|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
buciki tak czy nie i dlaczego
ostatnio kupiłam sobie 2 pary butów i nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam mam 15 lat i 170 cm wzrostu (każdy mi mówi że wyglądam na 18
) a buciki mają po 9-cio cm szpile jednak dobrze się czuje w nich więc prosze o radę czy dobrze zrobiłam kupując je??BARDZO WSZYSTKICH PRZEPRASZAM ALE ŹLE WYMIERZYŁAM WYSOKOŚĆ OBCASÓW. BUTY PIERWSZE MAJĄ 5CM A NR2 6CM Edytowane przez morelkaaaaa Czas edycji: 2007-08-02 o 21:29 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: buciki tak czy nie i dlaczego
Skoro dobrze się w nich czujesz to jak najbardziej
....... Buduj własny styl .... nie opieraj się na opinii innych .....
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 16 lat i same szpilki noszę ( mam 160 cm
)Moim zdaniem sa super i sama bym chętnie widziała takie w szafie ( zwłaszcza pierwsze )
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Moja Droga Koleżanko Od Wymian
Ja nie przepadam ani za motywami zwierzęcymi ani za cekinami.Jednak pierwsze nie sa złe. No i modne dalej Jeśli Ty si.e w nich dobrze czujesz to niczym się nie przejmuj! Po prostu noś je od czaus do czasu no i raczje nie do szkoły.
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wspaniała Koleżanko od wymian ![]() jasne że nie do szkoły myślałam raczej o wychodzeniu w nich na miasto czy do Kościoła lub do szkoły na uroczystości |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
te pierwsze kupiłam w DEICHMANNIE przed przeceną kosztowały 69zł a ja kupiłam dzisiaj za 39zł
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
szczerze mowiac mi sie nie podobaja...
ale kazdy ma swoj styl.. poza tym.. nie psulabym sobie jeszcze kregoslupa na Twoim miejscu w wieku 15lat.. tym bardziej ze w tym wieku zazwyczaj nie umie sie poprawnie chodzic na szpilkach i mozna sobie tylko zaszkodzic... 9cm to zdecydowanie za duzo ( i to niezaleznie od wieku, chyba ze na wyjatkowe okazje)
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
jestem w twoim wieku i sama nie wyszłabym w takich na miasto, bo po 1 nie umiem chodzić w szpilkach, po 2 nie lubię skupiać na sobie uwagi, po 3 źle bym się w nich czuła
ale jak ty się dobrze czujesz, to noś, nie patrz na cudze opinie ![]() co do butów - 1 świetny fason, za panterką zbytnio nie przepadam [no, chyba, że na kimś ]2 - zupełnie mi się nie podobają [nie znoszę cekinków ]
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o sam wygład bucików to nie w moim guście,ale ponoć teraz takie modne i jeśli tylko Tobie się podobają to jest OK no i tak jak zauważyła kasiuuunia_ol raczej pasują na jakieś wyjście niż na codzień do szkoły.Szkoda też nóg jeśli ten obcas ma aż 9cm, choć na zdjęciach nie wygląda aż tak strasznie
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oczywiście nie będe chodzić w nich codziennie może kilka razy w miesiącu to góra |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
w tych pierwszych chodzi do mojego liceum 'znajoma' dziewczyna.. ale ona generalnie ma fiu bździu w głowie. ot modniara taka z.. lekką przesadą
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
popieram w 100%
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Motywy zwierzęce będą modne tej jesieni
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
9cm?! podziwiam
ja się chwieję na 5cm
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
yyy to moje pierwsze szpilki i pierwsza rzecz w takim stylu nie wydaje mi się żebym miała fiu bździu w głowie |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro spytałaś - przepraszam Cię za to, że będę nieco obcesowa
, ale dla mnie takie buciki u 15-latki to niezłe przegięcie, za 2 (już dobra), 3,4 lata ok, ale dziś? A czemu obcesowość? Bo dziwię się Twojej mamie, że Cię nie wytarmosiła za uszy widząc taki zakup (czy raczej, że Cię nie wytarmosiła w sklepie za pomysł). ![]() Ech, dzieci. I nie mylmy ''równiachowatości'' i ''luzanctwa'' z: wszystko dla ludzi, w tym wszystko dla smarków. Głównie tą panterkę mam na celowniku, bo jeśli o nią chodzi, to osobiście nie lubię, i młoda dziewczyna, kobieta w takich centkowanych szpilach kojarzy mi się z taką przedwczesną ''lampucerą''; ech te tygrysice i demony seksu. Do drugich butów nic właściwie nie mam, chociaż trochę krzykliwe też są.Wyglądasz na 18, ale dla obcych ludzi, którzy Cię nie znają.
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie mam zamiaru chodzić w nich do krótkich czerwonych spódniczek tylko do rurek i nie uważam że wyglądam jak dziwka. Mojej mamie bardzo się te buty podobały i była przy zakupie sama namawiała mnie do kupna.Tak jak już napisałam wiem że niektórym taki wzorek kojarzy się z seksem ale ja nie mam wyzywających ubrań i powtarzam nigdy prze nigdy nie ubiorę do nich spódniczki,sukienki itp przed kolano. Nazywanie mnie smarkiem czy stwierdzeniem "ech dzieci" jest dla mnie obrazą (nie mówie że jetem dorosła ale to to już przegięcie ).
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dobra, jak Ci sie podoba to nos, ale naprawde nie wyglada to fajnie. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o wygląd, to pierwsze są całkiem fajne, drugie natomiast wogóle mi się nie podobają.
Zgodzę się jednak z wypowiedzią Aeterny, sama mam 15 lat i uważam, ze chodzenie w tego typu butach nawet na miasto, czy inne okazje, to lekka przesada w tym wieku. Poza tym, aby nie wyglądać w tego typu butach tandetnie trzeba mieć naprawdę duże wyczucie smaku i wiedzieć z czym je zestawić. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam Cię za smarka w takim razie, skoro tak Cię to określenie ubodło
, co do ''dzieci'', to ''wybacz'', ale wciąż dzieckiem jesteś, co się zaś tyczy butów, taka panterka kojarzy mi się z tandetną drapieżnością, choć wiem, że nie brak kobiet, które lubią takie wzorki. Znam nieco mechanizm nabywania ciuszków nieadekwatnych do wieku, bo moja młodsza siostra gustuje w zbyt dorosłych dla niej wdziankach i nie widzę powodu, aby przestawać mrozić ją wzrokiem , widząc jej kolejny świetny pomysł, to tak na marginesie.Gdybyś była moją córką (tak, nie jesteś, btw, jestem młoda, dużo za młoda na to, aby mieć nastoletnią córkę) nie kupiłabym Ci takich butów, i gdyby paradowała w takich dziewczyna z mojego osiedla np., o której bym wiedziała ile ma faktycznie lat... Cóz, no nie wykluczam, że uznałabym, że komuś się w głowie przewróciło, po prostu. Z wyrazami szacunku, ae.
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Nie.
Powód: - nie podobają mi się (wzór, czuby, obcas) - po prostu nie wypada, aby dziewczyna w Twoim wieku chodziła w takich; wygląda to wyzywająco.
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś żadne z tych mi sie nie podobają..
Tak naprawdę dziwie sie, że mając 15 lat i 170cm to jeszcze kupujesz szpikulce na 9 cm ![]() I co Ci tak naprawdę ma dać, że będziesz wyglądać na starsza, bo tego nie mogę pojąć.. |
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak można zabraniać komuś (np dziecku) nosić tego na co ma ochote... ja np nie znosze stylu gotyckiego ale gdybym miała córkę i ona by chciała to proszę bardzo. a wracając do pytania: oczywiście że noś skoro tobie sie podobają ja mam 169,cm a tez czasem łaże w 9cio cm szpilach (czasem czuje sie czuje przez to za wysoka, ale za to jakie optycznie mam długaśne nogi )a z tego co wiem 9cm wpływa na kręgosłup tak samo niekorzystnie jak 5cm. a co do wieku to uważam że nie jesteś za młoda na takie buty -jesteś juz w wieku gdzie budujesz swój styl i możesz nosić kobiece, seksowne buty ja pierwsze szpilki kupiłam też mając 15 lat.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Zwierzęce motywy modne czy nie, mi sieźle kojarzą i za to minus.
Cekiny tak samo. Szpilki też, wolę niskie obcasiki ale kto co lubi. masz 15 lat, jesteś w gimnazjum... kazdy wiek ma swoje prawa, i pewnych rzeczy nosić po prostu nie wypada, bo źle się kojarza.
|
|
#28 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie podobają mi się,ani panterka ani te drugie,bez urazy wg mnie są tandetne.
A jeśli chodzi o 9-cm szpile dla 15 latki to lekka przesada. |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
buty rowniez mi sie nie podobaja, tym bardziej dla 15nastolatki
jeszcze nanosisz sie spilek w swoim zyciu ) ale nie wykluczam, ze np panterki na dyskoteke sa nieodpowiednie
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i takie tam młodzieńcze bzdury , co nie znaczy, że marzyłabym, aby było od razu wampem czy trampem i dla przykładu musiało nosić irokeza na głowie.Nie odmówiłabym 15-letniej córce butów na obcasie, wiedząc, że preferuje kobiecy styl, a nie np. glany czy wyciruchy, ale na pewno nie kupiłabym jej ''każdych, po które wyciągnęłaby rękę'' szpilek, tak samo jak nie wolałabym, aby np. ''nie poświęciła'' się choć raz i na czyjś na pogrzeb przyszła w różowym dresie. I, ja uważam, że do pewnego momentu dzieciaka się wychowuje , a potem to już tylko można patrzeć na efekty swoich działań; moi rodzice na wiele mi pozwalali (i daleko im do typowo drobnomieszczańskich fanaberii), także i na to, na co pozwalać za bardzo nie chcieli, ale na co, wiedząc, że dziecko dorasta, musieli się zgodzić, lecz, przepraszam za określenie, za wyzywające czy ''dziwkarskie'' wręcz buty, szczególnie, gdybym była gimnazjalistką, zarwałabym niejedno kazanie; nie ukrywam, że chyba powielę schemat wychowawczy mojej mamy, nie narzekałam zbytnio wtedy i nie narzekam wspominając go po latach.Prędzej moja córcia wylicytowałaby u mnie, spokojnie i bez kombinowań, ferię barw na czaszce, niż takie dorosłe szpilunie, na których noszenie będzie miała całe życie. I wszystko. Morelko, nie złość się; spytałaś, napisałam. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

) a buciki mają po 9-cio cm szpile
więc prosze o radę czy dobrze zrobiłam kupując je??

....... Buduj własny styl
)
matura to bzdura ! ;D

( i to niezaleznie od wieku, chyba ze na wyjatkowe okazje)

).
, co do ''dzieci'', to ''wybacz'', ale wciąż dzieckiem jesteś, co się zaś tyczy butów, taka panterka kojarzy mi się z tandetną drapieżnością, choć wiem, że nie brak kobiet, które lubią takie wzorki. Znam nieco mechanizm nabywania ciuszków nieadekwatnych do wieku, bo moja młodsza siostra gustuje w zbyt dorosłych dla niej wdziankach i nie widzę powodu, aby przestawać mrozić ją wzrokiem