|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Ogromny problem z hazardem, proszę o pomoc.
Dzie
Edytowane przez Kamil809 Czas edycji: 2025-03-31 o 08:42 |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ogromny problem z hazardem, proszę o pomoc.
Polecam najpierw zdystansować się od rodziny żony. Potem pogodzić z myślą, że pieniędzy raczej nie odzyskacie. I na przyszłość nie pomagać komuś, kto już wcześniej zawiódł zaufanie.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Czy cokolwiek, co zrobił brat, można ścigać prawnie? Jeśli tak, to trzeba udać się do prawnika, może doradcy finansowego, żeby ustalili ścieżkę postępowania.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Jedyną skuteczną metodą rozwiązania problemów jest ROZWÓD.
Oszczędzisz sobie mnóstwa problemów. Oni wszyscy są chorzy: teściowie, brat, żona. Tak w ogóle co na to wszystko twoja żona? Bo odnoszę wrażenie, że ona ma to wszystko w dupie i liczy na to, że ogarniesz jej finanse i spłacisz długi.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz, ale wiała bym od tego stada ... gdzie pieprz rośnie. O ile żona nie jest ulepiona z zupełnie innej gliny, to prawdopodobnie skończy się rozstaniem również z nią. Oczywiście trzymam kciuki za to, że jest zupełnie inna i nie zamierza już nigdy im czegokolwiek dawać, pożyczać i umożliwiać. Piszę "im", bo rodzice żony tak samo "mądrzy", jak ich synek.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Najlepsza rada, jaką możesz tu dostać to - ratuj siebie.
Nie pomożesz rodzinie żony - oni są tak oderwani od rzeczywistości i pozbawieni zdolności do autorefleksji, że czego byś nie robił, oni będą dalej wyznawać te swoje idiotyczne filozofie. I czy tego chcesz czy nie, to będzie się na Was odbijać - bo nawet jeśli żona przestanie wierzyć w "biznesy" brata, to w końcu oni i tak przyjdą do Was po kasę, bo "mają długi i rodzinie się pomaga", czyt. żonie zmięknie serce i wyprosi na Tobie, aby im dać. I tak to się będzie kręcić i kręcić - oni dalej będą marnować kasę, a wy będzie im pożyczać na nieoddanie, aż Wy także popadniecie w problemy finansowe. Bo nie miej złudzeń - dawanie kasy w niczym tu nie pomaga. Wręcz przeciwnie, im więcej ich dotujecie, tym dłużej oni mogą się bezkarnie bawić w te swoje "inwestycje". Jedyną nadzieją dla tych ludzi jest to, że w końcu zaczną ponosić konsekwencje swoich pomysłów. Może jak zacznie za nimi chodzić komornik albo realna stanie się perspektywa utraty domu czy auta to nareszcie coś do nich dotrze. A co do Ciebie i żony... Dopóki oni sami nie przejrzą na oczy to im nie pomożecie. Możecie albo tonąć razem z nimi, albo się odciąć i płynąć ku powierzchni. Przedstaw tak sytuację żonie. Jak zrozumie i się zgodzi to odcinacie się razem, ale całkowicie, a jeżeli nie to niestety, ale jedyną opcją będzie tutaj rozwód. Edytowane przez ElBelzebub Czas edycji: 2023-01-26 o 21:21 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze jedno, odnośnie tego, że "musi najpierw oddać kolegom".
Wcale bym się nie zdziwił, jakby to było tak: - Wam powie, że musi oddać kolegom -> liczy, że dacie mu na to kasę - Kolegom powie, że musi najpierw coś oddać Wam -> zostanie z kasą, którą dostał na kolegów i zacznie ją inwestować, tzn. znowu w jakiś idiotyczny sposób przegra i powiększy długi |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Podziwiam za cierpliwosc bo ja bym sie w takie cos nie bawila... tyle stresu przez czyjes bezmyslne zachowanie.... jeszcze w koncu sami wpadniecie w jakies wieksze problemy przez nich.... Mysle ze powinno sie skonczyc to wasze pomagacie niestety ale musza sie nauczyc zycia na wlasnych bledach. Naprawde... pomogliscie juz i starczy tymbardziej ze im malo i nawet tego nie potrafia docenic. Jesli zona bd chciala tak dalej zyc to ja bym wybrala rozwod.... To sa tak ogromne kwoty..... i kiedy to sie skonczy? Masz zamiar cale zycie utrzymywac rodzine swojej zony? Pracowac na nich? Przeciez oni maja myslenie nieodpowiedzialnych nastolatkow.... marzyciele....
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym wiała. Chyba że żona definitywnie odetnie się od swojej rodzinki i pójdzie na terapię. Ale z tego co piszesz to nic nie wskazuje, żeby miała taki zamiar.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Dokladnie!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Najgorsze, co możesz zrobić hazardziście, to spłacić jego długi.
Najlepsze, co możesz zrobić jesteście, to pozwolić mu wziąć odpowiedzialność za swoje czyny. |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Autorze, Twoja żona może jest dobrym człowiekiem, ale bardzo naiwnym i nierozsądnym. Mi by było wstyd na jej miejscu po raz n-ty dawać się robić w ciula przez rodzinę. Skąd ona ma kasę na to ich ratowanie wieczne i to w takich dużych kwotach ? Bo jeżeli, to Ty jesteś głównym sponsorem głupoty jej rodziny, to naprawdę przejrzyj na oczy. Jak dajesz to jesteś ok, jak przestaniesz, to będziesz w końcu ten zły.
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Zamiast pomagać im to pomóż sobie. Zawsze traktowali Cie jak jakiegoś nieudacznika, a teraz dajesz im pieniądze?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz ratować małżeństwo to w poniedziałek idźcie podpisać intercyzę. Obecnej sytuacji nie naprawi, ale na przyszłość będzie. A poza tym poważna rozmowa z żoną i może jakimś doradcą inwestycyjnym, prawnikiem czy terapeutą. Ona sama się nie zmieni bez pomocy z zewnątrz. A wasze małżeństwo to prosta droga do katastrofy finansowej.
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteś dla żonki i jej paro rodzinki niczym innym jak bankomatem. Spłacasz obcemu kolesiowi TYSIĄCE długu, to nie jest 20 zł w sklepie osiedlowym. To są tysiące. Naprawdę, nie masz lepszego pomysłu na wydanie TYSIĘCY złotych niż wyrzucenie ich do kibla? Bo tak to mniej więcej wygląda, jakbyś wrzucał hajs do kibla i spuszczał wodę.
I myślisz, że on wam odda kasę? Chyba śnisz. Nigdy nie zobaczysz nawet złotówki. Masz w ogóle jakieś umowy na to, że pożyczyłeś mu hajs? Wysłane z mojego motorola edge 20 lite przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozwód.
A jak z jakiegoś powodu rozwodu nie chcesz, to intercyza w tempie natychmiastowym. + dobrze by było jakiegoś specjalistę, który ogarnąłby głowę żony Żadnego zatrudniania brata żony, teściów, kogokolwiek z jej rodziny, bo się to na tobie odbije. Niech sami sobie radzą. Żadnego dalszego pożyczania pieniędzy i spłaty nieswoich długów. Nikomu z jej rodziny. |
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Ty prosisz o pomoc ? Toż to w ogóle nie Twój problem.
Wiej z tej patologii; idź po rozwód. Żona może i jest dobrym człowiekiem, ale ma w pompie Ciebie i wasze życie. Jest chorobliwie uzależniona od tych toksyków i chyba nie zamierza nic z tym robić. Moim zdaniem jesteś strasznie...jakby to delikatnie powiedzieć...naiwny. Nieźle Cię wyczuli. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2023-01-27 o 15:34 |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Nie musisz pomagać jej bratu, ani spłacać jego długów, im szybciej poniesie konsekwencje swoich czynów tym lepiej. Jeśli dajesz mu pracę, to wystarczająco mu pomagasz.
Nie dawaj ani złotówki więcej, Z żoną podpisz intercyzę. Nie jesteś zły, rodzinie się pomaga, jeśli sami pod sobą dołków nie kopią, a oni to robią. Za zaoszczędzone pieniądze pojedźcie sobie na wakacje - oni będą w dlugach, wy na urlopie, to dokładnie opiszę zaradność stron. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Niestety moja psychika już siada. Żona przed weselem pracowała w prestiżowej pracy, ale kompletnie niedochodowej. Musiałem jej pomagać . Często się kłóciliśmy bo tłumaczyłem, że to nie ma finansowego sensu, jednak Ona mówiła że ,,musi spełnić oczekiwania rodzicow''.
Po ślubie często jest dobrze, ale bardzo często się kłócimy. Wpada wtedy w taki stan, że prowokuje mnie do momentu w którym jej nie poszarpie. Wiem, że nigdy tego nie powinienem robić, ale podam to na przykładzie. Wróciliśmy z pracy i widzę że ogląda jakimś modelkę która się maluje. Mówię jej, że może czym innym by się zajęła niż oglądaniem głupot. Ona wtedy wpada w takie nerwy, że tylko ja ograniczam, że boi się nawet do mamy zadzwonić, że nic jej nie pozwalam. Po czym zaczyna się atak słowny, później fizyczny. Na samym końcu mówi do mnie, że jestem gównem, że gdyby nie moje pieniądze to byłbym nikim, że gdyby nie moi rodzice to nic bym nie miał. Ja już nie wytrzymuje nerwowo, poszarpie ją i później wychodzi że wszystko jest moja winą. Postanowiłem napisać do teściów i napisałem im grzecznie, że to nie tylko brat jest winny tej sytuacji, ale oni wszyscy bo to akceptowali i poprosiłem teścia że już nigdy nie powinni grać i wyciągać wnioski. Jak powiedziałem o tym mojej żonie to wpadła w szał, zaczęła płakać, że jeszcze ich dobijam, że jestem gówniarzem do nich i jak gówniarz może zwracać im uwagę, że ośmieszam ich tym. Najgorsze jest również to, że żona po kłótni już 2 razy dzwoniła swojej mamy na skargę na mnie. Ja już w tej presji zachowuje się , jak nigdy tego nie robiłem. Wyzywam do niej jej rodziców, a wiem że nie powinienem tego robić . Kocham ją, ale nie mam już siły i nie wiem co mam robić. Z jednej strony nowi że mam rację, a później mnie atakuje. Z jednej strony nowi że mnie kocha, a później mnie depta jak gówno. Żona chce iść na terapię, pomoże to coś ? |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Ale tekst do zony, ze powinnam inaczej spędzać czas też jest słaby. Po pracy ma prawo odpocząć, zrelaksować się. Jaki masz problem, że obejrzy jakiś filmik?
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Jesteście siebie warci. Ty się czepiasz tego co ogląda w internecie po robocie, ona cię wyzywa, ty lecisz do niej z łapami, fajnie tam macie, tak nie za zdrowo. Nic tylko kontynuować relację tak dobrą i trwałą.
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Co to znaczy, że ją poszarpiesz? Podnosisz na nią rękę? Wcale nie jesteś od nich lepszy, stosujesz przemoc, czepiasz się filmików, które żona ogląda w czasie wolnym, dzwonisz do jej starych na skargę. No przedszkole, tyle że przy zakładzie karnym. Tu nie ma czego zbierać, rozwód i terapia, żeby kolejnej nie "szarpać" i nie przywalać się do filmików, które ogląda w czasie wolnym.
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Dalsza część historii i nagle mamy story o przemocy i tym jak jest źle w tym związku. Mnie taki zwrot akcji brzmi trollowo.
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Hazardzista bierze pożyczki na członków rodziny.
Mój szwagier jest hazardzistom. Trzy lata temu wchodząc do rodziny, zauważyłem problem hazardu mojego szwagra. Problem ten niestety każdy bagatelizował i każdy wierzył w cudowne kłamstwa o tym ile szwagier wygrał. Ma on 26lat, w zakłady bukmacherskie gra od nastolatka, do tego doszły bitcoiny i giełda. Mieszka w domu razem ze swoimi rodzicami. Około 1,5 roku temu, zapożyczył się u nas na 3tys zł które nie oddał do dziś. Jednak 4 miesiące temu, zgłosił się do nas, twierdząc, że popełnił wiele błędów, że są mu potrzebne pieniądze na chwilówki. Spłaciliśmy 20tys zł, tłumacząc, że ma zakazane granie, że tak nie odzyska pieniędzy. Pytaliśmy czy powiedział wszystko. Jak okazało się później kłamał. Teściowie mieli zgromadzone oszczędności w wysokości 100tys zł. Szwagier zapewniał ich, moją żonę, że ich pieniądze zainwestował i wygrał 200tys zł, ale przez pewien czas nie może ich wyciągnąć. Niestety ja w to nie wierzyłem. Miesiąc temu, kolejny raz przyszedł po pożyczkę. Ja się nie zgodziłem i wszystkie kłamstwa runęły. Okazało się, że okradł swoich rodziców, przegrał ich wszystkie oszczędności, dostał się do ich kont i wyczyścił do 0.
Dodatkowo okazało się, że wziął chwilówki na swojego ojca, bez jego wiedzy. Niestety teściu, parę lat temu też grał na giełdzie i stracił pieniądze, co skrzętnie wykorzystywał jego syn. Widać jest, że szwagier manipuluje. Teściowie kolejny raz postanowili mu pomóc wraz z moją żoną. Szwagier poszedł do pracy, teściowie pożyczyli pieniądze u swojej rodziny i u nas, spłacili wszystkie jego długi. Dodatkowo postanowili wziąć pożyczkę w banku, aby spłacić nas i swoją rodzinę(która nie wie o tych problemach). Miał wszystko rozpisane, miał zacząć wszystko od nowa, iść na terapie(ze względu na brak środków, czekanie ponad 1,5 miesiąca na nfz). Jednak , aby dowiedzieć się o długach szwagra, należało wszystko z niego na siłę wyciągać. Zostały usunięte mu wszystkie zakłady bukmacherskie itp. Obiecywał poprawę, chociaż był nerwowy. Narzucał aby najpierw spłacić jego kolegów, ponieważ oni są dla niego priorytetem. Cały czas widać, że się czegoś boi i kręci. Część pieniędzy dla kolegów została spłacona, druga miała być jak dostanie pożyczkę. Wczoraj, okazało się, że kłamał. Teściowie są przeddzień wzięcia pożyczki w banku. Przyznał się, że chciał spłacić kolegów w wysokości 10tys zł. Wziął 3 tys wypłaty, chwiłowki na siebie(pewnie ponad 10tys zł) i chwilówki na swojego Ojca w wysokości 8,5tys zł(myślimy że więcej). Wszystko przegrał, kolegom nic nie oddał. Dodatkowo okazało się, że chwilówki wzięte na teścia bez jego zgody, zostały udzielone na stary dowód.(Nieważne?) Sytuacja jest następująca. Teściowie nie mają ani grosza na jego prywatne leczenie, zostaje nfz i czekanie. Nie dostaną pożyczki, ponieważ mają zablokowany bik. Mają 40 tys zł długu u ich rodziny(rodzina nie wie na co), 32tys zł długu u nas, samochód w leasingu. Dodatkowo szwagier zadłużył siebie i ich. Podejrzewamy, że mógł wziąć na teścia 15tys zł. Co zrobić? Zgłosić kradzież danych i wyłudzenie pożyczki na policje? Jak zabezpieczyć się przed braniem kolejnych chwilówek na swoje dane? Przecież może kolejny raz wziąć na stare dowody. Szwagier nie zgadza się na zamknięte leczenie, tylko ewentualne spotkania. Dodatkowo widać, że koledzy są najważniejsi. Chce jechać zagranicę, tylko pytanie z czego? Dalsza pomoc wydaje się bez sensu. Twierdzi, że pogubił się w życiu. Jak obronić rodzinę przed jego długami, lub kolejnym braniem chwilówek na rodzinie? |
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
Idźcie do prawnika - powinien najlepiej wam doradzić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.