serwisie, fakturowanie, maile, obsługa klienta fizycznie i internetowo, w między czasie podjęłam próbę jeszcze raz aby gdzieś się dostać do supportu technicznego, powtarzałam to co było w szkole policealnej, byłam na dwóch rozmowach ale nic z tego nie wyszło, znów poszłam do biura, na obsługę klienta. Mój były partner pracował w IT, zarabiał 4 razy więcej ode mnie i bardzo przeszkadzała mu moja niska stawka. Trzeba było dokładać mi do wakacji, niekiedy do życia, ponieważ połowa za wynajem mieszkania, jakieś życie, pochłaniały mi całe pieniądze.

Od liceum miałam jeszcze jedną pasję, która doraźnie dawała mi dochód, ale niestety nie miałam takiej siły przebicia, konkurencja mnie pokonywała, nie miałam żadnych zleceń a sprzęt był bardzo drogi, nie zwracało mi się i zrezygnowałam.

Nie jestem mozgowcem. Nie radzę sobie kompletnie z matematyką, próbowałam się nauczyć testowania oprogramowania ale nie rozumiałam. Nie dawałam sobie rady. I tak byłam, jestem wdzięczna, że mimo braku wykształcenia nie pracuje na magazynie, sprzątaniu (bez obrazy dla pracowników z tej branży) tylko w biurze. Jednak nie widzę swojej przyszłości. Nie głoduje, starcza mi na wynajem pokoju, ale w tym wieku chciała bym mieszkać sama, a nie stać mnie na wynajem niezależnego miejsca. Nie mogę odłożyć na żaden wkład własny, nawet z taką stawką nie dostała bym kredytu. Nie widzę po prostu swojej przyszłości, a naprawdę, nie chciała bym wyjechać za granicę na magazyn ze względu na kiepski stan zdrowia, ale obawiam się, że aby więcej zarabiać, nie ma innego wyjścia.

Potrafię angielski na b2, więc nienajlepiej. Kończę kurs na prawo jazdy, by może to mi otworzyło trochę więcej dróg rozwoju. Kompletnie jednak nie wiem, w którą stronę się udać, do kogo udać się z pomocą, jakich programów się uczyć, co jest teraz potrzebne. Czuję się kompletnie bezradna.

Ja bym szukała pracy w korporacji, z reguły są tam lepsze zarobki. W wielu miejscach nie wymagają wyższego wykształcenia.

goslawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 08:41   #9
Magmag0194
Zadomowienie

Tak jak wyżej - możesz się rozejrzeć w korporacjach. Jeśli masz cechy potrzebne do zarządzania zespołem i ogólnie interesuje Cię IT to można też pomyśleć o project managerze, tylko tutaj musiałabyś zrobić kursy. Plus jest taki, że da się to zrobić online.
Nie sprecyzowałaś co Cię dokładnie interesuje i jakie masz cechy, więc ciężko coś doradzić. Mogę co najwyżej podrzucić ścieżki zawodowe moich znajomych bez wyższego, może to będzie jakaś inspiracja :
- koleżanka zaczynała od recepcji w hotelu, dzisiaj jest kierownikiem recepcji
- kolega pracował w biurze projektowym instalacyjnym, dzisiaj jest project managerem w IT
- znajoma była barmanką, dzisiaj jest managerem tego baru
- znajoma pracuje w korporacji, była kilka lat w UK i świetnie umie język, teraz uczy się (na koszt firmy) drugiego języka, żeby awansować

Twoim podstawowym problemem jest to, że zakręciłaś się w miejscu gdzie nie masz szans pójść dalej. Musisz przeanalizować rynek i pomyśleć, gdzie możliwy jest awans bez wyższego wykształcenia, ewentualnie z kursami. I zastanowić się, co w sumie chcesz i lubisz robić. Innej rady tutaj nie ma
Magmag0194 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 09:03   #10
13e04aff77a26badce511545edbe1fb21313cff4_62d888f2f2271
Konto usunięte

Uważam, że miasto i tak daje większe perspektywy i możliwości rozwoju, niż wieś.

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:
Napisane przez goslawka Pokaż wiadomość
Ja bym szukała pracy w korporacji, z reguły są tam lepsze zarobki. W wielu miejscach nie wymagają wyższego wykształcenia.

Wymagają lub w trakcie studiów. Nie znam sytuacji, gdy ktoś ze średnim wykształceniem trafił do korporacji, bo konkurencja jest bardzo duża. Wymaga się wykształcenia inżynierskiego, licencjatu (conajmniej), magisterka to już standard.

Chociaż mogę powiedzieć, że w sumie ja byłam takim wyjątkiem. Mając średnie wykształcenie trafiłam do korporacji, ale jako... sprzątaczka
13e04aff77a26badce511545edbe1fb21313cff4_62d888f2f2271 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 09:32   #11
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

ja z wyższym wykształceniem mam mniej niż 2500 zł na rękę, duże miasto wojewódzkie.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-06-28, 09:42   #12
trutka90
Raczkowanie

Mój chłopak jest analitykiem w korpo, ma wykształcenie średnie.

Manager z mojej firmy na całe EMEA ma wykształcenie średnie.

Ode mnie z zespołu przynajmniej 3 osoby miały wykształcenie średnie.

Edytowane przez trutka90
Czas edycji: 2021-06-28 o 09:44
trutka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 10:44   #13
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trutka90 Pokaż wiadomość
Mój chłopak jest analitykiem w korpo, ma wykształcenie średnie.

Manager z mojej firmy na całe EMEA ma wykształcenie średnie.

Ode mnie z zespołu przynajmniej 3 osoby miały wykształcenie średnie.
doklandie, trzeeba probowac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 11:13   #14
Halaszka_Halaszka
Raczkowanie

Mhmm...ostatnio też chcę zmienić pracę w dużym mieście w dużej mierze z uwagi na zarobki.

Faktycznie, poza korporacjami to szału nie ma, ale z kolei w korpo na rozmowach słyszę, że jestem już za stara, mam dobrze ponad 30 lat i moje doświadczenie w mniejszych firmach, wykształcenie i znajomość angielskiego nie mają większego znaczenia.

Nie powiem łapię już doła i żyć mi się powoli nie chce.

Tak, że rozumiem Cię autorko bardzo dobrze. Próbuj, szukaj do upadłego.
Halaszka_Halaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 11:28   #15
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Halaszka_Halaszka Pokaż wiadomość
Mhmm...ostatnio też chcę zmienić pracę w dużym mieście w dużej mierze z uwagi na zarobki.

Faktycznie, poza korporacjami to szału nie ma, ale z kolei w korpo na rozmowach słyszę, że jestem już za stara, mam dobrze ponad 30 lat i moje doświadczenie w mniejszych firmach, wykształcenie i znajomość angielskiego nie mają większego znaczenia.

Na rozmowach w międzynarodowych korporacjach mówią, że "jesteś za stara do pracy u nas"?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 11:30   #16
Halaszka_Halaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Na rozmowach w międzynarodowych korporacjach mówią, że "jesteś za stara do pracy u nas"?

Tak
Stary 2021-06-28, 11:54   #17
Krzywobuta
Raczkowanie

Cytat:
Tak
Moja 50 plus koleżanka całkiem niedawno całkowicie się przebranżowiła i z budżetówki, w której pracowała całe życie, poszła do korpo. Naprawdę się da, warto próbować w miejscu w którym mają takie podejście jak Ci przedstawili I tak byś pewnie nie chciała pracować, więc nie przejmuj się.

Krzywobuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 12:07   #18
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Tak
zato mozna stracic prace.

Nikt w szanujacym sie korpo tak nie powie.
Pracowalam w Krk w dwoch najwiekszych korpo i robilamz ludzmi ktorzy startowali majac 40-50 lat.

Po prostu nie wierze.

PS sama zaczelam prace na nowym stanowisku w korpo maja 31 lat i ze mna startowali starsi ode mnie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 12:13   #19
Halaszka_Halaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

Pracowalam w Krk w dwoch najwiekszych korpo i robilamz ludzmi ktorzy startowali majac 40-50 lat.

Po prostu nie wierze.

PS sama zaczelam prace na nowym stanowisku w korpo maja 31 lat i ze mna startowali starsi ode mnie.
Niby można i co z tego...wolę już o tym zapomnieć.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość

Po prostu nie wierze.

Może to było jakieś lepsze stanowisko, to na które ja startowałam to był junior - sorry, źle mi zacytowało , to było odnośnie postu Krzywobut

Edytowane przez Halaszka_Halaszka
Czas edycji: 2021-06-28 o 12:16

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-06-28, 12:59   #20
Krzywobuta
Raczkowanie

Cytat:

Może to było jakieś lepsze stanowisko, to na które ja startowałam to był junior - sorry, źle mi zacytowało , to było odnośnie postu Krzywobut
No jeśli startowałaś na stanowisko poniżej swoich kwalifikacji to faktycznie mogli Cię nie wziąć, bo w takich sytuacjach może się zdarzyć, że przełożony ma niższe kwalifikacje niż podwładny, a to mało komfortowa sytuacja dla wszystkich zainteresowanych

Krzywobuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-28, 13:17   #21
Halaszka_Halaszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krzywobuta Pokaż wiadomość
No jeśli startowałaś na stanowisko poniżej swoich kwalifikacji to faktycznie mogli Cię nie wziąć, bo w takich sytuacjach może się zdarzyć, że przełożony ma niższe kwalifikacje niż podwładny, a to mało komfortowa sytuacja dla wszystkich zainteresowanych

Nie wiem, może.

W tej branży nie miałam jakiegoś super doświadczenia, samo stanowisko też było dla mnie nowe. Wcześniej też w korpo nie pracowałam więc raczej lepszych umiejętności niż przełożony, czy członkowie teamu nie miałam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości