![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?
Chodzi mi o metraż od 80 m2 wzwyż
Czy można za te sume wybudowac mały domek? Pokazujcie wasze realizacje jesli macie fotki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?
Witaj, mam znajomego, który jest już w końcówce budowy i on uważa, że wybudował dom za 170 tys zł, dom ma łącznie coś koło 150 m2 z piwnicami, nie wiem dokładnie. Za tą kwotę wybuduje dom do stanu, w którym może się wprowadzić tzn łazienki, kafelki, panele, ściany itp. Do tej sumy nie jest doliczana działka, więc gdyby musiał kupić jeszcze działkę to na pewno by się nie zmieścił.
A i ten znajomy budował systemem gospodarczym co ma jednak duże znaczenie na koszt budowy.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
My próbujemy zbudować dom o metrażu ok 320m2 i zmieścić się w tej kwocie. Z tym, że mam na myśli stan surowy i metodę gospodarczą (nie wliczam działki). Czy nam się uda, zobaczymy. Ciagle się zastanawiamy z tżtem skąd w pismach ceny budowy domów są tak wysokie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Masz dzialkę ?
jaka metoda budowania? do jakiego stanu ?w koncu do konca zycia mozna mieszkac w golych cegłach. tak +/- nie sadzę ,mowie na podtawie doswiadczen ktore widze dookola. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tak.Działka jest.Teraz szukam projektu który mnie nie zrujnuje i bedzie funkcjonalny.Tulumka a wy jaki macie projekt? Jestem pod wrazeniem ze 320 m wybudowaliscie za te kwote...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
spokojnie mozna za ta kwotte wybudować dom, znajomego domek ok 160 m2 (poszukał budowlańców) budowa kosztowała ok 150 tyś + wykończenie
trzeba szukać bo rozbieżność w cenach usług za samą budowę wynosi nawet 20 tyś |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziekuje wam za odpowiedzi.ALe chcialabym zeby znalazl sie tu ktos kto wybudowal i moglby pokazac swoj domek na zdjeciu . Słyszałam tez ze projekty ktore maja duzo skosow podnosza koszty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
helen22 - też może bedę sie budować i oczywiscie bede probowala jak najtaniej chcemy tak 140 metrow -wiekszego nie chce do sprzatania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Shanty ja tez jestem przeciwniczka ladowania sie w kredyty.I jak tak czytam to 140 m mozna wybudowac za 150 tys jak i 400 tys.Wszystko zalezy od ekipy,materialow i projektu bo im bardziej fantazyjny tym drozszy w wykonaniu. a A mały biały domek zawsze bedzie stylowy i na czasie
![]() ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- A to projekty ktore ciesza moje oko ![]() http://www.extradom.pl/projekt-domu-...zystkie&strona= http://www.extradom.pl/projekt-domu-...zystkie&strona= http://www.archeton.pl/projekt/porfi...9f6d0490ac4e7b |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
zielony stworek
|
Może 2 projekt, na pewno nie 1 i 3
![]() ![]() Mnie podoba się taki projekt: http://www.extradom.pl/projekt-domu-...&szukaj=polino |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Mamy prosty dom z piwnicą (garaż podziemny, więc tak nie do końca 320m2). Dach najprostrzy z możliwych. Projekt jest indywidualny, więc nie mam linka. No i nie zamierzamy zatrudniać żadnej ekipy. Np. tż zrobił ostatnio sam zbrojenia do ław.
Przed kupnem projektu gotowego trzeba się upewnić czy taki dom będzie można wybudować na danej działce. Np. u nas nie wydają pozwoleć na budowę domów z płaskim dachem. Ponadto usytuawanie pomieszczeń powinno być skojarzone ze stronami świata. Na pocztątku mieliśmy projekt gotowy, ale kiedy przyszło do przeprojektowania go, projektanka nam strasznie odradzała ten projekt i polecała zrobienie nowego. Nie jesteśmy zadowolenii tak do końca z tego projektu indywidualnego, ale ja się sieszę. Bardziej odpowiada naszym potrzebom. to co napisała caledonia też ważne. Chociaż ja bym z piwnicy nigdy nie zrezygnowała. Piwnica nie podraża bardzo budowy. Edytowane przez tulumka Czas edycji: 2009-09-02 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
mnie też się marzy dom, powiedzcie czy na budowę zaciągacie kredyt, odkładacie pięniądze latami czy cos jeszcze innego?
najgorsze są te koszty... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
kredytu sobie nie wobrazam brac za duza odpowiedzielnosc a roznie to w zyciu bywa dzisiaj masz prace jutro nie tak samo dzisiaj masz firme jutro moze oglosic upadlosc ... .Ja z moim Tż mam firme dobrze prosperujaca ,dziś wlasciwie sie tocza losy o nasz dom ...ale to juz inna historia. Wiekszosc ludzi jednak bierze kredyty albo dostaja od rodzicow /rodziny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
wiem, też sobie nie wyobrażam wziąć kredytu, ale marzenia robią swoje... skąd tu wziąć pieniadze.. tyle ludzi sie teraz buduje.. i tak się zastanawiam jak oni sa radzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Później podrosłam i już wiedziałam, że jak nie mam możliwości dostania pieniędzy od rodziców lub jakiegoś innego dużego wkładu to nic innego mi nie pozostaje. Z narzeczonym braliśmy pod uwagę różne ewentualności ale wiedzieliśmy,ze zbieranie pieniędzy na dom lub mieszkanie wiążę się albo z wynajmem ( to po co mam komuś płacić jak mogę spłacać kredyt) albo z zamieszkaniem z rodzicami (to nie wchodziło w grę bo po 1 inne miasta niż nasze obecne a po 2 jednak bycie na swoim to co innego). Na razie mam własne mieszkanie (i spłacam kredyt) oraz firmę, która póki co daje dobre zyski ale myślę, że kiedyś i dom będę mieć. Ludzie radzą sobie właśnie w taki sposób - kredycik na 30 lat i mamy domek. Jeżeli dobrze zarabiasz to spłacając kredyt nadal możesz żyć na dobrym poziomie, stać cię na coroczne wakacje itd. Poza tym ponieważ trochę czytałam o kredytach, odwiedzałam banki itd to powiem ci,że np. w 1 z banków dają kredyt (wysoki!) z ratami 1900zł miesięcznie przy zarobkach 3500 netto (a myślałam, że obecnie w trakcie kryzysu to niemożliwe). Znajomi tak kupili mieszkanie, do tego doszedł im czynsz + rachunki ok. 700 zł i tu już niestety za dużo im nie zostaje na życie ( a bo auto, inne wydatki) ale są zadowolenie bo wreszcie na swoim.
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem 170 tys. -200 tys.(bez działki) to nierealna kwota na budowę domu- chyba, że ktoś sam jest budowlańcem/ ma firmę budowlaną w rodzinie i wszystkich fachowców: dekarza, hydraulika, elektryka itd.
Ostatnio znajomi zbudowali parterowy dom 135 m, bez piwnic i garażu (tylko dach trochę bardziej skomplikowany)- 3 nieduże sypialnie (12-14m), spora kuchnia 16m, salon z jadalnią 35 m,1 łazienka i wc, kotłownia, garderoba- ok. 350 tys. (bez działki)- standard wykończenia bez jakiś luksusów (panele a nie drewniana podłoga, kominek do zrobienia na później itd). My planujemy wydać na dom ok. 170 m z garażem 1-stanowiskowym (poddasze użytkowe) ok. 450 tys (bez działki) biorąc kredyt- ale pracę mamy stabilną i potem spłacić połowę kredytu sprzedając obecne mieszkanie. Uważam,że lepiej wziąć kredyt i zbudować dom w 1.5-2 lata niż budować przez 10 lat systemem gospodarczym- zresztą, jak ma to zrobić ktoś, kto nie ma nic wspólnego z budownictwem, dużo pracuje i nie ma czasu na jeżdżenie na budowę latami- naprawdę szkoda życia. Odnośnie zbyt tanich ekip- niestety, jeśli się chce tanio, to często płaci się 2 razy- za wszystkie niedoróbki, poprawki itd., to samo dotyczy materiałów (żeby nie wymieniać po kilku latach okien, bramy garażowej itd.- znam takie przypadki). Lepiej ( jeśli ktoś może) wynająć nawet droższą a lepszą, sprawdzoną ekipę u innych znajomych budujących dom. Jeśli coś jest wyraźnie za tanie (materiały, usługi) to trzeba liczyć się niestety z niską jakością i wymianą/ poprawkami po niedługim czasie- piszę to na podstawie doświadczeń rodziny i znajomych. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-09-02 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
justysia, dzięki za wyczerpującą odpowiedź... z tym domem to narazie sobie gdybam tylko, bo nawet jeszcze nie pracuję;/
tż ma działkę rolną dosyć dużą, kiedyś myśleliśmy, żeby ją podzielić i sprzedac jako budowlaną (wtedy byśmy mieli w przyszłościkase na dom), ale w gminie powiedzieli, że sie nie da.... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajomy wybudował całkiem fajny domek średniej wielkości (jak dla mnie wystarczający) i powiedział, że za 220 tysięcy(bez działki!!!) z wykończeniem tylko 1 łazienki, salonu z kuchnią i sypialny i wyposażeniem. Pozostałe pomieszczenia robił na bieżąco, powoli. dodam, że dom bez podpiwniczenia tak podobno taniej ?(nie znam się,tak mi powiedział). Musimy także pamiętać, że ceny działek różnią się drastycznie w zależności od miasta! W Krakowie są one ogromne, u mnie w domu rodzinnym w Kielcach już niższa, za Krakowem np. w odległości ok. 40 km jeszcze niższe ale nie każdy chce dojeżdżać itd. Heh takich kwestii jest naprawdę dużo do rozstrzygnięcia....
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tż ma dwie działki, jedną budowlaną (akurat starczyłaby dla nas) i drugą ..
Tyle tylko, że ta druga działka jest rolna, ma ponad 1 ha, ale w gminie babka powiedziała, że nie da sie jej przekształcić na budowlaną, tymbardziej podzielic i sprzedać...;/ a sprzedać ją jako grunt orny to się nie opłaca, bo na budowę domu i tak by nie wystarczyło... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
justysia171 -co ma do tego być mlodym i naiwnym ?
![]() ![]() ![]() My poki co mamy 48 metorwe mieszkanie nasze wlasne ,zarabiamy w granicach 20-30 tys na miesiac i nie wyobrazam sobie brac kredyt... bo tak jak mowie kiedys zarabialismy 5 tys teraz tyle a za rok moze byc byc to 2 tys? .Zarbiajac powiedzmy tak jak wiekszosc przecietnych ludzi 7-8 tys na miesiac splacajac miesiecznie 2ty-2,5tys zostaje mi 5 tys na miesiac -moze jestesmy rozrzutni ale ja nie wyobrazam sobie zyc za takie pieniadze ,lubie jezdzic do kina ,zakupy ,wycieczki zagraniczne i nie mgolabym zrezygnowac dla domu przez 30 lat... Moze jestesmy rozrzutni nie wiem byc moze .A co do domu na 99% ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
shanty87 bez obrazy, ale w dzisiejszych czasach większość przeciętnych ludzi nie zarabia 7/8 tys.
Pozazdrościć takiej sytuacji jak Twoja, ale nie wszysyc mają tak dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ja cię proszę ale nie każdy zarabia 20 tysięcy miesięcznie, my z Tż mamy trochę mniej ale ciągle inwestujemy w swoją firmę oraz odkładamy. wiadomo, że teraz to jest tyle, kiedyś może być mniej. Jednak ja patrzę na to z optymizmem bo po 1 pieniądze co miesiąc odkładam, po 2 uważam, że nie ma sensu myśleć negatywnie i jakoś sobie w życiu poradzę! dodam, że uważam, że kredyt oczywiście nie jest niczym dobrym ale wyjścia nie mam. Poza tym bez obrazy ale rozwalił mnie ten tekst, że nie wyobrażasz sobie życia za 5 tysięcy, tak jesteś rozrzutna ![]() Twoje pieniądze, robisz z nimi co chcesz. Jednak jak widzę wokół siebie ludzi zarabiających mniej i jeszcze mających 2 dzieci, kredyt to wiem, że tak się da i że można być szczęśliwym. Też jestem rozrzutna ale jednak mam inne podejście do pieniędzy. Sama piszesz, że nie wiadomo co będzie za rok,dwa? To jak zaczniecie zarabiać np. 2 tysiące to jak przeżyjesz,utrzymasz dom?? ZAWSZE uważałam, że pieniądze to nie wszystko, wierzę w miłość,szczęście i rodzinę. Pieniądze są dla mnie tylko dodatkiem!
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kredyt jest koniecznością, kiedy nie chce się oszczędzać na dom 15 lat i więcej ![]() 2 osoby zarabiające razem 7- 8 tys/ miesięcznie mogą sobie pozwolić na ratę 2- 3 tys.- naprawdę da się żyć i to wygodnie za ok.5tys. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-09-02 o 14:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
pieniadze NIE sa najwazniejsze dla mnie najwazniejsza jest rodzina ,mamy dziecko kochamy sie ,jestesmy zdrowi i to jest najwazniejsze . Tak jak mowisz ze nie nalezy wszystkich pieniedzy przejadać ale inwestować i slusznie ywdawac ,sami prowadzimy dzialnosc i wiemy jakie sa koszty i zeby firma dalej sie rozwijala ,trzeba inwestować ![]() Poprostu czlowiek im wiecej ma tym wiecej chce wydawać taka juz nasza natura zarbiasz 2-3 wydajesz malo zarabiasz 10-20 wydajesz wiecej ,potrzeby rosną ... tak juz chyba jesteśmy skonstruowani. Ciezko mi sobie wyobraic zyc za 2-5 tysiecy na dzien dzisijeszy kiedy na prawde mozemy uzywac i wydawac na prao i lewo ale jakby trzeba bylo przycisnac pasa -podejrzewam ze nie byloby wyjscia jak mus to mus. Ciesze sie ze mam mozliwosc zbudowania domu za gotowke bo to jest jednak komfort -ze nie musisz sie martwic czy bedzie na splate kredyty za kilka lat ,rozumiem ze nie wszyscy maja taki wybor i wcale ich nie potępiam -ja osobiscie bym sie nie zdecydowala ,albo mnie stac albo nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zapomniałam jeszcze dodac, że rodzice chcieli się nam dołożyć gotówką niezłą sumką ale ja uważam, że dam sobie radę a oni niech korzystają z życia jak już mają samodzielne dzieci. Zapłacili za remont, część mebli w prezencie i wystarczy.
Może kiedyś w totka wygram ![]() ![]() Myślę, że dom to ja sobie za gotówkę wybuduje bo po 1 sprzedam mieszkanie a po 2 wystarczającą brakującą kwotę odlożę. Wracając do kredytu i tego czy stać mnie czy nie przytocze moją sytuacje. Skończyłam studia, Tż też i teraz co wiadomo nie stać nas na mieszkanie bo niby jak to co mamy robić? Pracować 5,10 lat i wynajmować dawać komuś kasę (czytaj wyrzucać do smieci wg. mnie) czy wziąć kredyt i płacić za swoje?>
... jeżeli przestajemy marzyć, to znaczy , że umieramy..." Edytowane przez justysia171 Czas edycji: 2009-09-02 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
tak zgadza się ,ale w obecnym kryzysie nigdy nie masz pewności ze cie za kilka lat nie wyrzucą z pracy czy tez twoja firma upadnie? nieprawdaż nie da sie takich rzeczy przewidziec a kredyt zostaje i trzeba placic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
My planujemy budowe w przyszlym roku, mamy projekt ZOŚKA2 195mkw. W internecie jest błedny metraz podany!!!!
z tego co moj maz sie orjetowal u murarzy i znajomych jest mozliwosc ze zamkniemy sie 150tys (samo postawienie) stan surowy zamkniety! Mamy juz suporeks, duzym plusem jest to ze moj maz ma wielu znajomych ktorzy stawiaja domy,bloki i doradzaja nam co jest lepiej kupic gdzie taniej itd.W zamiarach mamy zalanie fundametów w tym jeszcze roku!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie bardzo rozumiem co piszesz ,chcecie sprzedac mieszkanie ,ale nie stac was na mieszkanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:21.