![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak nie zmarnować młodości? :)
Witam, piszę ten post ,aby się wyżalić i poczytać wasze porady ,bo nie mam się do kogo zwrócić. Mam 16 lat i obecnie chodzę do LO o profilu biolchem
![]() ![]() Więc pewnie myślicie czemu zmieniłam tą klasę skoro okazała się być dla mnie idealna? Otóż, przedmioty zawodowe... Były nudne, męczące, a to był dopiero początek, nie mówiąc o praktykach... Czułam że mam "powołanie" do czegoś zupełnie innego. Miałam mętlik w głowie rozmawiałam z klasą z nauczycielami z rodziną, co mam zrobić. Marzyła mi się medycyna, a czułam, że nie dam rady z ogarnięciem zawodowych plus matury z rozszerzonej biologii i chemii, musiałbym chyba przez te 4 lata nie wychodzić z domu. Poza tym bez nauczyciela? U mnie to nie wchodziło w grę... Tak, więc z wielkim bólem serca rozstałam się z kochaną klasą i stwierdziłam, że zaryzykuję. Dostałam się do biochemu i jak się okazało profil to strzał w dziesiątkę! ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Jak nie zmarnować młodości? :)
Cytat:
jeśli naprawdę tak marzy Ci się medycyna, to teraz zajęłabym się jednak nauką, a nie "piciem, imprezowaniem i olewaniem szkoły", bo ledwo, a nawet przeciętnie zdana matura na medycynę Cię nie dostanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystko zależy od człowieka, znam wielu ludzi, który odetchnęli dopiero po studiach. Znaleźli stabilną, dobrą pracę, wreszcie mogli sobie pozwolić na wyjścia ze znajomymi, podróże, do tego doszło takie "ufff", że już nie trzeba się martwić jak będzie wyglądać ich życie. Każdy sobie sam decyduje, który okres będzie jego najlepszym. Może to być nawet i emerytura jak się człowiek odpowiednio "przygotuje" zawczasu . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Można się dobrze bawić w liceum i dostać na dobre studia, wcale nie kończąc edukacji na maturze, już bez przesady. Nie trzeba siedzieć, zakuwać i się izolować całe nastoletnie lata.
Co do zasady się zgadzam, że najlepszy czas w życiu wypada w różnym czasie dla różnych ludzi, ale mimo wszystko jednak dobrze byłoby znaleźć wspólny język z klasą, było nie było spędza się w szkole dużą część życia w tym wieku, po zajęciach też fajnie mieć z kimś wyjść/poplotkować o sprawach szkolnych/pobawić się. Jak jesteś nieśmiała i cicha to i na studiach możesz mieć problemy ze znalezieniem wspólnego języka z ludźmi. Nie nazwałabym tego od razu zmarnowaniem młodości, ale jednak lepiej mieć bliskich znajomych niż nie mieć w większości przypadków ![]() Ja liceum wspominam świetnie, poznałam super ludzi, wybawiłam się, mam wspomnienia na całe życie, i o dziwo zdałam dobrze maturę, a nawet poszłam na dobre studia na dobry uniwersytet ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
LO było dla mnie słabym okresem. Najlepiej wspominam studia - wreszcie poznałam ludzi, z którymi lączyły mnie wspólne zainteresowania, uczylam sie tego co lubię, wyjechałam na Erasmusa. Jeśli marzy ci się konkretny kierunek studiów to w liceum zajmij się jednak lepiej nauka, na szalenstwa masz jeszcze czas.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Chcesz pic imprezować i olewać szkole?moim zdaniem jak tak zrobisz to właśnie wtedy będziesz żałować.
W liceum to polecam się uczyć a na takie rzeczy będziesz miała czas na studiach |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja powiem tak, dopóki masz dobre wyniki i zdasz ładnie maturę to rób co chcesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam znajomych z poza szkoły jak i z tego technikum i przy nich jestem sobą. Ciągle się śmieję, wygłupiam, żartuję, gadam na każdy temat, no po prostu dusza towarzystwa ![]() ![]() Edytowane przez Tamaraxox313 Czas edycji: 2019-01-16 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Myślę, że z czasem dziewczyny się do Ciebie przekonają. Grupki się tworzą i rozpadają, ktoś może nie zdać do następnej klasy. W życiu wszystko się zmienia. To, że teraz jest kiepsko nie znaczy, że na wiosnę też tak będzie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jeśli liceum miałoby dla mnie być "najlepszym okresem" to chyba skoczyłabym z mostu, wybacz. Kto wymyślił taką bzdurę? Najpiękniejsze lata? Kiedy jesteś nadal zależna od rodziców, dojrzewasz, dopiero uczysz się "dorosłego" życia? Yyyyy....
Nie mam raczej wielu super wspomnień z imprez czy wypadów w liceum i nie żałuję ani trochę. Cicha, nieśmiała, queer, z nieleczonym ADHD, do tego dojrzewałam późno i wyglądałam jak mała dziewczynka. Raczej nie pasowałam do przebojowych modniś i imprezowiczek w moim liceum ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli komuś jest fajnie w liceum, to super! Ale nie wmawiajmy sobie głupot że to MUUUUSI być najcudowniejszy okres młodości, najpiękniejsze lata. Dla wielu osób nie jest i to jest totalnie OK. Taka presja - ten okres musi być taki, tamten owaki - jest niepotrzebnym dokładaniem sobie stresu. Twoje życie rozwija się w indywidualnym tempie i twój cudowny okres nadejdzie. Zapewniam ![]()
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2019-01-16 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ale z czym masz problem? Ze masz same dziewczyny w klasie?
Zaproponuj jakiejs wyjscie, wypad, zagaduj ludzi. Jakim cudem bylas niesmiala w gim, w technikum nie i teraz znowu? To dopiero pare miesiecy. A jesli nie masz fajnych ludzi w klasie, to poznaj ludzi z innych. Ty chcesz sie upijac, olewac zajecia czy czujesz taka presje? To glupie... Nie rozumiem spiny ta matura, ja sie jakos nie uczylam caly czas, nawet bym powiedziala bardzo malo, a mialam swietne wyniki, tez po biol-chemie. Zdawalam 5 lat temu. W 3 klasie bedziecie miec powtorki, multum probnych matur, naprawde nie ma sensu sie spinac juz w pierwszym semestrze w pierwszej klasie. Przez rok studiowalam stome i naprawde, nikt mi nie wmowi, ze w lo jest duzo nauki z biologii. Jak sie uwaza na lekcjach, pyta nauczyciela jak sie czegos nie rozumie i jakos tam powtarza w trzeciej klasie, to naprawde nie trzeba rezygnowac z zycia, ludzie... Zreszta akurat w kwestii matury z biologii to duzo wiecej daje przerabianie arkuszy i uczenie sie rozwiazywania pod klucz niz faktyczna wiedza. A z tego co pamietam, to u nas w pierwszej klasie wszystkie profile mialy dokladnie to samo na biologii i chemii, dopiero od drugiej klasy wchodzily rozszerzenia, poza mat-fizem chyba. A skoro Ciebie to interesuje, to juz w ogole dasz rade jak sie skupisz na tym co mowilam. O co chodzi z tymi grupkami? Dziewczyny w ogole nie gadaja z nikim poza 3-4 kolezankami? I krzywo na kazdego patrza? Chyba nie, to normalne, ze z kims lepiej sie dogaduja. Jezeli nikt jakos sie Toba nie interesuje, to sama zagadaj. Wyjscia klasowe serio duzo daja.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Według mnie to przesada nazywać czas spędzony w liceum najlepszym czasem w życiu. Zdawałam naturę 20 lat temu i owszem w LO było fajnie, ale tak samo fajnie było też w podstawówce. Najfajniejszy czas dla mnie byl na studiach. Czlowiek jeszcze pełnoletni gówniarz ale juz prawie samodzielny
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=patrycjapatib;86378 212]Ale z czym masz problem? Ze masz same dziewczyny w klasie?
Zaproponuj jakiejs wyjscie, wypad, zagaduj ludzi. Jakim cudem bylas niesmiala w gim, w technikum nie i teraz znowu? To dopiero pare miesiecy. Tak jest to dla mnie problem, bo chłopcy są śmieszni i rozluźniają atmosferę poza tym jak się chcę poznać chłopaka to trzeba też w ich gronie przebywać...Wiem, że to dziwnie brzmi z tą nieśmiałością ,ale w dużej mierze chodzi mi o to, że w gimnazjum nie udzielałam się w klasie ze względu na osoby, które wprowadzały złą atmosferę, bałam się po prostu wysmiania. W technikum obiecałam sobie, że się nie dam i spróbujęsię zmienić, a żetrafiłam na cudownych ludzi to łatwo mi się nawiązało kontakty i z każdym mogłam się pośmiać i pogadać. Tu tak nie mam, ciągle mi się wydaję, że dziewczyny patrzą na mnie z góry zwłaszcza te z bogatych rodzin, wywyższają się itd. To jest normalne, że nie zwasze się trafi na fajnych ludzi, nie, mówię, że każdy w tej klasie jest zły, bo są fajne osoby do których staram się zagadywać Edytowane przez Tamaraxox313 Czas edycji: 2019-01-16 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
To gadanie o najlepszych czasach jest głupie. Każdy wiek i etap ma swoje plusy i minusy.
Ja mam 28 lat i teraz również jest rewelacyjny czas. ![]() Liceum to krótki okres w życiu, szybko o nim zapomnisz. Jeśli chcesz się dostać na medycynę, to skup się na nauce. Mówisz że masz kilka bliskich koleżanek. To bardzo dobrze. Być może te znajomości przetrwają długie, długie lata. I to jest najważniejsze. Skupiaj się na budowaniu relacji z pojedynczymi osobami, tabuny znajomych na dłuższą metę i tak Ci nic nie dadzą, po liceum i tak prawie wszystkie przepadną. Imprezowanie to bardziej na studiach, niż w liceum. A jak ma się ochotę to można i po studiach przez dluuuuugie lata. Także widzisz jeszcze masz masę czasu na to. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ty chcesz sie upijac, olewac zajecia czy czujesz taka presje? To glupie...
No właśnie może faktycznie jest to głupie...Ale czuję taką presję, nie wiem czemu. Dużo się słyszy, że dużo osób tak robi i zastanawiam się czy jest to dobre czy nie? Czy lepiej imprezować, olewać wszystko czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
BAN stały
|
Cytat:
jesteś na tyle wybitna aby dostać się na medycynę (napisać maturę bardzo bardzo dobrze) olewając szkołę i naukę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86378519]To gadanie o najlepszych czasach jest głupie. Każdy wiek i etap ma swoje plusy i minusy. Ja mam 28 lat i teraz również jest rewelacyjny czas. ![]() Liceum to krótki okres w życiu, szybko o nim zapomnisz. Jeśli chcesz się dostać na medycynę, to skup się na nauce. Mówisz że masz kilka bliskich koleżanek. To bardzo dobrze. Być może te znajomości przetrwają długie, długie lata. I to jest najważniejsze. Skupiaj się na budowaniu relacji z pojedynczymi osobami, tabuny znajomych na dłuższą metę i tak Ci nic nie dadzą, po liceum i tak prawie wszystkie przepadną. Imprezowanie to bardziej na studiach, niż w liceum. A jak ma się ochotę to można i po studiach przez dluuuuugie lata. Także widzisz jeszcze masz masę czasu na to. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dziękuję, takie posty podnoszą mnie na duchu, mam nadzieję, że uda mi się wszystko pogodzić i przestanę tak o tym wszystkim myśleć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
niemniej jednak olewanie szkoły to nie jest dobry pomysł. można mieć fajne życie towarzyskie bez upijania się i olewania szkoły. dlaczego uważasz, że potrzebujesz pić, imprezować i olewać wszystko, żeby czuć, że korzystasz z życia? tak się zachowuje Twoja klasa czy wyczytałaś gdzieś te głupoty? ![]() poza tym gdzie chcesz imprezować? masz 16 lat... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Napiekniejszy czas to czas studiow a nie szkola srednia. Najlepiej wspominam.
---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- To nie wiecie ze najlepszy czas to kiedy lezysz zalana w trupa w parku ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86379138]W klubach?
![]() jakie kluby wpuszczają nastolatki w wieku 16 lat? legalnie oczywiście Cytat:
dobrej rady nie ma. albo uda Ci się przemóc albo nie. nie da się niestety napisać krok po kroku co zrobić, żeby się stać bardziej towarzyskim. skoro tak Cię ciągnie do imprezowania, może rodzice pozwolą Ci np zrobić małą imprezę dla znajomych z klasy. zbliżają się (lub są) ferie, będzie dobra okazja. zawsze łatwiej nawiązać znajomości w takiej luźniejszej atmosferze. ewentualnie zaproponuj jakieś wyjście do klubu czy gdzie tam chodzicie. albo zaproś te osoby z którymi chciałabyś się zbliżyć na jakąś pizzę czy coś. generalnie spróbuj zaaranżować jakieś spotkanie poza szkołą. tak jest zazwyczaj łatwiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Na Twoim miejscu bardziej martwiłabym się zmarnowaniem większej części życia przez medycynę. Na studiach nie jest fajnie, nikt Cię dobrze nie traktuje i w dodatku na wielu uczelniach trwa wyścig szczurów, nie wiadomo w sumie o co - bo i tak później każdy idzie do pracy za te same pieniądze. W pracy zaczyna się mobbing, przymuszanie do dyżurów za marne pieniądze, brak szacunku ze strony współpracowników, często dalej skupionych na wyścigu, tym bardziej nie wiadomo o co. Do tego jeszcze niedofinansowanie szpitali i robienie wszystkiego byle jak, byle zmieścić się w budżecie. Jak się przetrwa to wszystko, zachowując się tak jak należy - czyli w pokorze przyjmując niekończące się upokorzenie - można w nagrodę odcinać kupony wyżywając się na pacjentach w prywatnym gabinecie za zmarnowany kawał życia. Te 2,5 roku liceum które Ci zostały to pikuś, przemyśl lepiej wybór studiów bo od tego będzie zależeć, czy życie będzie zmarnowane. Chociaż doskonale rozumiem, że może Ci być ciężko odnaleźć się wśród osób, które nad dobrą atmosferę w grupie zapewne przedkładają naukę i kiszenie się we własnym gronie. Zawsze warto utrzymywać wartościowe znajomości poza szkołą, nie musi to być wcale ze stratą dla Ciebie. Nie zawsze ludzie odpowiedni dla nas to Ci którzy przebywają najbliżej nas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86379138]W klubach?
![]() Oj nie wiem czy by mnie wpuścili haha Moi znajomi, co prawda do żadnych klubów nie chodzili, ich imprezy to bardziej domówki, ale rzeczy jakie wyprawiali...a przynajmniej tak mówili... to już zbyt grubo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Jak byłem w średniej to bez problemu dziewczyny wpuszczali, tylko bardziej "prestiżowe" kluby robią selekcje, a te mniejsze i studenckie nie robiły problemów. Wiem bo miałem 16-17 lat i młodsze ode mnie wchodziły...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86379538]Jak byłem w średniej to bez problemu dziewczyny wpuszczali, tylko bardziej "prestiżowe" kluby robią selekcje, a te mniejsze i studenckie nie robiły problemów. Wiem bo miałem 16-17 lat i młodsze ode mnie wchodziły...[/QUOTE]
a kiedy to było? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.