![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szkoła policealna - czy się opłaca, czy to w ogóle ma sens???
hej
jakoś w tym roku nie chciałam iść na studia i wybrałam dalszą naukę w szkole policealnej. Jak myślicie czy nauka w takich szkołach jeszcze się opłaca ? Czy można po niej załapać pracę czy teraz tylko wszyscy patrzą na wyższe wykształcenie ? Jak to jest ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: szkoła policealna - czy to się opłaca ???
ja ukończyłam 2 szkoły policealne, nauka trwała w sumie 5,5 roku, więc gdybym poszła na studia miałabym już je ukończone, niestety, wcześniej po prostu nie było mnie stać na studia i dlatego wybrałam szkołę policealną
pozdr. Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mnie właśnie też niezbyt stać na studia, tymbardziej że w moim mieście takich, które by mnie interesowały po prostu nie ma. Więc gdybym poszła na dzienne do innego miasta to trzeba liczyć koszty za akademik, a zaoczne kosztują dość sporo, ok.300-350zł. /ms.
Tylko obawiam się że po szkole policealnej mogę mieć problem ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy. Dodam, że chcę iść do dwóch szkół po których uzyskam tytuły technika administracji i technika rachunkowości. Co o tym myślicie? Bardzo prosiłabym jeszcze inne osoby które skończyły takie szkoły o jakąkolwiek wypowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wprawdze ja skonczyłam studia, ale moja przyjaciółka wybrała jakieś studium medyczne. Po skończeniu nauki, od razu dostała dobrą pracę w prywatnym laboratorium - pracuje od 7 rano do 16 i choć roboty rzeczwiście jest dużo, to płaca jak na polskie warunki godziwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moja kolezanka skończyła studium farmaceutyczne bo nie dostała się na farmacje i bez problemu znalazła pracę w aptece. ja mysle że to duzo zależy od szczęścia bo szanse na pracę po studium na pewno są.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
to zależy, co chcesz robić w przyszłości, w przypadku różnych stanowisk są różne wymagania odnośnie wykształcenia. dla mnie byłaby to strata czasu, 2-letnie studium? w 3 lata można zrobić licencjat i mieć wyższe wykształcenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Moj TZ skonczyl studium policealne w kierunku informatyka. Jakos wątpie zeby znalazl po tym prace w tym zawodzie
![]() Ale to zalezy od kierunku. Z niektórych niestety nie da sie dobrze przygotowac do wykonywania zawodu w 2 lata. Moja rada jest tylko taka: nie wybieraj szkoły która oferuje 20 czy 30 kierunków ![]() bo nie wydaje mi sie, zeby szkola która oferuje 20 roznych calkiem kierunków zatrudniala az tylu specjListow z kazdej dziedziny....
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja mysle ze to nie jest strata czasu. Jesli kogos nie stac na studia to niech lepiej pojdzie do szkoly policealnej/studium niz mialby nie robić nic.
Ja troche zaluje ze w zeszlym roku nie znalazlam nic czego chcialabym sie uczyc i nie poszlam do chociaż rocznej szkoly. W tym roku zdecydowalam sie na 2letnie studium i akurat przy moim kierunku bede pozniej mogla zrobic licencjat w rok. Nie wiem tylko czy w moim miescie, ale o to bede sie martwic pozniej... Poza tym jestem dziwna i "niezyciowa" ale dla mnie od tytułu wazniejsza jest wiedza. Niewazne gdzie, bylebym sie czegos nauczyła. A pozniej, przy szukaniu pracy nie tylko tytuł zadecyduje o tym czy mnie przyjmą.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
idę do szkół, w których w każdej oferują tylko po 3 kierunki, także nie kształcą raczej "ot, tak, byle jak"
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Może się nie znam, ale skoro bedziesz kończyć 2 szkoły ze spec. administracja i rachunkowośc, to będziesz mieć jakieś konkretne przygotowania. Ja skończyłam 2 letnią szkołę pomaturalną - ale humanistyczną - i nie żałuję. Co prawda nie pracuję w zawodzie (animacja kultury), ale troche poszerzylam horyzonty. Ludzie po spec. filmowej czy teatralnej, a nawet bibliotekarskiej nie maja wiekszego problemu z praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szkole ktora wybrałam można zrobić licencjat w rok, ale tylko po kierunku obsługa turystyczna. I na dzien dzisiejszy z tego co mi wiadomo robi sie ten licencjat w innym miescie. Byc moze jednak za dwa lata sie to zmieni na moja korzysc, tzn bede miala taka mozliwosc tutaj w stolicy.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
taka możliwość jest też w Tychach równiez po kierunku obsługa ruchu turystycznego. Moja kumpela skonczyła ten kierunek tu w cieszynie w tej szkole gdzie ja idę teraz i ten rok będzie studiować w tychach a skończy licencjatem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
No to bardzo fajna mozliwosc no ja wzielam w tym roku dla siebie takie dodatkowe zajecie ,ale tak jak Ines napisala,robie to nie dla papierka tylko dla siebie ,zeby poszerzyc swoja wiedze ..mam nadzieje ,ze mi sie spodoba
![]()
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
szkoda że po innym kierunkach nie ma takiej możliwości
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja się zapisałam na początku wakacji do szkoły policealnej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, że po skończeniu tych szkół dostanę się na studia a i może załapię gdzieś pracę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja skończyłam elitarne studia i teraz szukam pracy, wcale sie z tego powodu nie cieszę...Nie wiem czy drugi raz bym poszła na 5 letnie, wątpię...Co mi dały? Dyplom magisterski i ogólny rozwój, ale praktycznych umiejetności-żadnych. Na szczęście w czasie studiów pracowałam, więc jakieś tam doswiadczenie mam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
no właśnie też myślę, że lepiej się uczyc tego co się chce i to niekoniecznie na wyższych studiach bo one nie zawsze gwarantują pracę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
nie wzrasta:_) ale zanim przecietny obywatel dostrzeże poprawę...będziemy na emeryturze. Tylko 30 proc. bezrobotnych naprawdę szuka pracy: GUS, OBOP
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja szukam, ale z marnym skutkiem jak na razie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
oj oplaca sie oplaca
![]() bardzo duzo sie nauczylem w Policealnym Studium Zawodowym ![]() i zdobylem tytul technika informatyka /// takze sie oplacalo. no i jak juz mowilem duuuzo sie nauczylem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a teraz na studia .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Ja również idę teraz na 2-letnie studium policealne (Technik Usług Kosmetycznych). Później chcę sobie zrobić wizaż
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
studium czy studia...
znam wiele osób które płaciły za nauke na studiach,po nich nie mają nic tylko kasa w błoto wyrzucona!jesli chcesz coś robić to rób to nie na pokaz ale z zamiłowania z chęci. Cóz z tego,że posiadają tego licencjata,czym przed imieniem mgr jak sprzedają w sklepie(i to mają farta jesli sprzedają bo w większości własciciele na studentów mówią nieroby i boją się ich zatrudniać,bo student jest wielce mądry!) Ja od poniedziałku zaczynam policealne studium i wiem,że dobrze robię choć nigdy nie mów nigdy i nigdy nie mów napewno, zyczę Ci wiary we własne siły,i w to co robisz
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a czego będziesz się uczyła w tym studium
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja juz w sobote mam inaugracje... boje sie jak pierwszoklasistka ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:51.