![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szybkie randki (speed dating) czy Tinder. Co lepsze?
Witam,
Jak uważacie co jest lepsze do poznania kogoś? Jestem 24-letnim singlem i korzystam z Tindera, ale bezskutecznie. Z jednej strony speed dating, gdzie jest krótki czas na rozmowę, ale szansa na zderzenie się z masą ludzi jednego dnia i przede wszystkim od razu twarzą w twarz. Nigdy nie byłem. Z drugiej strony Tinder, gdzie nie jest łatwo jeśli się nie jest wybitnie piękną osobą. A dodatkowo wiele dziewczyn nie odpowiada na wiadomości lub urywa rozmowę od tak ![]() Teraz już próbuje na Tinderze jak najszybciej pytać o spotkanie, aby dać sobie jak największą szansę i do tych spotkan dochodzi, ale nic nie wychodzi (nie tylko z mojej strony, bo też bywało tak, że mi wszystko się podobało, a druga strona nagle nie chciała tego kontynuować). W Gliwicach było wczoraj spotkanie w przedziale 25-37 i akurat byłem w tym miejscu, bo jest obok kina i widząc, że są jednak też dziewczyny bliżej granicy 25 (a mając sam 24, to jednak chyba największe szanse mam u tych 25-30, ale bałem się, że większość będzie po 30) i trochę mi się zachciało tego spróbować. W Bytomiu ma być przedział 20-29, ale nie ma jeszcze daty. I pytanie czy warto spróbować ze speed datingiem? W takim krótkim czasie da się w ogóle porozmawiać? Czy znacie kogoś kto miał z tego jakieś efekty? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Szybkie randki (speed dating) czy Tinder. Co lepsze?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Byłam raz na speed datingu i w sumie to była ciekawa forma. Więcej nie poszłam, bo niedługo później poznałam faceta.
Moim zdaniem warto przynajmniej spróbować. Wtedy będziesz wiedział, czy taka forma Ci w ogóle odpowiada. Prawdpodobnie tak, bo sam piszesz, że na Tinderze chcesz jak najszybciej wyciagnąć na spotkanie. A tutaj masz od razu 10 spotkań pod rząd. Cytat:
Jeśli chodzi o pozostałych facetów, to ciągle mi nie pasowało, np. jeden gadał cały czas tylko o swojej pracy czy samochodach, drugi też cały czas gadał i mi przerywał, jak chciałam coś powiedzieć. Z kolejnym miałam krępującą ciszę, bo chyba zbyt nieśmiały i małomówny, bo na moje pytania odpowiadał bardzo zwięźle i sam nie zadawał mi pytań. Mi nie wyszło, bo nie miałam matcha z tamtą dwójką, która mi się spodobała. Z kolei koleżanka miała 3 matche i z dwoma z nich spotykała się później. Ostatecznie nie stworzyła z żadnym z nich związku, bo stwierdziła, ze to nie jest to, ale były to obiecujące spotkania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
O jakiej desperacji mowisz, skoro na Tinderze wielokrotnie te dziewczyny nie odpisują nawet na 1 wiadomość? Mam wrazenie, ze ponad połowa użytkownikow tam to po prostu zabija czas "przesuwając" i podnosząc swoją samoocenę, bo nawet nie chce się odpowiedzieć, miałem już masę takich przypadków. O jakiej desperacji mowisz, skoro po 2-3 dniach fajnej, normalnej rozmowy na spotkanie nagle urywa sie kontakt?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Znam kolegę, który był na speed datingu, ale nie wyglądał na zachwyconego. Przyszło więcej facetów niż dziewczyn, ostatecznie nikogo nie poznał, a sama zasada chyba nie różni się mocno od Tindera: Ty zaznaczasz kto przypadł Ci do gustu i druga osoba też musi zaznaczyć Ciebie, żeby organizatorzy przekazali Wam kontakt do siebie nawzajem. To tylko dowód anegdotyczny, więc w Twoim przypadku wcale nie musi to tak wyglądać, ale nie nastawiaj się, że skoro nie idzie Ci na Tinderze to speed dating będzie dużo lepszy bo od razu widzisz kogoś twarzą w twarz. Dalej jesteście dla siebie randomami, którzy rozmawiali przez parę minut (bo taka jest formuła tego szybkiego zapoznawania) i dziewczyna tak samo może urwać kontakt albo w ogóle Cię nie zaznaczyć, chociaż miło się rozmawiało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak jak mowilem, mam 24 lata i myślę czy pójść na przedział 24-35/25-37 czy jednak to nie jest dla mnie, bo wczoraj widzialem tam większość jednak dojrzałych kobiet, na pewno po 30 (u takich raczej nie mam szans choć ja nie patrzę na wiek i nie uważam to za kluczowy dla mnie czynnik). Ale było kilka młodszych i nawet dla tych kilku właśnie korci mnie, by spróbować. Właśnie boję się, że z kimś fajnie kliknę i będę rozczarowany, że to już koniec 5 minut, a potem trzeba sie zresetować i jednak rozmawiać z kolejną. Troche ciężka sprawa. Ewentualnie po całym evencie podejść do takiej dziewczyny i już wtedy zaproponować kontynuacje. ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
Nie szukam księżniczki, więc nie patrzę tylko na wygląd, bo te najpiękniejsze własnie okazywaly sie najdziwniejsze jak dochodzilo do spotkan. Jedynie najbardziej mi byloby smutno, gdyby mi sie milo i fajnie rozmawiało, a potem nie dostalbym kontaktu do żadnej. Ale tu przynajmniej spotykają sie juz ludzie z jednym celem, a nie takie, co nie wiedzą czego szukają albo zabijają czas... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie tinder jest ciekawszy, bo mogę poznać więcej kobiet. Są mniejsze ograniczenia, niż w przypadku wyjścia na sd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Udaje Ci się często na Tinderze doprowadzić do spotkania? U mnie to wygląda tak, że większość nie odpisuje w ogóle, niektóre urywają kontakt, a z jedną się uda wyjść. I nie klika między nami, więc cały czas pisania na marne... a przecież od tak szybko się spotkać też nie da, minimum tydzie czekania na spotkanie, choć szybko przechodzę do propozycji, to jednak trzeba znaleźć odpowiedni termin. ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No niestety trzeba było sie zresetować, ale przynajmniej widziałeś, ze było flow podczas rozmowy. Po speed datingu masz jeszcze ankietę i przy każdym numerku mozesz zaznaczyć "tak" lub "nie". Jeśli obie strony zaznaczą "tak", to organizator przekazuje obu stronom jakieś dane kontaktowe (email i nr telefonu). Dzięki temu można sie skontaktowac i umowic się na kolejne spotkanie, jeśl idurga osoba tez wyrazi taką chęć. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie speed dating byłby właśnie for fun jak już. Lubię gadać, lubię nowe doświadczenia. Z chęcią skonfrontuje kiedyś swoje wyobrażenia z rzeczywistością, ale na pewno nie zamienię apek na taką formę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak czy siak, chyba mnie przekonałaś. Całkiem nowe i ciekawe doświadczenie. Jak nie to, to już nie wiem co... Na Tinderze już ponad rok aktywnego użytkowania i ciągle nie wychodzi. Albo na spotkaniu nagle dowiaduję się, że ta druga osoba jest na Śląsku tylko na chwilę i zaraz wraca do siebie gdzies daleko. Najfajniejsze osoby trafiam wlasnie z bardzo oddalonych miast jak Częstochowa czy Kraków, a związku na odległość nie chciałbym jako swoja pierwsza poważniejsza relacja. Plusem speed datingu jest to, ze jest ten rzeczywisty kontakt. Na Tinderze często filtry przysłaniają rzeczywisty wygląd drugiej osoby. Albo zdjęcia wrzucane są z korzystnych perspektyw i potem sie okazuje co innego na żywo. A innych alternatyw chyba nie ma, inne apki to badziewie, a podobnych eventow do speed datingu nie znalazlem. Pracuje zdalnie, wiec tam tez nikogo nie poznam. Ogolnie poznanie się w dzisiejszych czasach nie jest łatwe. ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie pamietam, czy dawali coś jeszcze pomocniczego, ale ja miałam ze soba jeszcze swoja kartkę (notes) na ewentualne notatki. Za duzo nie pisałam, ale przydal się, żeby mieć ich imiona i żeby mieć skojarzenia przy tych osobach, które dałam na TAK, np. że 3 to (imię) co pracuje w X, a z 7 gadałam o Y. Tylko, że trochę było malo czasu pomiedzy "randkami", wiec notatek za bardzo nie dało się nabazgrolić ;D Ja miałam trochę latwiej, bo kobiety mogły siedzieć do samego konca w tym samym miejscu, a faceci musieli sie przemieszczac pomiedzy stołami (był dzwonek i trzeba bylo się przenieść). Moze to zależy od organizatora i samej organizacji? Organizator sam powie na spotkaniu na samym początku, co i jak. Cytat:
Cytat:
Co ciekawe, martwiłam się, czy nie będe zbyt niesmiała albo faceci będa zbyt nieśmiali, ale nie było tak źle, w tamtych warunakch było dużo łatwiej niz gdybym musiała ot tak na ulicy, na uczelni czy w pracy do kogoś podejsc i zagaić, bo nie wiedziałabym, czy ta osoba w ogóle szuka kogos. I no miałam czas, zeby psychicznie sie nastawic i przygotować parę pytan "awaryjnych", gdyba byla krepujaca cisza ;D |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Szukasz zasady tam, gdzie nie ma zasady. Jednostkowe doświadczenia innych ludzi Ci nie pomogą, ktoś pozna miłość życia na speed datingu, ktoś inny na tinderze, ktoś inny na ero date, gadu-gadu albo przez anons w gazecie. Wybierz formę, która wydaje Ci się najmniej zniechęcająca, jak się zmęczysz, warto zrobić odpoczynek i próbować czegoś innego. Jak się ma otwarte podejście, coś w sobie czym da się przyciągnąć właściwą osobę i trochę szczęścia, to naprawdę to, czy siedzisz na tinderze czy na Facebook dates albo czy średnia wieku kobiet na speed datingu to 30 czy 25 lat nie ma żadnego znaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A co do ciszy, serio miałaś takie momenty w tych rozmowach? Nie wyobrazam sobie krępującej ciszy w rozmowie gdzie ona trwa tylko parę minut ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Czegoś innego czyli czego? Nie za bardzo widze alternatywy. Jest tylko Tinder i speed dating... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czytałam kiedyś na jakiejs stronie co organizowala szybkie randki, zeby nie pytać o kolejne spotkanie ani dane kontaktowe. W prkatyce to nie wiem jak to wyglada, bo ja poszłam na ten speed dating z kolezanka, zeby było raźniej. Zanim się zapisałysmy, to się zastanawiałysmy, czy zostać, ale wtedy sie bałyśmy, że podejdzie ktos, kim nie bylysmy zainteresowane albo ze my podejdziemy do kogos, kto jednak preferuje inne osoby. Uznalysmy, ze pojdziemy na kawę od razu i omówimy nasze wrażenia. Pierwszego poznałam na uczelni na studiach, a drugiego w pracy. Cytat:
Cytat:
![]() Zawsze mozesz zaznaczyć w ankiecie "TAK" przy wszystkich dziewczynach, jesli uznasz, ze miales za malo czasu, zeby którąś w jakikolwiek sposob ocenić. Wtedy, dziewczyny, ktore chcialy Cie o cos wypytac, mogą to pozniej zrobić. Możliwe ze pomimo matcha i tak szybko nie dojdzie do spotkania , bo jeszcze też są inne matche i nie każdy chce pisać/spotykać się z kilkoma na raz. Koleżanka mi wspomniała, że inny jeden gościu w ogole jej nie odpowiedział na kontakt. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Nie, to Tobie się nie chce poszukać i poeksperymentować, tylko czekasz aż ktoś Ci poda sposób z gwarancją zysku, a to tak nie działa. Aplikacji jest sporo, tak samo jak sposobów na poznanie nowych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Idź. Widać, że masz ochotę, a bez sensu się ograniczać. Nastaw się, że może być różnie, ale niczym nie ryzykujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czy proponujesz jakies jeszcze alternatywy? Skoro tak wiele osob tutaj mi mowi, ze jeszcze są inne miejsca. Ale nie za bardzo mi sie widzi zaczepianie ludzi na ulicy, a pracuje zdalnie, wiec tak jak Ty nie mam szans na znajomosc z pracy. Na studiach probowalem i nie pykło niestety. Możliwe, że za mało próbowałem :/ |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kilka lat temu tez tak było,widzę ze nic się nie zmieniło. Ale i tak w końcu wszystkie miejsca dla kobiet tez się wysprzedawały, może jedno czasem widziałam wolne. Raz odwołali ze względu na zbyt mała liczbę chętnych |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
A co teraz stoi na przeszkodzie, oprócz tego, że wydaje Ci się, że może wyjść coś niezręcznie? A wtedy nie mogło? Dla mnie takie wyjścia wciąż się sprawdzają. Jeśli nie chcesz bezpośrednio sam zagadywać do ludzi to możesz obczaić sobie jakieś grupki związane z twoim hobby, albo czymś nowym, co chciałbyś spróbować. Z pubami to samo - eventy, quizy, zapisanie się na planszówki, cokolwiek co przyjdzie Ci do głowy. Opcji jest naprawdę sporo. Nie ma co rozmyślać "a co będzie gdyby...", bo może wyjść niezręcznie, a może wyjść świetnie. Jednak dopóki nie spróbujesz to nigdy się nie dowiesz.
U mnie oprócz tindera sprawdził się również fb dating. Innych kompletnie nie tykam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No cóż, zobaczymy jak to będzie z tą liczbą chętnych hahah muszę czekać, ale chyba pójdę. Te inne miejsca mnie nie przekonują, aczkolwiek może spróbuję ten Tinder na Facebooku. Nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego nawet, ale pewnie wszędzie jest to samo... A wielu moich kumpli na przykład ma podejście takie, że nie starają się o nic i nie szukają. Uważają, że laska sama im spadnie z nieba i po prostu to samo przyjdzie. Chciałbym, żeby tak było, ale niestety życie tak nie działa. Tymbardziej, że oni też nie są zbytnio imprezowi, nie wychodzą do pubów czy klubów. Też pracują zdalnie. Nie ma gdzie kogoś poznać. Nie rozumiem takiego podejścia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja trochę to rozumiem, bo sama należę do osób, które wolą najpierw dobrze poznawać kogoś na żywo, bez oceniania po zdjęciach, zamiast tracic czas na pisanie zanim wejdę z nią w związek. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Liczę na to, że będzie co opisywać! :P Cytat:
Cytat:
W sensie, ja Twoje podejście rozumiem i szanuję jak najbardziej, sam bym tak wolał. Ale jednak oni nawet nigdy nie próbowali nigdzie. W sensie, nie poczyniali żadnych prób czy to w apkach, czy to na żywo i uważają, że to im spadnie z nieba jakimś cudem. Niech w ogóle jeszcze sama do nich zagada najlepiej i zrobi wszystko za nich. No nie wykazują żadnej inicjatywy, a biadolą, że fajnie byłoby kogoś mieć i sprobować z kimś. No ja nie rozumiem takiego podejścia, bo albo jakkolwiek próbujesz, albo nie. Więc tak czy siak uważam, że nie jest ze mną aż tak źle, bo ja przynajmniej próbuje.... COŚ, ale próbuje. Nie wychodzi, ale jeszcze nie usunąłem tego konta na Tinderze w nadziei, że następne spotkanie już kliknie... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.