![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Prawie nas zabiła
Cześć dziewczyny. O mało co jadąc z mamą samochodem nie zanotowałyśmy wypadku.
Wytknęłam jej, że zachowała się na jezdni nieprawidłowo. W odpowiedzi padła z jej strony agresja. Przeanalizujcie proszę tę sytuację Jechałyśmy prosto i w pewnym momencie przecinała się ulica, jak na rysunku ![]() Mama czekając na 2 zmienne - wolna ulica z lewego i prawego pasa wjechała na przeciwny O mało co nie stuknął nas nadjeżdżający samochód z lewej Radziłam mamie by spokojnie dołączyła do ruchu i wjechała na prawy pas, potem kawałek pojechała i skręciła w lewo na parking sklepu. Wtedy mogłaby na luzie zakręcić i wbić na interesujący ją pas. Jednak mama uważa, że się mylę i to ona wie lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Prawie nas zabiła
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 00:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie ma świateł. Jedziesz ulicą i wjeżdżasz na inną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=43f4c6e05089aac1c48e760 c19dfc261ffa43875_6583838 01b065;88853262]Treść usunięta[/QUOTE]
Ja w ogóle tego opisu nie rozumiem. Na przykład tego, gdzie właściwie mama chciała jechać, co to za droga, bez sygnalizacji, jakieś znaki tam były? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Kompletnie nie rozumiem opisu w odniesieniu do rysunku.
Na rysunku jest ulica 2 kierunkowa, wiec skręcający może wjechać tylko i wyłącznie na pas odpowiadający kierunkowi ruchu w jakim będzie po skręcie podążał, a nie na dowolny. Nie można jeździć pod prąd przecież. Jeśli ona skręcała z tej bocznej w lewo, czyli na rysunku jechała po zielonej lini od dołu do góry i w lewo, to mogła wjechać tylko i wyłącznie na pas „górny”, bez względu w którą stronę skręcała potem.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Twoja mama nie ma racji. Zresztą w ruchu ulicznym bardzo często ofiarami są ci "co mieli rację/pierwszeństwo". I co im z tego, jak nie żyją albo są sparaliżowani...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Wklejam inny rysunek. Mamie chodziło o dostanie się na pas, gdzie jedzie się w lewo. Według mnie bezpieczniej byłoby włączenie się do ruchu - tam gdzie jedzie się w prawo i potem kawałek pojechać prosto, zaczekać aż lewy pas będzie pusty i skręcić by wjechać na parking tam zakręcić i wjechać na lewy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co zrozumiałam autorkę, to ona proponowała zabieg z jazdą w prawo i gdzieś dalej dalej na mało uczęszczaną ulice, by zawrócić spokojnie i pojechać w zamierzonym kierunku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Tu inny rysunek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Twoja mama wykonała prawidłowy manewr skrętu, tylko może nie zachowała dostatecznej uwagi. Nie rozumiem jak to się mogło stać niby na światłach przy skręcie w lewo, bo wtedy albo się ma zielone albo nie, uznaniowe strzałki zielone są tylko do skrętów w prawo.
Więc może to ten jadący z lewej przejechał na czerwonym i to nie twojej matki wina była. Natomiast to co Ty proponujesz to są jakieś zbędne manewry bez sensu. Rację co do ogólnego wykonania manewru skrętu w lewo ma twoja mama.
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem twoja mama nie pojechała źle, tylko albo za szybko wjechała na jezdnię, albo tamten kierowca za szybko jechał.
A manewr, który ty proponujesz jest bez sensu, nie wiem, po co to robić, zwłaszcza, że i tak trzeba by było przejechać przez pas ruchu w drugą stronę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Sposób mamy wymaga spełnienia 2 wymogów - pustego lewego i prawego pasa na raz. Proponowana przeze mnie opcja otwiera drogę gdy tylko 1 kierunek będzie wolny. A potem na spokojnie poczeka się na drugi wolny, a nie dwa na raz.
Poza tym łatwiej skręcić w kierunek w jakim jedzie się po pasie niż robić łuk by wbić na przeciwny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez theali Czas edycji: 2021-08-12 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Trudno znaleźć tutaj jakiekolwiek dyskusyjne zagadnienie. Po prostu trzeba było wszystkim ustąpić i dopiero potem jechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale twoja mama chyba nie ma prawka od miesiąca, tylko dłużej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz widzę ze nie ma tam świateł, źle zrozumiałam. No musi mama zachowywać większą uwagę i tyle, ale sama pewnie się wystraszyła i będzie bardziej uważać. Manewr był prawidłowy.
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 00:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
No ale w ogóle nie rozumiem, po co akcja z parkingiem. Taki manewr jaki wykonałam mama jest najnormalniejszym w świecie, tyle że się wepchnęła zamiast poczekać. Przecież jakbyś jechała nieznaną trasą to chyba nie jechałabyś w przeciwnym kierunku w poszukiwaniu parkingu do zjazdu, dziwny pomysł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co ? ![]() Masz prawo jazdy ? Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2021-08-13 o 07:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
To co Ty mamie proponowałaś to jest taka kombinacja alpejska, która czasem robiłam jak chciałam wyjechać w lewo na bardzo ruchliwej drodze - miałam wtedy prawko dzień z nocą i bałam się takich dynamicznych manewrów. Jeśli chodzi o sam skręt to Twoja matka zrobiła jak trzeba, tu nie ma co debatować. Jej błędem jest wymuszenie pierwszeństwa, nie sam skręt w lewo. Autorko masz w ogóle prawo jazdy? Bo moim zdaniem proponując takie kombinacje to albo nie masz wcale albo właśnie masz je baaardzo krótko.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Absurdalna propozycja. Jakbym za każdym razem, gdy trafi się skręt w lewo miała robić kółko z nawrotką, to chyba bym wyrzuciła swoje prawko do kosza i przesiadła się na komunikację miejską.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dziwny ten twój pomysł. No chyba że naprawdę, naprawdę nie da się wcisnąć, choć nie pamiętam, kiedy ostatnio stosowałam taką akrobację.
Mama wymusiła, zgadzam się, ale manewr był prawidłowy.
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Mama nie wymusiła, czekała aż obie strony będą wolne. Tylko, że gdy włączała się do ruchu nagle pojawiło się szybko jadące auto z lewej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;88854879]Skoro wyjeżdżałyście z ulicy podporządkowanej, to to wy prawie zabiłyście kogoś.[/QUOTE]Chyba że ten ktoś pędził grubo ponad limit prędkości, a takich nie brakuje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;88854879]Skoro wyjeżdżałyście z ulicy podporządkowanej, to to wy prawie zabiłyście kogoś.[/QUOTE]
No niekoniecznie, albo matka źle oceniła prędkość kierowcy po lewej, albo go nie zauważyła albo to gość jechał za szybko i nie było możliwości widzieć go wcześniej. Ogólnie tam gdzie jest ograniczone pole widoczności daje się lustra zwiększające perspektywę więc każda z wersji jest prawdopodobna. Sam manewr prawidłowy, takie akrobacje jak proponuje autorka mają sens faktycznie jedynie tam gdzie jest takie natężenie ruchu że człowiekowi nie chce się czekać na wolne miejsce na obu pasach, pytanie czemu omal nie wjechały w maskę autu z lewej. Nie zauważyła czy koleś aż tak zapieprzał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm... bardzo rzadko z mojego doświadczenia. Ale tak, wszystko jest możliwe, bo nas tam nie było, żeby ocenić.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:38.