![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jestem katoliczką.
Mam nadzieję, że to forum pełne kultury i znajdą się inne osoby które wyznają taka sama religie jak ja.
Chciałabym zapytać o pewne sprawy organizacyjne. Z jednej strony jest kanon 988 który zobowiązuje wiernych do wyznania liczby i rodzaju grzechu ciężkiego, a z drugiej chyba tak się mało kto spowiada? Mam problemy z grzechami ciała. I sama nie wiem czy wystarczy, że wyznam ogólnie nieczytosc, czy muszę powdziec jaki rodzaj grzechu popełniłam, a nawet ile razy /jak często? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jakby ktoś chciał dodatkowe informacje, to chętnie udzielę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jestem katoliczką.
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja jednak wierzę, że ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Odpowiem serio: zapytaj o to księdza, a nie forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
to idz sie go zapytaj ile detali potrzebuje
po co pytasz ludzi na forum ktore nie jest o tematyce religijnej? jak dla mnie to jest poprostu jakas farsa robic zle swiadomie wiedzac ze ranisz swojego boga lamiac jego podobno zasady i wierzysz ze jakis fragles w pudelku jest w stanie ci wybaczyc w imieniu twojego boga zamiast A .nie robic tego czego bog nie akceptuje B.porozmawiac ze swoim bogiem prywatnie i poprosic o wybaczenie wszystko sie w tej szopce kupy nie trzyma
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
To forum jest wielotematyczne. Nizej piszecie o podróżach, a czy to forum jest turystyczne? Piszecie o seksie czy to forum jest o seksuologii?
Nie masz nic do powiedzenia to zamilcz kobieto jedna z drugą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To forum wielotematyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Tw0ja_Stara Czas edycji: 2024-08-27 o 02:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zboczeniec
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Obraza uczuć religijnych z a to jest karane prawnie. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- xfrida do nie odniosłam się z obraza uczuć religijnych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Halo policja? Proszę przyjechać na wizaż!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
A ja trochę nie rozumiem odpowiedzi w tym wątku. Autorka zadała normalne pytanie związane z jej poglądami i światem, wystarczy przemilczeć. Fajnie, że tolerancja obecnie działa tylko w jedną stronę. Uprzedzając: nigdy nawet nie byłam katoliczką. Po prostu mam elementarny szacunek do cudzych poglądów zarówno religijnych, jak i na przykład społecznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie zachowanie autorki jest hipokryzja ,niby taki katolik zagorzaly a grzeszy swiadomie a po drugie nie orientuje sie w religii ktora nby wyznaje(zasadach spowiedzi)
![]() |
![]() |
#17 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale wiesz, że konstruktywna krytyka albo napisanie właśnie “najlepiej zadaj pytanie księdzu” to coś innego niż wy uskuteczniacie wyżej w komentarzach? ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
Jedyną normalną odpowiedź tutaj widzę od Hermiony - Xfrida na przykład najpierw zaczęła się wyzłośliwiać, a potem autorka to podbiła. Zgadzam się, sama gdybym była katoliczką pewnie pytałabym o to księdza czy kogo tam jeszcze można pytać w KK. Ale nie zmienia to faktu, że od tego też jest forum i padają tu przeróżne pytania |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
i rozne odpowiedzi
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem katoliczką, ale byłam. Podstawą spowiedzi i otrzymania rozgrzeszenia jest żal za grzechy i postanowienie poprawy. Jeśli za każdym razem spowiadasz się z nieczystości, to nie powinnaś dostać rozgrzeszenia, bo nie planujesz poprawy. Proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No i to jest elegancka, kulturalna odpowiedź bez wyśmiewania - jak widać się da krytykować z szacunkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię, że to ma sens. Ale katolicy spowiadają się z grzechu z założeniem, że go żałują i obiecują poprawę. Skoro nie obiecują poprawy, bo spowiadają się z tego samego co rusz, to nie powinni dostać rozgrzeszenia. Na tym polega religia - nie musi być sensowna i logiczna dla wszystkich. Ale jak ktoś się podejmuje uczestniczenia w danej religii, to przystaje na jej zasady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
W sumie dlaczego nie ma sensu? Po to się spowiada i obiecuje poprawę, żeby jednak zmniejszać liczbę tych grzechów i nie popełniać w kółko tego samego błędu. Tak to powinno wyglądać w teorii, a że w praktyce sporo ludzi ma podejście "pogadam z księdzem, odmówię zdrowaśki i zjem wafla, a wszystko się skasuje i jedziemy od nowa" to inna sprawa.
Grzech nieczystości raczej nie dzieje się przypadkiem, przecież autorka nie planuje czystości a potem "o cholera, potknęłam się i przez przypadek wpadłam na k****a/dildo". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Są jeszcze uzależnienia. Aby spowiedz była ważna wystarczy mocno się starać. Niestety często nie wychodzi. Temat nie o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Można tu z kimś normalnie porozmawiać?
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Zapytałam księdza, jeden powiedział, że to obowiązkowe wyznać rodzaj i liczbę, drugi zaś że jeśli penitent nie mówi a ksiądz nie pyta jest ok. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Może jakaś katoliczką na priv mi napisze, jeśli tu się obawia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo ja albo "idz zapytaj tam gdzie w to wierzą", albo "dla mnie to co mowisz to totalna bzdura udaj się lepiej do lekarza", czyli dokładnie dwie odpowiedzi, które autorka uzyskała zanim zaczęła się chamsko zachowywać i pokazywac explicite ze jest trollem z wykopu autorka to troll albo zwykła prostaczka i bardzo dobrze, że została tak potraktowana |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapytalas u źródła u ksiedza dwoch ci dalo dwie rozne odpowiedzi Wybierz tego ktorego odpowiedz ci bardziej pasuje i idz sie spowiadaj
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Jak wyżej. Węszę faceta trolla, który na PW będzie dawał kwieciste opisy seksualne, bo go to podnieca i udawał, że czeka na odpowiedź.
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
To można wybrać sobie lepsza wersję ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.