|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Spoglądnąć, zaglądnąć, oglądnąć...Hmm...
Hej, hej
![]() Chcę poznać Wasze zdanie nt. słówek typu oglądnąć, spoglądnąć... Są coraz częściej używane i ... cholernie mnie irytują ![]() Czy nie powinno się używać poprawnych form? Mówić/pisać: obejrzeć, spojrzeć... Co Wy o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Spoglądnąć, zaglądnąć, oglądnąć...Hmm...
Dziwnie brzmi to prawda, ale formy są poprawne. [na pewno jeśli chodzi o zaglądnąć i oglądnąć,wiec wnioskuję że i spoglądnąć też jest ok.]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
sa to formy poprawne ku mojejmu utrapieniu niestety :P
NIe trawie szczegolnie wyrazu spogladac. oj. az mnie dreszcze przechadza. ogladac jeszcze jest dla mnie ok, ale spogladac? kojarzy mi sie z XVIII wiecznymi damami, ktore z miloscia i wiernoscia spogladaly na swoich mezczyzn. Za czesto tego wyrazu uzywali pisarze i mi bokiem wychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To brzmi strasznie... Brrrr....
![]() A co ciekawe, jeszcze jakieś 2-3 lata temu u nikogo tego nie słyszałam. A teraz co chwilę: spoglądnij tu, oglądnij tamto... A mi za każdym razem skóra cierpnie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie, nie powinno, skoro sa to formy poprawne i utworzone nie z innego powodu jak na potrzeby jezyka.. Skoro jest spogladnac i ogladnac i te pe, zaraz obok ogladac i te de, to dlatego, ze kazdy neologizm utworzony na bazie starego slowa, ma juz zupelnie inny niuans, wydzwiek... ktorego dawne slowo do konca nie oddaje. Pierwsza zasada ewolucji jezyka. A nasz polski - tak ubogi w porownaniu z innymi- potrzebuje sie rozrastac. Wiec nie zabierajmy mu tej szansy.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Oglądnąć to regionalizm, ale... -> http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=1082
Osobiście formy "oglądnąć" nie stosuje. Szczerze mówiąc razi mnie. Nie lubię tego słowa. Jak coś polecam, to wyłącznie obejrzeć, nigdy oglądnąć.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A moje ulubione słowo to ''włanczać''
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.