Yasmin a tycie-jestem przerazona - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-29, 08:13   #1
Firlii
Przyczajenie

Yasmin a tycie-jestem przerazona

Generalnie zawsze mialam sklonnosci do tycja ale sie trzymalam...Przez kilka ostatnich lat wazylam 58 kg przy 168 kg. Trzy miesiace temu zaczelam brac jasmin (teraz koncze 3 opakowanie) i jestem przerazona-od tej pory moja waga wzrosla do 65kg - przy czym kiedy strzalka wskazywala 62 przeszlam na dite 1200 kcal - i co? I to, ze waze 65 kg. JESTEM PRZERAZONA!
Innym faktem jest,ze rok temu lekarz odtswil mi euthyrox pozniej letrox (bralam ze wzgledu na guzki na tarczycy, Rok temu TSH mialam = 0.32 czyli dolna granica-czyli tendencja do Nadzcynnosci- wiec skad tycje?)

juz sama nie wiem co mam robic gdzie isc? Jak bylam u endokrynologa zbagatelizowal moja sprawe (nie robiac nawet badan) mowiac ze wymyslam i mam mniej jesc- ale ja naprawde jej malo!!!!!!!!!

A moze ja w ciazy jestem. Moze zanim zaczelam brac 3 opakowanie, mimo krwawienia bylam w ciazy....Czy w takim wypadku w przerwie w braniu tabletek 2 razy pod rzad wystepowaloby krwawienie?

PROSZE O RADY BO JUZ NIE WIEM CO MAM MYSLEC...
Firlii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 08:19   #2
Ray
Zakorzenienie

Yasmin a tycie-jestem przerazona

echh przy yasmin mozna przytyc ja przytylam 7 kg w ciagu roku takze mozliwe ze przezx nie przytylas jesli okres masz normalnie to nie sadze zebys byla w ciazy.. jesli masz nadczynnosc tarczycy to tez moze wywolywac tycie idz do ginekologa i zrob badania krwi a potem do internisty.. niech ginekolog zmieni ci tabletki
Stary 2006-08-29, 08:23   #3
Firlii
Przyczajenie

Dot.: Yasmin a tycje-jestem przerazona

Nadczynnosci to chudniecie. MiALAM takie TSH rok temu - i mozna powiedizce ze to bylo wywolane sztucznie ze wzgledu na branie hormonow. Zanim zaczelma je brac, mialm tsh w normie.

A schudlas jak odtswilas Yasmin? Ja jesem zalamana - nie rozumiem jak przy diecie mozna przytc 3 kg....
Firlii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-29, 09:18   #4
Gonia
Zakorzenienie

Hmmm.... dziwne.... Yasmin przeciwdziałają zaleganiu wody w organizmnie. Ja od roku biorę te tabletki, po nieudanej próbie z JEANINE i ani kg nie przytyłam . Jestem z nich bardzo zadowolona. Może macie je nieodpowiednio pod względem hormonów dobrane?
Gonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 16:59   #5
_Jamaica
Wtajemniczenie

ja podobnie jak Gonia yasmin sobie chwale
_Jamaica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-30, 17:15   #6
Suzi_Sun
Rozeznanie

Ja bralam 5 miesiecy Yasmin, teraz odstwilam bo juz ni epotrzebuje takiego zabezpieczenia.Ciezko powiedziec czy moje przytycie wiaze sie z tabletkami ale okolo 5 kg wiecej pokazuje waga.Nie chce zwalac winy na tabletki bo one podobno (tak twierdza specjalisci) nie powoduja tycia,nie zatrzymuja wody w organizmie.Moze troszeczke wiekszy apetyt...sama nie wiem,nie chce zniechecac bo po 5 miesiacach skutkow ubocznych jako tako brak (u mnie).
Suzi_Sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-12, 11:36   #7
Etna
Przyczajenie

GG do Etna

Hej ja biorę Yasmin od 3 miesięcy, na posiłki jem tyle samo co wcześniej. Jak mam większy apetyt to się powstrzymuję no i dokładnie od momentu przyjmowania Yasminu zaczełam tyć. Ważę 3,5 kg więcej. Co do zatrzymywania wody to przeczytajcie sobie ulotkę. W działaniach niepożądanych niezbyt częstych ale jednak jest napisane w punkcie trzecim: "zmiany masy ciała, zatrzymanie płynów w organizmie". Niech więc żadna z was nie pisze mi tutaj że one właśnie od tego uwalniają. No i jest też napisane o wzdęciach. Sama nie wiem teraz czy odstawić bo biorę je jedynie ze względów cery. Ale fajnie mieć regularną miesiączkę no i nie muszę się faszerować przeciwbólowymi, a wcześniej potrafiłam zemdleć z bólu.

Mam do Was pytanie: Czy w takim raze po odstawieniu któraś z Was wróciła do poprzednij wagi. Mam nadzieje że jak jednak zdecyduję się odstawić te tabletki to stracę na wadze.
Etna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-17, 18:02   #8
malutka 166
Rozeznanie

nie rozumiem za bardzo..przecież nawet na ulotkach chwalą sobie że nie powoduje tycia..ja jestem przykładem, mam 167 cm i waż e 50-51 kg..a jem naprawdę dużo..więc to może nie zaelży od tabletek(jeśli chcesz to zmień)ale może to wina tego CO jesz! są produkty powodujące tycie, zatrzymanie wody w ciele (SÓL!!), niewiem co Ci jeszcze powiedzieć..możesz się udac do lekarza ginekologa i powiedz mu o tym , ale dziwię się..ja chcę przytyć ale nie mogę, jem prawie same tłuste rzeczy..myślę że to właśnie przez jasminki, ale nie odtawię ich tylko dlatego..a chcę przytyć sama dla siebie, bo lubię jak jest mnie "więcej" oczywiście bez przesady ale tak ze 4 kilo to bym przywitała z radością papusie
malutka 166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-17, 18:28   #9
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Ja bralam Yasmin prawie pol roku (wczesniej Microgynon) czulam sie na nim fatalnie (zapewnienia ginekologa że przez Microgynon przytylam i że na Yasminie bedzie lepiej moglam sobie o kant pewnej czesci ciala potluc) teraz drugi miesiac biore znowu Microgynon, czuje się świetnie. Waga stoi, i chyba nawet znalazlam sobie diete cud z ktora fatalnie sie czulam podczas brania Yasmin'u .
Nie u każdej na Yasminie waga będze "stać" albo "spadać".
SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-18, 19:14   #10
Ray
Zakorzenienie

hormony same w sobie nie powoduja tycia... bo zeby p[rzytyc trzeba jesc to lgiczne ale maja pewne funkcje ktore powoduja ze sie tyje miedzy innymi: wzmagaja apetyt, powoduja ze tkanta tluszczowa duzo trudniej sie spala co powoduje tez powsatwanie celulitu, normalnie bez tabletek tkanka by sie spalla przy standordowym naszym pozywieniu a tak z tabletkami to duzo cieziej i sie tyje... wiekszosc ma do tego tendencje, ja jadlam normalnie potem mialam apetyty mega nocami jadlam i mam 7 kg wiecej
Stary 2006-11-19, 10:49   #11
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

A ja tam Yasmin sobie chwalę... biore już połowę drugiego opakowania i nic nie przytyłam... apetytu tez nie mam większego... Nawet zachcianek przed okresem nie mam... Oby tylko tak dalej. Pozdrawiam.
Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 10:33   #12
roxi1980
Zakorzenienie

Hello, brałam Yasmin przez ponad rok i w tym czasie przytyłam ok. 10 kg (tak mniej-więcej). Dodatkowo powodował u mnie STRASZNE "migrenowe" bóle głowy i ciężkie powikłania neurologiczne (tydzień leżałam na neurologii, po tym jak prawie straciłam przytomność - miałam objawy udarowe - drętwienie ręki, silny ból głowy, zaburzenia mowy) - było to TIA (przmijające niedokrwienie mózgu tzw. "mikrowylew") spowodowany zablokowaniem jakiegoś naczynia mózgowego przez zakrzep/y. Wszystkie negatywne objawy (bóle głowy, znużenie, apatia, brak ochoty na wszystko (z seksem na czele), tycie) ustąpiły ok.2 -6 tygodni po odstawieniu tabletek. Teraz jestem już 4 m-ce po odstawieniu i samopoczucie na prawdę bez porównania.
Nie powiem, że tych tabletek nie polecam - dla mnie są po prostu nieodpowiednie (tak samo jak Diane 35 i Microgynon 21)

Pozdrawiam

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 10:47   #13
wersta
Zakorzenienie

Chyba za bardzo uwierzyłyśmy reklamie MOje Drogie
Jadłam yasmina jakiś czas i przytyłam, co prawda nie dużo bo 3 kg i w porę zauważyłam, że to przez nie. Lekarz powiedział, że pomimo tego , że teoretycznie mają nie zatrzymywać h2o, to wiele jego pacjentek tyje.
A najczęstsza sytuacja to schudniecię lub stała waga przez 3-5 mies. a później waga w górę.
Sprawdzcie ulotkę, w skutkach ubocznych, tak jak w każdych tabletkach, jest wymieniony przyrost wagi.
A te tabletki jak każde inne u jednych sprawdzają się znakomicie, a inne osoby cierpią na różne dolegliwości.

Odtswiłam hormony i waga znów jak kiedyś teraz nie obawiam się ciąży i takie zabezpieczne nie jest mi potrzebne (i to kosztem zdrowia na dodatek).
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 15:17   #14
mylady21
Wtajemniczenie

Ja nie przytyłam nic,wręcz schudłam i nie wierzę ,że same tabletki powodują tycie.Można jeść 1200 kalorii - jeśli się je w tym białe pieczywo itp. to się nie chudnie.Trzeba jeść warzywa,nabiał,białko,naw et więcej niz jeden owoc dziennie to za dużo cukru.
Poza tym jesteś pewna ,że jesz 1200kcal?Ważysz posiłki?Prowadzisz dziennik spożycia kalorii? Wystarczy pomylic się na każdym produkcie 20 kcal i już z 1200 robi się 1500.
Co to za tłumaczenie,że coś wzmaga apetyt?Ja nigdy nie jem wiecej niż sobie wyznacze.Tu nie chodzi o nic więcej niż rozsądek...nawet nie o silną wolę.Jesli wiem ,że po czyms bede czuć sie i wyglądać fatalnie to nie jem tego...
A zatrzywanie wody ?U mnie nie występuje ale jesli ktoś ma problem to polecam zioła; piertuszkę,liść brzozy ,pokrzywę,skrzyp,kłacze perzu.
Z kolei zakrzepica : ja się zabezpieczam od czasu do czasu biorąc połówkę aspiryny...
Na wszystko jest sposób.
Stary 2006-11-27, 18:46   #15
millenia
Raczkowanie

Ja brałam yasmin przez 6 m-cy, w tym czasie przytyłam 6 kg. Dodam, że wczesniej nie miałam tendencji do tycia. od kilku lat ważyłam tyle samo (46 kg) dodatkowo na udach pojawił sie widoczny cellulit. W związku z powyższym zdecydowalam się na odstawienie tych tabletek

Teraz prawie wszystko wróciło do stanu sprzed.
millenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-27, 18:55   #16
millenia
Raczkowanie

Wydaje mi się, że te tabletki sa przereklamowane ...
Stary 2006-11-27, 18:56   #17
millenia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mylady21 Pokaż wiadomość
Ja nie przytyłam nic,wręcz schudłam i nie wierzę ,że same tabletki powodują tycie.Można jeść 1200 kalorii - jeśli się je w tym białe pieczywo itp. to się nie chudnie.Trzeba jeść warzywa,nabiał,białko,naw et więcej niz jeden owoc dziennie to za dużo cukru.
Poza tym jesteś pewna ,że jesz 1200kcal?Ważysz posiłki?Prowadzisz dziennik spożycia kalorii? Wystarczy pomylic się na każdym produkcie 20 kcal i już z 1200 robi się 1500.
Co to za tłumaczenie,że coś wzmaga apetyt?Ja nigdy nie jem wiecej niż sobie wyznacze.Tu nie chodzi o nic więcej niż rozsądek...nawet nie o silną wolę.Jesli wiem ,że po czyms bede czuć sie i wyglądać fatalnie to nie jem tego...
A zatrzywanie wody ?U mnie nie występuje ale jesli ktoś ma problem to polecam zioła; piertuszkę,liść brzozy ,pokrzywę,skrzyp,kłacze perzu.
Z kolei zakrzepica : ja się zabezpieczam od czasu do czasu biorąc połówkę aspiryny...
Na wszystko jest sposób.

Grunt to dorobić sobie ideologię
Stary 2006-11-27, 20:51   #18
mylady21
Wtajemniczenie

Grunt to trzymać buzię w ryzach w sensie apetyt ...
Stary 2006-11-27, 20:59   #19
wersta
Zakorzenienie

Trudno żeby liczyć kalorie ze względu na tabletki, jeśli dotychczas się tego nie robiło. Nie wyobrażam sobie zmiany trybu życia i przyzwyczajeń z powodu jakichś tam proszków bez przesady...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-27, 21:53   #20
mylady21
Wtajemniczenie

Coż w ciąży tyje się gorzej a skoro nie masz samodyscypliny to predzej czy pózniej przytyjesz...
Dla mnie nie są to jakieś tam tabletki ale bardzo wazne tabletki które powodują że nie mam bejbusiów i moge się zająć wazniejszymi sprawami
Oraz kochać się bez stresu moim męzczyzną.
Dla mnie jest to warte takiej błahostki jak minimalne ograniczenie jedzenia
Jem po to żeby żyć a nie na odwrót
Stary 2006-11-28, 10:19   #21
wersta
Zakorzenienie

Może warto rozgraniczyć różnicę pomiędzy obżeraniem się, a zaspokajaniem głodu, a czasem po prostu dla przyjemności zjedzeniem czegoś dobrego.
Czytając to co piszesz Mylady, można pomyśleć , że masz jakiś problem z jedzeniem.
Poza tym cały pic polega na tym, że dobrze dobrane tabletki nie powodują skutków ubocznych, jakim jest niewątpliwie tycie. Skoro yasmin je u kogoś powoduje, po prostu trzeba poprosić lekarza o dobranie innych.
A seks bez stresu to już zupełnie inny temat, raczej nie dotyczący wątku.
Stary 2006-11-28, 15:05   #22
madziks...
Raczkowanie

GG do madziks...

Ja biore Yasmin od dwóch lat i jestem b.zadowolona mam skłoności do tycia ale nie przytyłam po nich a wrecz schudłam 2 kilo
Stary 2006-11-28, 17:59   #23
millenia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mylady21 Pokaż wiadomość
Coż w ciąży tyje się gorzej a skoro nie masz samodyscypliny to predzej czy pózniej przytyjesz...
Dla mnie nie są to jakieś tam tabletki ale bardzo wazne tabletki które powodują że nie mam bejbusiów i moge się zająć wazniejszymi sprawami
Oraz kochać się bez stresu moim męzczyzną.
Dla mnie jest to warte takiej błahostki jak minimalne ograniczenie jedzenia
Jem po to żeby żyć a nie na odwrót

Mam wrażenie, że te tabletki to Twój sens życia tak na marginesie ...są też inne metody antykoncepcji
A co do "bejbusiów" to może nie jestem bardzo pro-rodzinna ( w sensie posiadania gromadki dzieci) ale mam jedno dziecko i nie przeszkadadza mi ono w tym żeby się rozwijać na polu zawodowym wprost przeciwnie.
Stary 2006-11-28, 18:20   #24
kasiakkk
Zadomowienie

Od 2 miesięcy biorę diane35 (głównie ze względu na cerę) i też przytyłam 3,5 kg. Do ćwiczeń i specjalnej diety jeszcze się nie zmobilizowałam, ale jak tak dalej będzie to nie będę miała wyjścia.

a cera i tak się nie poprawiła

MOŻESZ JEJ POMÓC
www.serce-oliwki.pl
kasiakkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 23:28   #25
mylady21
Wtajemniczenie

Dot.: Yasmin a tycie-jestem przerazona

Inne metody nie są tak skuteczne ,może oprócz spiralki która jest nie dla mnie.Prezerwatywy sa zawodne,globulki sie pienią i są zawodne,plastry to też hormony.
Ja z jedzenia po prostu nie robię filozofii życia...Czasami nawet nie mam na to czasu
A co do bejbusiow to jestes starsza odemnie 6 lat.
Poza tym ja po prostu nie chcę miec dzieci!
I nie mogę sobie na to pozwolić róznież ze względu na zdrowie - co mi powiedział i ortopeda i ginekolog - mogę wylądowac na wózku inwalidzkim
No właśnie - kiedyś siedziałam miesiąc w łozku - przez problem z nogą- i wiedziałam ,ze jak się wcale nie ruszam to mogę baaardzo przytyć ( juz mi sie zdarzyło) i jakos trzymałam się w garści!

Chętnie bym się poddała sterylizacji ale nielegalna więc trzeba słono płacić...
Stary 2006-11-30, 12:29   #26
M_Y
Raczkowanie

Smile Dot.: Yasmin a tycie-jestem przerazona

Ja równiez przytyłam po yasminie 4 kg, mimo ze nigdy nie mialam skołonnośći do tycia, a podczas brania odżywiałam sie naprawdę zdrowo i bardzo duzo ćwiczyłam, tabletki zatrzymały mi wodę, ale i nadmiar estrogenów znacznie utrudnia spalanie tłuszczu, dlatego w okolicach ud i bioder przybyło mi sporo tłuszczu. Odstawiłam tabletki i problem zniknął, chociaż z tym tłuszczem ciężko było
Stary 2006-11-30, 13:39   #27
adatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M_Y Pokaż wiadomość
Ja równiez przytyłam po yasminie 4 kg, mimo ze nigdy nie mialam skołonnośći do tycia, a podczas brania odżywiałam sie naprawdę zdrowo i bardzo duzo ćwiczyłam, tabletki zatrzymały mi wodę, ale i nadmiar estrogenów znacznie utrudnia spalanie tłuszczu, dlatego w okolicach ud i bioder przybyło mi sporo tłuszczu. Odstawiłam tabletki i problem zniknął, chociaż z tym tłuszczem ciężko było
jak długo je brałaś???
Stary 2006-11-30, 17:10   #28
M_Y
Raczkowanie

wzięłam 3 opakowania i w połowie 4 przestałam, bo nie wytrzymałam psychicznie , byłam tak "opuchnięta", wogole bardzo żle sie czułam po tych tabletkach, po odstawieniu poczułam sie wreszcie soba
Stary 2006-11-30, 17:42   #29
miila
Przyczajenie

GG do miila

Muszę przyznać, że jestem zdziwiona ja po yasminie bardzo dobrze się czuje i schudłam 3 kg...nie wiem czy przez tabetki czy ogólnie ale na pewno nie powodują u mnie tycia. Brałam wczesniej Cilest i przytyłam w ciagu pierwszych 3 miesiecy 2 kg a potem juz wróciłam do normy i nawet schudłam. Po 7 latach brania tabletek stwierdzam, że jest to kwestia indywidualna i trzeba dobrze dobrać tabletki...i tez czasem nie zwalać naszego zaniedbywania w jedzeniu i ruchu fizycznym na tabletki antykoncepcyjne
miila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 15:23   #30
extasy89
Raczkowanie

GG do extasy89

ja po diane35 przytyłam 4kg + cellulit a teraz zobaczę jak będzie z yasmine bo odstawiłam dianke hehe
extasy89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości