|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Jestem uzale¿niona emocjonalnie od swojego faceta
Nie mam komu siê wy¿aliæ. Mam nadziejê, ¿e uzyskam tutaj rady, które pomog± mi siebie ogarn±æ, bo w innym wypadku wykoñczê siê. Jestem w zwi±zku od jakiego¶ czasu, nieca³e pó³ roku jeste¶my ze sob±. Mam 23 lata, a facet jest ode mnie kilka lat starszy. Mój problem polega na tym, ¿e jestem uzale¿niona od niego. Dos³ownie on jest dla mnie jak narkotyk. Moje nastroje s± mocno uzale¿nione od T¯, czêsto sobie wmawiam do g³owy jakie¶ g³upoty. Ten problem mia³am w ka¿dej mojej relacji damsko-mêskiej. Tylko z czasem nauczy³am siê moje irracjonalne uczucia i my¶li trzymaæ w sobie, nie wywalaæ tej toksyny na zewn±trz i dziêki temu moi partnerzy nie uciekali ode mnie. Chocia¿ wiadomo od czasu do czasu jednak nie da³am rady wytrzymaæ. By³y sytuacje, ¿e emocje ula³y siê ze mnie, ale ca³e szczê¶cie wystêpowa³y rzadko, mo¿e raz na miesi±c, wiêc nie by³am toksycznym bluszczem. Wiêkszo¶æ moich odczuæ udaje mi siê zachowaæ tylko dla siebie. Jednak z¿era mnie to od ¶rodka, wypala psychicznie, nie mogê sobie z tym poradziæ. Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e muszê siê tego pozbyæ ca³kowicie, bo trzymanie uczuæ w sobie i p³akanie do poduszki, bo sobie co¶ wymy¶li³am mnie ju¿ przerasta. W moim poprzednim zwi±zku t± moj± toksynê zatrzyma³o szybkie zamieszkanie razem. Nie wiem, jako¶ wtedy czu³am siê pewniejsza w relacji, mo¿e to jest powodem. Potem by³am d³ugo sama. Ale widzê, ¿e ten problem dalej we mnie siedzi. Na pocz±tku spotykania siê by³o w miarê ok, chocia¿ ju¿ na etapie randkowania kiedy siê zakocha³am obmy¶la³am godzinami czy on czuje to samo, bo nie mog³am go rozgry¼æ. Ale tak, zadeklarowa³ siê, sam wyszed³ z poca³unkiem. Potem im dalej w las, tym wiêcej drzew. Im bardziej siê anga¿owa³am w ten zwi±zek, tym bardziej wylewa³a siê ze mnie toksyna w ¶rodku. Ci±gle doszukujê siê, ¿e mojemu partnerowi nie zale¿y na mnie, ¿e ma mnie gdzie¶, ¿e zaraz mnie zostawi. Przyk³ady? Kiedy¶ siê spó¼ni³ na spotkanie, ja w ¶rodku lament, ¿e nie szanuje mojego czasu, ¿e ma mnie gdzie¶, ¿e na pewno nie chcia³ przyjechaæ. Wtedy mu powiedzia³am wprost, ¿e nie lubiê jak kto¶ siê spó¼nia, przeprosi³. Kiedy¶ wys³a³am wiadomo¶æ, nie odczyta³, a widzia³am, ¿e by³ online. Okaza³o siê, ¿e nie dosta³ powiadomienia, a ja ju¿ p³acz i ca³y rozwalony dzieñ, bo na pewno ola³, na pewno ma mnie gdzie¶. Potrafiê na takiej stronce do gier patrzeæ kiedy by³ online, kiedy gra³, a potem rozmy¶laæ 'czemu on woli graæ ni¿ do mnie zadzwoniæ', 'a móg³ zaproponowaæ spotkanie, a on woli graæ', 'mówi³, ¿e ma robotê na studia, to czemu gra'... Oczywi¶cie tego mu nie mówiê, bo jeszcze tego brakowa³o, ¿eby wysz³o na jaw, ¿e go ¶ledzê kiedy gra. Pojecha³am do niego na kilka dni, bo mia³am wolne w pracy. W ostatni dzieñ zaproponowa³, ¿e mnie odwiezie o 16 do domu, bo umówi³ siê z s±siadem, ¿e mu pomo¿e z komputerem, bo inaczej nie móg³ siê z nim umówiæ. Ja mia³am ju¿ mokre oczy, ¿e czemu on idzie do tego s±siada, czemu nie chce spêdziæ tych dodatkowych 3/4 godzin ze mn± mimo, ¿e mu siedzia³am na g³owie ju¿ kilka dni. Kiedy on by³ chory tak go gard³o bola³o, ¿e nie móg³ ze mn± rozmawiaæ przez telefon za bardzo, a co, przez g³owê mi przesz³o, ¿e pewnie udaje i po prostu szuka wymówki, ¿eby ze mn± nie gadaæ. Te¿ by³ problem takiej natury, ¿e zauwa¿y³am, ¿e to ja czê¶ciej proponuje spotkania. By³a rozmowa na ten temat, ju¿ z tym siê ods³oni³am. Czêsto on po prostu nie mia³ okazji mi nic zaproponowaæ, bo go zawsze wyprzedza³am prawie. Tak mi powiedzia³. Chcia³am zrobiæ test i zobaczyæ czy jak ja siê zamknê to czy bêdzie proponowa³, ale nie wytrzyma³am, tak czy siak ja w trybie turbo wyskakiwa³am z propozycj± spotkañ kilka dni do przodu, bo nie mog³am wytrzymaæ. A ju¿ tragedia by³a jak mu kiedy¶ napisa³am z propozycj± spotkania o 2 w nocy, odczyta³, ale znikn±³ z fb. Rano mnie przeprosi³, ¿e zasn±³ z telefonem i przysta³ na to spotkanie. No có¿, a ja rycza³am do rana i by³am znerwicowana, bo odczyta³ i nie odpisa³ nic. Nawet mi do g³owy nie przysz³o, ¿e zasn±³ tylko od razu, ¿e chce mnie zostawiæ i ma mnie do¶æ. A mój facet obiektywnie zachowuje siê w porz±dku. Odezwie siê rano na dzieñ dobry, na noc napisze dobranoc, dzwoni sam z siebie, jak mi jest przykro to nie zamiata tego pod dywan tylko wyja¶nia ze mn± na spokojnie. Najchêtniej to bym z nim zamieszka³a, bo wiem, ¿e by to tego bluszcza uspokoi³o, ale do zimy lub przysz³ego roku nie ma takiej mo¿liwo¶ci. Nie mam pojêcia jak sobie z tym poradziæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 306
|
Dot.: Jestem uzale¿niona emocjonalnie od swojego faceta
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-11-27 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12 340
|
Terapia, bo siê zamêczysz. Tyle dobrego, ¿e widzisz, ¿e to toksyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 391
|
Zamieszkanie razem nic nie zmieni - na pocz±tku poczujesz siê lepiej, bo bêdziesz go "mia³a" wiêcej, ale z czasem siê przyzwyczaisz i problem wróci. Ot, zamiast "nie chce przyjechaæ, bo mnie nie kocha" bêdzie np. "wróci³ pó¼niej z pracy, bo ma mnie do¶æ". Tylko wtedy du¿o ciê¿ej bêdzie Ci to przed nim ukryæ.
Zamiast "leczyæ" objaw Twojego problemu poprzez zamieszkanie razem powinna¶ i¶æ na terapiê i dowiedzieæ siê, co sprawia, ¿e reagujesz w taki sposób i jak efektywnie sobie z tym radziæ. Edytowane przez ElBelzebub Czas edycji: 2022-06-20 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 314
|
Dobrze, ¿e widzisz, ¿e co¶ jest z tob± nie halo, to ju¿ co¶.
Kolejny krok - terapia. Pomo¿e ci siê ogarn±æ i budowaæ jako¶ciowe relacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
Kiedy¶ zachowywa³am siê podobnie do Ciebie, ale ja dzi¶ ju¿ wiem sk±d to siê u mnie bra³o no i dodatkowa czê¶æ to taka, ¿e ówczesny mój ch³opak zachowywa³ siê wcale nie spoko, choæ tez tak wówczas o nim mówi³am, co tylko wzmaga³o to, co ju¿ by³o we mnie.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 906
|
Rodzice nie dali Ci poczucia bezpieczeñstwa, nie chwalili, nie okazywali uczuæ, nie mieli dla Ciebie czasu, nie czu³a¶, ¿e jeste¶ super, ¿e nic Ci nie brakuje, "hodowali" Ciê na zimno?
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 250
|
Jakby mój facet zachowywa³ siê jak Ty to da³abym mu ultimatum albo co¶ z tym robi, idzie na terapiê albo rozstanie, nie chcia³abym takiego bluszcza, serio pomy¶l o terapii przede wszystkim dla swojego dobra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 472
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez niepogodna Czas edycji: 2022-06-23 o 11:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 521
|
Ja tam domoros³ym psychologiem nie jestem, wiêc nie bêdê diagnozowaæ Autorki. Doradzi³abym standardowo - popracowaæ nad poczuciem w³asnej warto¶ci i odkleiæ siê od my¶li, ¿e facet jest ¼ród³em wszelkiego szczê¶cia. Nie mo¿na siê tak panicznie baæ byæ sam±. Ani tak okropnie ¼le o sobie my¶leæ, ¿e facet byle pokrêci nosem, a Ty ju¿ umierasz z rozpaczy, ¿e Ciê zostawi.
Nawet gdyby zostawi³, to co? Nic. Serio, nic by Ci siê nie sta³o. Wys³ane z mojego SM-A320FL przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;89267749]Ja tam domoros³ym psychologiem nie jestem, wiêc nie bêdê diagnozowaæ Autorki. Doradzi³abym standardowo - popracowaæ nad poczuciem w³asnej warto¶ci i odkleiæ siê od my¶li, ¿e facet jest ¼ród³em wszelkiego szczê¶cia. Nie mo¿na siê tak panicznie baæ byæ sam±. Ani tak okropnie ¼le o sobie my¶leæ, ¿e facet byle pokrêci nosem, a Ty ju¿ umierasz z rozpaczy, ¿e Ciê zostawi.
Nawet gdyby zostawi³, to co? Nic. Serio, nic by Ci siê nie sta³o. Wys³ane z mojego SM-A320FL przy u¿yciu Tapatalka[/QUOTE] Niektórzy s± prawdziwymi/w trakcie kszta³cenia. ![]()
Edytowane przez niepogodna Czas edycji: 2022-06-27 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 406
|
[1=578537b29e2e39e1d6e3dc9 dfc9821e485b809af_62f97e7 3ceb2a;89267749]Ja tam domoros³ym psychologiem nie jestem, wiêc nie bêdê diagnozowaæ Autorki. Doradzi³abym standardowo - popracowaæ nad poczuciem w³asnej warto¶ci i odkleiæ siê od my¶li, ¿e facet jest ¼ród³em wszelkiego szczê¶cia. Nie mo¿na siê tak panicznie baæ byæ sam±. Ani tak okropnie ¼le o sobie my¶leæ, ¿e facet byle pokrêci nosem, a Ty ju¿ umierasz z rozpaczy, ¿e Ciê zostawi.
Nawet gdyby zostawi³, to co? Nic. Serio, nic by Ci siê nie sta³o. Wys³ane z mojego SM-A320FL przy u¿yciu Tapatalka[/QUOTE] Tak fajnie siê mówi o tej pracy nad poczuciem warto¶ci, samoocen±. Tylko nikt nie mówi jak to robiæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 367
|
Cytat:
Mo¿e takiej odpowiedzi potrzebowa³e¶. Jest sporo porad jak to zrobiæ, fenomen to jedynie to, ¿e jest to pozornie bardzo proste, w praktyce jednak nie bardzo. Jak wiele rzeczy z reszt±. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 406
|
Ja lubiê mówiæ o takich rzeczach, ¿e s± proste ale nie ³atwe. Teoretycznie zbiór rzeczy które musisz zrobiæ s± proste i nieskomplikowane, ale robienie ich nie przychodzi ³atwo. W sumie cokolwiek chcesz osi±gn±æ w ¿yciu mo¿na rozpisaæ na drobne kroki, które bêd± niezwykle proste, ale codziennie ich wykonywanie nie bêdzie ³atwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.