|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ciąża a praca - trudne decyzje
Cześć dziewczyny
![]() To mój pierwszy post na tym forum, specjalnie założyłam konto bo już nie wiem co robić. Od niedawna pracuję w nowej firmie- korpo, duża aktywność, nacisk na rozwój, deadline, wskaźniki i targety, angielski i darmowe nadgodziny. Praca ta generuje we mnie multum stresu, wygląda nieco inaczej niż było powiedziane na rozmowie o pracę. Często nie mam w niej chwili oddechu, niedojadam, a będąc już w domu głowa mi pęka. Zaczęłam mieć nawroty problemów psychologicznych, często płaczę z powodu pracy... Wcześniej długo pracowałam w budżetówce i jak się okazało- nie doceniałam tego co miałam- super atmosfera, stabilność, święty spokój, wąski zakres obowiązków. Odeszłam ze wzgl. na niskie zarobki jednak wiedząc co mnie czeka w korpo, nigdy nie podjęłabym takiej decyzji.... Aktualnie mam umowę na czas określony i nagle... zapragnęłam dziecka! Mam już 30stke na karku, partner bliżej 40stki. Kochamy się bardzo, mamy domek i może nie byłoby nad czym się zastanawiać, gdyby nie fakt, że: - jestem na umowie na czas określony - wyszło, że mam chorą tarczycę Dodatkowo mamy swoje problemy "łóżkowe", ze strony partnera (znaczny problem z wytryskiem). Podejrzewam, że w naszym przypadku zajście w ciążę będzie trwało wieki i to będzie cud. Być może konieczne bd wizyty u seksuologa. Nie chcę odwlekać starań o bobasa ze względu na nasz wiek i nie ukrywam.. potrzebę zostania mamą ![]() Wiadomo, że najlepiej starać się o dzidzię, gdy mamy UoP na czas nieokreślony. Ja być może dostanę taką umowę początkiem marca. Wszystko zależy czy pomyślnie przejdę okres próbny a szczerze mówiąc... średnio mi idzie. Nie wiem co robić... Na pewno zacząć od endokrynologa- leczenie tarczycy jest moim priorytetem. Ale czy starać się o dzidzię na 1,2 mies. przez zakończeniem okresu próbnego? I zobaczyć jak nam "idzie" ![]() A może szukać nowej pracy? Ale z tym nie jest lekko i znów okres próbny co najmniej 6 m-cy... a czas leci.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciąża a praca - trudne decyzje
Cytat:
Ps.Czy przedyskutowalas ten problem ze swoim partnerem? Co on mysli o ciazy i twoim ewentualnym bezrobociu (braku dochodu?) To sa takie decyzje ktore powinny byc podjete wspolnie ,ciaza ,niemowle i brak kasy moze zle wplynac na wasza relacje. Ps.co rozumiesz pod stwierdzeniem"mamy domek"? To wasza wspólna nieruchomosc?rozumiem ze nie jestescie malzenstwem.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Stres związany z pracą, problemy psychologiczne, problemy zdrowotne z tarczycą, problemy seksualne partnera - to nie brzmi jak dobry moment na staranie się o dziecko, raczej jak przepis na katastrofę. Przede wszystkim zmień obecną pracę, skoro widzisz jak ona wygląda i wyniszcza Cię, wróć do poprzedniej albo poszukaj innego miejsca zatrudnienia. Po co Ci UoP na czas nieokreślony w miejscu, którego szczerze nie znosisz i chcesz uciec? Przez takie kombinowanie jak Twoje, że chcesz poprzez ciążę uzyskać przedłużenie umowy w znienawidzonej pracy zamiast ją po prostu zmienić pracodawcy podchodzą potem sceptycznie do zatrudniania kobiet, same takim zachowaniem kręcimy na siebie bicz, a potem płacz o dyskryminację i lukę płacową między kobietami oraz mężczyznami.
Czy to nagłe pragnienie dziecka nie jest właśnie jakimś mechanizmem ucieczki, tematem zastępczym skoro po prostu nie układa Ci się? Moim zdaniem najpierw pomyśl o rozwiązaniu problemów: - z pracą i stresem -> zmień ją albo wróć do starej - z tarczycą -> idź do endokrynologa, o tym trzeba pomyśleć odpowiednio wcześniej bo terminy są długie, a nie wyzdrowiejesz w 2 tygodnie - z wytryskiem partnera -> potrzebny będzie seksuolog Jak je rozwiążesz bierz się za robienie dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
dubel ...sorry
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-10-21 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli oboje jesteście pewni chęci posiadania dziecka akurat teraz to ja bym nie czekała. Oczywiście jeśli udźwignięcie finansowo Twój brak świadczeń. Nie ma gwarancji, że szybko zajdziesz w ciążę.
Z drugiej strony pracę bym zmieniała już. W ciążę możesz nie zajść i przez kolejne 2-3 lata, nie ma sensu się męczyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A ja powiem wręcz przeciwnie, jak już masz tyle lat i do tego jakieś problemy ze zdrowiem, to najwyższa pora się zacząć starać o dziecko. Bo potem faktycznie się okaże, że już za późno. Praca to nie wszystko, a zresyzgodnie z prawem pracy umowa ci wręcz musza przedłużyć jeśli będziesz już w którymś tam miesiąc ciąży, doczytaj sobie dokładnie prawo pracy. Poza tym, czemu już teraz nie chcesz spróbować wrócić do budżetówki albo poszukać innej pracy? Nie zgadzaj się na "darmowe nadgodziny".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Najpierw ustabilizuj sobie sytuację ze wszystkim innym, potem mysl o dziecku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Tak to może czekać w nieskończoność, dużo osób nie ma takich "luksusów" jak umow na czas nieokreślony, niektórzy ciągle pracują na działalności albo wiecznie dostają umowy tylko na czas określony.
---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- I w ten sposób to zawsze może być coś - w poprzedniej pracy ci się wydawało, że za mało płacili, teraz masz za dużo nadgodzin, w kolejnej mogą Ci dać umowę na czas określony na cały rok... Przestań tak rozkminiać pracę i postaraj się faktycznie założyć rodzinę skoro chcesz zostać mamą, praca zawsze się jakaś znajdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jako rodzic twoim obowiazkiem jest zapewnic komfort zyciowy i bezpieczenstwo swoim dzieciom ktore powolujesz na ten swiat twoja rada jest szokujaca "rozmnoz sie,jakos to bedzie,jakos sie ulozy" ciaza,posiadanie dziecka to duze obciazenie dla kobiety,dla zwiazku .autorka nie ma komfortowej sytuacji finansowej,zawodowej,ma problemy zdrowotne a ty jej radzisz robic dziecko i zdac sie na "jakos to bedzie"?? pomozesz jej finansowo wrazie czego jak partner straci prace?albo jesli odejdzie? a jak dzieciak urodzi sie chory i nie bedzie mogla pracowac przez nastepne lata ?jak mozna doradzac cos tak bezmyslnego?szokujace co ludzie maja w glowach... autorka powinna po pierwsze zadbac o stabilna sytuacje finansowa(zawodowa )bo ciaza to nie jest rozwiazanie ,a wydaje sie ze to jest jej glowny motyw ucieczka w ciaze jako ucieczka z nielubianej pracy jest mloda kobieta przed 30tka nie ma noza na gardle zeby sie pakowac w ciaze bez pomyslunku juz teraz
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-10-21 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym obok pracy jest tam opisanych dużo innych problemów - psychologiczne Autorki, stres i niedojadanie, jej partner ma poważne problemy z wytryskiem, ona choruje na tarczycę. Fajnie jak w ogóle uda się zajść w ciążę, a potem ją utrzymać przy takich trudnościach i wyczerpującej pracy. W sumie Autorka miała stabilną, spokojną pracę w budżetówce i jakoś wtedy nie starała się o dziecko, teraz nagle na umowie na czas określony w wymagającym korpo naszła ją ogromna chęć na dziecko, musi być teraz-zaraz bo nagle zegar biologiczny zaczął tykać, bardzo dziwne i ryzykowne. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-10-21 o 13:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||||
Przyczajenie
|
![]()
Cześć. Dziękuję Wam za odpowiedzi !
![]() Cytat:
Nie jesteśmy małżeństwem ale ja mam nieruchomość. Możemy tu spokojnie mieszkać bez kredytów. Cytat:
Co do postrzegania kobiet na rynku pracy- nie zamierzam z tym walczyć i tego zmieniać. Jeśli znajdę nową pracę to też nie będę czekała w niej 5 lat aż zyskam w niej uznanie bo po prostu ze względu na wiek mój i partnera nie mamy tyle czasu. Kolejki do endo są długie ale prywatnie tydzień/ max dwa czekania więc nie jest źle. Już zaczęłam działać. Seksuolog też umówiony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
Jednak los bywa przewrotny i ta chęć po prostu przyszła. Może to też przebywanie z córeczką przyjaciół. Nie wiem. Jednak dopóki nie unormuję tarczycy plan musi zostać odroczony. Poza tym obawiam się, że stres mógłby źle wpłynąć na maleństwo... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Macierzyństwo jest o wiele bardziej stresujace niz praca na etacie .jesli chcesz uciec od problemow w ciaze to nie jest dobry pomysl bo ciaza i dziecko moze ci tych problemow i stresu dolozyc jeszcze wiecej .zastanow sie nad tym bo dziecka nie da sie porzucic i wziac te mniej stresujace wzamian Kazda decyzja niesie za soba konsekwencje nic nie ma za darmo,chcialas większej kasy to niestety placisz cene za to większymi obowiazkami i tyraniem w pracy Rozumiem ze jestes rozczarowana tym co sie stalo ale uwierz ciąża to nie jest rozwiazanie tego problemu Zebys nie skończyla w jeszcze wiekszym syfie ,bez pracy ,bez kasy ,bez szansy na zlobek i z marudzacym partnerem ktory bedzie mial utrzymanie calej rodziny na glowie - to wykonczylo nie jedna relacje To nie jest rozwiazanie twojego problemi ani dobry moment na takie decyzje Owszem zajscie w ciaze moze potrwac szczegolnie biorac pod uwage brak wytrysku u partneta i twoje problemy zdrowotne ale czy zachodzenie w ciaze w tak stresujacym momencie i stawianie sie w bardzo nieciekawej sytuacji zawodowej a co za tym idzie potencjalnymi problemami z zatrudnieniem w przyslosci jest dobrym pomyslem? Przystopuj,poszukaj innej pracy w międzyczasie ureguluj problemy zdrowotne i dopiero potem mysl o robieniu dzieci Dziecko zmienia wszystko ,zmienia dynamike zwiazku ,zmienia priorytety ale rowniez sprawia ze stajesz sie odpowiedzialna za kogos a to wiaze sie z niebywalym stresem z ktorym ty sobie nie radzisz juz teraz jeszcze nie majac dziecka . Nie spiesz sie z tak wiazaca zyciowa decyzją to nie jest dobry moment to nie jest rozwiazanie a dokladanie sobie problemów
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2024-10-22 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Żenujące są te niektóre posty, szczególnie bzdury o czekaniu, żeby "Bog wyżywil bąbelka" 😂 ogarnij się, bo masa ludzi nie ma super płatnej pracy w korpo i mimo to szczęśliwie zakłada rodziny. A jak pisałam umowę na czas nieokreślony muszą przedłużyć jeśli kobieta jest w ciąży. Więc nie pisz bzdur jak nie znasz elementarnych przepisów prawa pracy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2024-10-22 o 10:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jesli twoja praca doprowadza cie do takiego rozstroju nerwowego ze zaczynasz miec problemy natury psychicznej to moze rozwaz wogole odejscie z tej pracy(nawet bez innej nagranej) skoro masz oszczednosci to mozesz posiedziec troche w domu i poszukac czegos mniej stresujacego.albo idz na zwolnienie,po co chcesz to ciagnac do zakonczenia okresu probnego skoro nie lubisz tej pracy? ja sobie nie wyobrazam robic wlasnemu organizmowi taka krzywde nawet za godne pieniadze
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Zacznij się starać już, przecież w ciąży dalej możesz pracować. Jak w marcu dostaniesz przedłużenie to już będziesz miała spokojną sytuację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.