Wezwanie do lekarza orzecznika na L4 od psychiatry - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-06-01, 10:15   #1
Angelikaxxxx
Przyczajenie

Wezwanie do lekarza orzecznika na L4 od psychiatry

Witam. Przebywam od 4 miesięcy na L4 od psychiatry. Mam depresję. Dostałam wezwanie od ZUS do lekarza orzecznika, zapewne pracodawca zgłosił. O co pytają na takim spotkaniu? Czy to pewne że cofną moje zwolnienie? Tyle się naczytałam tych historii że zastanawiam się czy wgl tam iść...
Angelikaxxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-01, 22:24   #2
doriswhite
Przyczajenie

Dot.: Wezwanie do lekarza orzecznika na L4 od psychiatry

Jeżeli Twoje leczenie przebiega zgodnie z prawdą to nie martw się. ja w tym roku po 3 miesiącach L4 od psychiatry (zaburzenia lękowe wywołane przez mobbing w pracy) też zostałam wezwana - przedstawiłam szczegółową dokumentację od mojego psychiatry (na Twoją prośbę na pewno Ci przekaże) i historię leczenia. Na wizycie w ZUSie była tylko jedna osoba i szczerze to ta wizyta przebiegła podobnie do tej comiesięcznej u psychiatry: pytał o okoliczności, które spowodowały konieczność zwolnienia, jakie miałam objawy, jakie leki przyjmuje, co zalecił lekarz, jak spedzam moje dni, czy mam wsparcie rodziny/przyjaciol, jaki mam stosunek do zycia/pracy, jak mój sen, apetyt, libido, zdrowie fizyczne. Pytal tez jaki mam plan na to co dalej i odpowiadałam na wszystkie pytania szczerze. Pod koniec wizyty dowiadujesz się jakie jest orzeczenie (mnie orzecznik potwierdził, że dotychczasowe zwolnienia byly konieczne dla powrotu do zdrowia i pozostawił dalsze decyzje mojemu psychiatrze), potem żadnych pism z ZUSu już nie było. Trzymam kciuki za Twoją wizytę, mów jak jest i będzie dobrze!!!
doriswhite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-08, 13:15   #3
Cytokina
Interleukina Druga

Dot.: Wezwanie do lekarza orzecznika na L4 od psychiatry

Niekoniecznie pracodawca zgłosił, ZUS po prostu wybiórczo (i to całkiem często, ostatnio dość się uruchomił) kontroluje dłuższe zwolnienia, to rutynowe postępowanie w większości przypadków.

Generalnie na spokojnie, weź ze sobą pełną dokumentację jaką masz, uporządkuj sobie np jakie leki przyjmujesz.
Lekarz orzecznik niekoniecznie będzie psychiatrą, a do jego kompetencji nie należy podważanie rozpoznania, leczenia itp.
Do jego kompetencji należy orzeczenie czy w danym dniu jesteś zdolna do pracy czy nie. Nie będzie cofał dotychczasowego zwolnienia i zasiłku, może ewentualnie "skrócić" to, co zostało Ci z zwolnienia i orzec, że możesz wrócić do pracy. Jeśli nie będzie psychiatrą to jednak raczej nie powinien podważać tego, co już orzekł inny specjalista. Także na spokojnie.

Zupełnie inną sytuacją niestety jest faktycznie kwestia donosu, że wykorzystywałaś zwolnienie zgodnie z jego przeznaczeniem. Jeśli byłaś np za granicą i ktoś wysłał im tego dowody to może to być podstawa do cofnięcia całości zasiłku.
Cytokina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości