Załamałam się - lekarz chce łapówki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-28, 07:45   #1
złotowłosa
Raczkowanie

Załamałam się - lekarz chce łapówki!!!

Słuchajcie załamałam się kompletnie Muszę mieć zrobioną operację niedrożnej przegrody nosowej, więc zaczęłam zajmować się tą sprawą na poważnie. Dostałam skierowanie z NFZ itd i poszłam na umówione spotkanie z ordynatorem jednego z Krakowskich szpitali. Po pierwszym spotkaniu wysłał mnie na badania do swojego prywatnego gabinetu, zlecił różne zabiegi -- PŁATNE -- i tym podobne. Następnie wizyta płatna u niego w gabinecie a gdy miałam już dość bo przecież szłam z NFZ "bezpłatnie" a nie na wspieranie jego własnej działalności zaprosił mnie znowu do szpitala. Dowiedziałam się na konsultacji z owym ordynatorem, że koszt takiej operacji prywatnie to 3.000 zł (2 tygodnie temu mówił, że 2.000zł) a z NFZ u niego w szpitalu państwowym jak chcę aby on wykonał operację muszę mu zapłacić 1.500 zł!!!!!! Słuchajcie...oniemiałam.. .. Co zrobić w takiej sytuacji? Najchętniej podałabym drania do sądu. Słyszałm wiele takich historii o "biednych" lekarzach, ale jak sama to usłyszałam, to myślałam że spadnę z krzesła
Może któraś z Was robiła bezpłatnie taki zabieg w Krakowie? Co o tym wszystkim myślicie?
złotowłosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 07:51   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Załamałam się - lekarz chce łapówki

to moze skontaktuj sie z NFZ, upewnij, ze jest to zabieg bezplatny, a jesli tak to hmmm... moze nagraj propozycje na dyktafon i do sadu?
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:05   #3
złotowłosa
Raczkowanie

Jest bezpłatny, ewentualnie płatne są doby spędzone w szpitalu po zabiegu. Ehhh... jestem naprawdę podłamana. Chciałam zrobić zabieg jak najszybciej, myślałm, że cel blisko a tu taki kubeł zimnej wody
Stary 2006-07-28, 08:07   #4
snowqueen
Zakorzenienie

Ja też bym tak zrobiła. Zadzwoń, upewnij się na 100% czy zabieg jest bezpłatny, całkowicie refundowany itp. Jeśli tak, to bierz kasę (albo i nawet nie), udaj, że zamierzasz zapłacić, nagraj wszystko.. i na policję, do sądu itp. O wręczenie łapówki nikt Cię nie oskarży, jeśli zgłosisz się sama a wszystko będzie obmyślone. Albo skontaktuj się z policją czy innym organem władzy wcześniej, a oni na pewno będą wiedzieli, jak sprawić, żeby facet wpadł na 100%... Takie pratyki są niedopuszczalne. Wiem, że we Wrocławiu jakiegoś lekarza oskarżyli o korupcję właśnie w taki sposób - zastawili na niego taką ładną pułapeczkę, facet nic się nie kapnął... Chyba nie ma na co czekać, bo facet wyłudzi więcej kasy od innych ludzi
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:10   #5
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

moja siostra miala taka operacje ale w prywatnym.Zaplacila ponad cztery tys ale nie musiala czekac miesiacami na termin a i opieka w prywatnych jest lepsza.

Oczywiscie chodzilysmy wczesniej po panstwowych, jakies skierowania miala i w ogole glaskanie kotka za pomoca mlotka

Belcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:22   #6
złotowłosa
Raczkowanie

Ja prywatnie chodze do ginekologa, do stomatologa... ale qrcze jak sobię pomyślę ile zabierają mi z pensji na tą ... służbę zdrowia to mnie coś trafia. Wkurzyłam się i stwierdziłam, że idę z NFZ i co mnie spotkało? Po prostu masakra.... chory ten kraj A ja dalej oddycham jedną dziurką
Stary 2006-07-28, 08:26   #7
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

zlotowlosa zobacz tu http://www.bonifratrzy.krakow.pl/indexa650.html
wlasnie tu bylysmy
mozesz zadzwonic sobie i zapytac o pelny koszt takiego zabiegu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 08:27   #8
snowqueen
Zakorzenienie

Biedna Moim zdaniem, trzeba udupić tego faceta, a Ty musisz znaleźć innego lekarza... Ktoś inny też na pewno wykonuje ten zabieg
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:40   #9
złotowłosa
Raczkowanie

Tak, tylko ile czasu i pieniędzy już straciłąm aby dostać się do tego lekarza! I teraz wszystko od nowa
Belcia dziękuję za link, zaraz będę przeglądać.
Stary 2006-07-28, 08:41   #10
paula78
Zakorzenienie

zadzwon do nfz i upewnij sie co do platnosci lub przedstaw sytuacje bez nazwiks narazie ,potem przy romzowe z lekarzem napomknij o tel do nfz ,ozbaczysz jaka bedzie reakacja.

szlag mnie trafia jak lekarze biadola a potem odstawiaja takie sceny ,nasz daleki znajomy tez lekarz dorobil sie 3 dziecka a niby taki biedny ,żałosne grrrr:-/

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:44   #11
spray
KWC

skandal! trzeba utemperowac tego lekarzynę! zadzwoń do NFZ (bezpłatna infolinia 0-800-190-590) i dowiedz sie co i jak, bo według mnie ten doktorek chce sobie nabić kabzę!!
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:46   #12
kamaO
Wtajemniczenie

Ja bym proponowała zgłosić sprawę do Izby Lekarskiej Tam prędzej dosiegnie go sprawiedliwość - za to może stracić prawo do wykonywania zawodu Ale faktycznie - najpierw sprawdź w NFZ czy zabieg rzeczywiście nie jest płatny
Stary 2006-07-28, 08:49   #13
julka:)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain
to moze skontaktuj sie z NFZ, upewnij, ze jest to zabieg bezplatny, a jesli tak to hmmm... moze nagraj propozycje na dyktafon i do sadu?
POPIERAM.
how much I care"

I told myself I won't miss you,but I remember what it feels like beside you...
julka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 08:57   #14
złotowłosa
Raczkowanie

Dowiadywałam się i sam zabieg jest bezpłatny Dziękuję Wam za odzew i wsparcie
Stary 2006-07-28, 08:58   #15
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez złotowłosa
Dowiadywałam się i sam zabieg jest bezpłatny
no to chyba dobrze? w takim razie możesz złożyć skargę na tego lekarza.
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 09:03   #16
złotowłosa
Raczkowanie

No własnie.... złoże skargę, będę łazić po sądach a tylko złapanie go na gorącym uczynku może mieć skutki prawne... a co z moją przegrodą ?
Stary 2006-07-28, 09:05   #17
marcelina73
Wtajemniczenie

Nie baw się w to sama - idź na policję i zgłoś, że lakarz chce łapówki - oni zorganizują akcję, dadzą Ci sprzęt do nagrywania itd. Jeśli chcesz zadziałać zdecydowanie i ukrócić takie zachowanie lekarza.

Albo powiedz lekarzowi, że jest śmieszny i żądasz operacji bezpłatnej - a dokładnie zapłaconej szpitalowi przez NFZ z Twoich składek. I licz się z odmową albo z "odpowiednim" potraktowaniem w przypadku jej przeprowadzenia.

Albo poszukaj innego szpitala.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 09:12   #18
kamaO
Wtajemniczenie

Wyłóż kawę na ławę. Jesteś poinformowana, więc kitu Ci nie wciśnie. Mimochodem wspomnij o NFZ, Izbie Lekarskiej itp. Zobaczysz jak zareaguje.
Stary 2006-07-28, 09:12   #19
złotowłosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Nie baw się w to sama - idź na policję i zgłoś, że lakarz chce łapówki - oni zorganizują akcję, dadzą Ci sprzęt do nagrywania itd. Jeśli chcesz zadziałać zdecydowanie i ukrócić takie zachowanie lekarza.

Albo powiedz lekarzowi, że jest śmieszny i żądasz operacji bezpłatnej - a dokładnie zapłaconej szpitalowi przez NFZ z Twoich składek. I licz się z odmową albo z "odpowiednim" potraktowaniem w przypadku jej przeprowadzenia.

Albo poszukaj innego szpitala.
Masz świętą rację. Rozwiązanie nr 2 odpada Pozostaje nr 1 lub Nr 3, nie wykluczają się wzajemnie. Napewno poszukam innego szpitala. Pozostaje kwestia czy zdecydować się na Nr1.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 09:17   #20
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez złotowłosa
Masz świętą rację. Rozwiązanie nr 2 odpada Pozostaje nr 1 lub Nr 3, nie wykluczają się wzajemnie. Napewno poszukam innego szpitala. Pozostaje kwestia czy zdecydować się na Nr1.
Jeśli nie zgadzasz sie na takie zachowanie - działaj.
Bezczynność tak samo jak dawanie łapówek przyczynia się takiego a nie innego obrazu naszej służby zdrowia.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 09:25   #21
kamaO
Wtajemniczenie

http://www.nil.org.pl/xml/index
http://www.angelfire.com/extreme2/lista/lista.htm - bardzo pouczająca lista...
Stary 2006-07-28, 09:36   #22
justyna_dt
Zakorzenienie

No właśnie, miałam proponować inny szpital też bezpośrednio zetknęłam się z łapówkarstwem, ale w trochę inny sposób.

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 09:38   #23
aniielica
Zakorzenienie

Pewnie nie od ciebie pierwszej chce kasę. Zrób prowokację. Na pewno jakaś gazeta będzie chetna, zeby ta sprawę nagłośnić. Zgłoś sprawę do NFZ, możesz iść na policję. Złapią drania. Jak tak można?? Co za dziad... Ja bym mu utarła nosa:/
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 09:49   #24
gaga87
Zakorzenienie

Normalnie szlag mnie trafia jak widze ilu jest lekarzy z powolaniem, a ilu lapowkarzy. Moj tata jest ciezko chory i przeszedl kilka operacji. Na zakonczenie leczenia w tym szpitalu mama poszla do tego doktora prowadzacego i chciala mu cos dac, nie pamietam jak to dokladnie bylo, czy koniaka czy pieniadze, a on tylko powiedzial: niech pani to wezmie, ja tez mam dzieci. Szkoda tylko, ze takich lekarzy jest coraz mniej, a wszedzie szerzy sie korupcja

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 10:50   #25
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Nagłosniłabym taką sprawę. Anielica madrze pisze, pogadaj z jakąś gazetą, oni mają wprawę w robieniu prowokacji
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 11:21   #26
basiao84
Wtajemniczenie

koleżanki dziadek kiedyś był w szpitalu, i babcia poszła do lekarza prowadzącego z koperta- skromną, bo i rencina skromna była
i wiecie co jej lekarz powiedział?
Tyle to mi na śniadanie ledwo wystarczy

biedni są, tak, i te staże robić muszą, tak...
basiao84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 11:29   #27
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

no wlasnie biedni sa.
Mimo ze wszystko to mnie bulwersuje, ze przecieram oczy ze zdziwienia jak czytam o coponiektorych lekarzach...to rozumiem ich.
Oni naprawde bardzo malo zarabiaja a przeciez odpowiadaja za nasze zycia, zdrowie.

skandal co to sie w tej polsce dzieje

aaa zlotowlosa robilas badania tak, to sie nic nie martw, one zostana wykorzystane przez nastepnego lekarza

Stary 2006-07-28, 11:50   #28
jaga_2001
Zakorzenienie

zgadzam sie z lain i ze snowqueen Ale najpierw powinnas zglosic ten fakt na policje a oni juz reszte zrobia. Najprawdopodobniej bedzie tak, ze beda stac po cywlnemu za drzwiami w chwili, gdy Ty bedziesz w gabinecie. Wreczysz wtedy koperte lekarzowi (w srodku beda oznakowane banknoty ) A gdy wyjdziesz wkroczy policja z nakazem przeszukania I bedzie po sprawie Ja daje sobie reke uciac, ze ten zabieg jest za free. Znalam kiedy solesia, ktory zrobil sobie wlasnie kosmetyczny zabieg nosa refundowany przez NFZ. to nawet nie byla operacja, bo robili mu to w znieczuleniu (mial tak jakby narosl, ktora podobno utrudniala mu troszke oddychac )

A sa jeszcze takie przypadki, moj znajomy lekarz opowiadal, ze zamkneli lekarza, po tym jak niby dostal (bo sie nie oszukujmy dostal ) lapowke od pacjenta, ktory chcial przesunac operacje na jak najblizszy termin, nestety lekarz byl nieugiety, bo wiadomo, lista jest. Ten zostawil na chama koperte (pacjent) i czym predzej wyszedl z gabinetu, mimo, ze lekarz oddawal mu koperte, ten nie przyjal jej z powrotem. Wiec lekarz nie mial co z nia zrobic. No ale jak juz dostal to czul sie zobowiazany i przesunal pacjentowi date zabiegu i porobil wszystkie badania. Po zabiegu pacjent przyszedl w podziece z policja, a lekarz trafil do "konfesjonalu" Ja jakos nie moge uwierzyc w te wersje Bo przeciez policja nie ma juz dowodu, chybaze pacjent byl z dyktafonem. Obecnie moj lekarz jest tak na tym punkcie przewrazliwiony, ze boi sie wypisywac mi zwykle zaswiadczenia lekarskie

Ale takich lekarzy to bym powystrzeliwala, przeciez to ich zasrany obowiazek leczyc ludzi, nawet za darmo!

JA kilka razy trafilam na swietnych lekarzy Za jednym to moja mama po calym szpitalu biegala, bo chciala mu podziekowac za opieke (a opiekowa sie na po prostu super, jakby na serio dostal w lape), chciala mu dac dobra wodke, jak to jestw zwyczaju, ale ten powiedzial "Prosze mi wybaczyc, ale nie przyjme, ja na prawde bardzo pania przepraszam, ale moze sie Pani moich kolegow po fachu spytac, ze z pracy to nawet kwiatow nie wynosze" Takich lekarzy nam potrzeba!

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 12:10   #29
olka_222
Zakorzenienie

oto polska cała

radze skontaktować się z ordynatorem szpitala i to zgłosić dodatkowo wysłać uprzejmego maila z opisem całej sytuacji na wyższy szczebel ( do kogo nie wiem bo nie orientuje sie jaka jest struktura w ministerstwie zdrowia)

głupi kraj- głupi ludzie :/
olka_222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 13:20   #30
rzastin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamaO
Ja bym proponowała zgłosić sprawę do Izby Lekarskiej Tam prędzej dosiegnie go sprawiedliwość - za to może stracić prawo do wykonywania zawodu
A myslisz,że Izba Lekarska się tym przejmie? Jasne, a ciekawe kto w niej zasiada? Zwłaszcza, jeśli facet jest ordynatorem.

Prędzej proponuję pójście na policje i wraz z nimi przygotowanie małej prowokacji. Nie rób tego na własną rękę, bo może się to obrócić przeciwko Tobie.
Jesli czujesz się na siłach, to zrób coś z tym, bo w ten sposób może zaoszczędzisz dramatu innej osobie

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości