|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() kłopot z lakierem - wielkie zacieki...POMOCY!!!
Witam,
jestem w trakcie odnawiania starej szafy. Została pomalowana farbą akrylową, następnie lakierem do efektu spękań. I tu pojawił się problem....zbyt duża warstwa lakieru spływa w postaci zacieków, przy próbie roztarcia powstają " białe kuleczki o konsystencji gumy ". Wszystko jest jeszcze mokre i nie wiem, co z tym zrobić... Czy można to potem zeszlifować??? Pomocy!!! Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam CocoBijou Edytowane przez cocobijou Czas edycji: 2009-09-08 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: kłopot z lakierem - wielkie zacieki...POMOCY!!!
Nie wiem jakim lakierem to robiłaś. Wydaje mi się, że nie uda Ci sie popękać szafy bez położenia jej na plecy. W pozycji pionowej lakier będzie zawsze ściekał i nic z tego nie wyjdzie.
Czeka Cię duuużo szlifowania, lakier można szczyścić i chyba będziesz to musiała zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Witam,
użyłam lakieru Primacol Decorative. Pierwszy raz robię coś takiego ( podpatrzyłam w internecie ) i moje złe przeczucia niestety się sprawdziły... Materiały chyba pójdą na marne, a i roboty szkoda... Pozdrawiam serdecznie CocoBijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chyba musisz poczekać aż wyschnie i zeszlifować.Ręcznie-ciężka praca.Do takiej powierzchni używam przystawki do wiertarki.Ale może jak wyschnie okaże się,że nie jest tak źle i lakier powierzchniowy to zatuszuje.Teraz nie radzę ruszać.Chyba rzeczywiście szafa pwinna leżeć albo trzeba nakładać cieńszą warstwę aby nie spływała.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie,
niektóre z moich zacieków wsiąkły i efekt końcowy był znośny, ale zależy mi, aby szafa była naprawdę reprezentacyjna. Zamierzam zeszlifować wszystko i jeszcze raz polakierować. Mam do Was jeszcze jedno pytanie: jakiego narzędzia użyć, aby farba na "kraku" rozkładała się równomiernie. Jest to duża powierzchnia. Próbowałam wałkiem, ale spękania wyszły jedynie w niektórych miejscach. W innych są prześwity podkładu, a w niektórych wszystko zamalowane ( takie to moje początki z tą sztuką...;-)) Używam farb akrylowych Dulux i nie wiem, czy to wina farb, które są dość rzadkie ( bez rozcięczania ), czy też należy to robić innymi narzędziami... Doradźcie proszę- co daje najlepsze rezultaty??? Pozdrawiam CocoBijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
Nie znalazłam na stronie Primacolu żadnego lakieru pękającego
![]() podaj mi namiary do opisu produktu, musimy wiedzieć, czy to jest odpowiednik kraka jednoskładnikowego, który pod pędzlem pęka czy 2-składnikowego? To jest ważne w przypadku techniki kładzenia i używanych narzędzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Foto i opis produktu oraz wynik nakładania farby- przy pomocy wałka...
![]() ![]() ![]() Ponieważ mogę wkleić tylko miniaturowe fotki na forum- dodaję opis lakieru: " po upływie co najmniej 4h, a nie więcej niż 12h, pokryć całą powierzchnię farbą w odcieniu innym od farby podkładowej...Kształt i wielkość spękań zależy również od radzaju użytego narzędzia (wałek, pędzel, gąbka). Aby spękania były widoczne, kolory zastosowanych w obu warstwach farb muszą ze sobą kontrastować." " Należy stosować farby wodne, akrylowe. " Dane produktu: kolor: bezbarwny postać: emulsja czas schnięcia: 10-12h rozcięczalnik: woda To są podstawowe parametry. I przyszło mi do głowy, żeby użyć na wierzchnią warstwę farby akrylowej w sprayu... Można tak zrobić ( bo co do gąbki brak mi przekonania...) ??? Pozdrawiam CocoBijou Edytowane przez cocobijou Czas edycji: 2009-09-09 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
|
Niestety zdjęcia są miniaturowe i całkowicie nieczytelne, ale ostatnie z efektem Twojej pracy świadczy o tym, że ten lakier to odpowiednik kraka jednoskładnikowego. Nie polecam nakładania wałkiem a raczej pędzlem. Tapowanie gąbką da Ci bardzo małe i liczne spękania, niezbyt efektowne jak na taką dużą powierzchnię.
Użycie lakieru w sprayu spowoduje, że spękania będą raczej nieliczne, jeśli w ogóle się pojawią - tak mi się wydaje znając charakter kraka jednoskładnikowego. Przy nakładaniu pędzlem istotne jet, żebyś nie poprawiała już raz pomalowanego fragmentu gdyż spękania się nie pojawią. Poniżej masz opis kładzenia kraka country - czyli jednoskładnikowego. Opisane są trzy metody - pędzlem wzdłuż, pędzlem nieregularnie i gąbką. To jest właśnie ten efekt, jaki chcesz uzyskać, może ta lektura coś Ci pomoże: http://www.cafeart.pl/2005102624/dec...low_kilka.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Witam,
Pani Ewo - bardzo dziękuję Pani i Wszystkim za porady. Szafę już przygotowałam, ponownie pomalowałam. Jutro zabieram się za spękania ( mam nadzieję, że tym razem nie dam plamy... ![]() Kto wie, może gdy się podszkolę, to spróbuję ![]() Pozdrawiam serdecznie CocoBijou |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze koty za płoty jak mówią.Ja tez zaczynałam decou od szafy.Czekam na efekty i wątek z Twoimi prackami!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.