|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Pomocy w sprawie pigułek ! Pilnie !!
Dziewczynki bardzo prosze o radę.
Dzis bylam w aptece po trój fazowy Tri Minulet - niestety podobo nie ma go juz wogole w hurtowniach...Dzis muszę wziac pierwsza pigulkę nowego cyklu więc na bieganie do ginekologa nie mam już czasu i nie wiem co zrobić. Zamiast T-Minuletu wzielam więc Harmonet ( bo brałam go jakos wczesniej wiec pomyslalam ze nie zaszkodzi). Jednak teraz czytam w ulotce ,ze przy zmianie pigulek na Harmonet wlasnie wazna jest ilosc hormonów - " w przypadku przejscia na H. z innych pigulek zawierajacych wieksza dawke estrogenow nalezy wziać H. tuz po zakonczeniu tamtych ( a ja mialam tydzien przerwy!! " ) Po tygodniu mozna wziać H. jesli poprzednie pigulki mialy rownowazna dawkę estrogenow.. I teraz nie wiem czy jesli zaczne dzis brac Harmonet on będzie dzialał tak jak trzeba??!!! Baardzo prosze o pomoc!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomocy w sprawie pigułek ! Pilnie !!
witaj.
w poznaniu jest ten sam problem z tri minuletem - brak w hurtowni od 29 czerwca i dlatego pustki w aptekach- ja dzisiaj bylam chyba w 6 i wszedzie to samo. Ale dowiedzialam sie juz ostatnim razem o odpowiednik tego leku i jest to Milvane. Trzeba go brac tak samo jak tri minulet. a jesli chodzi o harmonet i jego zazywanie po tri minulecie to chyba jest to jakas wieksza roznica w dawkach hormonow dlatego trzeba sie stosowac do informacji zawartych na ulotce. pozdrawiam marta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Paula, co prawda Ci nie powiem jak to jest z przejściem z Tri Minuletu na Harmonet, ale może po prostu zamiast biegać po ginach zadzwoń. Powinni Ci udzielić takiej informacji i doradzić co robić. Tak myślę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Paula z Twoim cyklem bedzie wszystko OK, jednak nie masz 100% gwarancji, ze Cie zabezpieczy antykoncepcyjnie. Na Twoim miejscu zabezpieczalabym sie w tym miesiacu dodatkowo. Nie wiem czy koniecznie caly cykl masz dodatkowo sie zabezpieczac (moze niech znawcy sie wypowiedza), ale mysle, ze minimum 2 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Chciałam do mojej ginekolog zadzwonić ale cos nie moge jej złapać...
Ale skonsultowaląm sie tak ' wstepnie' ze 'zwykłym' lekarzem i 7 dni w gumkach zalecił obowiazkowo... ![]() Ale chyba bo tym tygodniu już z nich zrezygnuje ![]() Przeciez po takim czasie napewno Harmonet zacznie porządnie działać! A swoją drogą... ciekawe co w tym Tri Minulecie znalezli..... ![]() Zas na samej ulotce informacji jest niewiele - w Harmonecie mam dawke estrogenów 0,020 zaśw T-M odpowiednio 0,050, 0,040 i 0,030. Ale nie wiem czy z farmaceutycznego punktu widzenia to duze roznice czy male... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
trzeba było kupić odpowiednik tri-muletu (czyli MILVANE), a nie Harmonet.
harmonet ma mniej estrogenów, wiec powinnaś się dodatkowo zabezpieczać przez przynajmniej 7 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.