![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Problemy pierwszego świata + ot, część 6.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy pierwszego świata + ot, część 6.
dobra, zacznę hardkorowo. trochę nudno bez kopnientej
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To pierwsze o niesoleniu mięsa na początku gotowania wydaje mi się bardzo dziwne. A kiedy solić jak nie na początku? Chyba nie na końcu? Ja w ogóle nie przepadam za solą i właściwie niczego nie solę, więc nigdy nie miałam okazji sama odkryć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
niecnotliwa dziewica
|
Super Mouse, chyba Cię uścisnę! Też nie solę i właśnie toczę boje zaktualnym TŻ... On by wszystko solił i dosalał, a połowy tego nie da się wziąć do ust....
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dawaj na intymny
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak jest narzekają, jak nie ma jeszcze gorzej
![]() A tak serio to mam nadzieję, że wszystko u niej ok. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A co się stało??
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Spędziłam w basenach i saunach 8 godz, jestem tak wypoczęta i zrelaksowana ze woooowww. I na golasa
![]() Jutro powtórka Powinnam byc ryba ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:47 ---------- Cytat:
![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Pani Mizantrop
|
Moim najwiekszym PPS jest widmo powrotu do pracy juz bardzo niedlugo, szybciej niz sie spodziewalam
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Marzy mi się sukienka o kroju marynarki, ale pewnie jak jakąś zamówię będzie za krótka. Jakoś większość w tym stylu jest bardzo krótka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sól dodaje smaku. Nie mówię, że ma być jej niewiadomo ile, ale bez przesady. ![]() Szefowie kuchni też sól używają. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 06:23 ---------- Poprzedni post napisano o 06:22 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;88926288]Spędziłam w basenach i saunach 8 godz, jestem tak wypoczęta i zrelaksowana ze woooowww. I na golasa ![]() Jutro powtórka Powinnam byc ryba ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk ---------- Dopisano o 00:01 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:47 ---------- Wogole nie solisz? ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Na basenach nago? To jakaś specjalna strefa? ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88926448]Jakbym mi ktoś kazał przestać solić, to byśmy musieli jeść oddzielne posiłki. Na pewno bym nie uległa terrorowi.
![]() Sól dodaje smaku. Nie mówię, że ma być jej niewiadomo ile, ale bez przesady. ![]() Szefowie kuchni też sól używają. [/QUOTE] No ja tylko nie potrafię wyobrazić sobie jajek (gotowanych, jajecznicy) bez soli. Nic innego nie solę. Jasne, można to wypośrodkować, chociaż mnie sól kojarzy się raczej z restauracjami gdzie dostajesz mocno posolone mięso, żeby "zagłuszyć", że nie jest świeże (albo z innego powodu, nie wiem - w każdym razie potrawa, która smakuje solą jest dla mnie niezjadliwa. Czuje się smak soli zamiast składników, koszmar). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
[1=9fe3753a27fdab91f294646 f71f38ef6abf24fb7_615a35f 24cb81;88926508]No ja tylko nie potrafię wyobrazić sobie jajek (gotowanych, jajecznicy) bez soli. Nic innego nie solę.
Jasne, można to wypośrodkować, chociaż mnie sól kojarzy się raczej z restauracjami gdzie dostajesz mocno posolone mięso, żeby "zagłuszyć", że nie jest świeże (albo z innego powodu, nie wiem - w każdym razie potrawa, która smakuje solą jest dla mnie niezjadliwa. Czuje się smak soli zamiast składników, koszmar).[/QUOTE]Chyba nikt nie lubi przesolonej potrawy. Ale sól podkręca smak. Dla mnie to to samo jak napisać, że nie używam pieprzu. I to też wcale nie oznacza, że trzeba jej tone używać. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2021-09-30 o 08:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mam znajomego, który nie soli. Cała rodzina też. Mówił, że na początku było ciężko, ale wszyscy się przyzwyczaili i sobie chwalą. Zamiast soli używają innych przypraw. Tylko jak idą gdzieś w gości, to nie maja co jeść. Tak samo ludzie u nich. Ja mu powiedziałam, że sobie tego nie wyobrażam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W największym skrócie: Przed obróbką termiczną, sól nie tylko daje smak, ale chroni mięso przed wyciekiem soków, wiec posolone przed (lub włożone do osolonej wody w której się będzie gotować) jest bardziej soczyste. Natomiast wyjątkiem są steki- te się ewentualnie soli po smażeniu/grilowaniu. ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- [1=9fe3753a27fdab91f294646 f71f38ef6abf24fb7_615a35f 24cb81;88926508]No ja tylko nie potrafię wyobrazić sobie jajek (gotowanych, jajecznicy) bez soli. Nic innego nie solę.[/QUOTE] Ja mogę jeść prawie wszytko bez soli, ale mięso i potrawy mączne muszę mieć posolone. No z mies steka bym zjadła niesolonego o ile byłby w jakimś ciekawym masełku ziołowym, ale dobre steki są słonawe w smaku same z siebie. Natomiast jestem bardzo elastyczna pod tym względem, byle nie było zwyczajnie przesolone, to lubię słone i niesłone, wszystko zależy od całości jak się ostatecznie prezentuje. Tak samo ze słodkim. W ogóle nie mam tak ze się od czegoś niby odzwyczajam, czy przyzwyczajam i potem tylko takie mi smakuje.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To trochę jak ze słodzeniem herbaty. Mnie dziwią ludzie, którzy dodają łyżki cukru. Ale po prostu robią tak od lat i im się kubki smakowe tak ustawiły, że bez posłodzenia napój jest mdły. Ja z kolei nie wyobrażam sobie herbaty z cukrem, bardzo to wyczuwam. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
whatever
|
Ja również nie solę. Tylko wodę na makaron albo ryż. Do niektórych potraw daję sos sojowy, więc są wystarczająco słone. W restauracjach zazwyczaj wszystko dla mnie jest ciut przesolone.
Nie wyobrażam sobie posolić kanapki czy świeżych warzyw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Nie wiem skąd sie wzięło to przkonanie że Sól jest taka niezdrową? Potem trafiają do szpitala nagminnie ludzie z hiponatremią
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
whatever
|
Mi słone po prostu nie smakuje. Zabija dla mnie smak np warzyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Sól jest nośnikiem smaku - nie zjem nic, totalnie nic niesłonego.
Moja mama prawie nie soli, nie zjem u niej nic bez doprawienia według własnego uznania.
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Miałam okres, że nie soliłam prawie w ogóle, a potem uznałam, że to bez sensu i obecnie soli nie unikam, szczególnie latem czy jak mam jakiś większy wysiłek i więcej się pocę. Podobno w gotowych produktach sodu jest mnóstwo, ale poza tym nie widzę powodu, dla którego przeciętny człowiek bez przeciwwskazań zdrowotnych miałby na siłę rezygnować z tej soli. Smakowo jestem elastyczna, tylko przesolonego nie toleruję - a tak to większość potraw smakuje mi i delikatnie posolona, i nieposolona. Chociaż sensu w soleniu np. pomidora nie widzę - zielonego ogórka już tak. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam sól, solę dużo, ale zawsze idzie to w parze z toną innych przypraw. Smak samej soli jest dla mnie nudny.
Nie wyobrażam sobie zjeść warzywa, twarogu czy mięsa bez soli. Nie ma opcji. Z drugiej strony, dla mnie 99% słodyczy oraz wypieków jest za słodka i zawsze mnie dziwi, jaką ludzie mogą mieć tolerancję na cukier. Ale ja jestem z tych, których zasładzają 2 kostki czekolady ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ja pije regularnie wode z mala iloscia dobrej jakosci soli himalajskiej.
To najlepsze elektrolity ktore mozna dostarczyc organizmowi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.