|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Inny kierunek na 2 stopniu
Witam
Mam pytanko, może ktoś z was zna kogoś kto tak zrobił. Mianowicie jestem na 3 roku budownictwa i nie jestem zadowolona z tego kierunku. Myślę jednak, że dotrwam do inzyniera, ale na magisterke chcialabym wybrać inny kierunek. Myślałam o chemii, ponieważ w liceum byłam na biol chemie i kiedyś mocniej interesowałam się tym przedmiotem, także nie jest mi obcy. I tu mam własnie pytanie, czy może ktoś tutaj zna kogoś kto tak zrobił? Chodzi o wybór kierunku na 2 stopień, który nie do końca jest pokrewny z 1 stopniem. Może ktoś wie które uczelnie nie mają z czymś takim problemu? Ja osobiscie znam kolezanke, ktora na 1 stopniu studiowala kierunek przyrodniczy, a na 2 stopniu zmienila na humanistyczny...ale być może tutaj sprawa ma się inaczej przez zmiane wlasnie na humanistyczny, nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Inny kierunek na 2 stopniu
Uczelnie mają różne podejście do takich osób... niektóre zamykają się szczelnie nawet na absolwentów I stopnia tego kierunku z innych uczelni każąc zdawać paskudnie trudne egzaminy wstępne, niektóre wręcz przyjmują z wielką ochotą osoby z innych kierunków wymagając od nich formalnie zgodności z ich programem studiów.
Sam jestem po pokrewnym kierunku... Technologii Chemicznej. Co prawda, przyczyną mojego bezrobocia jest brak jakiegokolwiek zainteresowania tym kierunkiem oraz przedsiębiorstw z tej branży w moim regionie, ale wiem że lepiej nie mają absolwenci Technologii Chemicznej i Chemii (poza Warszawą). Moje koleżanki ukończyły studia na lepszych uczelniach od mojej, ale też nie pracują. Pewna praca po kierunkach ścisłych to żart! Lepiej iść na mechanikę lub najlepiej inżynierię materiałową. Dzisiaj budownictwo opiera się na rozwiązanych dostarczanych przez oba kierunki. Jeśli interesujesz się chemią i chcesz w laboratorium się uczyć ten drugi jest odpowiedni. Edytowane przez Polishwolf97 Czas edycji: 2022-01-03 o 07:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Inny kierunek na 2 stopniu
Ja tak robiłam. Jedyne, co musisz sprawdzić, to jakie są wymogi rekrutacji na magisterkę tam, gdzie chcesz iść i tyle.
Sama musisz określić, czy będziesz w stanie nadrobić braki, które pojawią się w toku nauczania, a które teoretycznie były na licencjacie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.