![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Domowy tonik z kwasem salicylowym BHA
Szukałam podobnego tematu na biochemi ale nie znalazłam
![]() Zakupiłam na Mazidłach kwas salicylowy, żeby sobie samodzielnie robić tonik a la Paula's Choice ![]() ![]() Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: domowy tonik z BHA
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/recepturki.html
Preparaty salicylowe działają keratolitycznie, przeciwłojotokowo, oczyszczająco, rozjaśniająco, przeciwzapalnie i odkażająco. Rp. 32. Płyn salicylowo-tymolowy Thymoli 0,5 g Acidi salicylici 2 g Spir. vini 70% ad 100 g Rp. 33. Płyn salicylowo-kamforowy Acidi salicylici 2 g Camphorae 1 g Spir. vini 70% ad 100 g Rp. 34. Płyn przeciwłojotokowy do włosów i na skórę Acidi salicylici 2 g Tinct. Tormentillae 5 g Spir. vini 70% ad 100 g Rp. 35. Płyn przeciwłojotokowy, oczyszczający i przeciwzapalny do włosów i skóry. Ac. salicylici 1 g Tinct. Arnicae 3 g Spir. vini 70% ad 100 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
http://www.luskiewnik.gower.pl/informacje_maj2004.html
Rp. Kwas salicylowy 5 g Woda różana 100 g Spirytus 45 g Wodę różaną Aqua Rosae można sporządzić: olejek eteryczny różany - 1 ml, etanol 90% - 50 ml, woda destylowana lub przegotowana - dopełnić do 100 ml |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ze względu na rozpuszczalność kwasu salicylowego w tłuszczach, glikolou propylenowym, a zwłaszcza w alkoholu, większość receptur będzie oparta własnie na alkoholu, będzie zatem miała działanie wysuszające, drażniące i niezbyt miły zapach.
Wszelkie moje dociekania w tym względzie wskazują, że lepiej, wygodniej, efektywniej jest jednak zakupić gotowy płyn z kwasem salicylowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A mi sie wydaje,że szkoda kasy na takie gotowe produkty.Według mnie nie są warte swojej ceny.Składniki użyte do jej produkcji,wcale nie kosztują tyle,żeby wołać za nie tyle,co np. Paula.
Zeby uzyskać 1-2% roztwór kwasu,az tak duzo tego alkoholu nie trzeba ![]() ![]() Edytowane przez thanatos Czas edycji: 2006-08-14 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zachęcasz Thanatosie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pisząc o chemiku, myślałam właśnie o Tobie, bo znamy się z LU. To ja własnie Cię męczę o przepis na kwas z centellą asiatica. Dzięki za przepis, Thanatos. Myślę, że wersja z hydrolatem byłaby ok. Poza tym nie czepiałabym się tak ceny Pauli, bo mnie ponad 200 ml kwasu 2% kosztowało jakieś 80 zł, a porównaj polskie ceny, gdzie 30 ml Effaclar K kosztuje ok. 50 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
super, dzięki wszystkim za przepisy i porady; też jestem zdania, że nie ma sensu wydawać kasy na taką Paulę, skoro można zrobić sobie samemu tego typu płyny
![]() A alkoholu to na pewno się nie da niczym zastąpić ![]() ![]() Podaję skład (z KWC) Skład: Aqua, Methylpropanediol, Salicylic Acid 2%, Hydroxyethylcellulose, Vitis Vinifera Seed Extract, Camellia Oleifera (Green Tea) Extract, Epilobium Angustifolium Extract, Bisabolol, Phytosphingosine, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...?produkt=12937 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Methylpropanediol - to jest np. środek rozpuszczający
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
BTW ze swojej strony dziękuję za przepis ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tego to raczej nie kupię nawet na mazidłach... Smoku, napisałaś też, że BHA jest rozpuszczalny w glikolu propylenowym- czy mógłby on całkowicie zastąpić alkohol? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Widziałam taki przepis, ale rzecz jasna on nie jest mojego autorstwa, więc raczej nie moge go podać. Skoro pojawił się Thanatos, to go pomęcz go o to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
może nie pomęczę ale grzecznie poproszę
![]() Thanatosie, a jakby do twojego wcześniejszego przepisu zamiast alkoholu dodać glikol propylenowy (20 ml ![]() ![]() Mam jeszcze pytanie co do przechowania- podejrzewam że najlepiej w lodówce; ale jak zrobię sobie takie 120 ml to długo mogę używać? Swoją drogą to szkoda, że na Mazidłach nie ma żadnej propozycji na wykorzystanie kwasu salicylowego (skoro juz jest w ofercie) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
w lodówce raczej nie, bo wtedy wytrącą Ci się takie igiełki i będziesz musiała użyć polysorbate, żeby je znowu rozpuścić, zabawa na całego.
Robi się to w małych ilościach. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Możesz spróbować z glikolem,zacznij jednak od 10 ml. glikolu i w tym spróbuj rozpuszczać.
Smok ma racje,że lepiej robić małe porcje np. po 50 ml ![]() Tonik można stosować codziennie,na noc + w dzień oczywiście filtry ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
dzieki za odpowiedź i porady- wypróbuję obydwie wersje (tylko sobie jeszcze ten glikol teraz musze dokupić
![]() ![]() ![]() Ja ten wcześniejszy "tonik" trzymałam w lodówce- no i własnie zrobiła się z tego woda z igiełkami. Ale pewnie powinno się taki tonik chronić przed światłem? A czy sam kwas w pudełeczku mogę przechowywać w lodówce, czy nie jest to konieczne? Ja wszystkie swoje mazidełka razem z tym kartonowym pudełkiem wpakowałam do lodówki właśnie (poza olejami oczywiście). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Czystemu salicylowemu nic sie nie stanie w lodówce.Gotowy produkt lepiej trzymać w temp. pokojowej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nie,będzie to miało 8% alkoholu
![]() Edytowane przez thanatos Czas edycji: 2006-08-22 o 08:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dokładnie,dlatego,że wódeczka a nie czysty etanol
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zrobiłam sobie tonik wg przepisu z alkoholem- testuję go na plecach na razie (moja siostra jest odważniejsza- stosujw również do twarzy).
I tak sobie teraz pomyslałam, że ten kwas to się chyba powinno do alkoholu dodawać stopniowo...ja wsypałam od razu odmierzoną ilość i nie wszystko się dokładnie rozpuściło- pływają w toniku takie drobne paproszki... mnie to w sumie nie przeszkadza (po toniku aspirynowym... ![]() ![]() Nie wiem, czy do takiego gotowego toniku mogę jeszcze dolać alkoholu (pewnie należało to zrobić wcześniej ![]() Aha, efekty już po drugim użyciu były wyczuwalne (bo zauważalne to jeszcze nie bardzo) tzn. nieco gładsza skóra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Przepuść tonik przez filtr od kawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
ok, dzięki
próbowałam też rozpuścić te paprochy za pomocą polysorbate, ale zrobiła się z tego tylko taka glutowata grudka. to przecedzenie to chyba najlepszy pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A ile emulgatora dodałaś ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Bardzo mnie zaciekawiliście tym tonikiem.
Zastanawiam się czy ten kwas o którym piszecie to to samo co Polopiryna S? Salicylic Acid jest w polopirynie i aspirynie. Czy można je wykorzystac do przyrządzenia tej mikstury? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie, w polopirynie i aspirynie jest kwas acetylosalicylowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Aha, no tak
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.