|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Uczucie ciągnięcia w nodze po tabletkach antykoncepcyjnych
Dzień dobry, od pierszej tabletki antykoncepcyjnej Belara mam dziwne uczucie w lewej nodze w miejsu gdzie mam bardziej widoczne żyły, w rodzinie jest problem z żylakami ale nigdy nie były one powodem chorób zagrażających życiu np. zakrzepica. Jestem teraz na 7 dniowej przerwie i ogólnie oprócz uczucia ciągnięcia w nodze to nic innego mi nie jest, czuję się bardzo dobrze. Nie powiem, na początku się trochę wystraszyłam i pojechałam na izbę przyjęć, zrobili mi podstawową morfologię oraz d-dimery, wyszło 0.43mg/l. Także czy jest sens zawracać sobie tym głowę jeżeli badania wyszły w normie? Fakt 0,43mg/l jest blisko przekroczenia normy ale chyba jeżeli jest w normie to jest w normie i wszystko jest w porządku? Dodam, że uczucie ciągnięcia w nodze jest tylko podczas leżenia, siedzenia, stania lub pozycji z nogami uniesionymi w górze, a znika podczas chodzenia. Może to objaw niespokojnych nóg albo jestem tak przewrażliwiona na tym punkcie i to normalne, że przy pierwszych opakowaniach tabletek antykoncepcyjnych czuję "większy przepływ krwi"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Uczucie ciągnięcia w nodze po tabletkach antykoncepcyjnych
Cytat:
Być może sobie lekko wkręcasz, skoro jesteś tak przewrażliwiona. Psychika naprawdę działa cuda i czasem płata nam figle ![]() Zrób badania krzepliwości krwi, zrób przede wszystkim USG Doppler konczyny i będziesz miec jasność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Przy zakrzepicy ból nóg występuje właśnie podczas chodzenia. Np. Jeśli czujesz ból w nogach w dole kolanowym podczas wchodzenian po schodach. Podczas podnoszenia nóg do góry przy zakrzepicy ból ustaje. Jeśli nie występuje gorączka, zaczerwienienie, powiększenie itd. kończyny, to nie doszło do zakrzepicy.
Ty nie masz takich objawów. Wręcz odwrotne. Przy tabletkach największe ryzyko masz w pierwszym roku stosowania i po powrocie po przerwie. Jeśli tak bardzo boisz się zakrzepów to możesz przejść na tabletki z mniejsza dawką estrogenu lub jednoskladnikowe bez estrogenu Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Też miałam takie uczucie kłucia, ale przeszłam z tabletek na plastry i mi to przeszło. Nadal plastry są dwuskładnikowe. Jeżeli masz takie a nie inne wyniki to dobrze, że idziesz się skonsultować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Podczas zakrzepicy może dojść do obrzęku nogi. Masz wtedy wrażenie że jedna noga jest szersza od drugiej
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Nie ma czegos takiego jak âsyndrom niespokojnych nogâ - termin wymyslony przez big pharme zeby zarobic.
Jesli masz w rodzinie historie wystepowania zylakow, a te wyniki sa blisko skrajnych - jedyne co powinnas zrobic w tej sytuacji to kontakt z lekarzem. Tabletki antykoncepcyjne moga prowadzic do wystapienia zakrzepicy. Moze te konkretne na Ciebie tak dzialaja i przy innych objawy ustapia - tak czy siak skonsultuj z dobrym ginekologiem. Nikt na forum nic Ci nie poradzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze zapomniałam dopisać, lekarka mi kazała sobie kupić w aptece Cyclo3forte i brać 2 razy dziennie i też cholesterol wyszedł mi dość wysoki, mimo że w czerwcu wyszedł dobry, lekarz też mowiła, że może być to przez to ale na szczęście zakrzepicy mimo wszystko nie ma Edytowane przez Aurel4 Czas edycji: 2023-09-02 o 00:40 Powód: Zapomniałam dopisać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:55.