Co zrobiæ z od³o¿onymi pieniêdzmi? Plan na doros³o¶æ - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2018-07-30, 12:36   #1
sokio
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Co zrobiæ z od³o¿onymi pieniêdzmi? Plan na doros³o¶æ

Cze¶æ,
Mam 26 lat i my¶le, ¿e to chyba odpowiedni moment, ¿eby zacz±c podchodziæ do swojego ¿ycia trochê powa¿niej. Chcia³abym siê trochê zabezpieczyæ, zaplanowaæ doros³e ¿ycie, podej¶c do tego odpowiedzialnie, ¿eby pó¼niej nie zostaæ z niczym. Nie chce te¿ ci±gle odk³adaæ w³a¶ciwie nie wiem po co. Od³o¿y³am 40 tys z³ i mam problem jak te pieni±dze zainwestowaæ, nie mam planu co powinnam z nimi zrobiæ, ¿eby lepiej ¿y³o mi siê w przysz³o¶ci. Z drugiej strony bezsensu chyba zeby le¿a³y latami na koncie. Co wy by¶cie zrobi³y z tak± gotówka?

Wiêkszo¶c osób w moim wieku z od³o¿ona gotówka bierze kredyty na mieszkania. Te¿ sie nad tym zastanawiam, ale nie wiem gdzie chce mieszkac. Zupelnie nie mam pojecia gdzie chcialabym sie osi±¶æ na sta³e, wiec nie wiem czy to dobry pomysl.

Mieszkam nad morzem, zastanawia³am sie nad kupnem dzia³ki. Ale wszyscy mi sie dziwi±, ¿e najpierw chce kupiæ dzia³kê, a nie mieszkanie jak wiêkszo¶æ znajomych. Mog³abym kupiæ dzia³kê i postawiæ na niej domki letniskowe. Tylko nie orientuje sie jak i czy w ogole jest mozliwosc wziecia kredytu na dzialke.

Nie mam dzieci i nie planuje w najblizszym czasie. Slubu tez nie chce. Mieszkam u chlopaka ( to jego mieszkanie).

Na wizazu jest tyle inteligentnych osób, ¿e chêtnie poczytam jakie wy by¶cie mia³y plany gdyby¶cie by³y w mojej sytuacji i w moim wieku.
sokio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 13:01   #2
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121
Dot.: Co zrobiæ z od³o¿onymi pieniêdzmi? Plan na doros³o¶æ

Cytat:
Napisane przez sokio Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ,
Mam 26 lat i my¶le, ¿e to chyba odpowiedni moment, ¿eby zacz±c podchodziæ do swojego ¿ycia trochê powa¿niej. Chcia³abym siê trochê zabezpieczyæ, zaplanowaæ doros³e ¿ycie, podej¶c do tego odpowiedzialnie, ¿eby pó¼niej nie zostaæ z niczym. Nie chce te¿ ci±gle odk³adaæ w³a¶ciwie nie wiem po co. Od³o¿y³am 40 tys z³ i mam problem jak te pieni±dze zainwestowaæ, nie mam planu co powinnam z nimi zrobiæ, ¿eby lepiej ¿y³o mi siê w przysz³o¶ci. Z drugiej strony bezsensu chyba zeby le¿a³y latami na koncie. Co wy by¶cie zrobi³y z tak± gotówka?

Wiêkszo¶c osób w moim wieku z od³o¿ona gotówka bierze kredyty na mieszkania. Te¿ sie nad tym zastanawiam, ale nie wiem gdzie chce mieszkac. Zupelnie nie mam pojecia gdzie chcialabym sie osi±¶æ na sta³e, wiec nie wiem czy to dobry pomysl.

Mieszkam nad morzem, zastanawia³am sie nad kupnem dzia³ki. Ale wszyscy mi sie dziwi±, ¿e najpierw chce kupiæ dzia³kê, a nie mieszkanie jak wiêkszo¶æ znajomych. Mog³abym kupiæ dzia³kê i postawiæ na niej domki letniskowe. Tylko nie orientuje sie jak i czy w ogole jest mozliwosc wziecia kredytu na dzialke.

Nie mam dzieci i nie planuje w najblizszym czasie. Slubu tez nie chce. Mieszkam u chlopaka ( to jego mieszkanie).

Na wizazu jest tyle inteligentnych osób, ¿e chêtnie poczytam jakie wy by¶cie mia³y plany gdyby¶cie by³y w mojej sytuacji i w moim wieku.

W³a¶nie to mia³am zaproponowaæ. Kupno ziemi.
osobiscie uwa¿am, ¿e najlepiej rozejrzeæ siê po okolicy du¿ych miast lokalnych, ogarnac jakie maja plany rozbudowy dróg i terenów mieszkalnych i kupic dzialke która na razie jest daleko a wiec tania, ale rokuje ¿e bedzie przez najblizsze 15-20 lat nabierac wartosci.

Mozesz wzi±æ kredyt na dzia³kê, ale jeszcze przemy¶l czy warto.
Choæ np. ja nie bojê sie kredytów i uwazam ze to czêsto bardzo rozs±dna inwestycja i sensowny sposób gromadzenia maj±tku.

Ziemia je¶æ nie wo³a, wszytko przetrzyma, d³ugofalowo nie traci na warto¶ci, nie podlega denominacji i inflacji a prawo w³asno¶ci do ziemi jest chyba najbardziej szanowanym (wrêcz obsesyjnie) ze wszystkich rodzajów umów miêdzyludzkich.

Tylko dodam, ze swego czasu kupi³am dzia³kê za 30 tysiêcy, a 5 lat pó¼niej chc±c zainwestowaæ w co¶ innego, sprzeda³am za ponad 3 razy tyle. Teraz by byla warta na moje oko dobrze ponad 200 tysi.
Tylko trzeba dobrze wybraæ, sprytnie, bez po¶piechu i sluchaæ zorientowanych w temacie doradców.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 13:07   #3
your_dream
Zaczytana w wiza¿u

Wiadomo¶ci: 165

Zbiera³abym dalej na wk³ad w³asny na mieszkanie/dom. 40 tysiêcy to ma³o je¶li my¶lisz o dzia³ce i wybudowaniu czego¶ na niej, a tak¿e ma³o je¶li mowa o mieszkaniu w du¿ym mie¶cie. I mowa tu o wkladzie w³asnym przy kredycie, nie zakupie gotówkowym. Drug± spraw± jest to, ¿e nigdy nie traktuj ludzkich relacji jako co¶ trwa³ego, bo nawet ma³¿eñstwa siê rozpadaj±. Teraz mieszkasz u ch³opaka, ale np. za 2 lata mo¿ecie siê rozstaæ i gdzie siê podziejesz? Warto jest d±¿yæ do tego, ¿eby mieæ w³asn± nieruchomo¶æ. Wybiegaj±c bardzo do przodu - bêdziesz ju¿ na emeryturze i bêdzie Ci zdecydowanie ³atwiej ¿yæ, jak do op³acenia bêdziesz mia³a czynsz, a nie wynajem mieszkania. Zw³aszcza ¿e nie my¶lisz o dzieciach, wiêc musisz liczyæ sama na siebie. A na pañstwo w tej kwestii nie ma co liczyæ. Inn± zupe³nie kwesti± by³oby inwestowanie tych pieniêdzy, ¿eby je pomno¿yæ. Du¿o zale¿y kim jeste¶ z zawodu, czym siê zajmujesz.
Je¶li masz wra¿enie, ¿e pieni±dze le¿± na koncie i trac± na warto¶ci to chocia¿ rozejrzyj siê za dobr± lokat± w banku.
No i uwa¿aj na co wydajesz pieni±dze, np nie inwestuj w meble czy remont mieszkania ch³opaka, bo w razie rozstania nic z tego nie zobaczysz, znaj±c ¿ycie.
your_dream jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 14:31   #4
sokio
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Cytat:
Napisane przez cava Poka¿ wiadomo¶æ
W³a¶nie to mia³am zaproponowaæ. Kupno ziemi.
osobiscie uwa¿am, ¿e najlepiej rozejrzeæ siê po okolicy du¿ych miast lokalnych, ogarnac jakie maja plany rozbudowy dróg i terenów mieszkalnych i kupic dzialke która na razie jest daleko a wiec tania, ale rokuje ¿e bedzie przez najblizsze 15-20 lat nabierac wartosci.

Mozesz wzi±æ kredyt na dzia³kê, ale jeszcze przemy¶l czy warto.
Choæ np. ja nie bojê sie kredytów i uwazam ze to czêsto bardzo rozs±dna inwestycja i sensowny sposób gromadzenia maj±tku.

Ziemia je¶æ nie wo³a, wszytko przetrzyma, d³ugofalowo nie traci na warto¶ci, nie podlega denominacji i inflacji a prawo w³asno¶ci do ziemi jest chyba najbardziej szanowanym (wrêcz obsesyjnie) ze wszystkich rodzajów umów miêdzyludzkich.

Tylko dodam, ze swego czasu kupi³am dzia³kê za 30 tysiêcy, a 5 lat pó¼niej chc±c zainwestowaæ w co¶ innego, sprzeda³am za ponad 3 razy tyle. Teraz by byla warta na moje oko dobrze ponad 200 tysi.
Tylko trzeba dobrze wybraæ, sprytnie, bez po¶piechu i sluchaæ zorientowanych w temacie doradców.
To jak na razie mój jedyny pomys³, który wydaje siê sensowny. W jaki sposób ogarn±æ i gdzie te plany rozbudowy dróg, terenow mieszkalnych i wszelkie rzeczy o których nie mam pojêcia? Nie chce siê spieszyæ, chcia³abym wszystkiego siê dowiedzieæ, ale nie bardzo wiem, od czego zacz±æ. Piszesz o doradcach, co to za doradcy? Chodzi Ci o doradców kredytowych czy jaki¶ innych?

Cytat:
Napisane przez your_dream Poka¿ wiadomo¶æ
Zbiera³abym dalej na wk³ad w³asny na mieszkanie/dom. 40 tysiêcy to ma³o je¶li my¶lisz o dzia³ce i wybudowaniu czego¶ na niej, a tak¿e ma³o je¶li mowa o mieszkaniu w du¿ym mie¶cie. I mowa tu o wkladzie w³asnym przy kredycie, nie zakupie gotówkowym. Drug± spraw± jest to, ¿e nigdy nie traktuj ludzkich relacji jako co¶ trwa³ego, bo nawet ma³¿eñstwa siê rozpadaj±. Teraz mieszkasz u ch³opaka, ale np. za 2 lata mo¿ecie siê rozstaæ i gdzie siê podziejesz? Warto jest d±¿yæ do tego, ¿eby mieæ w³asn± nieruchomo¶æ. Wybiegaj±c bardzo do przodu - bêdziesz ju¿ na emeryturze i bêdzie Ci zdecydowanie ³atwiej ¿yæ, jak do op³acenia bêdziesz mia³a czynsz, a nie wynajem mieszkania. Zw³aszcza ¿e nie my¶lisz o dzieciach, wiêc musisz liczyæ sama na siebie. A na pañstwo w tej kwestii nie ma co liczyæ. Inn± zupe³nie kwesti± by³oby inwestowanie tych pieniêdzy, ¿eby je pomno¿yæ. Du¿o zale¿y kim jeste¶ z zawodu, czym siê zajmujesz.
Je¶li masz wra¿enie, ¿e pieni±dze le¿± na koncie i trac± na warto¶ci to chocia¿ rozejrzyj siê za dobr± lokat± w banku.
No i uwa¿aj na co wydajesz pieni±dze, np nie inwestuj w meble czy remont mieszkania ch³opaka, bo w razie rozstania nic z tego nie zobaczysz, znaj±c ¿ycie.
Pieni±dze ci±gle odk³adam, tylko chcia³abym mieæ jaki¶ plan na co je zbieram. W przeci±gu pó³ roku powinnam od¿yæ jeszcze oko³o 30 tys. bêdê mieæ wiec z 70 tys, dlatego juz teraz mysle co z tym zrobiæ. Zastanawiam siê czy braæ kredyt czy nie braæ, jesli teraz mam tak± mo¿liwo¶æ. Ogólnie nie wiem jakie podejmowaæ decyzje. Ale na tym polega doros³o¶æ trzeba wzi±æ siê w gar¶æ.

Nie wiem czy mieszkanie to dobry pomys³, je¶li nie wiem gdzie chce mieszkaæ jeszcze? Jestem z chlopakiem 5 lat, ale wiem, ze ludzie sie rozstaj± dlatego my¶le o swojej przysz³o¶ci i zastanawiam siê co powinnam zrobiæ. On wlasnie chcia³by kupic wspólnie meble i rozmawiali¶my, ze najwy¿ej sie nimi podzielimy. Np. takie rozwi±zanie ja kupie ³ó¿ko za swoje on meble za swoje i ka¿dy by zabra³ swoje przy ewentualnym rozstaniu. Co o tym my¶licie? Z drugiej strony jak nie pójde na takie rozwi±zanie to on nie kupi zadnych mebli bo mu nie przeszkadzaj±c stare i to ja nalegam na nowe.

Jezeli chodzi o dzialke to bym j± kupi³a nad morzem to by by³a inwestycja i przy okazji mieszkaj± tu tez moi rodzice. Na mieszkanie nad morzem raczej mnie nie staæ i ba³abym sie wzi±æ tak duzy kredyt. Postawilabym domek letniskowy/ campingi i wynajmowala w lato. Ogólnie bardziej mysle o kupnie tej dzia³ki, ¿eby zarobiæ na niej poprzez jaki¶ wynajem itd, a nie, ¿eby budowac na niej dom w przysz³osci. Bo tak jak pisa³am jeszcze nie wiem czy chce mieszkac tu czy 500 km dalej. To takie lu¼ne przemy¶lenia. Ale ogolnie wszyscy mnie od tego pomys³u(kupna dzialki nad morzem) próbuj± odwie¶æ.
sokio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 15:09   #5
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 981

Cytat:
To jak na razie mój jedyny pomys³, który wydaje siê sensowny. W jaki sposób ogarn±æ i gdzie te plany rozbudowy dróg, terenow mieszkalnych i wszelkie rzeczy o których nie mam pojêcia? Nie chce siê spieszyæ, chcia³abym wszystkiego siê dowiedzieæ, ale nie bardzo wiem, od czego zacz±æ. Piszesz o doradcach, co to za doradcy? Chodzi Ci o doradców kredytowych czy jaki¶ innych?
Wejdz na strone urzedu gminy i sprawdz, czy dla interesujacych Cie dzialek sa ustalone miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego. Stamtad dowiesz sie o tym, jaka jest przewidywana funckja danego obszaru, jaka ma tam powstac infrastruktura, jakiego typu drogi, czy planuje sie ustanowic jakas forme ochrony przyrody itp.
Jesli nie ma mpzp, to sprawdz studium uwarunkowan i kierunków zagospodarowania przestrzennego. SUiKZP jest bardziej uproszczone w stosunku do MPZP i w przeciwienstwie do niego nie jest aktem prawa miejscowego, i nie moga byc na jego podstawie wydawane decyzje administracyjne.

Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac
Czas edycji: 2018-07-30 o 15:18
640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 15:40   #6
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

A jeste¶ w stanie za tak± kwotê kupiæ sensown± dzia³kê? U mnie za tyle to mo¿na kupiæ maksymalnie 3 ary, to jest takie w sumie nic, niczego siê z tym nie zrobi.

Wys³ane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy u¿yciu Tapatalka
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 16:09   #7
tiramisu_
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 702

Mamy wiêksz± kasê i przerzucam miêdzy lokatami/kontami. W ¿yciu bym tego w kredyt nie wpakowa³a, a ju¿ ca³kiem przenigdy je¶li siê na tym nie znam... Bo tak szczerze taka kasa to chyba niewielki % kosztu sporej dzia³ki rekreacyjnej w spoko lokalizacji nad morzem.
tiramisu_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2018-07-30, 16:37   #8
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 036

Dzia³ka nad morzem za 70 tys? Plus zrobienie tam zaplecza sanitarnego, domkow letniskowych?
My¶lê ¿e mocno bujasz w chmurach. Musia³aby¶ wzi±æ na co¶ takiego wielki kredyt a te 70 tys to kropla w morzu potrzeb.
Jak dla mnie to nie jest du¿a kwota na cokolwiek, na wiêc zbieralabym dalej. A w miêdzy czasie wrzuca³a na lokatê, zawsze bêdzie ta stówa miesiêcznie do przodu z tego ( przynajmniej na inflacji nie stracisz ).

Ale ogólnie uwa¿am ¿e zawsze warto jest kupiæ mieszkanie w du¿ym mie¶cie w dobrej lokalizacji. Nie s±dzê ¿e one strac± na wartosci, a wynajem te¿ teraz piekielni drogi.
Mieszkanie te¿ jest ³atwo sprzedaæ, gdyby co¶ posz³o nie tak. Z dzia³kê ju¿ niekoniecznie (chocia¿ wiadomo du¿o zalezy od tego jaka to dzia³ka).

Wys³ane z mojego Redmi Note 4 przy u¿yciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 16:53   #9
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 813

Tymczasowo dopóki siê nie wyklaruje wizja - obligacje skarbowe indeksowane inflacj±.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz

ViLLeMkA jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 17:04   #10
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Co wy by¶cie zrobi³y z tak± gotówka?
Co bym zrobi³a:
- zainwestowa³abym we w³asn± edukacjê i hobby jednocze¶nie pozbywaj±c siê na jaki¶ czas brzemienia pracy
- czê¶æ wrzuci³abym w jakie¶ obligacje po odpowiednim doszkoleniu siê w tym temacie
- próbowa³abym uzbieraæ wiêcej, ¿eby kupiæ mieszkanie, które potem mo¿na by by³o wynajmowaæ i mieæ z tego zysk.

Czego bym nie zrobi³a:
- samochód
- kredyt
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 17:09   #11
_vixen_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 087

Masz 40 tysiêcy, a nie 400, wiêc za wiele to nie poinwestujesz, a ju¿ na pewno na sensown± dzia³kê nie starczy. Oszczêdza³bym dalej, skoro Ci tak dobrze idzie.
_vixen_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-30, 17:17   #12
Timon i Pumba
hakuna matata

Wiadomo¶ci: 22 754

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 23:23
Timon i Pumba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-03, 18:40   #13
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

nie wiem, jakie s± ceny ziemi nad morzem, ale mam dziwne wra¿enie, ¿e masz za ma³o kasy, ¿eby twój plan mia³ rêce i nogi. osobi¶cie wola³abym kupiæ jakie¶ ma³e mieszkanie i je wynajmowaæ. nad morzem, w du¿ym mie¶cie mo¿na na tym sporo zarobiæ. a w zasadzie kredyt sp³aca siê sam, potencjalny lokator p³aci rachunki.

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-08-03, 19:09   #14
Azhaar
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 521

40 tys. to jest ¶mieszna kasa je¶li chodzi o jakie¶ inwestycje na powa¿nie. Tyle to ludzie trzymaj± na czarn± godzinê, w razie czego.

Nieruchomo¶ci (mieszkanie lub dzia³ka, whatever), to mo¿e i dobra inwestycja - nie przeczê temu - ale jest to inwestycja o s³abej p³ynno¶ci, a zyski niepewne. Wiêc pakowanie wszystkiego w nieruchomo¶æ to g³upota, bo sytuacje s± rózne w ¿yciu i w razie czego, bêdziesz musia³a próbowaæ spieniê¿yæ tê inwestycjê na szybko i mo¿e nie wyj¶æ Ci to na dobre.

Z mieszkaniem by³oby pewnie ³atwiej ni¿ z dzia³k±, ale nadal 40 tys. to ma³o nawet na sam wk³ad w³asny... A jak we¼miesz kredyt przy niskim wk³adzie w³asnym, to raczej tak du¿o sobie nie zarobisz, chyba ¿e bêdziesz ten kredyt bardzo szybko nadp³acaæ.

Chyba póki tych oszczêdno¶ci jest niewiele a Ty nie masz do koñca pomys³u, to raczej inwestowa³abym w jakie¶ bardziej p³ynne i mniej ryzykowne sposoby. Mo¿esz wiêkszosæ ulokowaæ z mniejszym ryzykiem np. obligacje, fundusze inwestycyjne pieniê¿ne, d³u¿ne etc a ewentualnie jaki¶ ma³y procent przeznaczyæ na bardziej agresywne inwestowanie, np. fundusze akcyjne (albo gielda bezpo¶rednio, je¿eli chce Ci siê w to bawiæ).

Poza tym, nie wiem czy siê zajmujesz, zawodowo i prywatnie, ale tak jak kto¶ wspomnia³, zawsze mo¿esz wiêcej zainwestowaæ w swój rozwój - to jest co¶, czego nikt Ci nie odbierze i w wielu znanych mi przypadkach przynosi³o po czasie korzy¶ci. Oczywi¶cie o ile dobrze sobie to zaplanujesz, bo nie mówiê, ¿e np. masz robiæ kolejne studia, byle tylko wydaæ na co¶ kasê :P

Edytowane przez Azhaar
Czas edycji: 2018-08-03 o 19:23
Azhaar jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-08-03 20:09:34

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:18.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.