Nerwica lękowa i relacja z chłopakiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-01-05, 16:31   #1
Martyska123
Raczkowanie

Unhappy

Nerwica lękowa i relacja z chłopakiem

Zacznę od tego, że choruję na nerwicę lękową i spotykam się z pewnym chłopakiem od pół roku. Czy ktoś miał taki problem, że zaczął sobie wmawiać, iż jego partner mu się nie podoba? Ciągle pojawiają się nowe "powody" - na przykład to, że komuś się odbiło, co raczej jest normalne po jedzeniu albo, że coś było słychać z łazienki na wyjeździe, gdy ściany były bardzo cienkie. Mam wrażenie, że nie potrafię pogodzić się z ludzką fizjologią, doszło nawet do tego, że jestem w stanie prawie nic nie jeść przez dwa dni przed spotkaniem z chłopakiem... Bardzo zależy mi na nim i nie chcę, żeby to zostało zniszczone przez moje nerwicowe wkręty.
Martyska123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-05, 16:34   #2
karawanna
Zakorzenienie

Dot.: Nerwica lękowa i relacja z chłopakiem

A leczysz swoją nerwicę, uczęszczasz na psychoterapię? Czy tylko bierzesz leki?
karawanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-05, 16:43   #3
Martyska123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karawanna Pokaż wiadomość
A leczysz swoją nerwicę, uczęszczasz na psychoterapię? Czy tylko bierzesz leki?
Chodzę do psychologa (leki też biorę), ale efektów nie widzę...
Stary 2022-01-05, 16:46   #4
karawanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martyska123 Pokaż wiadomość
Chodzę do psychologa (leki też biorę), ale efektów nie widzę...
A długo bierzesz leki? Jeśli długo i nie ma efektów, porozmawiaj ze swoim lekarzem psychiatrą, może powinien zmienić na inne
Bardziej od psychologa raczej bym polecała psychoterapeutę. Jeśli chodzisz krótko, to efekty mogą nie być zauważalne, jeśli długo, to też warto zmienić specjalistę, bo szkoda Twojego czasu i pieniędzy. Warto ten konkretny problem, który opisałaś, poruszyć na spotkaniu z terapeutą.
Stary 2022-01-05, 16:54   #5
Martyska123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karawanna Pokaż wiadomość
A długo bierzesz leki? Jeśli długo i nie ma efektów, porozmawiaj ze swoim lekarzem psychiatrą, może powinien zmienić na inne
Bardziej od psychologa raczej bym polecała psychoterapeutę. Jeśli chodzisz krótko, to efekty mogą nie być zauważalne, jeśli długo, to też warto zmienić specjalistę, bo szkoda Twojego czasu i pieniędzy. Warto ten konkretny problem, który opisałaś, poruszyć na spotkaniu z terapeutą.
Leki biorę już od 2017 roku, a do psychologa chodzę od 2018 roku. Temat na pewno poruszę, ale okropnie mnie to aktualnie męczy.
Stary 2022-01-05, 16:55   #6
karawanna
Zakorzenienie

Cytat:
Leki biorę już od 2017 roku, a do psychologa chodzę od 2018 roku. Temat na pewno poruszę, ale okropnie mnie to aktualnie męczy.
To długo jak na brak lub niewielkie efekty. Lepiej poszukać innego terapeuty i porozmawiać z lekarzem o zmianie leków.
Stary 2022-01-05, 17:01   #7
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Myślisz, że to przez nerwicę (wiadomo, przez nerwicę jest to podkręcone), ale koleś mógł Ci się zwyczajnie odwidzieć przy bliższym poznaniu. Pół roku to jest taki właśnie czas, że pierwsza fala zauroczenia schodzi i pewne rzeczy zaczynają wkurzać. Nie leczyłam się nigdy psychiatrycznie a nieraz miałam tak, że facet zaczynał mnie irytować w pewnym momencie i to był początek końca. I tak, właśnie takie niby pierdołki potrafią wkurzać. Często to znak, że to nie jest ta właściwa osoba.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2022-01-05 o 17:05
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-05, 18:48   #8
onejszyn
Raczkowanie

Myślę, że na początku wszystkie pary są trochę skrępowane taką fizjologia jak wymieniłaś, bo chcą się pokazać z jak najlepszej strony i udawać idealnych. Tak samo jak kobiety na początku nie pokazałyby się bez makijażu a potem nie mają z tym problemu.
Zawsze też trzeba pamiętać że nic co ludzkie nie jest nam obce i nawet królowa Elżbieta czy papież chodzą do toalety
Czasami zazdroszczę zwierzaczkom że nie mają takich problemów

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
onejszyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-06, 10:21   #9
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Myślisz, że to przez nerwicę (wiadomo, przez nerwicę jest to podkręcone), ale koleś mógł Ci się zwyczajnie odwidzieć przy bliższym poznaniu. Pół roku to jest taki właśnie czas, że pierwsza fala zauroczenia schodzi i pewne rzeczy zaczynają wkurzać. Nie leczyłam się nigdy psychiatrycznie a nieraz miałam tak, że facet zaczynał mnie irytować w pewnym momencie i to był początek końca. I tak, właśnie takie niby pierdołki potrafią wkurzać. Często to znak, że to nie jest ta właściwa osoba.

Poza tym nie wiem skąd ta desperacja bycia w związku. Nie każdy się do związku nadaje, w danym momencie, z daną osobą czy w nawet w ogóle. Nic na siłę. Relacja z inną osobą powinna być przyjemności, poprawiać jakość naszego życia, a nie być przykrym obowiązkiem.
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-06, 13:13   #10
wiekanka
Zakorzenienie

Cytat:
doszło nawet do tego, że jestem w stanie prawie nic nie jeść przez dwa dni przed spotkaniem z chłopakiem...
Ja nie mam nerwicy lękowej ale pamietam, jak cos podobnego mnie spotkało. Po czasie uwazam, ze to sam organizm podpowiadał, ze to nie to. Nie mozesz jesc bo twoje ciało juz samo sie buntuje i tak reaguje a ty mylnie to odbierasz, jako powod choroby.
Jak sie zakochasz, to fizjologia partnera bedzie sama z siebie normalna i nie będziesz się nad tym zastanawiać. Ale na pewno już nie tak, że wmawiasz sobie ze jest wszystko ok i 2 dni przed spotkaniem w totalnym stresie.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-06, 13:30   #11
owca_kamerunska
Przyczajenie

Karawanna ma rację - nie psycholog, a psychoterapeuta - to znaczna różnica. No i jeśli czujesz aż tak duży dyskomfort i stres z tym konkretnym facetem, to pytanie, czy rzeczywiście do siebie pasujecie...pytanie, czy z każdym innym miałabyś tak samo... Moze spotkasz kiedyś takiego, z którym będziesz czuła się naturalnie i swobodnie, tylko taki związek na głębszy sens i jakąs dłuższą perspektywę, bo nie da się przez wiele lat każej sytuacji ustawiać i kontrolować
owca_kamerunska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-01-09, 14:38   #12
Ryba147
Raczkowanie

Poczytaj o rocd. Jest o tym troche na forum zaburzeni.pl

Tak to się właśnie objawia. To nerwica, ona podsuwa Ci różne myśli, które absolutnie nie są prawdą. One są tylko po to aby utrzymywać Cię w strachu. Niestety to temat rzeka. Można z tego wyjść jak się ma dobry plan i odpowiedniego terapeutę.
Ryba147 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-09, 18:39   #13
Luxanna
Zadomowienie

Z tego co wiem, psycholog nie może wystawiać leków na receptę. Więc albo jednak chodzisz do psychiatry, albo masz psychologa, który ci poleca leki bez recepty, a więc słabsze. Umów się do psychiatry oraz psychoterapeuty na terapię. Mówię to jako osoba, która właśnie między innymi ma nerwicę lękową. To jest do ogarnięcia. Natomiast - jeśli nie masz żadnych innych zaburzeń, a że o nic nie piszesz, to tak założę - wygląda to po prostu tak, że facet Ci się nie podoba, a Ty przez nerwicę sobie wkręcasz, że to źle i że to przez chorobę. A serio mogło Ci po prostu przejść zainteresowanie i to jest całkowicie normalne u każdego człowieka
Stary 2022-01-09, 22:53   #14
Sersei
Raczkowanie

Trochę martwi brak elektów terapii. Na tym się skoncentruj. Później staraj się układać życie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Sersei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-12, 12:25   #15
Midziak
Rozeznanie

Jak właściwie działa "wmawianie sobie, że ktoś ci się nie podoba"? W sensie, jak odróżniasz to czy sobie wmawiasz czy cos ci po prostu nie pasuje?
Midziak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-01-30, 02:35   #16
Martyska123
Raczkowanie

Przepraszam, że odpowiadam po takim czasie, ale wolałam tu nie wchodzić, żeby dalej się nie nakręcać, bo niestety odnoszenie odczuć "zwykłych" osób do stanu kogoś z silnymi natręctwami nie prowadzi do niczego dobrego Oczywiście okazało się, że to były kolejne objawy ze strony nerwicy, rozmowa z psychologiem też mi dużo dała. Myśli do końca mi nie ustąpiły, ale znacznie się zmniejszyły po tym, jak poszłam do psychiatry i zwiększyła mi dawkę leku.
Stary 2022-01-30, 02:46   #17
Martyska123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Midziak Pokaż wiadomość
Jak właściwie działa "wmawianie sobie, że ktoś ci się nie podoba"? W sensie, jak odróżniasz to czy sobie wmawiasz czy cos ci po prostu nie pasuje?
Ciężko to wyjaśnić. To polega jakby na ciągłym podważaniu swojego zdania (np. wiesz, że lubisz szarlotkę, ale zaczynasz szukać argumentów, iż jej nie cierpisz, co wzbudza w Tobie ciągły lęk).

---------- Dopisano o 03:46 ---------- Poprzedni post napisano o 03:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Luxanna Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, psycholog nie może wystawiać leków na receptę. Więc albo jednak chodzisz do psychiatry, albo masz psychologa, który ci poleca leki bez recepty, a więc słabsze. Umów się do psychiatry oraz psychoterapeuty na terapię. Mówię to jako osoba, która właśnie między innymi ma nerwicę lękową. To jest do ogarnięcia. Natomiast - jeśli nie masz żadnych innych zaburzeń, a że o nic nie piszesz, to tak założę - wygląda to po prostu tak, że facet Ci się nie podoba, a Ty przez nerwicę sobie wkręcasz, że to źle i że to przez chorobę. A serio mogło Ci po prostu przejść zainteresowanie i to jest całkowicie normalne u każdego człowieka
Chodzę do psychiatry od 2017 roku, pisałam to chyba gdzieś wyżej. Mam teraz zwiększoną dawkę od dwóch tygodni i jest lepiej. Zaburzeń lękowych też doświadczyłam ("miałam" już chyba wszystkie raki i inne ciekawe schorzenia), ale po tym koszmarnym miesiącu doszłam do wniosku, że to zupełnie inny mechanizm niż natręctwa.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości