|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Co zrobiæ z od³o¿onymi pieniêdzmi? Plan na doros³o¶æ
Cze¶æ,
Mam 26 lat i my¶le, ¿e to chyba odpowiedni moment, ¿eby zacz±c podchodziæ do swojego ¿ycia trochê powa¿niej. Chcia³abym siê trochê zabezpieczyæ, zaplanowaæ doros³e ¿ycie, podej¶c do tego odpowiedzialnie, ¿eby pó¼niej nie zostaæ z niczym. Nie chce te¿ ci±gle odk³adaæ w³a¶ciwie nie wiem po co. Od³o¿y³am 40 tys z³ i mam problem jak te pieni±dze zainwestowaæ, nie mam planu co powinnam z nimi zrobiæ, ¿eby lepiej ¿y³o mi siê w przysz³o¶ci. Z drugiej strony bezsensu chyba zeby le¿a³y latami na koncie. Co wy by¶cie zrobi³y z tak± gotówka? Wiêkszo¶c osób w moim wieku z od³o¿ona gotówka bierze kredyty na mieszkania. Te¿ sie nad tym zastanawiam, ale nie wiem gdzie chce mieszkac. Zupelnie nie mam pojecia gdzie chcialabym sie osi±¶æ na sta³e, wiec nie wiem czy to dobry pomysl. Mieszkam nad morzem, zastanawia³am sie nad kupnem dzia³ki. Ale wszyscy mi sie dziwi±, ¿e najpierw chce kupiæ dzia³kê, a nie mieszkanie jak wiêkszo¶æ znajomych. Mog³abym kupiæ dzia³kê i postawiæ na niej domki letniskowe. Tylko nie orientuje sie jak i czy w ogole jest mozliwosc wziecia kredytu na dzialke. Nie mam dzieci i nie planuje w najblizszym czasie. Slubu tez nie chce. Mieszkam u chlopaka ( to jego mieszkanie). Na wizazu jest tyle inteligentnych osób, ¿e chêtnie poczytam jakie wy by¶cie mia³y plany gdyby¶cie by³y w mojej sytuacji i w moim wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Dot.: Co zrobiæ z od³o¿onymi pieniêdzmi? Plan na doros³o¶æ
Cytat:
W³a¶nie to mia³am zaproponowaæ. Kupno ziemi. osobiscie uwa¿am, ¿e najlepiej rozejrzeæ siê po okolicy du¿ych miast lokalnych, ogarnac jakie maja plany rozbudowy dróg i terenów mieszkalnych i kupic dzialke która na razie jest daleko a wiec tania, ale rokuje ¿e bedzie przez najblizsze 15-20 lat nabierac wartosci. Mozesz wzi±æ kredyt na dzia³kê, ale jeszcze przemy¶l czy warto. Choæ np. ja nie bojê sie kredytów i uwazam ze to czêsto bardzo rozs±dna inwestycja i sensowny sposób gromadzenia maj±tku. Ziemia je¶æ nie wo³a, wszytko przetrzyma, d³ugofalowo nie traci na warto¶ci, nie podlega denominacji i inflacji a prawo w³asno¶ci do ziemi jest chyba najbardziej szanowanym (wrêcz obsesyjnie) ze wszystkich rodzajów umów miêdzyludzkich. Tylko dodam, ze swego czasu kupi³am dzia³kê za 30 tysiêcy, a 5 lat pó¼niej chc±c zainwestowaæ w co¶ innego, sprzeda³am za ponad 3 razy tyle. Teraz by byla warta na moje oko dobrze ponad 200 tysi. Tylko trzeba dobrze wybraæ, sprytnie, bez po¶piechu i sluchaæ zorientowanych w temacie doradców.
![]() |
![]() |
#3 |
Zaczytana w wiza¿u
Wiadomo¶ci: 165
|
Zbiera³abym dalej na wk³ad w³asny na mieszkanie/dom. 40 tysiêcy to ma³o je¶li my¶lisz o dzia³ce i wybudowaniu czego¶ na niej, a tak¿e ma³o je¶li mowa o mieszkaniu w du¿ym mie¶cie. I mowa tu o wkladzie w³asnym przy kredycie, nie zakupie gotówkowym. Drug± spraw± jest to, ¿e nigdy nie traktuj ludzkich relacji jako co¶ trwa³ego, bo nawet ma³¿eñstwa siê rozpadaj±. Teraz mieszkasz u ch³opaka, ale np. za 2 lata mo¿ecie siê rozstaæ i gdzie siê podziejesz? Warto jest d±¿yæ do tego, ¿eby mieæ w³asn± nieruchomo¶æ. Wybiegaj±c bardzo do przodu - bêdziesz ju¿ na emeryturze i bêdzie Ci zdecydowanie ³atwiej ¿yæ, jak do op³acenia bêdziesz mia³a czynsz, a nie wynajem mieszkania. Zw³aszcza ¿e nie my¶lisz o dzieciach, wiêc musisz liczyæ sama na siebie. A na pañstwo w tej kwestii nie ma co liczyæ. Inn± zupe³nie kwesti± by³oby inwestowanie tych pieniêdzy, ¿eby je pomno¿yæ. Du¿o zale¿y kim jeste¶ z zawodu, czym siê zajmujesz.
Je¶li masz wra¿enie, ¿e pieni±dze le¿± na koncie i trac± na warto¶ci to chocia¿ rozejrzyj siê za dobr± lokat± w banku. No i uwa¿aj na co wydajesz pieni±dze, np nie inwestuj w meble czy remont mieszkania ch³opaka, bo w razie rozstania nic z tego nie zobaczysz, znaj±c ¿ycie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem czy mieszkanie to dobry pomys³, je¶li nie wiem gdzie chce mieszkaæ jeszcze? Jestem z chlopakiem 5 lat, ale wiem, ze ludzie sie rozstaj± dlatego my¶le o swojej przysz³o¶ci i zastanawiam siê co powinnam zrobiæ. On wlasnie chcia³by kupic wspólnie meble i rozmawiali¶my, ze najwy¿ej sie nimi podzielimy. Np. takie rozwi±zanie ja kupie ³ó¿ko za swoje on meble za swoje i ka¿dy by zabra³ swoje przy ewentualnym rozstaniu. Co o tym my¶licie? Z drugiej strony jak nie pójde na takie rozwi±zanie to on nie kupi zadnych mebli bo mu nie przeszkadzaj±c stare i to ja nalegam na nowe. Jezeli chodzi o dzialke to bym j± kupi³a nad morzem to by by³a inwestycja i przy okazji mieszkaj± tu tez moi rodzice. Na mieszkanie nad morzem raczej mnie nie staæ i ba³abym sie wzi±æ tak duzy kredyt. Postawilabym domek letniskowy/ campingi i wynajmowala w lato. Ogólnie bardziej mysle o kupnie tej dzia³ki, ¿eby zarobiæ na niej poprzez jaki¶ wynajem itd, a nie, ¿eby budowac na niej dom w przysz³osci. Bo tak jak pisa³am jeszcze nie wiem czy chce mieszkac tu czy 500 km dalej. To takie lu¼ne przemy¶lenia. Ale ogolnie wszyscy mnie od tego pomys³u(kupna dzialki nad morzem) próbuj± odwie¶æ. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 981
|
Cytat:
Jesli nie ma mpzp, to sprawdz studium uwarunkowan i kierunków zagospodarowania przestrzennego. SUiKZP jest bardziej uproszczone w stosunku do MPZP i w przeciwienstwie do niego nie jest aktem prawa miejscowego, i nie moga byc na jego podstawie wydawane decyzje administracyjne. Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2018-07-30 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 638
|
A jeste¶ w stanie za tak± kwotê kupiæ sensown± dzia³kê? U mnie za tyle to mo¿na kupiæ maksymalnie 3 ary, to jest takie w sumie nic, niczego siê z tym nie zrobi.
Wys³ane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 702
|
Mamy wiêksz± kasê i przerzucam miêdzy lokatami/kontami. W ¿yciu bym tego w kredyt nie wpakowa³a, a ju¿ ca³kiem przenigdy je¶li siê na tym nie znam... Bo tak szczerze taka kasa to chyba niewielki % kosztu sporej dzia³ki rekreacyjnej w spoko lokalizacji nad morzem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 036
|
Dzia³ka nad morzem za 70 tys? Plus zrobienie tam zaplecza sanitarnego, domkow letniskowych?
My¶lê ¿e mocno bujasz w chmurach. Musia³aby¶ wzi±æ na co¶ takiego wielki kredyt a te 70 tys to kropla w morzu potrzeb. Jak dla mnie to nie jest du¿a kwota na cokolwiek, na wiêc zbieralabym dalej. A w miêdzy czasie wrzuca³a na lokatê, zawsze bêdzie ta stówa miesiêcznie do przodu z tego ( przynajmniej na inflacji nie stracisz ![]() Ale ogólnie uwa¿am ¿e zawsze warto jest kupiæ mieszkanie w du¿ym mie¶cie w dobrej lokalizacji. Nie s±dzê ¿e one strac± na wartosci, a wynajem te¿ teraz piekielni drogi. Mieszkanie te¿ jest ³atwo sprzedaæ, gdyby co¶ posz³o nie tak. Z dzia³kê ju¿ niekoniecznie (chocia¿ wiadomo du¿o zalezy od tego jaka to dzia³ka). Wys³ane z mojego Redmi Note 4 przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 813
|
Tymczasowo dopóki siê nie wyklaruje wizja - obligacje skarbowe indeksowane inflacj±.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#10 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Co bym zrobi³a:
- zainwestowa³abym we w³asn± edukacjê i hobby jednocze¶nie pozbywaj±c siê na jaki¶ czas brzemienia pracy - czê¶æ wrzuci³abym w jakie¶ obligacje po odpowiednim doszkoleniu siê w tym temacie - próbowa³abym uzbieraæ wiêcej, ¿eby kupiæ mieszkanie, które potem mo¿na by by³o wynajmowaæ i mieæ z tego zysk. Czego bym nie zrobi³a: - samochód - kredyt |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 087
|
Masz 40 tysiêcy, a nie 400, wiêc za wiele to nie poinwestujesz, a ju¿ na pewno na sensown± dzia³kê nie starczy. Oszczêdza³bym dalej, skoro Ci tak dobrze idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
hakuna matata
Wiadomo¶ci: 22 754
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
nie wiem, jakie s± ceny ziemi nad morzem, ale mam dziwne wra¿enie, ¿e masz za ma³o kasy, ¿eby twój plan mia³ rêce i nogi. osobi¶cie wola³abym kupiæ jakie¶ ma³e mieszkanie i je wynajmowaæ. nad morzem, w du¿ym mie¶cie mo¿na na tym sporo zarobiæ. a w zasadzie kredyt sp³aca siê sam, potencjalny lokator p³aci rachunki.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 521
|
40 tys. to jest ¶mieszna kasa je¶li chodzi o jakie¶ inwestycje na powa¿nie. Tyle to ludzie trzymaj± na czarn± godzinê, w razie czego.
Nieruchomo¶ci (mieszkanie lub dzia³ka, whatever), to mo¿e i dobra inwestycja - nie przeczê temu - ale jest to inwestycja o s³abej p³ynno¶ci, a zyski niepewne. Wiêc pakowanie wszystkiego w nieruchomo¶æ to g³upota, bo sytuacje s± rózne w ¿yciu i w razie czego, bêdziesz musia³a próbowaæ spieniê¿yæ tê inwestycjê na szybko i mo¿e nie wyj¶æ Ci to na dobre. Z mieszkaniem by³oby pewnie ³atwiej ni¿ z dzia³k±, ale nadal 40 tys. to ma³o nawet na sam wk³ad w³asny... A jak we¼miesz kredyt przy niskim wk³adzie w³asnym, to raczej tak du¿o sobie nie zarobisz, chyba ¿e bêdziesz ten kredyt bardzo szybko nadp³acaæ. Chyba póki tych oszczêdno¶ci jest niewiele a Ty nie masz do koñca pomys³u, to raczej inwestowa³abym w jakie¶ bardziej p³ynne i mniej ryzykowne sposoby. Mo¿esz wiêkszosæ ulokowaæ z mniejszym ryzykiem np. obligacje, fundusze inwestycyjne pieniê¿ne, d³u¿ne etc a ewentualnie jaki¶ ma³y procent przeznaczyæ na bardziej agresywne inwestowanie, np. fundusze akcyjne (albo gielda bezpo¶rednio, je¿eli chce Ci siê w to bawiæ). Poza tym, nie wiem czy siê zajmujesz, zawodowo i prywatnie, ale tak jak kto¶ wspomnia³, zawsze mo¿esz wiêcej zainwestowaæ w swój rozwój - to jest co¶, czego nikt Ci nie odbierze i w wielu znanych mi przypadkach przynosi³o po czasie korzy¶ci. Oczywi¶cie o ile dobrze sobie to zaplanujesz, bo nie mówiê, ¿e np. masz robiæ kolejne studia, byle tylko wydaæ na co¶ kasê :P Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2018-08-03 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.