Powrót do dawnej miłości? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-11-11, 15:35   #1
Paulina546
Przyczajenie

Powrót do dawnej miłości?

Witam
Chciałabym prosić Was o radę w kwestii tego jak podchodzicie do takich powrotów do przeszłości.
Gdy byłam nastolatką zakochałam się w koledze z klasy. Typowym "łobuzie", a ja byłam dość dobrą uczennicą. Niestety, był on wtedy zajęty. Bardzo to wtedy przeżywałam, ponieważ była to moja pierwsza miłość. Jednak dla niego też nie byłam wtedy obojętna (często mnie przytulał, mówił miłe słowa itd.) Nie czułam się z tym wtedy dobrze, no ale wiadomo, jako nastolatka nie umiałam wtedy dać sobie z nim spokoju. Pomagałam mu w lekcjach, przepisywałam zeszyty itp. żeby tylko spędzać z nim jak najwięcej czasu. I niestety zostało to ze mną na długie lata, ponieważ przez to uczucie odrzucałam często inne osoby. Jednak zmieniło się to, gdy poznałam na studiach bardzo wartościowego chłopaka. Ku mojemu rozczarowaniu on również okazał się być zajęty dlatego odpuściłam, nie chciałam rozbijać żadnego związku. Uczucie do niego pozwoliło mi jednak wyleczyć się w pewnym stopniu od pierwszej miłości.

I tutaj zaczynają się schody...

Niedawno, po 10 latach, moja pierwsza miłość się do mnie odezwała. Twierdzi, że pragnie zmiany swojego życia, chce oderwać się od dna i zacząć wszystko na nowo. Widzę, że ja mam być elementem tego wszystkiego, ale nie wiem czy powinnam w to wchodzić. Boję się tego uczucia i nie chcę rozdrapywać starych ran. Inna część mnie wspomina jednak dawne czasy i nie wiem co mam z tym zrobić. Dodatkowo, mam wrażenie, że on jest przekonany, że czuję do niego to samo i tak po prostu wziął mnie za "pewnik".
Chciałabym poznać wasze zdanie na ten temat. Może ktoś zmagał się z podobną sytuacją?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady
Paulina546 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-12, 08:37   #2
Aelora
Wtajemniczenie

Dot.: Powrót do dawnej miłości?

Czyli Wy nawet nie byliście wtedy razem? Takie szkolne zauroczenie, normalna sprawa i nie widzę w tym nic złego, ale to że rozpamiętujesz tego faceta tyle lat i przez jego pryzmat oceniasz innych jest już dziwne, może rozważ terapię żeby w końcu się z tym uporać.

Cytat:
Napisane przez Paulina546 Pokaż wiadomość
Niedawno, po 10 latach, moja pierwsza miłość się do mnie odezwała. Twierdzi, że pragnie zmiany swojego życia, chce oderwać się od dna i zacząć wszystko na nowo.
Szkolny łobuz sięgnął dna (długi? nałogi? coś innego?) i rozpaczliwie szuka pomocy, więc nagle przypomniał sobie o grzecznej dziewczynie, która dawała mu spisać zeszyty. Uważaj na tę sytuację, nic takiego między Wami nie było, a on odzywa się nagle jakby szukał kogoś kto wyciągnie go z jakichś tarapatów.
Aelora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-12, 09:14   #3
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Uciekałabym. Ja nie lubię takiego babrania się w przeszłości. Nagle sobie o tobie przypomniał - pewnie jakaś inna go nie chce. Ty też miej swoją godność. Minęło mnóstwo czasu i oboje jesteście zupełnie innymi ludźmi, poczynając od wyglądu, a kończąc na dosłownie wszystkim. Ty go w ogóle nie znasz, to teraz obcy człowiek. Bardzo dziwna sytuacja, zresztą jakoś podejrzewam,że nawet gdybyście się spotkali, to nic by z tego nie było.

Zdarza mi się zmieniać niektóre drobne fakty w moich postach, żeby nie zostać rozpoznaną.
ColourTheSmallOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-12, 09:57   #4
skara
Zakorzenienie

Dla mnie to bardzo dziwne. Przecież to jest obcy człowiek. Minęło 10 lat, nie wiem co on sobie wyobraża. Chyba nawet bym się nie spotkała z nim i nie odnawiała kontaktu.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-12, 10:05   #5
hasta_la_vista
Raczkowanie

Masz chyba tendencję do uganiania się za niewłaściwymi osobami, które nie mogą ci czegoś dać. Uważaj na to. Dojdź do ładu z własnymi emocjami, poczuciem wartości, bezpieczeństwa, żeby nikt nie był w stanie ci tego nadszarpnąć.

A jak chłopak chce się odbić od dna, to może niech tak się odezwie jak już się odbije? Po tylu latach jeszcze chwila nie zrobi dużej różnicy Bo w obecnej chwili to brzmi, jakby chciał cię wykorzystać. Potrzebuje bardziej ratownika a nie miłości. Jest gotowy na to, żeby brać a nie dawać, tu nie będzie równowagi.

Często bywa tak, że przy takiej partnerce-ratowniku nawet ciężej się odbić od dna czy to wręcz niemożliwe. Bo po co ma coś zmieniać, skoro łatwiej i wygodniej trzymać się starych schematów a taka partnerka nie odejdzie i będzie czekała na tę wielką przemianę, która nigdy nie nastąpi.

Chłop jak potrzebuje pomocy, to niech idzie na terapię, na odwyk, niech zacznie jakąś szkołę jeśli chce podnieść kwalifikacje, lepiej zarabiać. To nie związki są od tego, żeby się odbijać od dna. Co najwyżej cię na to dno ze sobą pociągnie.

Edytowane przez hasta_la_vista
Czas edycji: 2024-11-12 o 10:07
hasta_la_vista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-12, 14:53   #6
ColourTheSmallOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hasta_la_vista Pokaż wiadomość
Masz chyba tendencję do uganiania się za niewłaściwymi osobami, które nie mogą ci czegoś dać. Uważaj na to. Dojdź do ładu z własnymi emocjami, poczuciem wartości, bezpieczeństwa, żeby nikt nie był w stanie ci tego nadszarpnąć.

A jak chłopak chce się odbić od dna, to może niech tak się odezwie jak już się odbije? Po tylu latach jeszcze chwila nie zrobi dużej różnicy Bo w obecnej chwili to brzmi, jakby chciał cię wykorzystać. Potrzebuje bardziej ratownika a nie miłości. Jest gotowy na to, żeby brać a nie dawać, tu nie będzie równowagi.

Często bywa tak, że przy takiej partnerce-ratowniku nawet ciężej się odbić od dna czy to wręcz niemożliwe. Bo po co ma coś zmieniać, skoro łatwiej i wygodniej trzymać się starych schematów a taka partnerka nie odejdzie i będzie czekała na tę wielką przemianę, która nigdy nie nastąpi.

Chłop jak potrzebuje pomocy, to niech idzie na terapię, na odwyk, niech zacznie jakąś szkołę jeśli chce podnieść kwalifikacje, lepiej zarabiać. To nie związki są od tego, żeby się odbijać od dna. Co najwyżej cię na to dno ze sobą pociągnie.
Idealnie napisane

Zdarza mi się zmieniać niektóre drobne fakty w moich postach, żeby nie zostać rozpoznaną.
ColourTheSmallOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-13, 05:24   #7
Bruma_w_Hogsmeade
Rozeznanie

To proste. Chłop nie miał dawno seksu (może zerwanie?), więc zaczął przeglądać friendzone, żeby któraś opróżniła jego dawno nie ruszane cojones
Bruma_w_Hogsmeade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2024-11-13, 15:09   #8
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
Niedawno, po 10 latach, moja pierwsza miłość się do mnie odezwała. Twierdzi, że pragnie zmiany swojego życia, chce oderwać się od dna i zacząć wszystko na nowo.
(...)
Poblokowałabym gdzie się tylko da. Albo chce szybko zaliczyć, wymyślając łzawą story, albo musiał nieźle nawywijać w życiu i skończysz biorąc dla niego pożyczki lub dając mu za darmo dach nad głową. Tak, czy inaczej dziwne to i mega mega podejrzane, aby po tylu latach zwracać się do jakiejś panny, która wcześniej nic dla niego nie znaczyła. Bo nie znaczyłaś. Nie, nie i jeszcze raz NIE.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2024-11-13 o 15:10
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-13, 18:03   #9
Paulina546
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Tak naprawdę w głębi serca myślałam podobnie. Nie chcę rozdrapywać starych ran i pakować się w coś czego będę potem żałować. Także jeszcze raz dziękuję, bo chyba potrzebowałam "usłyszeć" to również od kogoś innego
Paulina546 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-11-13, 18:14   #10
xfrida
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Tak naprawdę w głębi serca myślałam podobnie. Nie chcę rozdrapywać starych ran i pakować się w coś czego będę potem żałować. Także jeszcze raz dziękuję, bo chyba potrzebowałam "usłyszeć" to również od kogoś innego
bardzo slusznie
chyba stac cie na cos lepszego niz wylawianie resztek z dna
prawda jest taka ze was nigdy nic nie laczylo,nie znacie sie wogole ,przez 10lat nie mieliscie zadnego kontaktu wiec nie wiem skad jego nagly przyplyw "uczuc" tylko jedno przychodzi do glowy gosciu szuka jelenia ty nim byc nie musisz

zablokuj i zapomnij

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości