|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
koraliki z Ukrainy?
Mam pytanie - wyjeżdżam na wycieczkę do Lwowa, slyszalam że na Ukrainie można kupić koraliki - ciekawa jestem czy ktoś wie jakie i ewentualnie gdzie ich szukać
Gdyby to byly takie zwykłe drewniane kulki jak czasem widuję na targach byloby to bardzo miłe(no chyba że one sa chińskie???) Mam nadzieję że ktoś się podzieli ze mną swoim doświadczeniem ))
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: koraliki z Ukrainy?
Z pewnością można kupić drewniane, ręcznie malowane, bardzo piękne. Bywa tani bisior - drobne szklane koraliki w setkach kolorów. Co ciekawe służą one do wyszywania - powstają wzory jak przy hafcie krzyżykowym.
Są artyści którzy robią szklane, ręcznie formowane, to prawdziwe cuda! |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za szybką reakcję
a wiesz może gdzie je moge kupić??? i jakie to sa mniej więcej ceny??? nigdy tam nie bylam wcześniej
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Oj tak!!! Pamiętam jak się zachwycałam tymi koralikami, ale jeszcze wtedy nie robiłam biżuterii i nie kupialm glupia
Ja trafiłam akurat na targ, który tam jest chyba co tydzień, targ w centrum Lwowa z różnymi ukraińskimi pamiątakami, ale biżuterii było chyba najwięcej! Nie wiem z czego były te koraliki - coś pomiędzy gliną, a porcelaną, też pamiętam, że jakby ręcznie malowane. No w każdym razie tylko tam takie widziałam, w Polsce tego nie można spotkać (nawet na allegro).
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Acha, co do cen, to na pewno nie były wysokie, bo pamiętam, że koleżanki kupowały całe komplety już takiej gotowej biżuterii z tych koraliów.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
pozwolę sobie podnieść - może znajdzie sie ktoś kto jeszcze coś wie??
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Też jadę na Ukrainę
Lwów, Tarnopol, Chmielnicki i miasteczka tuż obok Chmielnickiego... Będę szkać tam koralików!A może martuko już wróciła i cos wie?
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
na ukrainie jest srasznie tanio
więc i koraliki drogie byc nie powinnypowodzenia w poszukiwaniach
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
że tanio jest to weim! głównie alkohol i paperosy, chociaż ty nieletni to nic na ten temat nie powinieneś wiedzieć! reszta niestety w cenach porównywalnych jak w Polsce np markowe produkty dla zwierząt i dzieci!
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
hehe ja wiem że i lody i soki i słodycze w sumie to wszystko :/
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
no, martuko już dawno wrócila, gdyby nie wrócila zaszloby podejrzenie że ją ..mafia sprzątnęła
Ja bylam tylko we Lwowie, tam za Operą jest taki targ gdzie można dostać różne rzeczy z rękodziela głównie. Koraliki na ktoe się skusilam to byly takie drewniane kulki (w naszyjnikach i bransoletkach) ale podobno w Polsce można je taniej kupić niz we Lwowie (chociaż to zależy gdzie). Takich o jakich mówila natewa nie widzialam, ale mialam bardzo malo czasu, targ sie wlaśnie zwijał i w dodatku nie chodzilam sama w jakimś sklepie typu "pasmanteria i wszystko" widziałam koraliki drobnicę, wydaje mi się że byly tańsze niż u nas. No i hrywulki - naszyjniki z drobnych koralików uplecione w przeróżne nieraz skomplikowane wzory. Były tez naturalne kamienie w naszyjnikach ale drogie. ( no chyba że z powodu pośpiechu źle policzylam przy zamianie waluty
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki! Może mąż po weselnych szaleństwach pozwoli mi zabrać auto i pojechać gdzieś na zakupy... Żeby mi nie tupał, że czas goni
Zdam relacje jak poszło! Wydaje mi się, że we Lwowie ogólnie jest drożej, bo blisko do Polski, a na czymś muszą zarabiać!PS. Z ta mafią to wcale nie takie śmieszne... Nasłuchałam sie strrasznych rzeczy!
|
|
#13 | |
|
Joanna d'Moder
|
Cytat:
.A rozwścieczone wizażanki są gorsze od mafii
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
we Lwowie jest drozej nie dlatego ze blisko do Polski tylko dlatego ze to bardziej turystyczne miasto i się z cenami dostosowują do turystow z Europy
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
I co??? wszyscy sie boją opowiadać o podróżach na Wschód???
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Byłam i wróciłam! Nawet nie miałam czasu jechać na targ!
Pojadę znowu 6 października... Może wtedy uda mi się coś kupić! (Zadałam szwagierce poszukać szklanych korali na bazarach!)
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.

Gdyby to byly takie zwykłe drewniane kulki jak czasem widuję na targach byloby to bardzo miłe(no chyba że one sa chińskie???)

Ja bylam tylko we Lwowie, tam za Operą jest taki targ gdzie można dostać różne rzeczy z rękodziela głównie. Koraliki na ktoe się skusilam to byly takie drewniane kulki (w naszyjnikach i bransoletkach) ale podobno w Polsce można je taniej kupić niz we Lwowie (chociaż to zależy gdzie). Takich o jakich mówila natewa nie widzialam, ale mialam bardzo malo czasu, targ sie wlaśnie zwijał i w dodatku nie chodzilam sama

.A rozwścieczone wizażanki są gorsze od mafii