Rutyna pielęgnacyjna - prośba o pomoc w ułożeniu. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-12-11, 15:28   #1
taka_sobie_ja_87
Przyczajenie

Rutyna pielęgnacyjna - prośba o pomoc w ułożeniu.

Cześć Dziewczyny !

Zwracam się z prośbą do tych z Was, które już trochę siedzą w temacie pielęgnacji i na pewno mają wiedzę o wiele większą niż moja. W moje ręce, z różnych okazji/powodów, wpadło ostatnio kilka kosmetyków.

Chciałabym ułożyć z nich rutynę pielęgnacyjną, ale nie bardzo mam pojęcie jak, a nie chcę sobie zrobić bubu na twarzy 😅... Oczywiście planuję najpierw przeprowadzić tzw. patch testy. Ważne: nigdy nie stosowałam kwasów ani retinolu.

Kilka informacji o mojej skórze twarzy: 37 lat, sucha, a momentami nawet bardzo sucha (głównie za sprawą niedoczynności tarczycy/Hashimoto), z lekko rozszerzonymi porami na nosie i w okolicach (w stronę policzków i między oczami), z lekkimi zmarszczkami poziomymi na czole (podejrzewam, że będą praktycznie niewidoczne, gdy skóra będzie bardziej nawodniona i lekko napięta), przebarwieniami po pryszczach głównie na linii żuchwy/brodzie, gdzie też pojawiają mi się jakieś niespodzianki w okolicach okresu lub w stresowych sytuacjach. Mieszkam na Wyspach, na północy, gdzie słońca jest jak na lekarstwo i zazwyczaj mocno wieje.

MÓJ CZĘŚCIOWY PLAN
1. RANO
- CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser (codziennie)
- Czy coś przed następnym krokiem?
- serum z wit. C Sunday Riley (codziennie)
- krem z filtrem CeraVe (codziennie)

2. WIECZÓR
- CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser (codziennie)
- CeraVe Hydrating Cream-to-Foam Cleanser (codziennie)
- serum z retinolem (raz w tygodniu, w czwartki)
- Co dalej po oczyszczaniu w dni bez serum z retinolem?

MOJE PYTANIA
1. Kosmetyki będę wprowadzać stopniowo, żeby w razie czego wyłapać czy coś mi nie służy. Czy tygodniowy odstęp jest OK? A może powinien być dłuższy?
2. Których produktów nie łączyć? Pewnie serum z retinolem i peelingu kwasowego, ale czy jakichś jeszcze?
3. Czy jest coś, czego w tym zestawie BEZWZGLĘDNIE brakuje (np. jakiegoś toniku)? Nie chcę inwestować w niepotrzebne produkty, póki co chcę się nauczyć/zacząć od podstaw.

Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki itd. ☺️❤️!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20241211_021411.jpg (202,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20241211_021623.jpg (156,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20241211_022037.jpg (198,8 KB, 7 załadowań)
taka_sobie_ja_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-15, 16:33   #2
hasta_la_vista
Raczkowanie

Dot.: Rutyna pielęgnacyjna - prośba o pomoc w ułożeniu.

Wygląda całkiem dobrze Toniki są zupełnie opcjonalne, nie są potrzebne.

Na noc pewnie jakiś krem by się przydał.

Retinol spróbowałabym 2x/tyg, może tak zostać na długo.

Nie ma tu jakichś bomb, które by wyszły po połączeniu, kwestia umiaru.

Ja bym się skupiła bardziej przy takiej porze roku, takim klimacie na ochronie przed wiatrem i chłodem niż przed słońcem. Chociaż ten krem CeraVe może i będzie dawał radę. Jak czujesz, że to za mało, to bym pokombinowała z czymś w rodzaju kremu La Roche-Posay Cicaplast, SVR Cicavit.

Sama chyba bym zaczęła od peelingu kwasowego i nawilżania, na samym początku jeśli nie używałaś peelingów to można ciut częściej spróbować (ja bym spróbowała co 2-3 dni), a retinol gdzieś po paru peelingach bym włączyła. Bo później na początkach retinolu to już może być potrzebna ostrożność z kwasami, a tak to na początku porządniej odświeżysz skórę.
Chociaż nie pamiętam czy ten retinol z The Inkey List nie jest z takich łagodniejszych, może nie potrzeba przy nim jakiejś specjalnej ostrożności.
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości