|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co mam zrobić ze swoim życiem? Niskie zarobki w dużym mieście.
Postaram się wszystko opisać jak najbardziej zwięźle.
Mam 28 lat, nie mam wyższego wykształcenia, zarabiam w mieście wojewódzkim 2600 zł na rękę, wynajmuje pokój z obcymi osobami i nie wiem, jak więcej zarabiać, dokąd się udać, co mogę zrobić. Po szkole policealnej dostałam pracę, można powiedzieć, w zawodzie. Pracowałam w supporcie technicznym. Potem wróciłam w rodzinne strony, do większego miasta wojewódzkiego i wysyłałam CV na podobne stanowiska, ale nikt nie odpowiadał, a musiałam gdzieś pójść do pracy. Pracowałam 2 lata w biurze obsługi klienta w serwisie, fakturowanie, maile, obsługa klienta fizycznie i internetowo, w między czasie podjęłam próbę jeszcze raz aby gdzieś się dostać do supportu technicznego, powtarzałam to co było w szkole policealnej, byłam na dwóch rozmowach ale nic z tego nie wyszło, znów poszłam do biura, na obsługę klienta. Mój były partner pracował w IT, zarabiał 4 razy więcej ode mnie i bardzo przeszkadzała mu moja niska stawka. Trzeba było dokładać mi do wakacji, niekiedy do życia, ponieważ połowa za wynajem mieszkania, jakieś życie, pochłaniały mi całe pieniądze. Od liceum miałam jeszcze jedną pasję, która doraźnie dawała mi dochód, ale niestety nie miałam takiej siły przebicia, konkurencja mnie pokonywała, nie miałam żadnych zleceń a sprzęt był bardzo drogi, nie zwracało mi się i zrezygnowałam. Nie jestem mozgowcem. Nie radzę sobie kompletnie z matematyką, próbowałam się nauczyć testowania oprogramowania ale nie rozumiałam. Nie dawałam sobie rady. I tak byłam, jestem wdzięczna, że mimo braku wykształcenia nie pracuje na magazynie, sprzątaniu (bez obrazy dla pracowników z tej branży) tylko w biurze. Jednak nie widzę swojej przyszłości. Nie głoduje, starcza mi na wynajem pokoju, ale w tym wieku chciała bym mieszkać sama, a nie stać mnie na wynajem niezależnego miejsca. Nie mogę odłożyć na żaden wkład własny, nawet z taką stawką nie dostała bym kredytu. Nie widzę po prostu swojej przyszłości, a naprawdę, nie chciała bym wyjechać za granicę na magazyn ze względu na kiepski stan zdrowia, ale obawiam się, że aby więcej zarabiać, nie ma innego wyjścia. Potrafię angielski na b2, więc nienajlepiej. Kończę kurs na prawo jazdy, by może to mi otworzyło trochę więcej dróg rozwoju. Kompletnie jednak nie wiem, w którą stronę się udać, do kogo udać się z pomocą, jakich programów się uczyć, co jest teraz potrzebne. Czuję się kompletnie bezradna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co mam zrobić ze swoim życiem? Niskie zarobki w dużym mieście.
Czy nie myślałaś o tym, żeby przenieść się do mniejszej miejscowości? Koszty utrzymania w miastach wojewódzkich są wysokie. Dużo firm pracuje obecnie tylko i wyłącznie zdalnie, czy w Twoim zawodzie jest taka możliwość? Jeśli tak, to radziłabym się przenieść do mniejszego miasta, gdzie mogłabyś płacić za wynajmowanie pokoju dużo mniej lub wręcz pozwolić sobie na wynajęcie kawalerki i pracować zdalnie. Wtedy to, gdzie znajduję się siedziba Twojej firmy, absolutnie przestałoby mieć znaczenie. A dodatkowo zakręciłabym się za jakimś kursem, żeby podnieść swoje kwalifikacje, wiedzę i uatrakcyjnić swoje CV.
---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- Angielski b2 to nienajlepiej? Dla większości firm jest to poziom absolutnie wystarczający z tego co wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Właśnie, angielski na poziomie B2 jest jak najbardziej wystarczający w większości firm. Szukaj pracy w korporacjach, na pewno zaoferują większe stawki.
Edytowane przez trutka90 Czas edycji: 2021-06-27 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Angielski na B2, wiec nienajlepiej? Na pewno masz poziom B2? Bardzo wiele osób zatrzymuje się na B1, więc jeśli masz solidne B2 w mowie, gramatyce i słownictwie to jest to zdecydowanie plus.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie trzeba mieć predyspozycji matematycznych, bardziej chodzi o wytrwałość. O to, że trzeba lubić siedzienie sam na sam z komputerem i główkowanie. Zrozumienie z czasem przyjdzie, czasami trzeba trafić na dobrego instruktora, poświęcić trochę więcej czasu. To nie jest fizyka kwantowa. Tego się nie da naucyzć szybko, ale da się, wielu typowych humanistów pracuje w tej branży. Tylko właśnie trzeba po prostu lubić spędzać czas przed komputerem i nie czuć jakiegoś braku ludzi i rozmowy. Jeżeli jesteś typem "komputerowca" to dasz sobie radę, tylko musisz uwierzyć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Co do języka, to uważam ze powinnaś być dumna z takiego poziomu języka, bo jest naprawdę spoko. Ja sama mam C1 i nie mam się czego uczyć na kursach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tak jak wyżej - możesz się rozejrzeć w korporacjach. Jeśli masz cechy potrzebne do zarządzania zespołem i ogólnie interesuje Cię IT to można też pomyśleć o project managerze, tylko tutaj musiałabyś zrobić kursy. Plus jest taki, że da się to zrobić online.
Nie sprecyzowałaś co Cię dokładnie interesuje i jakie masz cechy, więc ciężko coś doradzić. Mogę co najwyżej podrzucić ścieżki zawodowe moich znajomych bez wyższego, może to będzie jakaś inspiracja : - koleżanka zaczynała od recepcji w hotelu, dzisiaj jest kierownikiem recepcji - kolega pracował w biurze projektowym instalacyjnym, dzisiaj jest project managerem w IT - znajoma była barmanką, dzisiaj jest managerem tego baru - znajoma pracuje w korporacji, była kilka lat w UK i świetnie umie język, teraz uczy się (na koszt firmy) drugiego języka, żeby awansować Twoim podstawowym problemem jest to, że zakręciłaś się w miejscu gdzie nie masz szans pójść dalej. Musisz przeanalizować rynek i pomyśleć, gdzie możliwy jest awans bez wyższego wykształcenia, ewentualnie z kursami. I zastanowić się, co w sumie chcesz i lubisz robić. Innej rady tutaj nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Uważam, że miasto i tak daje większe perspektywy i możliwości rozwoju, niż wieś.
---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Cytat:
Chociaż mogę powiedzieć, że w sumie ja byłam takim wyjątkiem. Mając średnie wykształcenie trafiłam do korporacji, ale jako... sprzątaczka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
ja z wyższym wykształceniem mam mniej niż 2500 zł na rękę, duże miasto wojewódzkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mój chłopak jest analitykiem w korpo, ma wykształcenie średnie.
Manager z mojej firmy na całe EMEA ma wykształcenie średnie. Ode mnie z zespołu przynajmniej 3 osoby miały wykształcenie średnie. Edytowane przez trutka90 Czas edycji: 2021-06-28 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
doklandie, trzeeba probowac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Mhmm...ostatnio też chcę zmienić pracę w dużym mieście w dużej mierze z uwagi na zarobki.
Faktycznie, poza korporacjami to szału nie ma, ale z kolei w korpo na rozmowach słyszę, że jestem już za stara, mam dobrze ponad 30 lat i moje doświadczenie w mniejszych firmach, wykształcenie i znajomość angielskiego nie mają większego znaczenia. Nie powiem łapię już doła i żyć mi się powoli nie chce. Tak, że rozumiem Cię autorko bardzo dobrze. Próbuj, szukaj do upadłego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Moja 50 plus koleżanka całkiem niedawno całkowicie się przebranżowiła i z budżetówki, w której pracowała całe życie, poszła do korpo. Naprawdę się da, warto próbować
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt w szanujacym sie korpo tak nie powie. Pracowalam w Krk w dwoch najwiekszych korpo i robilamz ludzmi ktorzy startowali majac 40-50 lat. Po prostu nie wierze. PS sama zaczelam prace na nowym stanowisku w korpo maja 31 lat i ze mna startowali starsi ode mnie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
Edytowane przez Halaszka_Halaszka Czas edycji: 2021-06-28 o 12:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W tej branży nie miałam jakiegoś super doświadczenia, samo stanowisko też było dla mnie nowe. Wcześniej też w korpo nie pracowałam więc raczej lepszych umiejętności niż przełożony, czy członkowie teamu nie miałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.