Ile wielkich miłości może się zdarzyć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-01-16, 22:16   #1
lunaa11
Raczkowanie

Ile wielkich miłości może się zdarzyć?

Czy facet może zapomnieć o ‚miłości życia’? O kimś z kim nie jest od paru lat, ale to była jego największa miłość?
Panowie, jak podchodzicie do takich relacji? Jak do osoby która była tą jedyną i traktujecie jako wzór przy następnych dziewczynach? Czy jako dobre wspomnienie?
lunaa11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-16, 22:49   #2
Mija62
uparta chmura

Dot.: Ile wielkich miłości może się zdarzyć?

To jest bardzo naiwne pytanie, bo nikt nie odpowie za tego, którego byś chciała znać odpowiedź. Stu innych mężczyzn może odpowiedzieć, że zapomnieli, ale ten jeden konkretny, mógł nie zapomnieć..

Odpowiadając na pytanie w tytule, może wielka miłość wydarzyć się raz, może wiele razy, a może nie wydarzyć się wcale.
Stary 2022-01-16, 23:45   #3
Miss_Suze
(=^‥^=)

Nie ma czegoś takiego jak 'miłość życia', to tylko mrzonki.
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 04:57   #4
NocnaWiedma
Lady in red.

Powinien do pewnego stopnia zapomnieć jeśli się rozstali. Emocjonalne tkwienie w relacji, w której nie jest się od 10 lat to materiał na terapię a nie medal za długoletnią miłość życia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2022-01-17, 06:48   #5
Andziullka666
Zadomowienie

Mam koleżankę która każdego byłego o to pyta, czy kocha teraźniejszą bardziej niż ją. Jak dla mnie to jakaś niezdrowa obsesja.

13.08.2016
Andziullka666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 07:09   #6
Magrru
Raczkowanie

Nie, o miłości życia się nie zapomina, jest się z nią do śmierci, bo oznacza bycie dla siebie niezależnie od okoliczności do końca. Czy to była miłość życia można powiedzieć jak życie się kończy a nie w momencie zakochania się czy krótkiego związku.
Nie jestem panem ale nie wiem jaki pan by ci odpowiedział na fioletowym forum.

Edytowane przez Magrru
Czas edycji: 2022-01-17 o 07:10
Magrru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 08:42   #7
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez lunaa11 Pokaż wiadomość
Czy facet może zapomnieć o ‚miłości życia’? O kimś z kim nie jest od paru lat, ale to była jego największa miłość?
Panowie, jak podchodzicie do takich relacji? Jak do osoby która była tą jedyną i traktujecie jako wzór przy następnych dziewczynach? Czy jako dobre wspomnienie?
Zadaj to pytanie na forum dla facetów, bo tutaj panów tylu, że na palcach jednaj ręki można zliczyć.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-01-17, 10:01   #8
Hermiona83
Zadomowienie

O "miłości życia" z definicji zapomnieć się nie da i porównuje się do niej wszystkie inne. Jeśli nie chcesz być zapchajdziurą, podziękuj panu i niech się wyleczy z tej "miłości życia", zanim będzie wchodził w nowe relacje.
Hermiona83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 10:38   #9
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

To istnieje jakaś oficjalna definicja "miłości życia" albo miłości w ogóle?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 11:10   #10
WesolyGrzyb
Raczkowanie

Jak ktoś nadmiernie żyje przeszłością i rozpamiętuje jakichś byłych po latach to najlepiej się od tej osoby trzymać z daleka, bo najwyraźniej coś pod kopułą ma nie po kolei. Normalny, zdrowy człowiek umie skutecznie przeprocesować rozstanie w rozsądnym czasie i myśleć na tyle logicznie, by swoim ułomnościom nie przypisywać górnolotnych teorii o miłości życia. Jak jakiś typ porównuje wszystkie kandydatki do swojej byłej, którą uważa za niedościgniony ideał to najprawdopodoniej jest niedostępny emocjonalnie tylko taki sobie wymyślił na to kamuflaż, bo łatwiej wierzyć, że te nowe kandydatki nie dorównują jakiejś byłej, niż przyznać, że "coś jest ze mną nie tak, najwyraźniej mam jakieś lęki przed bliskością". Nawet ma to fajną nazwę - "phantom x", bo wizja tej byłej w głowie takiego delikwenta ma przeważnie niewiele wspólnego z rzeczywistością.
WesolyGrzyb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 11:28   #11
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WesolyGrzyb Pokaż wiadomość
Jak ktoś nadmiernie żyje przeszłością i rozpamiętuje jakichś byłych po latach to najlepiej się od tej osoby trzymać z daleka, bo najwyraźniej coś pod kopułą ma nie po kolei. Normalny, zdrowy człowiek umie skutecznie przeprocesować rozstanie w rozsądnym czasie i myśleć na tyle logicznie, by swoim ułomnościom nie przypisywać górnolotnych teorii o miłości życia. Jak jakiś typ porównuje wszystkie kandydatki do swojej byłej, którą uważa za niedościgniony ideał to najprawdopodoniej jest niedostępny emocjonalnie tylko taki sobie wymyślił na to kamuflaż, bo łatwiej wierzyć, że te nowe kandydatki nie dorównują jakiejś byłej, niż przyznać, że "coś jest ze mną nie tak, najwyraźniej mam jakieś lęki przed bliskością". Nawet ma to fajną nazwę - "phantom x", bo wizja tej byłej w głowie takiego delikwenta ma przeważnie niewiele wspólnego z rzeczywistością.
100% racji

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 12:55   #12
lunaa11
Raczkowanie

No dobrze, a czy przepracowany związek, w którym nie jesteśmy od kilku lat, nie rozpamiętujemy, po 5 latach można wciąż nazwać, ze „to była moja miłość życia”

Zakładam, że dotychczasowego życia, nie jako life-time.
Czy przepracowany związek w takim wypadku zmienia swoją etykietę na „to był dobry związek, ale jednak nie byliśmy dla siebie stworzeni”

Mówię oczywiście o zdrowym, książkowym podejściu
Stary 2022-01-17, 13:05   #13
Konto usunięte

Cytat:
No dobrze, a czy przepracowany związek, w którym nie jesteśmy od kilku lat, nie rozpamiętujemy, po 5 latach można wciąż nazwać, ze „to była moja miłość życia”

Czy przepracowany związek w takim wypadku zmienia swoją etykietę na „to był dobry związek, ale jednak nie byliśmy dla siebie stworzeni”

Ja byłam w takiej relacji, ba! prawie wzięłam ślub z tym człowiekiem. Z perspektywy czasu uważam że mój ex to była naprawdę ogromna miłość ale było też między nami dużo różnic nie do przeskoczenia. Obecnie on ma już żonę, ja właśnie spodziewam się dziecka z moim partnerem i nigdy nie żałowałam że potoczyło się to tak a nie inaczej choć tego mojego eks zawsze będę wspominać z uśmiechem na ustach.

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 13:08   #14
lunaa11
Raczkowanie

[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89079177]Ja byłam w takiej relacji, ba! prawie wzięłam ślub z tym człowiekiem. Z perspektywy czasu uważam że mój ex to była naprawdę ogromna miłość ale było też między nami dużo różnic nie do przeskoczenia. Obecnie on ma już żonę, ja właśnie spodziewam się dziecka z moim partnerem i nigdy nie żałowałam że potoczyło się to tak a nie inaczej choć tego mojego eks zawsze będę wspominać z uśmiechem na ustach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Gratuluje
To jeszcze zapytam - jakie było Twoje nastawienie do byłego po rozstaniu? I do następnych związków? Długo byłaś sama i się 'leczyłaś'?
Stary 2022-01-17, 13:39   #15
Konto usunięte

Cytat:
Gratuluje
To jeszcze zapytam - jakie było Twoje nastawienie do byłego po rozstaniu? I do następnych związków? Długo byłaś sama i się 'leczyłaś'?
Rozstanie wyszło z mojej strony więc to raczej mój ex mógłby się wypowiedzieć. Nasze rozstanie też nie nastąpiło z dnia na dzień. On u mnie mieszkał, musieliśmy porozwiązywać zawarte umowy, poinformować gości, zlikwidować wspólne konta, wycofać pełnomocnictwa do polis, uregulować stan prawny naszego psiaka. To łącznie trwało około 2 miesięcy i naprawdę bardzo bolało ale niestety było konieczne. Ja stosunkowo szybko kogoś poznałam (ale to nie był mój obecny partner). On właśnie po rozstaniu że mną poznał swoją obecną żonę
Nie ma co bać się kolejnych związków. Coś się kończy po to by coś innego mogło się rozpocząć. Ja staram się nie ciągnąć za sobą bagażu doświadczeń a jeżeli już to tylko tych dobrych więc każdy partner miał zawsze u mnie czystą kartę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-01-17, 14:44   #16
I am Rock
lokalna gwiazda

Wydaje mi się, że skoro facet mimo upływu lat nie uwolnił się mentalnie od byłej, to nie była miłość życia, a raczej obsesja.
Być może jego obsesyjna miłość była powodem odejścia tamtej dziewczyny.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 16:55   #17
lunaa11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że skoro facet mimo upływu lat nie uwolnił się mentalnie od byłej, to nie była miłość życia, a raczej obsesja.
Być może jego obsesyjna miłość była powodem odejścia tamtej dziewczyny.
Ale ja niczego takiego nie napisałam i proszę nie wyciągać wniosków bez żadnych informacji.
Pytanie było takie:

Stary 2022-01-17, 16:59   #18
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss_Suze Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak 'miłość życia', to tylko mrzonki.
Coś takiego można ocenić z perspektywy czasu. Mając te kilka dekad na karku i patrząc wstecz jednak myślę, że można którąś z miłości podsumować jako tą miłość życia. Szczęście jeżeli szczęśliwą, spełnioną i nadal trwającą. Gorzej jeżeli ktoś żyje wspomnieniem miłości niespełnionej i taką ocenia jako "miłość życia".

Miłości można mieć kilka. Każda będzie nieco inna. Natomiast wielka? Myślę, że tu jednak maksymalnie 2-3, jeżeli ktoś długo żyje. I mam na myśli miłość pełną, a nie jakieś tam silne nawet zauroczenie, czy tylko namiętność. Miłość jednak buduje się i do tego potrzebny jest czas.
Stary 2022-01-17, 17:14   #19
Mad_Max
BAN stały

Zależy co rozumieć przez "miłość życia". Jeśli to uczucie, które spędza sen z powiek i powoduje wyrzut wszystkich możliwych hormonów szczęścia, to kilka może się trafić, ale raczej w młodzieńczym okresie.
Ja miałem taką jedną i może i była największa, ale na pewno nie najpełniejsza - zabrakło w niej przyjaźni i po kilku latach samo się wszystko rozlazło. A dla dziewczyny przeprowadziłem się na drugi koniec Polski mając 19/20 lat.
I nie, o czymś takim nie można zapomnieć. Chyba nawet nie powinno się. W sumie to całkiem miłe uczucie, a na pewno duża nauka na przyszłość.
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-01-17, 19:27   #20
lunaa11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mad_Max Pokaż wiadomość
Zależy co rozumieć przez "miłość życia". Jeśli to uczucie, które spędza sen z powiek i powoduje wyrzut wszystkich możliwych hormonów szczęścia, to kilka może się trafić, ale raczej w młodzieńczym okresie.
Ja miałem taką jedną i może i była największa, ale na pewno nie najpełniejsza - zabrakło w niej przyjaźni i po kilku latach samo się wszystko rozlazło. A dla dziewczyny przeprowadziłem się na drugi koniec Polski mając 19/20 lat.
I nie, o czymś takim nie można zapomnieć. Chyba nawet nie powinno się. W sumie to całkiem miłe uczucie, a na pewno duża nauka na przyszłość.
Jeśli nie było przyjaźni to na jakich podstawach się opierała?

Pewnie, nie mam na myśli zapomnieć. Sama nie doświadczyłam niestety wielkiej miłości. Z perspektywy czasu chyba nawet nie byłam prawdziwie zakochana i nie wyobrażam sobie jak to wygląda. Jednak wydaje mi się, że ktoś kto po kilku latach określa jakiś związek miłością życia to wciąż traktuje go jako niespełnioną miłość i wyidealizowaną szansę na związek po grobową deskę. Ale być może się właśnie nie znam, bo tego nie doświadczyłam :p
Stary 2022-01-17, 20:15   #21
Mad_Max
BAN stały

Cytat:
Jeśli nie było przyjaźni to na jakich podstawach się opierała?
Wtedy: myślałem, że na wszystkich. Teraz, po prawie 20 latach, widzę, że: na fascynacji cielesnej, hormonach, pociągu intelektualnym, wspólnych zainteresowaniach itp.

Cytat:
Jednak wydaje mi się, że ktoś kto po kilku latach określa jakiś związek miłością życia to wciąż traktuje go jako niespełnioną miłość i wyidealizowaną szansę na związek po grobową deskę. Ale być może się właśnie nie znam, bo tego nie doświadczyłam :p
Zależy co rozumiesz poprzez "spełnioną miłość". Tamta była spełniona. Miała swój początek, rozwinięcie i zakończenie. Miłość była i się skończyła. Zrozumienie tego faktu pozwala nawiązać nowe głębokie relacje. Oboje zrozumieliśmy swoje błędy i brak możliwości ich naprawienia, różnice charakterologiczne itd. Ona dziś ma męża, ja z Żoną jestem od przeszło 10 lat.
Chyba nazbyt idealizujesz. Miłość nie jest czymś danym raz na zawsze. Trwanie 30-40 lat w związku, w którym oboje partnerów się szczerze kocha to zadanie trudniejsze nawet niż wychowywanie dzieci. Trzeba się dobrać wręcz rewelacyjnie. A reszta to kwestia charakterów, wyrozumiałości, cierpliwości, chęci nauki etc.
Mad_Max jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-17, 21:51   #22
Limonka2738
Zakorzenienie

Zależy co rozumiesz przez zapomnieć.

Pewnie nie zapomni, że istniała, ale raczej niebędzie po latach rozpamiętywał.

Szczerze mówiąc jestem ponad rok po rozstaniu z bardzo fajnego związku, który trwał 8 lat. Rozeszliśmy się wspólną decyzją.

Mój były ma już innego partnera - mam nadzieję, że nie rozpamiętuje swojej miłości do mnie, bo zupełnie nie ma po co.

Kiedyś byliśmy dla siebie kompatybilnymi partnerami do związku, teraz nie jesteśmy.

I nie wyobrażam sobie, żebym ja to rozpamiętywała.

Było fajnie, przestało być fajnie i już.

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
Napisane przez WesolyGrzyb Pokaż wiadomość
Zgadzam się.

"Zapomnienie" wielkiej miłości po pewnym czasie jest po prostu zdrowe i normalne.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości