Niedotrzymywanie słowa, rzucanie ich na wiatr. O co chodzi ludziom? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-12-21, 18:55   #1
RegiRen
Raczkowanie

Niedotrzymywanie słowa, rzucanie ich na wiatr. O co chodzi ludziom?

Założyłam ten wątek, bo właśnie teraz naszła mnie pewna relacja i pozbierałam niektóre przykłady do jednego worka.

Wydaję mi się, że dzieje się coś dziwnego ze społeczeństwem, ale nie potrafię określić dlaczego, dlatego też proszę o Wasze wyrażenie opinii na ten temat.

Sprawa dotyczya obu płci, relacji koleżeńskich.
Może i te sytuacje występowały i wcześniej, a ja po prostu nie zwracałam na nie uwagi, a może teraz występują w takim nasileniu, że już nie da się ich przeoczyć?

Już tłumaczę o co chodzi.

Poznałam baaardzo dużo nowych znajomych, mam bardzo z nimi kontakt i bardzo serdeczny, spotykamy się na uniwerku, chodzimy razem jeść, poza też się czasami spotykamy.

Przykłady, które mnie denerwują i nie rozumiem o co w nich chodzi.
-koleżanka ma piec ciasteczka, pyta się mnie czy takie lubię i czy miałabym na nie ochotę, odpowiadam bardzo chętnie, widzimy się za 2 dni, nie ma już mowy o nich
-koleżanka 2 będąc poinformowana, że uczę się francuskiego jako hobby, oferuje mi, że przyniesie mi stare książki z których już nie korzysta, książek nie ma
-koleżanka 3, coś jej się pomyliło i piszę mi, że nie da rady dzisiaj przyjść na uniwerek (spotykamy się w ten dzień o stałej godzinie) i piszę mi to właściwie wtedy, kiedy można by było wyjść z założenia, że już czekam w hallu na nią ( a dojeżdżam 40 minut na uniwerek)
-kolega po usłyszeniu, że w tym roku nie będziemy mieć prezentów na święta, bo wyskoczył nam bardzo duży wydatek, powiedział, że tak być nie może, że ktoś nie będzie miał prezentu i ja dostanę od niego jakiś drobiazg, idąc tą myślą ja podarowałam mu trochę ciasteczek świątecznych, a jak się można domyślać, drobiazgu i tak nie otrzymałam (kolega nie ma już rodziców i spędze święta samotnie, więc pomyślałam sobie, że będzie mu miło-i było mu bardzo)

-koleżanka 4 widząc na Insta apetyczne danie, mówi, że musimy je ugotować i, że zaprosi mnie do siebie, podzielimy się listą zakupów i będzie fajnie- odpowiedziałam, że świetny pomysł i żeby dała mi tylko znać kiedy dokładnie
-koleżanka 5 wpadła na pomysł, że wraz z 3 innymi koleżankami pójdziemy do teatru, bo jakaś super fajna sztuka będzie, piszę dzień wcześniej w tej sprawie, a ona, że nie pójdziemy, bo zapomniała
-koleżanka 6 mówi, że w przyszłym roku musimy pojechać na festival, ale tym razem, na pełne 3 dni festiwalu- już spodziewam się tego

Czy ktoś potrafi mi te sytuacje wytłumaczyć?
Ja należę do osób, które dużo rzeczy sobie zapamiętują, same też próbują sprawić komuś przyjemność, jeśli potrafię to odczytać z rozmowy ale i najważniejsze, na moim słowie można polegać. Tak jak powiem, tak zrobie.
RegiRen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 19:00   #2
Trzepotka
Zakorzenienie

Dot.: Niedotrzymywanie słowa, rzucanie ich na wiatr. O co chodzi ludziom?

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2022-12-21 o 19:03
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 19:21   #3
goslawka
Zadomowienie

No jak dla mnie to część z opisywanych rzeczy to takie luźne, niezobowiązujące pomysły. Widzisz fajny przepis, więc rzucasz, że super byłoby go wypróbować, oglądasz repertuar i mówisz, że można by iść na tą sztukę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
goslawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 19:25   #4
PumpkinEyes
Zakorzenienie

Też się z tym spotkałam niestety. Ludzie często rzucają jakieś pomysł pod wpływem chwili, ale w sumie więcej to ma wspólnego z chęciami i słomianym zapałem niż realnym planem. Potem im się ostatecznie nie chce albo zapominają, więc łatwiej nie poruszać tematu niż się tłumaczyć. Ja sama jestem bardziej podobna do ciebie, ale też w końcu zaczęłam nabierać dystansu do takich sytuacji. Raczej nie rozpatrywałabym tych sytuacji w kategorii niedotrzymywania słowa, bo w sumie w większości tych sytuacji nie wiązała się z jakimiś mocnymi deklaracjami czy obietnicami. Ale jak najbardziej takie zachowanie może ci nie pasować i możesz nie chcieć kontynuować znajomości z osobami przy których masz wrażenie, że mają wobec ciebie olewczy stosunek albo nie można na nich polegać.
PumpkinEyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 19:32   #5
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Jesteś taka jak ja, ja sobie rzeczy planuję, zapisuję i rzeczywiście je robię. Ale większość ludzi raczej tak nie ma, zapominają, tracą zapał itp. Ja tego nie mam ludziom za złe, jak mi na czymś zależy, to sama przypominam, że słuchaj, mówiłaś o X, to kiedy to robimy? Nierzadko sama organizuję.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 21:53   #6
0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99
Konto usunięte

tylko z tymi ksiazkami od francuskiego bym sie przypomniala jesli by mi zalezalo, a reszta to takie luzne "tak chodzmy/zrobmy/zobaczmy, wyglada super, musimy kiedys sprobowac"

0fb2986dc06479a38c396fe4ec3c7ea3bc36c306_6584d2a18ec99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 22:01   #7
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc
Konto usunięte

Również się z tym spotykam, i po takim dowodzie niesłowności/rzucania słów na wiatr, z reguły zamrażam lub ucinam znajomość, i mentalnie wrzucam te osoby do worka "a tak sobie piep... bzdury". Nie trawię takich ludzi i trzymam się od nich z daleka, bo i tak towarzyskiego pożytku z nich nie będzie.
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-12-21, 22:27   #8
Limonka2738
Zakorzenienie

Szczerze mówiąc ja się na podobnym myśleniu jak ty łąpię, kiedy czuję się samotna i potrzebuję towarzystwa. Wtedy takie luźno rzucane komentarze robią mi nadzieję.

Jak jesterm zadowolona ze swojego życia towarzyskiego to sama pewnie takie komentarze rzucam i o nich potem zapominam, bo mam coś innego na głowie.

No i nieśmiertelne "trzeba się kiedyś umówić na kawę" kiedy spotkasz kogoś przypadkiem na mieście, ale to nigdy nie następuje.

Zawsze myślałam, i z mojej strony tak to wygląda, że ja naprawdę tak myślę, ale potem życie, obowiązki, ważne sprawy odciągaja moją uwagę i zupełnie o tym zapominam.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 22:53   #9
skara
Zakorzenienie

Jak dla mnie to to są luźne pomysły. Jeśli Ci zależy to weź się za organizację. A o książki do języka się upomnij, pewnie ma 100 rzeczy na głowie i zapomniała.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 23:26   #10
nadia001
Raczkowanie

Mi to wygląda na luźne propozycje, a nie żadne obietnice. Wiele razy mówię, że coś zrobię, ale wychodzi tak ze nie mam czasu albo po prostu zapomnę. Jak ktoś mi przypomni to super - albo to zrobię albo powiem ze totalnie mi wyleciało z głowy i nie mam czasu. Za bardzo się przejmujesz.

Sent from my SM-G996B using Tapatalk
nadia001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-21, 23:35   #11
Overcooked
Wtajemniczenie

Do niedawna miałam identyczne podejście co ty autorko. No i uczucie zawodu lub wkurzenia gdy otoczenie wokół zachowywało się jak w przedstawionych sytuacjach. Bo o ile z książkami bym się przypomniała to z resztą miałabym uczucie narzucania się.

Limonka trafiła w punkt. Czułam się trochę samotna i chciałam dbać o relacje żeby rozwinąć ze zwykłego bycia koleżankami z uczelni bliższe koleżeństwo plus może miałam poczucie że powinnam mieć bujniejsze życie towarzyskie i częściej "korzystać z życia" - więc mi zależało na tych małych aktywnościach i wyjściach. I psuło mi wolny czas bo mimo że miałam co robić sama to gdzieś z tyłu siedziało że przecież wolałabym dokładnie w tym czasie robić to co nie wypaliło.

A teraz gdy już zdecydowanie mniej wolnego czasu, dużo na głowie to w takich propozycjach to płynięcie z prądem bez nastawiania się na cokolwiek to takie zachowania prawie nie ruszają, wyjdzie to wyjdzie, jak nie to nie.

Jak coś to pomocne będzie umawianie się bezpośrednio na następny dzień, a jak "widzimy się za dwa dni" to proponuj konkret "to widzimy się w sobotę o 16?", do teatru/kina rezerwować bilety itd. A jeśli ktoś coś odwołał to liczyć że ten konkretna aktywność naturalnie "rozmyje się" przy szukaniu nowego terminu i nie brać do głowy.
Overcooked jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 00:45   #12
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065
Czas edycji: 2023-11-27 o 07:45
43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 07:46   #13
undecided_1994
Raczkowanie

Nigdy nie miałam takich rozterek, dla mnie to normalne że ludzie mówią "ooo musimy się tak wybrać/zrobić to i to". Jak nie ma konkretnych planów i terminów, to nawet nie przywiązuję do tego wagi, a jeżeli pomysł mi się bardzo spodoba to sama się po jakimś czasie dopominam i organizuję.
Jeżeli chodzi o to spotkanie na uni i smsa, to nie wiem czy dobrze zrozumiałam- ona była z tobą umówiona, ale zapomniała? jeżeli tak, to słabo, aczkolwiek dała ci wcześniej znać i takie coś może się każdemu zdarzyć, raczej bym była uważna na przyszłość czy to się w przypadku tej osoby nie powtarza.
Ja sama też czasami rzucam takimi tekstami, np. ostatnio byłam z koleżanką w kinie i pokazywali trailer do filmu który ma wyjść za kilka miesięcy i też rzuciłam "o fajny, musimy się na niego wybrać", oczywiście że na niego pójdę, ale czy z tą koleżanką? Wątpię, gdyż ona rzadko chodzi do kina i zazwyczaj w godzinach które mi nie pasują, a dodatkowo ja często idę na spontanie jak np. robię zakupy to od razu idę na coś co grają. Nigdy nie patrzyłam na takie rzeczy jak bycie niesłowną.
undecided_1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 10:22   #14
I am Rock
lokalna gwiazda

Ja w ogóle nie biorę do głowy takich luźno rzuconych pomysłów, bo ludzie szybko się do czegoś zapalają i równie szybko o tym zapominają.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 10:51   #15
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie biorę do głowy takich luźno rzuconych pomysłów, bo ludzie szybko się do czegoś zapalają i równie szybko o tym zapominają.
Dokładnie. Sama też rzucam takie pomysły i jak ktoś się bardziej zapali, to najwyżej pociągnie temat. No tak wygląda dorosłe życie, czasem pomysłów mnóstwo, a czasu brak, sto różnych rzeczy do ogarnięcia. Nie widzę problemu.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 10:53   #16
olabambola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RegiRen Pokaż wiadomość
Założyłam ten wątek, bo właśnie teraz naszła mnie pewna relacja i pozbierałam niektóre przykłady do jednego worka.

Wydaję mi się, że dzieje się coś dziwnego ze społeczeństwem, ale nie potrafię określić dlaczego, dlatego też proszę o Wasze wyrażenie opinii na ten temat.

Może i te sytuacje występowały i wcześniej, a ja po prostu nie zwracałam na nie uwagi, a może teraz występują w takim nasileniu, że już nie da się ich przeoczyć?

Poznałam baaardzo dużo nowych znajomych, mam bardzo z nimi kontakt i bardzo serdeczny, spotykamy się na uniwerku, chodzimy razem jeść, poza też się czasami spotykamy.

-koleżanka ma piec ciasteczka, pyta się mnie czy takie lubię i czy miałabym na nie ochotę, odpowiadam bardzo chętnie, widzimy się za 2 dni, nie ma już mowy o nich
-koleżanka 2 będąc poinformowana, że uczę się francuskiego jako hobby, oferuje mi, że przyniesie mi stare książki z których już nie korzysta, książek nie ma
-koleżanka 3, coś jej się pomyliło i piszę mi, że nie da rady dzisiaj przyjść na uniwerek (spotykamy się w ten dzień o stałej godzinie) i piszę mi to właściwie wtedy, kiedy można by było wyjść z założenia, że już czekam w hallu na nią ( a dojeżdżam 40 minut na uniwerek)
-kolega po usłyszeniu, że w tym roku nie będziemy mieć prezentów na święta, bo wyskoczył nam bardzo duży wydatek, powiedział, że tak być nie może, że ktoś nie będzie miał prezentu i ja dostanę od niego jakiś drobiazg, idąc tą myślą ja podarowałam mu trochę ciasteczek świątecznych, a jak się można domyślać, drobiazgu i tak nie otrzymałam (kolega nie ma już rodziców i spędze święta samotnie, więc pomyślałam sobie, że będzie mu miło-i było mu bardzo)

-koleżanka 4 widząc na Insta apetyczne danie, mówi, że musimy je ugotować i, że zaprosi mnie do siebie, podzielimy się listą zakupów i będzie fajnie- odpowiedziałam, że świetny pomysł i żeby dała mi tylko znać kiedy dokładnie
-koleżanka 5 wpadła na pomysł, że wraz z 3 innymi koleżankami pójdziemy do teatru, bo jakaś super fajna sztuka będzie, piszę dzień wcześniej w tej sprawie, a ona, że nie pójdziemy, bo zapomniała
-koleżanka 6 mówi, że w przyszłym roku musimy pojechać na festival, ale tym razem, na pełne 3 dni festiwalu- już spodziewam się tego

Ja należę do osób, które dużo rzeczy sobie zapamiętują, same też próbują sprawić komuś przyjemność, jeśli potrafię to odczytać z rozmowy ale i najważniejsze, na moim słowie można polegać. Tak jak powiem, tak zrobie.
1. chcesz ciasteczka, to trzeba je sobie upiec, taka rzeczywistość
2. mogłaś przypomnieć o tych książkach, nauka kosztuje, więc czasami trzeba jednak książkę kupić
3. ja zawsze dopytuję przed wyjściem z domu, czy spotkanie aktualne
4 kolega. prezenty nie są objęte roszczeniem. Ty mu dałaś ciasteczka, bo liczylaś na prezent? takie ryzyko, że prezenty się nie zwrócą
4 koleżanka. Chcesz jakieś danie, to je sobie ugotuj. Koleżanka chce danie, to niech je sobie ugotuje

5. chcesz iść na sztukę to mozna iść samemu, bez koleżanek i samej sobie bilety zorganizować
6. festiwal? chcesz jechac, to mozesz pojechac sama
olabambola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 12:38   #17
Krystal_26
Zadomowienie

Też mi to wygląda na takie luźno rzucone pomysły. Jest ponoć taka dobra zasada, że dopóki nie ma ustalonego dokładnego terminu i miejsca, to nie ma ustalonego spotkania Warto się tego trzymać Jak chodzi o ciasteczka albo jakąś sztukę czy książki, to przecież możesz sama się przypomnieć na luzie - "Cześć, to kiedy pieczemy te ciasteczka? / cześć, czy pożyczenie książek aktualne? Kiedy mogłabym po nie podjechać?" Jak ktoś rzeczywiście notorycznie rzuca takie słowa na wiatr, że umówicie się konkretnie, a potem ktoś cię wystawia do wiatru, to nie musisz na siłę utrzymywać tej znajomości. Po prostu na przyszłość już olej taką osobę -powiedz, że tak się nie robi i więcej się nie umawiaj, znajomych faktycznie trzeba też trochę filtrować A nie spotykać się z jakimiś toksykami albo kimś, kto cię wystawi do wiatru na ostatnią chwilę.
Krystal_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 13:47   #18
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

To luźno rzucone pomysły, do których powinnaś nawiązać.

Np Hej, kiedyś mówiłaś że możesz mi oddać książki, czy to aktualne? Mogłabym po nie wpaść.... Mowilysmy ostatnio o wspólnym gotowaniu, czy to mógłby być 07.01? Mam ten weekend wolny. Czy planujemy wspólny wyjazd na TEN festiwal, muszę wiedzieć bo mam zaplanować urlop. ....

Temat trzeba podtrzymać.

Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Czas edycji: 2022-12-22 o 13:50
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 15:32   #19
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RegiRen Pokaż wiadomość

Ale dlaczego ty tylko biernie czekasz, aż ktoś inny zorganizuje jakieś spotkanie z gotowaniem/ pieczeniem lub wyjazd na festiwal? Sama się za to wez i wtedy ty pytaj koleżanki, co im pasuje, uzgadniaj, sama do siebie zapraszaj. Przejmij inicjatywę skoro potrzebujesz tego typu towarzyskich aktywności, a ludzie się będą wokół ciebie kręcić.
Natalie_Alex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-12-22, 16:09   #20
Konto usunięte

[1=cb0d8ace8e3f55c20d68522 71041c68dd40c3dc3_65540ac 21a6bc;89445456]Również się z tym spotykam, i po takim dowodzie niesłowności/rzucania słów na wiatr, z reguły zamrażam lub ucinam znajomość, i mentalnie wrzucam te osoby do worka "a tak sobie piep... bzdury". Nie trawię takich ludzi i trzymam się od nich z daleka, bo i tak towarzyskiego pożytku z nich nie będzie.[/QUOTE]Zakładam, że wielu znajomych raczej nie posiadasz

a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-22, 17:46   #21
Krystal_26
Zadomowienie

Niekoniecznie, jak ktoś by mnie tak wystawił do wiatru, że dojeżdżam 40 minut, a ta osoba mi dopiero wtedy pisze, że jednak nie przyjedzie, to też bym olała taką pseudo koleżankę. Znajomych też sobie trzeba z sensem dobierać, a nie kogoś, kto ją traktuje niepoważnie i marnuje jej czas, przez takie rzeczy faktycznie można się zdenerwować.
Stary 2022-12-22, 19:00   #22
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Krystal_26 Pokaż wiadomość
Niekoniecznie, jak ktoś by mnie tak wystawił do wiatru, że dojeżdżam 40 minut, a ta osoba mi dopiero wtedy pisze, że jednak nie przyjedzie, to też bym olała taką pseudo koleżankę. Znajomych też sobie trzeba z sensem dobierać, a nie kogoś, kto ją traktuje niepoważnie i marnuje jej czas, przez takie rzeczy faktycznie można się zdenerwować.
Aha a jakby Ci koleżanka napisała, że musimy się kiedyś zgadać na pieczenie ciasteczek? Weź proszę Cię, bądźmy dorośli.

Stary 2022-12-22, 19:02   #23
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:
No ale ona chyba i tak miała jakieś zajęcia, tylko chciała się przed nimi spotkać/ wejść razem z tą koleżanką? Bo po co by się spotykały na uni?
Stary 2022-12-22, 19:52   #24
Krystal_26
Zadomowienie

No właśnie, bądźmy dorośli, a nie zachowuj się jak rozpieszczone dziecko, że w ostatniej chwili wystawiasz kogoś do wiatru - jeszcze jak ta osoba musi tam długo jechać. To jest albo niepoważne albo zwykłe świństwo i takich pseudo-znajomych trzeba faktycznie szybko odsiać i nie utrzymywać kontaktu. Miałam jedną taką koleżankę, która w ostatniej chwili ciągle robiła panikę, że nie wie czy w ogóle przyjedzie i o której i bardzo mi ulżyło, jak z nią w końcu zerwałam kontakt. Dziwię się sobie teraz, że tak długo w ogóle wytrzymywałam z taką toksyczną laską. Naprawdę nie z każdym się trzeba na siłę przyjaźnić ani w ogóle utrzymywać kontakt.
Stary 2022-12-22, 20:22   #25
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie, bądźmy dorośli, a nie zachowuj się jak rozpieszczone dziecko, że w ostatniej chwili wystawiasz kogoś do wiatru - jeszcze jak ta osoba musi tam długo jechać. To jest albo niepoważne albo zwykłe świństwo i takich pseudo-znajomych trzeba faktycznie szybko odsiać i nie utrzymywać kontaktu. Miałam jedną taką koleżankę, która w ostatniej chwili ciągle robiła panikę, że nie wie czy w ogóle przyjedzie i o której i bardzo mi ulżyło, jak z nią w końcu zerwałam kontakt. Dziwię się sobie teraz, że tak długo w ogóle wytrzymywałam z taką toksyczną laską. Naprawdę nie z każdym się trzeba na siłę przyjaźnić ani w ogóle utrzymywać kontakt.
No właśnie bądźmy dorośli - ona była i tak na tym uniwerku wiec nie wiem po co pisać wcześniej?? Ja w pracy mam rytuał chodzenia na kawę poranną z moją najlepsza koleżanka, ale jak mi wypada coś ważnego, to nie pisze do niej 2 godziny przedz uprzedeniem. No bez jaj. Chyba innych zajęć masz za mało.

Stary 2022-12-22, 22:56   #26
Natalie_Alex
Zadomowienie

Cytat:
No ale, jak miała jakieś zajęcia na uniwersytecie, to chyba i tak by tam jechała, bez względu na to, czy koleżanka przyjdzie czy nie?
Stary 2022-12-23, 12:38   #27
dieRaserei
Zadomowienie

Nie przywiązuję do tego wagi szczerze mówiąc. Oczywiście, zauważyłam, że np widząc się z koleżankami planujemy sobie, że np pójdziemy razem na jarmark albo będziemy częściej się spotykać i próbować nowych dań w nowych restauracjach a potem cóż, życie, różnie bywa koleżanka mi np mówiła, że będzie mnie wyciagać na spacery, nie byłyśmy ani razu, ale szczerze? Jesteśmy dorosłe, gdyby mi mocno zależało to sama bym do niej napisała lub chodziła sama na te spacery, nie siedziałam i nie czekałam na to, aż mnie 'będzie wyciągać' i nie mam jej absolutnie za złe, że tak powiedziała, a tego nie robiła.

Kiedy chciałam iść z kimś do teatru - wysyłałam repertuar, że znalazłam fajną sztukę pytając czy chcą iść. I albo kupowałyśmy bilety albo jak nie widziałam zainteresowania to odpuszczałam. A potem dalej się spotykałyśmy.

Kiedy chciałam się spotkać z koleżanką - po prostu się umawiałam.
Mam koleżankę, która chciała ze mną chodzić na zajęcia sportowe, ja się nauczyłam trasy autem po nią, żeby nie musiała jeździć komunikacją. Ani razu nie byłyśmy razem i co, trudno Ja chodziłam, ona nie, a chęci wyrażała. Teraz też mówi, że będzie chciała ze mną chodzić w przyszłym roku, zobaczymy

Czasem też mówię mężowi np, że upiekę to/ugotuję tamo i nie zawsze mi to wychodzi, cebularze robię już chyba miesiąc. Dobrze, że mi ich nie wypomina

Byłoby super móc realizować wszystkie pomysły, ale raczej wątpię, czy to jest możliwe a oczekiwanie realizowania wszystkich pomysłów/obietnic w ogóle rodzi tylko frustrację i pretensje (przynajmniej u mnie tak by było- bo czemu mi ktoś powiedział, że tak zrobimy i nie robimy???), niepotrzebnie.

Edytowane przez dieRaserei
Czas edycji: 2022-12-23 o 12:40
dieRaserei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-12-23, 12:47   #28
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Kiedyś miałam taką sytuację, że totalnie wystawiłam koleżankę. Zapomniałam nie wiem jakim cudem. Było mu głupio, przeprosiłam. Nie uważam się za pseudo koleżankę, bo wyleciało mi spotkanie z głowy. Całe szczęście dziewczyna zrozumiała i nasza znajomość nadal ma się dobrze.

Co do pierwszego postu - w większości to luźne propozycje, które na dobrą sprawę jeśli Ci zależy mogłabyś pociągnąć. Idąc tym tokiem myślenia "ja dałam pomysł, ona nic nie nawiązuje potem to nie jest zainteresowana".
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-23, 13:53   #29
Miss_Suze
(=^‥^=)

To ja się wypowiem z tej drugiej strony. Na luźno rozmawiałam z koleżanką, że musimy iść na film X jak tylko wyjdzie. A wyszło tak, że nie mogliśmy się zgrać. Teraz znowu zapytała jak sytuacja po świętach, a ja po prostu nawet nie wiem co mam jej odpowiedzieć. Część świąt spędzam u rodziny faceta, potem idę do pracy, potem mam wyjazd na sylwestra i nawet nie wiem kiedy dokładnie mam tam jechać. No tak to niestety wygląda.

Edytowane przez Miss_Suze
Czas edycji: 2022-12-23 o 14:09
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-12-24, 00:23   #30
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc
Konto usunięte

[1=a5b2f04c728b42871bc12f2 c24211f88ae37ff8d_643f213 43ae75;89445935]Zakładam, że wielu znajomych raczej nie posiadasz

[/QUOTE]

Istotnie wielu nie posiadam, cenię sobie bardziej jakość, niż ilość.
cb0d8ace8e3f55c20d6852271041c68dd40c3dc3_65540ac21a6bc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości