|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
grupy w żłobku/przedszkolu asertywność
Cześć, tak się zastanawiam... Jesteście aktywne na forach/ grupach żłobkowych, przedszkolnych, szkolnych itp. Ostatnio założono u córki w żłobku taką grupę i szczerze....wstydzę się tam jakoś udzielać? Rodzice wymyślają olbrzymie składki na dzień nauczyciela, jakieś wypady (dla dwulatków) co wydaje mi się przesadą? Jednak mam obawy się odezwać? Sama nie wiem dlaczego? Chyba jednak, boje się co ludzie pomyślą. Doszłam też do wniosku, że chyba zwyczajnie mamy mniejsze dochody niż spora część rodziców i chyba dlatego mnie to gryzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: grupy w żłobku/przedszkolu asertywność
U nas w przedszkolu tez są grupy. W tym roku skarbnikiem została mama dziecka, które dołączyło do przedszkola w tym roku i też zaczęła wymyślać. Że kasa z komitetu, która ma być na prezenty dla dzieci to trochę mało i nic się nie da kupić, wiec fajnie by było żeby dodatkowa zbiórka była. Że na prezenty dla nauczycieli na różne okazje taka kwota - sama ustaliła. Kwota prawie dwa razy wyzsza niż rok temu. Ale ktoś zaprotestował, że bez przesady, że ta stówa na prezenty z komitetu powinna zostać, a nie ze ekstra po 10 zlotych do każdej jednej okazji, których troche jest. I w sumie większość osób poparła. Pewnie każdy się boi odezwać, ale jak już ktoś zaprotestuje przeciwko ekstra wydatkom to jednak ludzie popierają ta osobę. Tylko nikt nie chce być pierwszy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jakie prezenty? jakie wyjazdy dla przedszkolakow?
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dla żłobkowiczów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Czym się martwisz, bo nie rozumiem? To są jakieś inicjatywy oddolne, a nie wymagania instytucji. Nie ma obowiązku ani być w tych grupach, ani brać udziału w składkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W grupie chyba jakoś trzeba być. Jednak nie chciałabym by jedyna nie dostała paczki na mikołajki....ale chyba co do reszty faktycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wybacz, ale jeśli mówisz o grupach na FB albo innych przypadkowych forach zakładanych przez samych rodziców, to wymyślasz sobie sama problemy bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Akurat ja uważam że warto być członkiem tych grup, bo przynajmniej czlowiek jest na bieżąco z przedszkolnymi czy żłobkowymi sprawami. Ale jak składka nie pasuje to trzeba powiedzieć i tyle.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak nie chcesz się odzywać to płacz i płać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Dużo osób "nie lubi się udzielać i mówić przeciw". Jednak jak to zrobisz, gwarantuje Ci, że nagle znajdzie się sporo popierających. Niektórzy rodzice są nawiedzeni i trzeba im trochę zapał ostudzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Znam temat, co prawda nie chodzi o przedszkole, a szkołę, ale zawsze jest jakiś front rodziców, którzy uważają, że pani na koniec roku trzeba kupić wycieczkę do spa albo złoty kajdan, tylko ja się zazwyczaj odzywam jak mi nie pasuje. Ostatecznie zazwyczaj po jakiejś wymianie zdań ustalamy coś co pasuje wszystkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jak sie nie potrafisz odezwac to cierp.
jesli ktos rzuci kwota i ty uwazasz ze jest za wysoka to napisz ile twoim zdaniem mozna. Zaproponuj cos od siebie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
U nas ciągle wymyślają wycieczki i inne takie dodatki. W zeszłym miesiącu zapłaciłam chyba z 350 zł dodatkowo za przedszkole za wycieczki/skladki/klasowe.
Stać mnie to płacę i wysyłam, jakby mnie stać nie było to by tyle nie jeździł i wsio. Na klasowe płacę i mnie reszta nie interesuje, niech się trójka bawi w wymyślanie i kupowanie prezentów. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
2-latki żłobek i dzien nauczyciela? Serio? Przecież to są nianie nie nauczycielki. A dzien biurwy inżyniera albo sprzątaczki też jest? Bo nie znam.
A jaka to jest ta olbrzymia kwota na ten dzien nauczyciela ? I od ilu dzieci? Nie bój się odezwać. Bywa że bogaci są skąpcami więc wiesz, powód że nie chcesz wyskakiwać z narzuconej kwoty nie musi wynikać z tego że mniej zarabiasz. Nie rób z siebie zastaw się a postaw się bo jakieś znudzone organizatorki nie mają co robić tylko włazić masowo do tyłka przedszkolankom. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
kurcze ,ciesze sie ze moje dzieci byly w zlobku ponad 25 lat temu i takich cyrkow nie bylo
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Tak się mówi czasem o pracownikach biurowych potocznie. Wg słownika języka polskiego pwn "nieuprzejma lub niekompetentna urzedniczka.", jak zakładam pierwowzór.
https://sjp.pwn.pl/sjp/biurwa;2445004 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Dzieci nie mam, ale jak byłam w liceum to też zawsze była grupa ludzi, którzy uważali, że każdemu z jakichś ponad 20 nauczycieli trzeba kupić wielkie opakowanie Merci czy jakiejś droższej bombonierki i wychodziło kilkaset zł budżetu na same prezenty na koniec roku. Ja akurat jestem zdania, że nie ma czegoś takiego, że 'wypada' każdemu dać zbiorowy prezent za wykonywanie swojej pracy, tylko raczej we własnym zakresie coś sprezentować pojedynczym osobom, które jakoś wyjątkowo nam odpowiadają/złapaliśmy dobry kontakt, więc też trochę nie rozumiem szastania pieniędzmi, bo można i trzeba się złożyć na wspólny prezent. Nie rozumiem też fenomenu wycieczek dla 2-latków
![]() Nie wiem, jak coś Ci nie pasuje to normalnie napisz, że może trochę niższa kwota, jak nikt Ciebie nie poprze i nie zostaniesz wzięta pod uwagę, no to pewnie bym już olała, ale może postaw jakieś granice, a nie dajesz sobie wejść na głowę, bo mama Bartka co tydzień wymyśla wycieczkę do fabryki czekolady i trzeba wydać 3 stówy na prezenty na koniec roku Edytowane przez d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 Czas edycji: 2022-10-05 o 03:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Czepiacie się dziewczyny.
Znajoma jest na takiej grupie i co tam się odwala czasami opowiada. Musisz Autorko być asertywna bo za chwilę będziesz dopłacać po 350 zł jak jedna z dziewczyn tu pisała. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-05 o 06:18 Powód: Słownictwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2022-10-05 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Czy to jest zlepek dwóch w oczywisty sposób kojarzących się członów to już pytanie do językoznawcy. Słownik języka polskiego klasyfikuje to do pospolite (tak interpretuję skrót ''posp''). Ortograficzny do obelżywe. Jakoś wyżej postrzegam słownik języka polskiego (polszczyzny) niż ortograficzny. Ale to subiektywizm. Żaden nie traktuje tego jako wulgaryzm. Mozna sprawdzić na przykładzie znanych wulgaryzmów. Dlaczego, retoryczne, zakładasz, że pracownik biurowy nie użyje takiego zwrotu, w sobie znanym kontekście, np. żartobliwie, w stosunku do siebie. Zetknęłam się z tym określeniem właśnie wypowiadanym z autoironią o sobie lub innych przez osoby wykonujące prace biurowe. Osobiście traktuję to na takim samym luzie jak mówienie przez kogoś, że "idzie do tyry" (czyli do pracy) albo "szparka sekretarka" (gra słów. Gdzie ''szparka'' znaczy ''szybka'', ale skojarzenie jest inne. Ten ostatni mnie od zawsze ciekawi. Ale nie zgłębiałam czy wymyśliła to Rodowicz piosenką (autor piosenki) czy ten zwrot funkcjonował wcześniej. Z preferencji z kolei mnie np. bardzo, ale to bardzo razi, szeroko rozpowszechniony zwrot przez chyba wszystkie grupy społeczne ''chodzić do ROBOTY". Aha, i nie tylko sekretarki i asystentki są pracownikami biurowymi.
---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- A z ciekawostek masz nawet sklep biurwa.pl (wlaściwa nazwa firmy Biu ronet) oferujący materiały biurowe. Edytowane przez rejczeI Czas edycji: 2022-10-05 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak - wiele zależy od rodziców. U nas jest 20 dzieci. Mamy jedną składkę na cały rok, na imprezy grupowe w przedszkolu, drobiazgi itd. Dodatkowo decydujemy wszyscy w ramach ankiety, ile przeznaczamy na prezent mikołajkowy - to osobna składka. W tamtym roku było 50 zł na mikołajki, jak zdecydowali rodzice, i 50 zł na cały rok składki od jednego dziecka. Wystarczyło na obstawienie wszelkich imprez + zostało na upominek dla pań na koniec roku. Wycieczki są opłacane osobno, bo je organizuje przedszkole, oni wykupują ubezpieczenie, załatwiają rezerwację itd. Ale wiem, że w niektórych placówkach jest składka po 50 zł, ale miesięcznie... Nie mam pojecia, na co.
Edytowane przez SteveS Czas edycji: 2022-10-05 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Wycieczka dla 2-latków?
Dokąd? ![]() Ale że jak, z rodzicami, czy tak o, mają jechać do zoo albo do aquaparku, 30 dzieci i dwoje opiekunów? Czy ktoś mnie może oświecić, bo może jestem debilem i nie znam się na dzieciach, ale jakoś tego nie widzę. ---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:15 ---------- [1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89369738]Dużo osób "nie lubi się udzielać i mówić przeciw". Jednak jak to zrobisz, gwarantuje Ci, że nagle znajdzie się sporo popierających. Niektórzy rodzice są nawiedzeni i trzeba im trochę zapał ostudzić.[/QUOTE] Otóż to.
![]() |
#27 | |
Realistka
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet spacerów nie było, tylko wychodzili na plac zabaw na terenie żłobka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.