|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mięśniaki macicy
Mam 44 lata, skierowanie na zabieg usunięcia macicy, od lat problem z mięśniakami, w tej chwili są dwa duże wielkości 11 i 8cm, urosły o ponad 1cm od ostatniego badania w lutym. Mam krótki cykl około 21 dni, pierwsze dni krwawienia bardzo obfite, bóle brzucha, ogólnie złe samopoczucie. Czasem też plamienia pomiędzy. Czasem bóle brzucha przed wypróżnieniem.
Generalnie jestem zdecydowana na zabieg, mając nadzieję, że te dolegliwości miną. Czy któraś z Was przechodziła ten zabieg i jak Wasze doświadczenia, będzie lepiej? Mam już dość "zdychania" przy każdej miesiączce co trzy tygodnie. I pytanie co z jajnikami? Lekarz mówi, że zobaczą w jakim są stanie i będą decydować podczas operacji, bo hormony są potrzebne, ja nie wiem czy nie lepiej usuwać od razu wszystkiego, moja mama przeszła menopauzę koło 50, więc chyba te jajniki i tak już długo nie posłużą a miałam już 20 lat wcześniej usuwane z nich torbiele, może lepiej nie mieć ich wcale niż żeby było ryzyko że znów coś będzie się z nimi działo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mięśniaki macicy
Hej.. to widzę, że nie jestem sama. ja mam 34 lata i mam dwa mięśniaki a dokładniej na trzonie macicy. Na razie nic nie usuwam. Pamiętam, ze miały w zeszłym roku po 3 i 4 cm, czasami się zmniejszają o kilka mm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mięśniaki macicy
Nikt nic nie odpisze ? Żadna z Was niema takich problemów ? Albo czegoś nie doradzi ?... przykre..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.