![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zawiść w stosunku do siostry
Cześć, nie korzystam z tego rodzaju forum, ale sytuacja mnie już przygniata, a wstyd mi rozmawiać o tym z bliskimi.
Mam siostrę starszą o rok, ja w zeszłym roku skończyłam studia (filologia), ona też studiowała (też języki), ale żadnego kierunku nie ukończyła. Ma większą smykałkę do języków obcych i tak ja skończyłam filologię z jednym językiem i angielskim, a ona w międzyczasie nauczyła się czterech i używa ich płynnie (dużo wyjeżdzą za granicę, ma wielu obcojęzycznych znajomych). Zawsze sobie pracowała dorywczo w różnych miejscach, żeby zarobić na wyjazdy i jakoś niespecjalnie przejmowała się karierą. W zeszłym roku nasza mama potrzebowała pieniędzy na operację i siostra wyciągnęła 15 tys. ze swojej karty kredytowej i w tym roku stwierdziła, że czas się ogarnąć. Zapisała się na studia zaoczne i zaczęła szukać pracy, żeby "zacząć żyć jak dorosły człowiek" i spłacić kartę. Ja teraz też szukam pracy po studiach i od pół roku mam straszny problem. Zżera mnie stres na tych rozmowach, nielicznych bo w ogóle mało kto mnie na te rozmowy zaprasza. Tymczasem moja siostra, wysłała CV, od dwóch tygodni chodziła na rozmowy lub łączy się na nie online niemal co drugi dzień i właśnie poinformowała, że dostała pracę 6,5 tys. brutto na start. I zaczęła mnie krew zalewać. Ja poświęciłam pięć lat na studia, mam dyplom. Siostra sobie jeździła po świecie, relaksowała się, a jak teraz postanowiła wziąć się w garść, to wszystko dostaje niemal na talerzu - pracę od kopa, na studiach ma luz, bo wybrała język, który już zna (mówi, ze zależy jej, żeby kiedyś mieć tylko jakiś papier z wykszt. wyższym "w razie w"), a ja ledwo dostaje zaproszenia na rozmowy. Mama opowiedziała o tym siostrze (mieszkam z mamą, siostra pomieszkiwała, jak akurat była w Polsce) i siostra zaproponowała, że mi pomoże to CV przepisać, żeby było lepsze. I pewnie by mi to pomogło, ale jestem tak przepełniona złymi emocjami, że odmówiłam. To też nie jest tak, że ona kilkukrotnie zmieniała stanowiska w prawdziwej pracy, tylko zawsze z dorzutu jakąś robotę znajdowała, to też jest jej pierwsze podejście do szukania pracy na poważnym stanowisku. Przez pół roku się tak nie spinałam, tłumaczyłam sobie, ze po pandemii rynek wygląda inaczej i w ogóle, że w końcu pracę znajdę. Nie denerwowałoby mnie to też tak bardzo, gdyby siostra szukała w zupełnie odmiennej branży, ale obie celowałyśmy w pracę z językami obcymi. Mama nie miała problemu z tym, że od ukończenia studiów szukanie pracy idzie mi ospale, bo dorabiałam sobie na potrzeby w salonie kosmetycznym znajomej, a też myślała, że po pandemii pewnie jest ciężko i starała się nie wywierać presji. Ale teraz widzę, że jak zobaczyła, ze siostrze się udało w mniej niż miesiąc znaleźć dobrze płatną posadę "w zawodzie" (jakim zawodzie w ogóle, przecież nie ma konkretnego wykształcenia), zaczęła mnie tak motywować do szukania z lekkimi naciskami i czasem jakimiś porównaniami do siostry. I ja już nie mogę. Czuję straszną niesprawiedliwość w tym momencie. Mam wrażenie, ze dużo więcej włożyłam w to, żeby mieć kiedyś dobrą pracę, a wynagradzana przez los jest moja siostra, która sobie żyła jak wieczny student i podróżnik frywolnie przez tyle lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zawiść w stosunku do siostry
Rozumiem że możesz czuć zazdrość, ale zawiść? Twoja siostra zna 4 języki, jest z nimi obyta bo podróżowała, z twojego postu rozumiem, że pewnie też jest bardziej otwarta i towarzyska więc nie dziwię się, że ją przyjęli. Jaką filologię skończyłaś? Może nie jest ona tak atrakcyjna z punktu widzenia pracodawców. Poza tym w dzisiejszych czasach rzeczywiście jeden język to często mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Życie jest niesprawiedliwe. Siostra podróżując poznawała języki i rozwijała kompetencje miękkie, a to w dzisiejszych czasach jest bardzo ważne na rynku pracy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jakie znasz te języki i gdzie oraz czego szukasz? Bo jeśli jest tak, że ty studiowałaś jakąś filologię rosyjską, a siostra zna jakiś język niderlandzki czy szwedzki, to nie dziwię się, że ona szybciej znalazła pracę niż ty.
Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-05-28 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Od zawsze tak z nią rywalizujesz? Macie kiepskie kontakty czy w ogóle ich nie macie jeśli nie musicie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Siostra nie jest winna tego, że dobrze jej idzie albo że Tobie przychodzi coś z większą trudnością. Zna 4 języki, jest otwarta, przebojowa, oswojona z językiem mówionym, więc nic dziwnego, że dla potencjalnego pracodawcy jest atrakcyjną kandydatką. Poproś ją o pomoc przy CV i o rady, schowaj dumę i żal do kieszeni.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ja studiowalam germanistyke i widze, ze jest duzo ofert pracy z jezykiem niemieckim. Siostra z reszta tez znalazla teraz prace z tym jezykiem, co jeszcze bardziej dolewa oliwy do ognia.
Ja wiem, ze zycie toczy sie roznie i nie zawsze jest sprawiedliwie. Konpetencje miekkie i tak dalej. Ale jednak kompetencje twarde sa cbyba wazniejsze? Plus czy naprawde zadnego znaczenia nie ma to, ze mam ukonczone studia? Jak sie rekrutowala na podobne stanowiska jak ja, zapytalam siostre, czy sie nie boi ze za wysoko mierzy, bo przeciez ani nie ma certyfikatu ani studiow i ze moze ja zdyskredytuja, a ona mi powiedziala, ze po prostu bedzie miala rozmowe rekrutacyjna po niemiecku i ze przeciez sa w stanie sprawdzic podczas niej, czy sie zna jezyk czy nie i ze nie trzeba przeciez czekac na kogos z dyplomem filologii. I ja to odbieram teraz tak, jakbym te magisterke pisala na darmo i trzeba bylo korzystac z zycia. W ogole kompetencje kompetencjami, ale co po takim cv, w ktorym ktos mial milion roznych dorywczych prac (zwykle w sporcie i pracy z dziecmi) do tego ze teraz sie rekrutuje na stanowiska rekruterskie czy w customer service w korporacjach? :/ wydawalo mi sie ze lepiej wyglada osoba, ktora widac ze poswiecila czas na skonczenie studiow, dzialala w tym konkretnym celu zeby ukonczyc edukacje niz ktos kto w sumie nie wiadomo w jakim kierunku pcha swoje zycie. Nigdy wcześniejnie czuam potrzeby, by z nią rywalizować, bo nie było za bardzo z czym. Wpadała do Polski, popracowała gdzieś pół roku, przez następne trzy jej nie było, bo sobie wyjeżdżała na wakacje, rozwala zarobione pieniądze i powtórka z rozgrywki. Tu zaczęła jakąś filologię, zrezygnowała, sama sie uczyła języka, tutaj inną jak już znała jakiś język, żeby go podszkolic i znowu. Mama jest anglistką i wczoraj tak rzuciła do siostry w żartach jak przeglądała jejCV, że ona jest taka "jack of all trades, master of none", a siostra do niej "though always much better than master of one" i ja wiem, że tonie był przytyk do mnie, ale mnie to zdenerwowało. Edytowane przez terakotakota Czas edycji: 2022-05-28 o 14:29 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A magisterka to bardziej hobbystyczne zajęcie niż coś, co daje jakiegoś wielkiego plusa w CV, mało gdzie na to patrzą. Wysłane z mojego M2004J19C przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Twoja siostra nie zyla frywolnie przez ostatnie lata tylko nauczyla sie czterech jezykow, zdobyla kompetencje ktore pracodawca docenia.
Masz juz dyplom, moze daj sobie rok czasu na zdobycie pracy, pojedz gdzies, popatrz na zycie z innej perspektywy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 06:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Z moich obserwacji wynika jednak, że to kompetencje miękkie są ważniejsze od tych "twardych" i to w przeróżnych branżach. Te "twarde" w zasadzie każdy może zdobyć, ale już nie każdy umie współpracować z innymi ludźmi i jeśli ktoś "nie umie" w stosunki interpersonlane, to dużo ciężej się tego "wyuczyć", a i pewnie wielu nie uda się to nigdy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co innego jakbyś startowała na programistę, co musi siedzieć sporo przed kompem i zwyczajnie usycha jak nie ma non stop żywych kontaktów towarzyskich czy księgową, co też musi lubić siedzieć i robić swoje. Swoją drogą, startowałaś na pozycje księgowej z niemieckim, jeśli nie masz aż tak dobrych umiejętności miękkich? To zazwyczaj praca w korpo, gdzie wszystkiego cię nauczą od zera. Nie trzeba się znać na księgowości, nauczą cię co masz robić na szkoleniach. Znasz niemiecki i to jest dobry język, doceń siebie, bo z tego co wiem, to z niemieckim powinnaś spokojnie znaleźć pracę z taką kasę jak siostra. Nie musisz iść za mniej tylko dlatego, że jesteś początkująca, bo może i jesteś, ale niemiecki to twój duży atut i nie tak łatwo znaleźć osobę z dwoma językami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedz mi, po co pracodawcy studia do pracy w języku obcym? Co te twoje studia zmieniają? Oczywiście, że twoja siostra będzie miala większe możliwości pracy. W końcu zna aż 4 języki obce. Ty tylko jeden. Do tego jest obyta, w wielu zawodach kompetencje miękkie to must have. Czasy gdy po studiach miało się dobra pracę minęły już z 20 lat temu. ![]() Także przestań gadać, że siostra nic nie robiła, bo jak dla mnie zrobiła więcej niż ty. No i ma owoce tej pracy. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja mam wrażenie, że nie zatrudniają mnie, bo stresuję się na tych rozmowach, ale wydawałoby mi się, że to dość normalne. Siostra mówiła, że ją takie rozmowy nie stresują, bo jak jej tu nie zatrudnią, to przecież będą inne oferty. Tylko po pierwsze łatwo mówić, jak sie tych ofert dużo dostaje, a po drugie to ja nie rozumiem jak mozna się nie stresować, tym bardziej, że się te wcześniej na podobnym stanowisku nie pracowało.
Z tego co piszecie, to wygląda jakbym miała teraz żałować, że te studia robiłam. Ale nie rozumiem wciaż, dlaczego moja siostra na podobne stanowisko miałaby być lepszym kandydatem niż ja, jeśli mówimy o miejscu pracy, gdzie szukają kogoś z niemieckim i ja jestem po germanistyce a ona po prostu zna język. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A poza tym jak dla mnie przesadzasz. 6 tys brutto to nie jest jakaś kosmiczna kwota nie do osiągnięcia. Przecież mogła mieć też po prostu szczęście. Też coś znajdziesz. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rekruter mając na rozmowach 20 osób z taką samą znajomością niemieckiego wybierze tę, którą pozytywnie zapamięta z rozmowy, która dogada się z zespołem, z którą kontakt jest przyjemny i pozytywny. Nie jest to tylko wybór na ślepo po kompetencjach z CV. Odpowiesz na moje wcześniejsze pytania o rywalizację z siostrą? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Ninanina88 Czas edycji: 2022-05-28 o 15:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Może rzeczywiście przyjęcie pomocy od siostry w podrasowaniu CV nie jest głupim pomysłem, skoro tyle propozycji otrzymała, to jest spora szansa, że ma je fajnie zrobione. Co do stresu na rozmowach rekrutacyjnych - zależy w jakim stopniu jesteś w stanie nad tym stresem zapanować. Jeśli stresujesz się na tyle, że to po Tobie widać, typu nie wiem, jąkasz się, mylisz w odpowiedziach, sprawiasz wrażenie osoby mocno zamkniętej, to rzeczywiście dobrego wrażenia na pracodawcy możesz nie robić. W dodatku widzi, że nie radzisz sobie w stresujących sytuacjach, co mogłoby się również odbijać w Twojej pracy. We wcześniejszych odpowiedziach już wielokrotnie padło, że skończone studia w większości zawodów nie są żadnym wyznacznikiem, więc pora przestać tak to rozpamiętywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Dzik
|
Czytając ten wątek tez myśle, ze często rzecz się rozbija o kompetencje miękkie i to jakie flow jest na rozmowie (czy zwyczajnie strony poczują sympatie do siebie) a nie o dyplomy, tytuły, oceny i inne paski. Autorko, piszesz ze siostra podeszła do szukania pracy na luzie i bez ciśnienia, może to jest klucz i warto popracować w tę stronę?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-05-28 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykre strasznie, że siostra zaproponowała pomoc, dobrze Ci życzy, a obsmarowałaś ją i dewaluujesz jej zdolności, bo... podjęła inne wybory i ma przyjemne życie? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Pracując w IT, nie mając kompletnie kontaktu z klientem, widzę, że umiejętności miękkie mają bardzo duże znaczenie. Osobno jest przeprowadzana rozmowa techniczna, a osobno rozmowa typowa dla sprawdzenia kompetencji miękkich, którą przeprowadzają inni programiści, testerzy itp. W bardzo dużej liczbie zawodów pracujesz z innymi ludźmi, w zespołach, i to, jak umiesz współpracować i dogadywać się z innymi jest bardzo istotne, nawet jeśli nie ma się w ogóle kontaktu z klientami. Sporo pewnie zależy od tego, jakie zasady wyznaje dana firma. W swojej branży widzę, że dla firm bardzo ważna jest atmosfera pomiędzy pracownikami i już o niejednym przypadku słyszałam, gdy rozważano czyjeś zwolnienie z powodu nie dogadywania się z innymi, mimo bardzo dobrych umiejętności technicznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Strasznie fetyszyzujesz ten papierek, ale Cię rozumiem, po prostu jesteś "świeżakiem" i na tym etapie życia jeszcze pewnych rzeczy nie rozumiesz. To ma dużo mniejszą wagę niż myślisz - np. w mojej pracy liczy się biegły angielski i na rekrutacjach po prostu krótko rozmawiamy z kandydatem w tym języku albo prosimy żeby przetłumaczył przy nas polski fragment tekstu branżowego na angielski - jak sobie dobrze z tym poradzi to nam do końca okresu próbnego to wystarcza (a to że ma z tego jakąś tam magisterkę czy certyfikat niespecjalnie nas obchodzi, liczy się użyteczność w praktyce którą i tak zweryfikujemy, niezależnie od tego czy masz za sobą jakiś półroczny kurs rozmówek na youtubie czy dyplom magisterski z UJ ze średnią 5,0). Także jak dla mnie wygadana osoba, otrzaskana w kontaktach z ludźmi i językiem mówionym to dużo lepszy kandydat od introwertyka z ładnym dyplomem który lata "przesiedział w piwnicy" a teraz ma fobię społeczną i nie wzbudza pozytywnej chemii u rozmówcy.
BTW martwi mnie ta Twoja rywalizacja z siostrą, coś tu jest grubo nie tak, u mnie relacje z rodzeństwem wyglądają wręcz przeciwnie, ich problemy i sukcesy traktuję niemal jak własne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Widziałam i taki przypadek, gdzie gość, którego mocno ciągnęło do ludzi usychał w tej robocie, gdzie jednak trzeba trochę posiedzieć przed kompem. Ostatecznie ostatnio co o nim słyszałam to odnalazł się jako pilot zagranicznych, egzotycznych wycieczek. W IT wystarczy umiejący współpracować i niezadufany w sobie introwertyk, który jak trzeba to porozmawia. Nie musi natomiast być lwem salonowym i duszą towarzystwa. Biorąc pod uwagę charakter pracy, może to być nawet strzał w kolano brać taką duszę towarzystwa, co nie może usiedzieć w jednym miejscu. Edytowane przez Alekto123 Czas edycji: 2022-05-28 o 16:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
czyli siostra polaczyla przyjemne z pozytecznym, rozwijala sie, podrozowala, uczyla, do tego jak wystapila potrzeba pomocy mamie, to stanela na wysokosci zadania, a i tobie proponuje pomoc z szukaniem pracy.
widac, ze jest pozytywna, aktywna i kumata osoba, to co umie potrafi sprzedac, to czego nie umie szybko sie uczy. jakim zgryzliwym zgredem trzeba byc, zeby uwazac, ze wszystko spada jej z nieba. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
A ja Autorkę rozumiem. Też lata temu byłam zdziwiona, że mgr niewiele znaczy. Po prostu jest młoda i zbiera doświadczenie życiowe
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A umiejętność radzenia sobie ze stresem to bardzo ważna umiejętność miękka przydatna prawie wszędzie. Wiec odpadasz na początku. Plus zawaliłaś sprawę, że dopiero po studiach się obudziłaś i teraz szukasz pierwszej pracy. Nie wierzę, że na germanistyce nie dało się chociaż częściowo dorabiać robiąc coś w branży - to nie medycyna. Teraz tylko się dodatkowo stresujesz, bo chcialabyś mieć normalną, dobrze płatną pracę "tu i teraz". Jakbyś zaczęła na studiach to mogłabyś próbować bez takiej spiny i stresu i nie byłoby "na już". "W IT wystarczy umiejący współpracować i niezadufany w sobie introwertyk, który jak trzeba to porozmawia. Nie musi natomiast być lwem salonowym i duszą towarzystwa. Biorąc pod uwagę charakter pracy, może to być nawet strzał w kolano brać taką duszę towarzystwa, co nie może usiedzieć w jednym miejscu." Pracuję w IT - nie zgadzam się do końca. To wystarczy jak chcesz przez całe życie robić to samo. Ale jak chcesz awansować, zostać seniorem, managerem albo team leaderem to też musisz mieć siłę przebicia i odpowiednie kompetencje miękkie. ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Zdziwienie zdziwieniem, ale takie krytykowanie siostry, deprecjonowanie jej umiejętności i otwarta pogarda to już „trochę” przesadzona reakcja. Jak dla mnie to autorka sprawia wrażenie okropnie antypatycznej osoby i sama bym jej nie zatrudniła. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Powiem tak - również robiłam germanistykę. Co prawda skończyłam na licencjacie, ale wiem, jaki jest zakres nauczania, ile tej wiedzy do przyswojenia jest i wybacz autorko, to nie są ciężkie studia. Więc nie wypominaj siostrze, że się obijała, bo najwyraźniej pracowała ciężej od ciebie w ciągu ostatnich 5 lat. To, że "papierek" znaczy coraz mniej trąbi się już od lat. Znajomość jednego jezyka obcego a czterech (!) to jak niebo i ziemia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:53.