![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Języki...?
Czy macie jakieś języki które lubicie i takie których nie możecie po prostu słuchać?
Czemu tak jest? Czy na przykład niechęć większości osób do języka Niemieckiego i Rosyjskiego jest uwarunkowana historią? Tak samo francuski, przecież w Polsce był to język powszechnie używany nagle się od niego wszędzie odeszło. Angielski - używa go stosunkowo mało osób, ale w największej liczbie krajów. Ja na przykład do Polskiego i Angielskiego mam stosunek neutralny, po prostu obcuję z nimi od zawsze i jakoś nigdy mnie nie zastawiało czy lubię te języki, przyszło to dość naturalnie, po prostu jakoś są obecne w moim życiu. Ale Niemieckiego nie znoszę - po prostu nie mogę go słuchać, może jestem jakaś uprzedzona ale każde zdanie kojarzy mi się z rozkazami Hitlerowców, nawet miłe w znaczeniu słowa brzmią strasznie twardo i wrogo. Już taki francuski jest zbyt miękki dla mnie, tak jak hiszpański którego się uczę - czasami brzmi tandetnie, jakbym chciała wypluć własny język z tych ęą starań ![]() Podoba mi się strasznie język Rosyjski i moje marzenie to się go nauczyć czego mój tata nie rozumie - mówi biegle po rosyjsku (no i całkiem tak komunikatywnie po niemiecku) ponieważ był zmuszony by się go uczyć. No i u niego ujawnia się niechęć uwarunkowana historią. Jak myślicie, czy to gdzie mieszkamy to jaką mamy historię wpływa jakoś na to że uczniowie w liceach nie mogą patrzeć na Niemiecki? Jakie języki brzmią dla was ładnie, jakich byście chcieli się nauczyć a jakich nie - czemu? Brzmienie? Uprzedzenia? Jaki jest stosunek waszych rodziców? Bo na przykład moja babcia nie może słuchać niemieckiego, rosyjskiego z resztą też po prostu strasznie się wtedy czuje, jakby ktoś strzelił jej w policzek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki...?
Ale czemu w liceach nie mogą patrzeć na niemiecki? Ja przez całe liceum byłam w klasie z rozszerzonym niemiecki, zresztą były chyba 2 takie klasy a z angielskim jedna. Na studiach też miałam niemiecki rozszerzony. Chyba niechęć/chęć do języka obcego na etapie szkoły wynika głównie z kadry językowej jaką szkoła posiada. U nas nie było dobrego anglisty i tak wszyscy od zawsze (gimnazjum,liceum-w tej samej szkole) uczyliśmy się niemieckiego. Ba, bardzo mi się podobał i lubię go nadal. Dzięki temu,że go znam, pojęłam podstawy holenderskiego (który ma taką samą gramatykę), bo nie znając wcześniej niemieckiego chyba bym się nieźle zaplątała. Na codzień natomiast porozumiewam się w jęz.angielskim. Nauczonym głównie z filmów i piosenek,jednak nie jest mi on narazie potrzebny w stopniu zaawansowanym. Wystarczy mi na poziomie komunikatywnym,zaś holenderski chciałabym opanować tak, by mówić płynnie i bez błędów.
Niemiecki- jeśli zatrzymuje mnie na ulicy Niemiec i pyta o drogę, ja pytam go, czy mówi po angielsku. Ale nie dlatego, że nie znam jego języka. Mam wrażenie, że Niemiec, do jakiego kraju by nie przyjechał i tak będzie mówił po niemiecku i dziwił się,dlaczego druga strona nie mówi w jego języku ![]() Zawsze natomiast podobał mi się hiszpański. Nie wiem sama czemu, może własnie przez ten śmieszny akcent, taki tandetny. Miałam okazję słuchać niedawno rozmowy Hiszpanki i aż miałam uśmiech na twarzy,jak ona fajnie gada ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie mogą patrzeć na niemiecki - mówię na własnym przykładzie, leciały same 1 ludzie byli zniechęceni
![]() Najczęściej ludziom podoba się francuski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam słuchać, jak ludzie rozmawiają po hiszpańsku
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam włoski i hiszpanski-ale ja nie umiem nawet 1 slowa wymówić
![]() A nienawidze niemieckiego tzn. nienawidziłam się go uczyć !!!! . Chociaz miałam b.dobre oceny to jednak nie polubiłam go..
Wymiana kosmetyczna https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=489409 Wymiana Ciuchowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=489510 Wymiana Książkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=489607 Pomóżcie: http://szerlok.pl/nakarm_psa/ http://www.pustamiska.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
nyan nyan ^^
|
Co do języka niemieckiego początkowo podzielałam Twój pogląd Muszynianko- uważałam go za bardzo ostry i nieprzyjemny język. Pamiętam, że jak byłam mała i jechałam z rodzicami do Francji, zatrzymaliśmy się w restauracji gdzieś, w środku Niemiec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozostałe języki obce mnie w zasadzie ani ziębią, ani grzeją, a do naszego ojczystego języka jestem przyzwyczajona ![]() Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2010-08-27 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Angielski - lubię słuchać, ale nigdy się go nie uczyłam i chyba nie będę. Ile razy nie próbowałam, to i tak klęską się to kończyło. Chyba ten język nie dla mnie jest.
Rosyjski - uwielbiam słuchać jak ktoś mówi po rosyjsku. Chciałabym się kiedyś nauczyć tego języka. Włoski - lubię bardzo, uczyłam się tylko przez rok. Niemiecki - słuchać nie lubię, ale mówić po niemiecku nawet bardzo. Francuski - od kiedy się nie uczę, bardzo lubię i chyba będę dalej kontynuować naukę bo szkoda tak zmarnować trzy lata. W liceum byłam w klasie o profilu językowym, rozszerzony francuski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Bardzo podoba mi sie czeski! zupelnie nie wiem czemu, ale jak slysze czechów to od razu mi sie uśmiech włącza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No, czeski jest przyjemny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
ja nienawidze angielskiego, nie lubie sie go uczyc i juz. za to bardzo lubie niemiecki. podoba mi sie wymowa i duzo latwiej wchodzi do glowy
![]() ![]() czesto ludzie lubi albo niemiecki, albo angielski. wydaje mi sie,ze to nie jest kwestia historii czy czegos w podobie. w wiekszosci przypadkow lubimy ten jezyk, ktorego uczymy sie jako pierwszego. przynajmniej tak mi sie wydaje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie mogę słuchać niemieckiego, nie zastanawiałam się dlaczego, po prostu nieprzyjemnie mi się robi jak gdzieś go słyszę
![]() ![]() Francuskiego chciałabym się nauczyć, dla mnie to śliczny język, taki uroczy po prostu ![]() ![]() Rosyjski miałam w szkole i jest mi obojętny, raczej na tak niż na nie. Angielski bardzo lubię i czasami myślę w tym języku zamiast po polsku ![]() Ze względu na stare czasy oglądania anime na Polonii 1 lubię też japoński, ale no nauka wiadomo jak wygląda, więc pozostaje w strefie fascynacji ![]() Edytowane przez KawaMarcepanowa Czas edycji: 2010-08-27 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubię angielski, ale to chyba dlatego że od dawna mam z nim styczność i się wystarczająco już oswoiłam.
Uczyłam się 3 lata francuskiego i nie przepadam za nim - trudny język, ciężka wymowa, wg mnie jest fatalny :/ Uczyłam się także rosyjskiego (niestety tylko przez rok i znam zaledwie podstawy) i miałam problemy z alfabetem ![]() ![]() Niemieckiego też się uczyłam przez 3 lata, ale nienawidzę tego języka :/ zawsze miałam tragiczne oceny, nie umiem zdania sklecić po niemiecku, nie umiem nic poprawnie powiedzieć ![]() ![]() Baaaaardzo podoba mi się język hiszpański - chciałabym w przyszłości się go nauczyć ![]() ![]() ![]() Ogólnie uważam, że hiszpański jest spoko. Włoski chyba też, w sumie języki dość podobne (?) Czeski, słowacki itp. mnie śmieszą ![]() Japoński mnie przeraża, tak samo arabski - chyba przez te litery skomplikowane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie najgorzej brzmi francuski, denerwuje mnie "r", kojarzy mi się z seplenieniem i pluciem. Podobnie włoski, jakiś taki niedokończony, jak zła wymowa. Bierze się to pewnie z porównań z polskim. Nie mam żadnych uprzedzeń, moja babcia też nie, mimo że mieszkała u Niemców. Język już zapomniała, ale kiedyś mnie uczyła liczb
![]() U mnie w szkole był podział na mądrych i głupich. Ci pierwsi się uczyli francuskiego i niemieckiego, drudzy rosyjskiego, i nie chodziło o rzeczywistą umiejętność posługiwania się danym językiem, tylko o wybór. Ktoś, kto wybierał rosyjski był uważany przez niektórych nauczycieli za głupszego, co to nie poradzi sobie z niczym trudnym. Ja lubię brzmienie rosyjskiego, szwedzkiego i hiszpańskiego. Niektóre angielskie słowa doprowadzają mnie do szału, ale ze względu na częstotliwość używania, jest dla mnie neutralny.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że do rosyjskiego zniechęceni są ludzie, którzy uczyli się go z musu. W latach 90-tych z wielką radością usuwany był ten język ze szkół. Kiedy poszłam do liceum, dostałam się do klasy rosyjskiej. Była to jedna z dwóch klas w calym, dużym ogólniaku, która miała mieć rosyjski (była jeszcze jedna rok wyżej). I mimo profilu klasy, na pierwszym zebraniu większość rodziców głosowała, żeby zamiast rosyjskiego wcisnąć nam niemiecki, a klasa była po prostu ogólna. Na szczęście to nie przeszło, bo rusycystka straciłaby pracę, a była przed emeryturą, ale wielu rodziców było zniesmaczonych tym, że ich dzieci będą uczyć się rosyjskiego.
Ja kocham ten język, nie mam do niego uprzedzeń, tak jak kocham Rosję. Niemieckiego uczyłam się w podstawówce, ale uważam, że język ten jest mi niepotrzebny- wychowałam się pod niemiecką granicą, ale przygraniczne niemieckie miasta zaludniali Polacy, więc w każdym sklepie i miejscu bez problemu dogadasz się po polsku, poza tym kraje, gdzie mówi się po niemiecku najczęściej są o tyle cywilizowane, że można dogadać się po angielsku. Angielski jest dla mnie , podobnie jak dla muszynianki, neutralny ![]() ![]() ![]() Hiszpański i włoski bardzo lubię, tego pierwszego uczę się i lubię słuchać, włoskiego też mam zamiar się kiedyś uczyć. W ogóle lubię języki obce. Mają dla mnie coś z magii zawsze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Niemieckiego niecierpię!
Angielski jest przyjemny i wszystkie słowa w nim ładnie brzmią. Francuski jest na dłuższą metę irytujący. Rosyjski bardzo mi się podoba. Ale najbardziej lubię gdy ktoś mówi po polsku ale właśnie z rosyjskim akcentem ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, wywalili rosyjski ze szkół... W Gdyni miałam problem by znaleźć szkołę w której bym nie musiała uczyć się Niemieckiego, z Rosyjskim są chyba trzy szkoły? (mówię o publicznych, jedna odpadła ze względu na poziom, elitarna wręcz szkoła no niestety nie dałabym rady, dwie pozostałe odpadły ze względu na profil klasy, szukałam raczej językowej a tam rosyjski był w humanie albo mat geo) no i wybrałam optymalnie, musiałam uczyć się hiszpańskiego (do wyboru hiszpański albo niemiecki, później doszedł francuski) i pociągnęłam ten hiszpański jeszcze, może zrobię jakiś certyfikat który wpiszę do cv i na tym się skończy moja przygoda :P
Francuskiego nie lubię, ale... co dziwne, uwielbiam Yelle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
niemiecki jest dla mnie za twardy i bezosobowy, taki urzędniczy :/;
rosyjski bardzo mi się podoba jest taki melodyjny, tak samo hiszpański; esperanto mi się podoba, śmieszny jest, właśnie się go uczę; angielski jest dla mnie neutralny, uczę się go tak po prostu; z francuskim to mam swoje wzloty i upadki, są dni że go uwielbiam, a w inne go nienawidzę przez te wyjątki i ogólnie całą gramatykę; włoski ostatnio przestał mi się podobać, stwierdzam że jest zbyt krzykliwy jak dla mnie
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
hehe według mnie Włoski jest trochę bez charakteru no nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja wręcz nie znoszę niemieckiego. Nie przez historię.. ale przez samą wymowę.. te akcenty.. pisownie. Brrr. I podejście pani od niemieckiego w gimnazjum w pewnym stopniu przyczyniło się do mojego stosunku do tego języka.
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Rosyjski uwielbiam
![]() Niemiecki nawet mi się podoba. Co do francuskiego, to strasznie mnie wkurzają filmy w tym języku, nie wiem dlaczego ale nie mogę ich słuchać
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
to ja się chyba trochę wyłamię, bo niemiecki bardzo lubię
![]() ja nie rozumiem zachwytów nad francuskim. nie podoba mi się jak brzmi i ta trudna wymowa. nigdy nie wiem, jak wymówić francuską nazwę czy jakieś nazwisko. i lubię słuchać czeskiego, głównie słyszę w komediach, zabawnie brzmi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak jak z Tobą było u mnie z angielskim, okropna gramatyka i wymowa ![]() ![]() ![]() a co do rosyjskiego, nienawidze, bo nie cierpie Ruskich, których wszędzie pełno -proste ![]() podoba mi się w brzmieniu grecki ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
A mnie się właśnie bardzo podoba brzmienie języka niemieckiego, co bardzo dziwi moich znajomych. Faktycznie jest jakiś taki twardy ale właśnie to w nim lubię. Poza tym francuski i szwedzki. Chociaż szwedzki to taki bełkot
![]() ![]() Angielski ładnie brzmi ale tylko w ustach rodowitego Anglika (ten akcent ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Mi się właśnie podoba angielski albo rodowitego anglika z wyższej klasy który pielęgnuje ten język (nie żadne tam jo jo jo) albo właśnie z takim lekko rosyjskim akcentem... jeszcze może hiszpańskim, Penelope Cruz jest urocza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
A ja zniosę każdy język oprócz francuskiego. Wiele osób się zachwyca jego brzmieniem, podczas gdy ja nie mogę tego słuchać, irytuje mnie, wkurza i jednocześnie śmieszy to "seplenienie"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ja niemieckiego nie znoszę, nie pojmuje, nie rozumiem, nie wchodzi mi do głowy. Brzmi fatalnie. Jeszcze jakieś pół roku męki mi zostało i mimo, że psorka mówi tak delikatnie jakby śpiewała to nigdy nie polubie tych lekcji.
Fascynuje mnie za to chorwacki i arabski. No i zawsze chciałam uczyć się włoskiego i/lub łaciny. A angielski... rozumiem, ale tylko w wydaniu amerykańskim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Czy ja wiem, czy to chodzi o historię...
![]() Strasznie nienawidzę też słuchać Brytyjek, bo one jakoś tak co chwila... ciamkają ![]() Więc wychodzę z założenia, że to, czy język mi się podoba, zależy od wymowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.