|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Styl skandynawski ;)
Temat dla fanek tego stylu w urządzaniu wnętrz
![]() Istotę stylu skandynawskiego można sprowadzić do trzech słów : prostota, naturalność i styl. Ważne zatem są detale, wykończenie oraz oczywiście kolor. Trend jest surowy, ale bardzo funkcjonalny, dlatego też najczęściej wybierają go młodzi ludzie żyjący szybko i intensywnie, łączący życie zawodowe z towarzyskim. Dominują meble lekkie, ażurowe. Liczba sprzętów jest ograniczona do minimum, co tworzy efekt lekkości i przestrzenności. W ramach stylu skandynawskiego wyróżnia się styl szwedzki, fiński oraz duńskim, ale różnice między poszczególnymi tendencjami są dość subtelne: duński design to przede wszystkim biel, łagodność, romantyzm; w fińskim posługuje się formami organicznymi, bielą i czernią ; szwedzki jest uważany za najbardziej minimalistyczny. Wszystkie natomiast łączy jedno: skandynawski dom musi być naturalny i przyjazny. Blade, czyste kolory neutralne oraz odcienie beży takie jak ecrue, wrzos czy wierzba są zrównoważone przez intensywne, ciemne, kontrastujące odcienie hebanu, kasztanu i grafitu. Duże połacie ścian w odpowiednim kolorze we wnętrzu, połączone z minimalną ilością mebli, stają się niezwykle ważnym elementem dekoracyjnym. Nie bez znaczenia jest również faktura ścian - gładkie i matowe idealnie pasują do stylu skandynawskiego. /www.abrys.net Niedługo będę urządzała swój pokój i poszukuję niedrogich (na razie mam 1600zł na CAŁOŚĆ), ładnych rzeczy. Podłoga jest drewniana (taki miodowy kolor), na ścianach są szaro-beżowe okropne deski ale walczę o ich zdjęcie i pomalowanie ścian na kolor niebieski. Do tego białe meble (łóżko czarne), na ścianach czarno-białe fotografie i retro dodatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Styl skandynawski ;)
A te rzeczy wybrałam na razie
![]() ![]() Edytowane przez Kreskaaa Czas edycji: 2009-12-14 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Po Skandynawii sporo podróżowałem i bardzo lubię ten styl. Trzeba tez zwrócić uwagę na obecność drewna, które w Skandynawii jest powszechnie stosowane nawet w łazienkach. Jak dla mnie najważniejsza jest prostota, minimalizm i przestrzeń. Znalazłem coś takiego: Dom w stylu skandynawskim ale to nie jest jeszcze to, jak na mój gust...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pozazdrościć!
![]() Ten dom jednak troszkę zbyt 'sterylny' jak dla mnie... Połączenie drewno+biel jest świetne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Jeśli mogę odrodzić wątek ---> kupiłam właśnie własne mieszkanie! malutką kawalerkę, ale moją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To mój ukochany styl, teraz kupiliśmy nowe mieszkanie i kuchnia którą chcę połączyć dużym pokojem będzie biała lub kremowa, okupuję się właśnie w białą porcelanę
Bardzo podobają mi się te dwa łóżka z Ikei których zdjęcia dałaś, szczególnie to białe, chcę je wykorzystać jako dodatkowe siedzisko w kuchnio-bibliotece. Szaleję za zegarami szwedzkimi Mora ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ciekawa strona z ładnymi mebelkami,
niekoniecznie nowoczesnymi http://www.swedishnordicstyle.co.uk/
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() trojka śliczne zdjęcia!! cieszę się, że ktoś tu pisze ![]() Muszę pochwalić się nowym zakupem: jedyne 12zł, JYSK! (zdjęcie w załączniku) Teraz żałuję,że nie kupiłam jeszcze jednego ale nie mam pomysłu co trzymać w środku i to mnie powstrzymało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kreskaaa piękny koszyczek, ja bym w nim trzymała swoje cudeńka pachniuchowe do kąpieli poprzewiązywane sznureczkiem jutowym
![]() Obecnie jestem na etapie szycia skandynawskich ozdób: serduszek, gwiazdek, lasek mikołaja i Tildy. To będzie moja pierwsza uszyta Tilda. Dołączę troszkę zdjęć szwedzkich wytworów ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dzięki !
Wstyd przyznać ale pierwszy raz usłyszłam o Tildach;trochę poszukałam i widzę że mają sporo fanek ![]() ![]() Sliczne są te ciasteczkowe stworki (!!!) i serduszka z ostatniego zdjęcia, może na przyszłe święta spróbuję uszyć coś takiego z pachnącym "czymś" w środku i dołożę do prezentów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ręcznie szyję
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Co do stylu skandynawskiego, to mnie się ostatnio podobają różne dodatki w tym guście.
Np: ![]() ![]() to filiżanki z Bloomingville, (http://www.scandishop.pl/ ) ![]() wyżej bajery z House Doctora, Nie wspominając już o takim cudnym łośku: ![]() tak nie do końca meblowo, ale jako dodatki do wnętrza w stylu skandynawskim - cudo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
http://shabbychic.blox.pl/html/13107...146,169.html?6
już dawno znalazłam pięknego bloga, ktory może dac wiele inspiracji. Nie jest to co prawda do konca styl skandynawski, ale ma dużo elementów, które mogą pasować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
DOMator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ale przyznasz, ze kilka dodatków jak bielone parkiety i białe mebelki mogą zainspirować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez IwonkaZs Czas edycji: 2015-02-13 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
DOMator
|
Wszystkie dwa posty z linkiem do bloga
![]() Taka "reklama" raczej zniechęca, niż zachęca ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Twój pomysł na pokój brzmi fantastycznie â z taką bazą możesz stworzyć wnętrze w stylu skandynawskim z nutą retro! Przy niebieskich ścianach i białych meblach warto dodać miękkie tekstylia, takie jak lniane zasłony czy wełniane poduszki w neutralnych odcieniach, które ocieplą przestrzeń. Czarnobiałe fotografie i retro dodatki będą świetnym akcentem â pamiętaj, by nie przesadzić z ilością dekoracji, aby zachować skandynawską lekkość.xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2024-11-20 o 08:33 Powód: linki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:29.