![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Nauka języka chińskiego - jak się go uczyć?
Ja czasem korzystam z tych słowników internetowych:
https://chinese.yabla.com/chinese-en...dictionary.php http://www.mdbg.net/chindict/chindict.php Edytowane przez c84f724abd4c3f87ac3a965fe34d6dc4a7268d19_6179da05638a5 Czas edycji: 2021-10-26 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nauka języka chińskiego - jak się go uczyć?
.
Edytowane przez 201604140952 Czas edycji: 2016-04-13 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to sa "charaktery"?! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nauka chińskiego to super sprawa, a co do rodzaju, to chyba tak jak każdego języka;D poprzez ciągłe powtarzanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201604140952 Czas edycji: 2016-04-13 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przed rozpoczeciem nauki jezykow obcych warto byloby opanowac mowe ojczysta. Po angielsku to mozesz sie uczyc historii albo wyjsc z przyjecia a nie uczyc sie jakiegokolwiek innego jezyka ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201604140952 Czas edycji: 2016-02-05 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie pozostaje mi tylko pogratulowac osiagniec. Nie jestem niemila a tym bardziej sfrustrowana. Jestem wrazliwa na punkcie "charakterow". Odnosnie nauki chociazby dlatego, ze historia ma swoj zbior pojec jednakowy dla roznych jezykow, czego nijak nie mozna odniesc do roznych jezykow. Uczac sie po angielsku, np. chinskiego, mozesz wiele niuansow zatracic, pewne slowa zawsze pozostana nieprzetlumaczalne, etc. Skoro masz nauczyciela Chinczyka, to nie rozumiem po co sie z angielskim rozdrabniac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Czarna owca
|
Co prawda nie uczę się chińskiego, tylko japońskiego, ale ostatnio byłam na warsztatach z podstaw. Dla mnie ten język to czarna magia ze względu na tony, wszystko by mi się myliło, ale jednak pismo to podstawa przy nauce języków azjatyckich. Warto zacząć od prostych znaków, pisać, ćwiczyć. Szybko można sobie wyrobić przyzwyczajenia. Przy nauce kanji (alfabetu japońskiego, który pochodzi z chińskiego, ale pewnie to wiesz
![]() Staraj się też dużo słuchać! ![]() Życzę powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
[1=c84f724abd4c3f87ac3a965 fe34d6dc4a7268d19_6179da0 5638a5;49725682]Witam wszystkich
![]() Czy są może tutaj jakieś osoby, które też uczą się chińskiego? Jaki jest wasz sposób, znacie jakieś fajne metody bądź strony internetowe do pomocy? Ja czasem korzystam z tych słowników internetowych: https://chinese.yabla.com/chinese-en...dictionary.php http://www.mdbg.net/chindict/chindict.php[/QUOTE] Sprzedam ci moja metode nauki znakow. Zegnij kartke na 3 czesci. Bierzesz jedna krawedz do srodka i druga. Wychodza ci 3 kolumny. W jednej piszej pinyin. W drugiej krzaczek. W trzeciej tlumaczenie. I w zaleznosvi od potrzeb zaslaniasz jedną lub dwie kolumny. Np masz odsloniete tylko znaczenie i pinyin i piszesz wtedy z pamieci znak. Masz znak i pinyin - mowisz tlumaczenie. A potem jak to opanujesz zaginasz dwie kolumnu tak ze sa niewidoczne. I mowisz np i pinyin i tlumaczenie znaku. Alno widzax same tlumaczenie mowisz pinyin i piszesz znak. ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Na tym etapie nauka przez sluchanie piosenek niewiele da. Chinczycy spiewajac zmieniaja tony przez to i tak czesto nie odgadniesz co za slowo wyspiewal. Ba. Oni sami maja z tym problem i chińskie teledyski w takich ichniejszych vivach czy innych mtv puszczane sa razem z napisami. No chyba ze chcesz sie uczyc i ze sluchu i z napisów ale wtedy mozesz sobie wyrobuc zly nawyk wypowiadania czegoś niepoprawnie. Także do osluchania polecam bardziej filmy i programy dla dzieci. Co do nauki. A moze nie tyle nauki co do pomocy naukowej. Aplikacja pleco twym najlepszym przyjacielem. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-02-01 o 17:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Do hindi są specjalne programy, w których jest pokazane, jak prowadzić rękę, od czego zaczynać, itd. Nie wiem, może do chińskiego też są takie?
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
W chińskim zasady pisania znakow sa bardzo proste. Wchodzi w nawyk ktora kreska kiedy juz po paru lekcjach. Z gory na dol i od lewej do prawej tak w duzym uproszczeniu. Nie ma potrzeby specjalnych programów zwłaszcza dla osob uczacych się nie na własną reke.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-02-01 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Czarna owca
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Tony to była dla mnie zawsze masakra, dlatego m.in odpuściłam sobie mandaryński. Z tego, co kojarzę, to gramatyka (przynajmniej ta podstawowa) była za to całkiem prosta. Też zrobiłam na początku ten błąd i uczyłam się tylko pinyin, ale nauczyć się potem kilkunastu znaków pod rząd było bardzo trudne, chociaż później bardzo lubiłam pisanie. Z względu na tony nie odważyłabym się uczyć tego języka samodzielnie, o ile znaki czy gramatyka są pewnie do ogarnięcia, to wymowy powinien pilnować jakiś chiński nauczyciel, bo można sobie zrobić mocno pod górkę.
![]() |
#15 |
Czarna owca
|
Gramatyka w chińskim jest prosta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja znowu nienawidze pin yina Krzaki sa szybsze i predzej je dopasowuje do pojec ALE. nauka znaku bez pin yina albo na odwrót jest po prostu bez sensu. Zawsze trzeba od poczatku uczyc sie tego razem. Nie ze na liscie masz 16 slowek, naucze sie 16 pin yinow, a za tydzien 16 krzakow. Tak jest po prostu najlatwiej i najszybciej to procentuje. Potem co. Bedziesz z kims pisac, zabraknie ci krzaka i zasadzisz pin yina po srodku? Co do nauki samemu. No jestem zdania, ze nigdy sie chińskiego samemu nie nauczysz powyzej poziomu hsk3. Albo na pewno jest to proces turbo dlugotrwaly. Poza tym. Jak ktoś wspomniał. Jak mozna samemu uczyc się jezyka toniczego? Dlatego juz z gory zakladam, ze jednak bez pomocy nativa nawet na nizszych poziomach sie nie obejdzie. Równie sceptyczna jestem nastawiona do wszelkich kursow językowych. To co na kursie robilismy przez semeste (1,5h/tyg), na studiach zrobilismy do konca... października. No chyba, ze ktos ma serio czas i pieniądze albo traktuje to jak dobra zabawe, nie ma na celu BIEGLEJ znajomości jezyka. Jesli nie jest to intensywny dlugi kurs (kilkuletni) to pp prostu uważam to za naciaganie i wyludzanie pieniedzy na fali boomu chińskiego. Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-02-02 o 12:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Czarna owca
|
No dla mnie jest prosta, ale ja znam tylko podstawy. Rozmawiałam ze znajomymi ze studiów azjatyckich i ponoć gramatyka chińska jest łatwiejsza niż w japońskim, a japońska nie sprawia mi problemów. To chyba zależy od tego, co komu łatwiej wchodzi do głowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
No sama jestem na sinologii i uwierz jest roznica miedzy "studiami azjatyckimi", a filologia jesli chodzi o jezyk. Chyba, ze tak enigamtycznie sama nazwalas filo orientalna. Tak. Podstawy sa proste. Ale to czy nie jak wszedzie? W koncu to... no podstawy? Owszem. Jest to do ogarnięcia ale widzac niektóre konstrukcje po prostu mozg europejczyka tanczy makarene za pierwszym razem. Tak samo kiedy widzi "idiomy" (bo de facto to nawet idiomy nie sa) z kosmosu a translatory tłumacza je doslownie.
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-02-02 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Czarna owca
|
Dlatego nie upieram się przy swoim i rozumiem, że mogę się.mylić. Jeśli chodzi o te studia azjatyckie, to trochę uogólniłam. Chodziło mi o sinologię i japonistykę. Poza tym uważam, że takie nieprzetłumaczalne rzeczy zdarzają się w każdym języku i to można 'ogarnąć'. Mnie bardziej przerażają tony, dlatego odpuściłam sobie chiński i podziwiam osoby, które mówią w tym języku płynnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale ogólnie to zachęcam do nauki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Czarna owca
|
O piosenkach pisałam ja, ale nie do nauki, tylko oswojenia się z językiem. Mnie to zawsze pomaga
![]() Może kiedyś jeszcze spróbuję, póki co muszę porządnie się nauczyć niemieckiego, bo marzy mi się germanistyka... Ale do języków azjatyckich też mnie ciągnie, więc może kiedyś... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja planuje powrot do francuskiego. Znowu. Bo planuje co roku : / |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Czarna owca
|
Nie lubię francuskiego, sama nie wiem, czemu. Za to niemieckiego zaczęłam się uczyć dopiero w liceum i szkoda mi, że tyle lat zmarnowałam na rosyjski
![]() No nic, lubię się uczyć języków, więc mam zamiar opanować kilka. Co z tego wyjdzie - nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
@harleyka ale się tak nie spinaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Czarna owca
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja zaś polecam uzbrojenie się w cierpliwość i polubienie pisania znaków. Najbardziej przydają mi się fiszki, zarówno te które sama robię jak i te z quizleta. A tonami się nie przejmujcie, w rozmowie większość da się wyłapać z kontekstu. Z własnych doświadczeń i obserwacji niestety muszę stwierdzić, że bez dłuższego wyjazdu do Chin tylko jakieś 10/20% (nawet po 2/3 latach nauki chińskiego) jest w stanie powiedzieć zdania z zachowaniem poprawności tonów...
Jeśli uczycie się z NPCR to polecam filmiki na youtubie, uczenie się dialogów (potem zapadają w głowie takie śmieszne zdanka jak 我身体没问题 - Wǒ shēntǐ méi wèntí), oglądanie seriali (ja korzystam z viki) no i powtarzanie, powtarzanie i jeszcze raz powtarzanie znaków i tonów. Z całego serca polecam naukę chińskiego i życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Uczę się chińskiego od roku, znam ok. 800 znaków, to jest dla mnie najprostsze. Mam duży kłopot z rozumieniem zdań, ponieważ gramatyka jest prosta, ale konstrukcje zdań... to czasami mega skomplikowane rebusy. Czasami trudno się zorientować co jest podmiotem, a co orzeczeniem. Potrafię oczywiście powiedzieć całkiem sporo, ale to są proste konstrukcje. Na razie nie znalazłam sposobu jak bez problemu tworzyć bardziej złożone zdania i jak poradzić sobie z rozumieniem takich zdań. Jeżeli macie jakiś opracowany sposób podzielcie się. Będę wdzięczna.
---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- meiyanni - jak długo się uczysz i na jakim jesteś poziomie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Sama zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki chińskiego. Chcąc nie chcąc, większa część gospodarki teraz opiera się na Chinach, więc moim zdaniem nauka tego języka jest dobrym pomysłem. Za kilkanaście (dziesiąt?) lat ten język może być wiodącym na świecie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Chiński
Elo! Czy jest ktoś uczący się chińskiego? Mam pewne pytanie... uczę się chińskiego i tak ważne są tam tony. Można jedną sylabę wymówić w 4 tonach co daje 4 różne znaczenia i dlatego zatsanawiam się czy jeśli wypowiadając zdanie po chińsku źle wypowiem tony to czy chińczyk z kontekstu i użytych wyrazów mimo wszystko domyśli się znaczenia?
Rok temu miałam lektorat z chińskigo ale wtedy wyszłam z założenia, że i tak się tego języka nie nauczę więc nie skupiałam się zbytnio na zajęciach. Teraz powróciłam do nauki chińskiego i wymawianie sylab w odpowiednich tonach w ciągu całego zdania jest bardzo trudne stąd moje pytanie... czy mimo pomylenia tonu chińczyk jest w stanie mnie skumać? Fajnie byłoby gdyby odpisał ktoś kto zna język lub miał okazję rozmawiać z chińczykami ![]() Dzięx ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.