Styl skandynawski ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-14, 15:53   #1
Kreskaaa
Zakorzenienie

Styl skandynawski ;)

Temat dla fanek tego stylu w urządzaniu wnętrz Mogłybyśmy wklejać linki do ciekawych mebli/dodatków i inspirujące fotki..??

Istotę stylu skandynawskiego można sprowadzić do trzech słów : prostota, naturalność i styl. Ważne zatem są detale, wykończenie oraz oczywiście kolor. Trend jest surowy, ale bardzo funkcjonalny, dlatego też najczęściej wybierają go młodzi ludzie żyjący szybko i intensywnie, łączący życie zawodowe z towarzyskim. Dominują meble lekkie, ażurowe. Liczba sprzętów jest ograniczona do minimum, co tworzy efekt lekkości i przestrzenności. W ramach stylu skandynawskiego wyróżnia się styl szwedzki, fiński oraz duńskim, ale różnice między poszczególnymi tendencjami są dość subtelne: duński design to przede wszystkim biel, łagodność, romantyzm; w fińskim posługuje się formami organicznymi, bielą i czernią ; szwedzki jest uważany za najbardziej minimalistyczny. Wszystkie natomiast łączy jedno: skandynawski dom musi być naturalny i przyjazny. Blade, czyste kolory neutralne oraz odcienie beży takie jak ecrue, wrzos czy wierzba są zrównoważone przez intensywne, ciemne, kontrastujące odcienie hebanu, kasztanu i grafitu. Duże połacie ścian w odpowiednim kolorze we wnętrzu, połączone z minimalną ilością mebli, stają się niezwykle ważnym elementem dekoracyjnym. Nie bez znaczenia jest również faktura ścian - gładkie i matowe idealnie pasują do stylu skandynawskiego. /www.abrys.net

Niedługo będę urządzała swój pokój i poszukuję niedrogich (na razie mam 1600zł na CAŁOŚĆ), ładnych rzeczy. Podłoga jest drewniana (taki miodowy kolor), na ścianach są szaro-beżowe okropne deski ale walczę o ich zdjęcie i pomalowanie ścian na kolor niebieski. Do tego białe meble (łóżko czarne), na ścianach czarno-białe fotografie i retro dodatki
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 15:54   #2
Kreskaaa
Zakorzenienie

Dot.: Styl skandynawski ;)

A te rzeczy wybrałam na razie ehh jak teraz tak patrzę to nie wygląda to idealnie ale z takim budźetem cięzko poszaleć

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2009-12-14 o 15:56
Stary 2009-12-14, 17:01   #3
lawasz
Przyczajenie

Po Skandynawii sporo podróżowałem i bardzo lubię ten styl. Trzeba tez zwrócić uwagę na obecność drewna, które w Skandynawii jest powszechnie stosowane nawet w łazienkach. Jak dla mnie najważniejsza jest prostota, minimalizm i przestrzeń. Znalazłem coś takiego: Dom w stylu skandynawskim ale to nie jest jeszcze to, jak na mój gust...
lawasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 15:42   #4
Kreskaaa
Zakorzenienie

Pozazdrościć!
Ten dom jednak troszkę zbyt 'sterylny' jak dla mnie... Połączenie drewno+biel jest świetne!
Stary 2009-12-16, 10:37   #5
zawszetylkoja
Przyczajenie

Jeśli mogę odrodzić wątek ---> kupiłam właśnie własne mieszkanie! malutką kawalerkę, ale moją I mam pytanie: liczę, że białe meble powiększą je optycznie, dodatkowo podoba mi się styl IKEA. Jakie ściany zrobić do białych mebli, aby nie było nudno? Ale też zawsze jasno i przestronnie?
zawszetylkoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 01:20   #6
trojka
Zakorzenienie

To mój ukochany styl, teraz kupiliśmy nowe mieszkanie i kuchnia którą chcę połączyć dużym pokojem będzie biała lub kremowa, okupuję się właśnie w białą porcelanę
Bardzo podobają mi się te dwa łóżka z Ikei których zdjęcia dałaś, szczególnie to białe, chcę je wykorzystać jako dodatkowe siedzisko w kuchnio-bibliotece.
Szaleję za zegarami szwedzkimi Mora

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-17, 01:32   #7
trojka
Zakorzenienie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-17, 01:40   #8
trojka
Zakorzenienie

ciekawa strona z ładnymi mebelkami,
niekoniecznie nowoczesnymi
http://www.swedishnordicstyle.co.uk/

Stary 2009-12-18, 18:14   #9
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zawszetylkoja Pokaż wiadomość
Jeśli mogę odrodzić wątek ---> kupiłam właśnie własne mieszkanie! malutką kawalerkę, ale moją I mam pytanie: liczę, że białe meble powiększą je optycznie, dodatkowo podoba mi się styl IKEA. Jakie ściany zrobić do białych mebli, aby nie było nudno? Ale też zawsze jasno i przestronnie?
Cześć Ja na początku myślałam nad wrzosowymi ścianami+białe meble= wyszło by coś na kształt Prowansji takie kobiece wnętrze. Chyba jednak pomaluję 'głębokim' niebieskim... Tu jest ładna paleta http://www.dekoral.pl/kolory_pl_kolo...elancholia.xml

trojka śliczne zdjęcia!! cieszę się, że ktoś tu pisze

Muszę pochwalić się nowym zakupem: jedyne 12zł, JYSK! (zdjęcie w załączniku) Teraz żałuję,że nie kupiłam jeszcze jednego ale nie mam pomysłu co trzymać w środku i to mnie powstrzymało
Stary 2009-12-19, 00:25   #10
trojka
Zakorzenienie

Kreskaaa piękny koszyczek, ja bym w nim trzymała swoje cudeńka pachniuchowe do kąpieli poprzewiązywane sznureczkiem jutowym
Obecnie jestem na etapie szycia skandynawskich ozdób: serduszek, gwiazdek, lasek mikołaja i Tildy. To będzie moja pierwsza uszyta Tilda.
Dołączę troszkę zdjęć szwedzkich wytworów

Stary 2009-12-19, 18:43   #11
Kreskaaa
Zakorzenienie

dzięki !

Wstyd przyznać ale pierwszy raz usłyszłam o Tildach;trochę poszukałam i widzę że mają sporo fanek Ciekawe zajęcie... no i już wiem skąd czerpała inspiracje autorka serii ksiązek "Mennymsonowie.."

Sliczne są te ciasteczkowe stworki (!!!) i serduszka z ostatniego zdjęcia, może na przyszłe święta spróbuję uszyć coś takiego z pachnącym "czymś" w środku i dołożę do prezentów trojka a Ty szyjesz na maszynie czy ręcznie??
Stary 2009-12-20, 14:46   #12
trojka
Zakorzenienie

Ręcznie szyję

Stary 2013-11-08, 11:16   #13
dryda
Rozeznanie

Co do stylu skandynawskiego, to mnie się ostatnio podobają różne dodatki w tym guście.
Np:
to filiżanki z Bloomingville, (http://www.scandishop.pl/ )

wyżej bajery z House Doctora,

Nie wspominając już o takim cudnym łośku:

tak nie do końca meblowo, ale jako dodatki do wnętrza w stylu skandynawskim - cudo
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 16:24   #14
lauracrow
Rozeznanie

http://shabbychic.blox.pl/html/13107...146,169.html?6

już dawno znalazłam pięknego bloga, ktory może dac wiele inspiracji. Nie jest to co prawda do konca styl skandynawski, ale ma dużo elementów, które mogą pasować
lauracrow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 17:36   #15
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez lauracrow Pokaż wiadomość
http://shabbychic.blox.pl/html/13107...146,169.html?6

już dawno znalazłam pięknego bloga, ktory może dac wiele inspiracji. Nie jest to co prawda do konca styl skandynawski, ale ma dużo elementów, które mogą pasować
Shabby chic to nie styl skandynawski i nie ma z nim nic wspólnego. To bardziej styl angielski, romantyczny, trochę w nim francuskiej Prowansji. Daleko mu do dość minimalistycznych i prostych wnętrz skandynawskich.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-11, 20:58   #16
lauracrow
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Shabby chic to nie styl skandynawski i nie ma z nim nic wspólnego. To bardziej styl angielski, romantyczny, trochę w nim francuskiej Prowansji. Daleko mu do dość minimalistycznych i prostych wnętrz skandynawskich.
ale przyznasz, ze kilka dodatków jak bielone parkiety i białe mebelki mogą zainspirować
lauracrow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-11, 23:15   #17
IwonkaZs
Przyczajenie

Edytowane przez IwonkaZs
Czas edycji: 2015-02-13 o 10:17
IwonkaZs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-12, 18:06   #18
Elfia4
DOMator

Wszystkie dwa posty z linkiem do bloga
Taka "reklama" raczej zniechęca, niż zachęca
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-19, 16:44   #19
dk1982
Przyczajenie

Twój pomysł na pokój brzmi fantastycznie – z taką bazą możesz stworzyć wnętrze w stylu skandynawskim z nutą retro! Przy niebieskich ścianach i białych meblach warto dodać miękkie tekstylia, takie jak lniane zasłony czy wełniane poduszki w neutralnych odcieniach, które ocieplą przestrzeń. Czarnobiałe fotografie i retro dodatki będą świetnym akcentem – pamiętaj, by nie przesadzić z ilością dekoracji, aby zachować skandynawską lekkość.xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2024-11-20 o 08:33 Powód: linki
dk1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości