|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nieznośny ból podczas miesiączki
Mam problem..
Mam 19 lat, miesiączkuję od 8 lat.. i mam bardzo bolesne okresy. na początku cierpiałam n tydzień przed.. a od mniej więcej pół roku mam bardzo silne bóle przez pierwsze 2-3 dni.. W samym bólu nie byłoby nic dziwnego.. ale nie pomagają mi już żądne tabletki.. ledwo się ruszam, robi mi się słabo, oblewają mnie zimne poty, kręci mi się w głowie, mam nudności a czasem nawet trace przytomność.. mocne skurcze powtarzają się co chwilę.. i kiedy spotka mnie to na ulicy to nawet nie wiem co sie ze mną dzieje, bo myśleć nie jestem w stanie.. do tej pory jedyne co mi trochę pomogło to ketonal forte. ale bardzo niszczy żołądek.. nie pomagały czopki z pyralginy, wszystkie nospy, ibupromy, apapy.. Byłam z tym u ginekologa. Pani powiedziała mi, że pomoże mi urodzenie dziecka.. no albo regularne zażywanie tabletek antykoncepcyjnych. Jeśli chodzi o tabletki.. to na regularne ich zażywanie nie mam kasy.. Zupełnie nie wiem co mam robić.. bo tak się żyć nie da.. do tej pory jeśli mdlałam to nie byłam sama.. a co jeśli kiedyś będzie inaczej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nieznośny ból podczas miesiączki
a probowalas movalis w czopkach.na mnie to jeszcze dziala.no i zostaja tylko antykoncepcyjne (niestety nie wiem czy dobrze dzialaja bo ja ich brac nie moge)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na rynku są różne tabletki, w różnych cenach. Może jednak znajdziesz na nie fundusze?
Rozumiem Twój ból. Też tak miałam. Zdecydowałam się na plastry i jest lepiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może spróbuj skonsultować się z innym ginekologiem.Jest wiele silnych środków przeciwbólowych,ale na receptę.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
nic więcej w czopkach poza pyraligną nie próbowałam..
zresztą po czopkach to ja potem zawsze cierpie dwustronnie;/ a co do tabletek.. słyszałam, że te tańsze mają dużo silniejszy skład.. a ja obecnie nie potrzebuję żadnych środków antykoncepcyjnych.. no a to zawsze hormony zawsze wydawało mi się, że lepiej ich nie zażywać póki nie trzeba młoda jestem jeszcze.. a jak wy myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
movalis jest tez w tabletkach (7,5 mg). tez jak poszlam do lekarza to bardoz chcialam tabletki,tym bardziej ze zaczelam wspolzyc. ale po zrobieniu badan zrezygnowalam z nich.bo jednak hormony nie zostana bez wplywu na moj organizm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz mi niby badania wyszly w porzadku.ale mam wade serca.bylam u kardiologa i powiedzial ze przeciwskazan nie ma ale moj ginekolog mnie troche nastraszyl ze to jednak moze byc za duze obciazenie dla organizmu.wiec sobie darowalam wlasnie tak sie zabezpieczam: prezerwatywy+kalendarzyk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Znam ten ból żadne tabletki przeciwbólowe mi nie pomagały, ginekolog zaproponował mi antykoncepcje ale ja jeszcze jako 19 latka nie współżyłam i nie pracowałam więc o kase na te tabletki musiałam bym prosić rodziców a to nie było dla mnie proste. Zaczełam brać antykoncepcje dopiero po porodzie i nie pamietam kiedy bardzo bolał mnie brzuch choć delikatnie mnie jednak pobolewa na 3 dni przed okresem w okolicach krzyza i dół brzuch. Teraz zapominam czasem że mam okres
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Doskonale Cie rozumiem..Moze idz do innego ginekologa moze cos Ci poradzi innego?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nie chcę Cię straszyć, ale ja miałam podobe ból. Parę razy byłam wręcz na pogotowiu, gdzie dostawałm środki przeciwbólowe w zastrzykach. Podejście mojej lekarki bylo podobne jak Twojej, ale niestety piguły anty niewiele pomagały. W trakcie ich barania urosły mi torbiele na jajnikach i dostałam od mojej "pani doktor" skierowanie do szpitala. I tam poznałam wspaniałego lekarza, ktory stwierdził, iż najprawdopodobniej cierpię na endometriozę i faktycznie operacja potwierdziła tę diagnozę. Jestem juz po leczeniu i teraz jest w porządku (wystarcza mi Apap pierwszego dnia). Jest tylko jeden minus ta choroba lubi nawracać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
narazie byłam u dwóch..
każdy powiedział mi to samo właściwie 'tyłozgięcię macicy, przejdzie pani jak urodzi pani dziecko..' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Witam. Kopiuję to co piszę na forum aby pomóc innym
![]() Hej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.