|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Związki partnerskie
Ostatnio dosyć głośny temat.
Jakie są za i przeciw ustawie? Czym to ma się różnić od małżeństwa? Z tego, co zauważyłam, nie zagłębiając się w temat, partnerzy mają mieć z tego jedynie korzyści (dziedziczenie, dostęp do info o partnerze etc.), a jakieś zobowiązania? Jakie jest wasze podejście?
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-02-05 o 07:39 |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Związki partnerskie
A czym to niby ma się różnić od zalegalizowania związku w USC??? Pomijając kwestię tego że to zakamuflowana opcja małżeństw homoseksualnych to po co komuś kto przez lata żył na kocią łapę - bo mu papier nie potrzebny podobny papier?
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No między innymi tym, ze zgodnie z jednym z projektów taki związek nie musiałby być rozwiązywany na drodze sądowej (rozwód) a jedynie u notariusza. Dla mnie odrzucenie tej ustawy to porażka naszego rządu. Czemu miałoby mi to przeszkadzać, że ktoś chce zabezpieczyć swoje prawa. Co mi do tego, że ktoś nie chce brać ślubu ale np. chce móc uzyskać informacje o partnerze w razie gdy ten trafi do szpitala? Co mi do tego, że chcą się razem rozliczać? To samo się tyczy związków homoseksualnych. Ja żyję w związku małżeńskim, ale nie widzę nic niestosownego w tym, że ludzie nie chcą brać slubu - to jest ich sprawa! Nie rozumiem ludzi, którym to niby "przeszkadza". |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
takie zwiazki mialyby te same prawa jak i obowiazki jak malzenstwa. mogliby po sobie dziedziczyc, mogliby opiekowac sie dziecmi pratnera po smierci partnera, mogliby uzyskac informacje w szpitalu co z ich partnerem sie dzieje. musieliby opiekowac sie swoimi partnerami na starosc. w szwecji jest tak ze urzednicy udzielajacy zwiazkow partnerskich co ilestam lat maja obowiazek sprawdzic czy ludzie w zwiazkach partnerskich wypelniaja nalezycie obowiazki i dbaja o siebie nawzajem.
gdybym mogla chetnie zawarlabym zwiazek partnerski z moim TZ. wiem, ze sa pary ktore chcialyby byc w zwiazku partnerskim a nie chca miec slubu, bo niestety w naszej kulturze w zwiazku malzenskim kulturowo wyzej jest maz. a chca byc na rowni. |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem męzatką ale zastanowilabym się poważnie nad związkiem partnerskim (gdyby była takowa możliwosć)
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie widzę w tym sensu. Czy przypadkiem zalegalizowany konkubinat nie jest równoznaczny z małżeństwem?
Po co robić dwa rodzaje związków formalnych? |
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po za tym zwiazki partnerskie moga byc zarowno rozno jak i jedno plciowe |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ma zielone pojęcie
|
http://bi.gazeta.pl/im/2/13285/m13285572,ZWIAZKIOPARTNER NOWE.jpg
![]() Cytat:
) konkubinat to niekoniecznie to samo, co małżeństwo. Zwykły związek/konkubinat jednak różni się dla wielu osób od małżeństwa nie tylko kwestią prawną, ale i emocjonalną. Związek to związek, a małżeństwo, to związek, w którym chce się być do końca życia (a przynajmniej chce się o to starać), to związek, w którym się drugiej osobie coś ślubowało. Dla wielu osób jednak małżeństwo jest o wiele poważniejsze niż zwykły związek.
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem najgorsza porażką rządu nie jest odrzucenie tej ustawy, ale to, ze zamiast zająć sie powaznymi sprawami związanymi z kryzysem, rząd, media i w ogóle zajmują się głównie ta ustawą. Co do samej ustawy, jestem za z tym, ze zmniejszyłabym listę przywilejów.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904760 2]nie. osoby w zwiazkach partnerskich nie musza chciec zwracac sie do siebie maz zona. moga wolec byc partnerami.
po za tym zwiazki partnerskie moga byc zarowno rozno jak i jedno plciowe[/QUOTE] Wybacz ale co ma piernik do wiatraka? Zwracać się do siebie można w różny sposób, nie widzę związku twojej wypowiedzi z tematem...
|
|
#11 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chatul- dzięki za linka ![]() Szczerze- jakoś nie widzę sensu w legalizacji związków partnerskich. Z tego, co widzę, główną różnicą jest brak możliwości adopcji czy zmiany nazwiska- no ale po ślubie też można zostać przy swoim, dziecka jak nie chce ktoś adoptować- to rodzaj związku tego nie zmieni. Serio, nie wiem, gdzie problem w podpisaniu papierka w USC. Co do ewentualnego rozstania- rozwód można wziąć w zgodzie, a i związek partnerski rozwiązać drąc ze sobą koty. Co jeśli jedna ze stron nie będzie chciała rozwiązania umowy? Tak czy siak sprawa trafi do sądu? Pozostaje tylko kwestia, co z parami homoseksualnymi, bo tak naprawdę to oni są pokrzywdzeni. ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904828 4]to ze ludzie w konkubinacie moga nie chciec zawrzec zwiazku malzenskiego tylko partnerski poniewaz chca byc sobie partnerami a nie ktos komus podwladnym. to ma to do tematu. [/QUOTE] Sory, ale jeśli ktoś uważa małżeństwo za relację pan i władca-wierny sługa, to znaczy, że nie dojrzał do żadnego związku.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak bardzo trzeba nie mieć własnego życia aby decydować o zyciu innych i ich decyzjach. Co mi do tego, że Hania z Jackiem chcą mieć związek partnerki i mowić o sobie "partner" zamiast "żona" -fakt nie ma to sensu ale co mi do tego ?
Dwa jak bardzo trzeba nie lubić drugiego człowieka, żeby włazić mu pod kołdrę i utrudniać życie gdy Jan i Heniu chcą być ze sobą, płacić wspólnie podatki, dziedziczyć to na co razem uczciwie zapracowali, zajmować się sobą w chorobie, itp- co mi do tego ? Ubędzie mi gdy będą takie związki zalegalizowane? skrzywdzi to kogoś? będzie miało to wpływ na moje życie? Nie, bo już teraz takie związki istnieją. Czego boja sie ci bogobojni hetrycy w produktywnych, długotrwałych, szczęśliwych związkach małżenskich błogosławionych przez jeszcze bardziej świętych i dobrotliwych " "nadludzi" ? Nie zgodzę się też, że ta sprawa jest nie ważna bo kiedyś trzeba zająć się takimi sprawami, szczególnie, że od lat jest zamiatana pod dywan, podobnie jak wiele innych. |
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ktos powie ze to wszystko przeciez mozna zalatwic kilkoma papierkami u notariusza. ale ja chcialabym przed moim panstwem z moim TZ stanowic rodzine. nie malzenstwo. rodzine. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
A od kiedy w małżeństwie panuje podział na pana i podwłądnego?
![]() Małżeństwo = legalny związek. Rejestrowanie nowego 'tworu' jakim jest związek partnerski, będzie stworzeniem małżeństwa z innym nazewnictwem małżonków. Dla mnie kompletny bezsens. Jestem przeciwnikiem małżeństwa (czytaj przeciwnikiem legalizowania związków, przeciwnikiem 'papierka' i udowadniania że muszę przysięgać żeby być razem) to nie odpowiada mi żadna forma legalizacji. Chcę legalnego związku,z przywilejami, z dodatkowymi prawami etc - legalizuję go czytaj biore ślub. Sprawa jest prosta i dla mnie komplikowanie jej to szukanie dziury w całym. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Skupiłyście się na temacie związków w kwestii osób hetero.
A tak naprawdę to homoseksualiści walczą o prawo do decydowania o partnerze w kwestiach zdrowotnych, spadkowych, podatkowych. I to ich ustawa dotyczy najmocniej.
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904862 8]Powiem Ci tak, ja jestem za zwiazkami partnerskimi ale nie bede Cie przekonywac, mozesz ich nie rozumiec ani nie rozumiec ich zasadnosci. Ja chcialabym byc w zwiazku partnerskim a nie malzenskim. I to nie jest kwestia tego czy ja czy moj TZ uwazamy ze malzenstwo to relacja pan i sluga. tak uwaza wiekszosc naszego spoleczenstwa, tak uwazaja politycy. jesli nier bede mogla byc w zwiazku patnerskim to tak czy siak panstwo zmusza mnie do zawarcia malzenstwa. chce zeby moj TZ mogl byc na porodowce kiedy bede ropdzic jego dzieci, chce zeby moje dzieci po mojej smierci nadal mogly byc i jego dziecmi. chcialabym na starosc gdy umrze nie musiec szarpac sie z jego rodzina o to co zostawi w spadku. chcialabym moc wiedziec co sie dzieje jak jest w szpitalu.
ktos powie ze to wszystko przeciez mozna zalatwic kilkoma papierkami u notariusza. ale ja chcialabym przed moim panstwem z moim TZ stanowic rodzine. nie malzenstwo. rodzine.[/QUOTE] Czyli jednym słowem chcesz żebyście byli małżeństwem, tlyko z inną nazwą, bo nazwa małżeństwo godzi w Twoje poczycie hmm.. estetyki? Czy czego? Bo to co opisujesz to nie obraź się, ale czyste małżeństwo, nie żaden związek partnerski
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
jeszcze przytocze pewna troche chopra dla mnie sytuacje. jestem juz traktowana jako podczlowiek bedac z moim TZ. ostatnio chcialam z TZ zarezerwowac hotel i mimo ze to ja dzwonilam pan w recepcji poprosil o mojego meza czy ten ZGADZA sie na rezerwacje pokoju.
---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
i nie jest to kwestia estetyki, ale mojego swiatopogladu. mam taki a nie inny.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem za legalizacją małżeństw homoseksualnych. Nie rozumiem podziału, że małżeństwem mogą być tylko osoby hetero, a homoseksualiści mają zadowolić się namiastką małżeństwa.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo na dzień dzisiejszy w razie W, nie mają prawnie ZUPEŁNIE nic.
"We buy things we don't need, with money we don't have, to impress people we don't like" Edytowane przez Sztywniaaraa Czas edycji: 2013-02-05 o 10:33 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904828 4]to ze ludzie w konkubinacie moga nie chciec zawrzec zwiazku malzenskiego tylko partnerski poniewaz chca byc sobie partnerami a nie ktos komus podwladnym. to ma to do tematu.
[/QUOTE] Czy małżeństwo to nie może być partnerstwo również? Nie mam nic do związków partnerskich ale moim zdaniem uważanie że jesteśmy w małżeństwie sobie poddanymi to dla mnie to jest chore...
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904862 8]Powiem Ci tak, ja jestem za zwiazkami partnerskimi ale nie bede Cie przekonywac, mozesz ich nie rozumiec ani nie rozumiec ich zasadnosci. Ja chcialabym byc w zwiazku partnerskim a nie malzenskim. I to nie jest kwestia tego czy ja czy moj TZ uwazamy ze malzenstwo to relacja pan i sluga. tak uwaza wiekszosc naszego spoleczenstwa, tak uwazaja politycy. jesli nier bede mogla byc w zwiazku patnerskim to tak czy siak panstwo zmusza mnie do zawarcia malzenstwa. chce zeby moj TZ mogl byc na porodowce kiedy bede ropdzic jego dzieci, chce zeby moje dzieci po mojej smierci nadal mogly byc i jego dziecmi. chcialabym na starosc gdy umrze nie musiec szarpac sie z jego rodzina o to co zostawi w spadku. chcialabym moc wiedziec co sie dzieje jak jest w szpitalu.
ktos powie ze to wszystko przeciez mozna zalatwic kilkoma papierkami u notariusza. ale ja chcialabym przed moim panstwem z moim TZ stanowic rodzine. nie malzenstwo. rodzine.[/QUOTE] Problem jest w twojej głowie bo wszytsko co wymieniłaś ma się w konkubinacie i małżeństwie. Z czego wyinika twoja obawa przed bycia małżeństwem ?nie wiem i nie wnikam. Porodowka -mąz i konkubent może być czy twoja smierc sprawia , ze ojciec waszych dzieci znika -co ty wymyslasz? szarpanie sie o spadek-to zalezy od rodziny a nie papierka info w szpitali - moze i maz sie dowiadywac i konkubent Na to wszytsko nie trzeba miec zadnego papierka. Mnie to rybka czy ty chcesz miec męża czy partnera ale logiki w twoich argumentach nie ma zadnej. Poza tym chyba jestes juz po slubie-wiec o co chodzi ? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-02-05 o 10:51 |
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co do szpitali i porodowek. mialam zlamana noge i 8 godzin bylam na ostrym dyzurze... wpuscic chcieli moja mame mojego TZ nie. czemu? bo nie jest z rodziny. i co z tego ze bedac pelnoletnia powiedzialam ze moze wejsc i ja sovbie tego zycze - nie i koniec. tylko rodzina moze do mnie wejsc. w przypadku moich dzieci jesli ojciec moich dzieci nie jest wpisany w papierek - pierwszymi osobami w kolejce do adopcji jest moja rodzina. to nie sa argumenty pozbawione logiki. przypominam ze mieszkamy w Polsce gdzie takie rzeczy sa na pozadku dziennym i nie raz sie z nimi spotkalam. skad pomysl ze jestem juz po slubie? Edytowane przez e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 Czas edycji: 2013-02-05 o 10:56 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem za ustawą i nie mam nic przeciwko adopcji dzieci przez związki homoseksualne.
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
jak juz mowilam zyjemy w spoleczenstwie gdzie najwiecej do gadania maja jednak mezczyzni. to nie jest moj wymysl i moja wypaczona wizja swiata.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904926 5]jak juz mowilam zyjemy w spoleczenstwie gdzie najwiecej do gadania maja jednak mezczyzni. to nie jest moj wymysl i moja wypaczona wizja swiata.[/QUOTE]
Jeśli ktoś daje sobą rządzić facetowi, to będzie na to pozwalał bez względu na to, czy to nastoletni związek, dłuższy związek z dziećmi, małżeństwo etc. I również w związku partnerskim (w sensie formalnym) jeden z partnerów może być 'górą', bo czemu nie? To tylko nazwa. a jakie reguły panują w danym związku to już kwestia indywidualna. Małżeństwo też może być związkiem, gdzie partnerzy są sobie równi. I nie wiem, czemu tak przeżywasz wizję świata i związków wg społeczeństwa? Głupie stereotypowe myślenie- tylko w związku partnerskim oboje są na równi, a małżeństwo to niewola jednej ze stron. Oczywiście kobiety ![]() Niby ci przeszkadza takie myślenie, a sama je powielasz. Jeśli traktujecie się z TŻ po partnersku, to niby co zmieni małżeństwo? Będziesz czuła się w obowiązku usługiwania panu i władcy, bo ludzie tak gadają? No litości, co to w ogóle za argumenty...
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-02-05 o 11:07 |
|
|
|
|
#28 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Ale wiele osób przekonuje.
Ja mam takie odczucie, że chodzi między innymi o to, by móc zwykły związek zawrzeć formalnie, a nie dopiero małżeństwo. Nie każdy gotowy jest na małżeństwo, a jednocześnie chciałby, żeby np. partner mógł dowiedzieć się o jego stanie zdrowia, jeśli wyląduje w szpitalu. Cytat:
Ja jestem za tym, by było i małżeństwo, i związek partnerski. Przy czym jedno i drugie powinno być dostępne dla osób hetero i homoseksualnych, a związek partnerski powinien dawać tylko część przywilejów, które daje małżeństwo. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Przecież związek partnerski i małżeństwo nie miałyby dokładnie tych samych przywilejów [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2]w przypadku moich dzieci jesli ojciec moich dzieci nie jest wpisany w papierek - pierwszymi osobami w kolejce do adopcji jest moja rodzina. [/QUOTE] No, jeśli nie jest prawnie ojcem dzieci, to nic dziwnego, że nie jest w pierwszej kolejności brany pod uwagę
|
|
|
#29 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
od poczatku mowie - jesli bede miala mozliwosc bycia w zwiazku malzenskim lub partnerskim to bede w partnerskim. poki co nie mam i planuje slub. ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
ale ja jak to ja zakladam najgorsze scenariusze zawsze...
|
||
|
|
|
|
#30 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nigdy nie spotkałam się ze stanowiskiem, że kulturowo w małżeństwie wyżej jest mąż...Nie spotkałam się w szpitalu z odmową odwiedzin osoby spoza rodziny mimo mojej zgody - awantura by była na cały szpital
. Nigdy nie słyszałam o przypadku żeby personel hotelowy pytał czy mąż się zgadza na rezerwację - awantura by była jak wyżej. Sprawy spadkowe się załatwia testamentem, fakt że bez ślubu płaci się większy podatek, ale sprawa jest przynajmniej jasna. Kwestia dzieci - no dla mnie oczywiste jest, że w akcie urodzenia wpisuję dane ojca...Myha, szczerze współczuję środowiska, w którym mieszkasz. A co do par homoseksualnych - nie mogą załatwić części spraw u notariusza i przez inne formy urzędowe? Testament, papier zezwalający na informacje o stanie zdrowia, pełnomocnictwo w banku i do odbioru korespondencji? Mam trochę znajomych rodzin bez ślubu - w większości przypadków nie brali ślubów ze względu na przywileje, typu dodatek dla samotnej matki. Rozumiem że w przypadku związku partnerskiego taki profit by odpadał...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

) konkubinat to niekoniecznie to samo, co małżeństwo. Zwykły związek/konkubinat jednak różni się dla wielu osób od małżeństwa nie tylko kwestią prawną, ale i emocjonalną. Związek to związek, a małżeństwo, to związek, w którym chce się być do końca życia (a przynajmniej chce się o to starać), to związek, w którym się drugiej osobie coś ślubowało. Dla wielu osób jednak małżeństwo jest o wiele poważniejsze niż zwykły związek.