Wynik usg piersi birads3? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-04-20, 16:23   #1
priimrose
Raczkowanie

Wynik usg piersi birads3?

2 miesięce temu byłam na usg piersi poraz pierwszy (mam 20lat)
Wynik - w lewej piersi torbiel ok 5mm z przegrodami wewnętrznymi.
Brak zmian ogniskowych i litych.
Patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Wynik BIRADS3 wskazana kontrola za 6 miesięcy.

Na początku jakoś o tym zapomniałam bo miałam wrażenie, że torbiel to nic takiego. Ale przeczytałam, że ten wynik birads nie jest 100% pozytywny. Powinnam się martwić, co taki wynik oznacza? Przestraszyłam się trochę, że jednak coś to oznacza i nie mogę przestać o tym myśleć Myślicie, że iść teraz na kontrolę do ginekologa czy rzeczywiście czekać? Badanie było wykonywane przez radiologa.

Dodam, że w rodzinie nie było nowotworów u kobiet, tylko dziadek miał z tego co wiem nowotwór prostaty, jednak niewiele o tym wiem bo mieszka daleko. Wiem, że był to krótki epizod i od długiego czasu jest wszystko ok. Czy przez taki przypadek w rodzinie mam zwiększoną kontrolę? Dostałam zdjęcie tej zmiany, radiologiem nie jestem ale wygląda moim okiem na normalną torbiel dodatkowo nie ma żadnego ogniska, ani zmiana nie jest lita dlatego nie wiem czemu birads3

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez priimrose
Czas edycji: 2021-04-20 o 17:49
priimrose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-21, 14:14   #2
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Wynik usg piersi birads3?

Cytat:
Napisane przez priimrose Pokaż wiadomość
2 miesięce temu byłam na usg piersi poraz pierwszy (mam 20lat)
Wynik - w lewej piersi torbiel ok 5mm z przegrodami wewnętrznymi.
Brak zmian ogniskowych i litych.
Patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Wynik BIRADS3 wskazana kontrola za 6 miesięcy.

Na początku jakoś o tym zapomniałam bo miałam wrażenie, że torbiel to nic takiego. Ale przeczytałam, że ten wynik birads nie jest 100% pozytywny. Powinnam się martwić, co taki wynik oznacza? Przestraszyłam się trochę, że jednak coś to oznacza i nie mogę przestać o tym myśleć Myślicie, że iść teraz na kontrolę do ginekologa czy rzeczywiście czekać? Badanie było wykonywane przez radiologa.

Dodam, że w rodzinie nie było nowotworów u kobiet, tylko dziadek miał z tego co wiem nowotwór prostaty, jednak niewiele o tym wiem bo mieszka daleko. Wiem, że był to krótki epizod i od długiego czasu jest wszystko ok. Czy przez taki przypadek w rodzinie mam zwiększoną kontrolę? Dostałam zdjęcie tej zmiany, radiologiem nie jestem ale wygląda moim okiem na normalną torbiel dodatkowo nie ma żadnego ogniska, ani zmiana nie jest lita dlatego nie wiem czemu birads3

Hej,
Nie martw się na zapas. Birads 3 to zmiana, która należy obserwować lub wyciąć, jeśli są takie wskazania.
Torbiel może rosnąć, więc chyba dlatego należy ją obserwować.
Sama mam łagodna zmianę Birads 3, odbyłam wizytę u onkologa (wg zaleceń radiologa), który powiedział, że jeśli chcę usunąć gruczolakowłókniaka to mam się do niego zgłosić na zabieg.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-04-21, 22:58   #3
priimrose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Hej,
Nie martw się na zapas. Birads 3 to zmiana, która należy obserwować lub wyciąć, jeśli są takie wskazania.
Torbiel może rosnąć, więc chyba dlatego należy ją obserwować.
Sama mam łagodna zmianę Birads 3, odbyłam wizytę u onkologa (wg zaleceń radiologa), który powiedział, że jeśli chcę usunąć gruczolakowłókniaka to mam się do niego zgłosić na zabieg.

Rozumiem, jednak jakoś budzi to u mnie niepokój, zdecydowanie nie czuje się pewnie i nie wiem czy dam radę tak czekać jeszcze kilka miesięcy.

Umówiłam się do chirurga/onkologa bo jednak nie ufam tamtemu lekarzowi. Tamten lekarz powiedział mi wtedy tylko tyle, że mam niewielką torbiel. Po badaniu powiedział żebym przyszła za 6 miesięcy i tyle. Gdybym nie przyglądnęła się temu znowu to do dzisiaj nie wiedziałabym, że to nie do końca prosta torbiel i że wpisał birads3 czyli według mojego rozumowania nie dałby sobie ręki uciąć że to zwykła torbiel. Liczę na to, że może jednak przez te 2 miesiące się to wchłonęło i będę mieć spokojną głowę, albo chociaż że lekarz mi coś więcej wytłumaczy.

Nie wiem czy to ma wpływ, ale badanie miałam zrobione w 12 dniu cylku, niestety nie było terminu inaczej. Pisałam też, że miewam nieregularne cykle, czy to może mieć jakiś wpływ na tworzenie się takich zmian tzn podłoże hormonalne? Kiedyś torbiele robiły mi się na jajnikach, obecnie rzadko mi się to zdarza.

Czas edycji: 2021-04-21 o 23:09
Stary 2021-04-22, 15:27   #4
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez priimrose Pokaż wiadomość
Rozumiem, jednak jakoś budzi to u mnie niepokój, zdecydowanie nie czuje się pewnie i nie wiem czy dam radę tak czekać jeszcze kilka miesięcy.

Umówiłam się do chirurga/onkologa bo jednak nie ufam tamtemu lekarzowi. Tamten lekarz powiedział mi wtedy tylko tyle, że mam niewielką torbiel. Po badaniu powiedział żebym przyszła za 6 miesięcy i tyle. Gdybym nie przyglądnęła się temu znowu to do dzisiaj nie wiedziałabym, że to nie do końca prosta torbiel i że wpisał birads3 czyli według mojego rozumowania nie dałby sobie ręki uciąć że to zwykła torbiel. Liczę na to, że może jednak przez te 2 miesiące się to wchłonęło i będę mieć spokojną głowę, albo chociaż że lekarz mi coś więcej wytłumaczy.

Nie wiem czy to ma wpływ, ale badanie miałam zrobione w 12 dniu cylku, niestety nie było terminu inaczej. Pisałam też, że miewam nieregularne cykle, czy to może mieć jakiś wpływ na tworzenie się takich zmian tzn podłoże hormonalne? Kiedyś torbiele robiły mi się na jajnikach, obecnie rzadko mi się to zdarza.

Myślę, że trochę przesadzasz. Radiolog widział niejeden nowotwór i jeśli miałby podejrzenie, że jest to nowotwór to nie dostałabyś 3 tylko wyżej.
Warto się skonsultować z onkologiem i jemu zadać te wszystkie pytania .

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-05-14, 06:34   #5
Keket
Zakorzenienie

Mam birads3 od ok. 10 lat. Najpierw 8 lat USG co pół roku, teraz raz do roku. Radiolog potrafi rozróżnić torbiel od guza litego.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-06-05, 13:21   #6
priimrose
Raczkowanie

Dzięki, uspokoiło mnie to. Po prostu byłam pierwszy raz i zaniepokoiło mnie to, że taki wynik. Jesteś w grupie ryzyka, że aż przez 8 lat co pół roku?

Czas edycji: 2021-06-05 o 13:22
Stary 2021-07-30, 15:49   #7
Karolina18
Raczkowanie

Nie martw się niczym!

Ja mam 31 lat, w październiku miałam na usg coś wykryte. Natychmiast mammografia i jeszcze po tym mammografia celowana: skupisko mikrozwapnień birads3. Kontrola za 6 miesięcy.
2 tygodnie temu miałam wynik i jest wszystko ok. Birads2.

Mam wykształcenie medyczne, pracuję w róznych projektach onkologicznych i wiem, cos trochę na ten temat.

Szansa na zmianę nowotworową przy birads3 to 2%. Bez historii nowotworów piersi lub narządów rodnych (u kobiet), to raczej nie ma szansy na to, żeby to był nowotwór. Ale każdą zmianę trzeba obserwować. To, że masz to do kontroli za 6 miesięcy, wcale nowe zalecenie postepowania - jeśli cokolwiek by zaniepokoiło lekarza, to natychmiast miałabyś dodatkowe badania, bo w przypadku piersi nawet 2 tyg robią różnicę. Badasz się, bo jesteś młoda i na tym etapie wyłapanie czegokolwiek daje Ci 100% szansę na wyleczenie.

Sądzę, ze albo ta zmiana samoczynnnie się wchłonie i zniknie za te 6 miesięcy, albo to jakis niegroźny torbielik lub gruczolakowłokniak.

Jeśli serdecznie mogę Ci coś doradzić, to z perspektywy osoby, która śledzi najnowsze badania i ma kontakt z ludźmi, którzy są specjalistami w tych tematach, to polecam:

- picie oleju lnianego po łyżeczce dziennie
- sprawdzenie wit. D3 ( i w razie niedoboru supelementacja) - to jest naprawdę kluczowe z tą witaminą D3 i warto zapłacić te 70 zl za takie badanie, niedobór wit D3 daje początek wielu nowotworom
-masaż piersi pod prysznicem, tak, zeby ta limfa z piersi swobodnie odpływała sobie
- po przyjściu do domu chodzenie bez stanika
- dezydoranty bez aluminium -> polecam dezodoranty CD lub jakieś "zdrowodne mazidła" pod pachy
- ruch codziennie! - nawet 30 min spaceru
- i już na koniec na przyszłość warto pomyśleć o dziecku tak w okolicach 26-30 lat: to bardzo zdrowe dla kobiety i zmniejsza szansę na nowotwór piersi
- aaa i antykoncepcja hormonalna jest raczej na minus jeśli chodzi o nowotwory piersi

Pozdrawiam!
Karolina18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości