![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wczesna ciąża
Witam.
Kilka dni temu dowiedziałam sie ze jestem w ciązy, zrobiłam 3 testy i na wszystkich widoczne 2 czerwone kreski.Spozniał mi sie okres ale nie sadziłąm ze moge byc w ciazy gdyż przede świetami robiłam test i wyszedł negatywny. W tym tygodniu mam umowiona wizyte u ginekologa na usg ale wyczytałam na forach iż do 12tyg usg robi sie dopochwowo...wyczytałam ze niektore dziewczyny po badaniu poroniły ale czy to przez wykonanie badania czy może zarodek był nie do przetrwania...kolejne badanie to cytologia , powinno sie robić po 22tyg gdyż wczesniej może rownież dojsc do poronienia . Piszę watek by wypowiedziałały sie przyszłe mamy jak to jest oraz czy jest ktoras w stanie doradzić dobrego specjaliste ktory poprowadzi ciaze od poczatku do konca z Warszawy. Boję sie tej wizyty nie chce zeby maluszkowi cos sie stało, obstawiam ze u mnie to 2tyg wiec bardzo wczesnie i zapewene lekarka zrobi usg dopochwowe ktorego tez sie juz boje!!!!Moze najlepiej zapisac sie jak juz bede w 3msc ciazy a teraz dosac skierowanie na podranie krwi...juz sama nie wiem... Co mi dopradzacie...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: wczesna ciąża
Sama nigdy nie miałam takiego usg ale wiem z paru filmików,że ta część która jest wprowadzana do pochwy nie jest większa od niewielkiego penisa a przecież wiele kobiet nie wiedząc o ciąży uprawia seks i nic się nie dzieje
![]()
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Osobiście nie jestem ani nie byłam w ciąży, ale bardzo bliska mi osoba jest i sama czasami towarzyszyłam jej w wizytach u lekarza. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Alexandra92x Czas edycji: 2014-01-06 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam usg dopochwowe 2 razy i naprawdę urządzenie do robienia usg dopochwowego nie jest ogromne. Nie wydaje mi się by mogło zaszkodzić dziecku, tym bardziej że kobiety w trakcie ciąży normalnie współżyją i nic złego się nie dzieje a urządzenie nie jest większe od członka. Samo badanie do przyjemnych nie należy jednak nie wydaje mi się by było ono groźne.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jakie ty fora czytasz, ale usg dopochwowe jest normą na początku ciąży
![]() Pierwsze słyszę, żeby miało prowadzić do poronienia ![]() A na wizytę radzę iść w okolicy 8 tygodnia, wtedy można już dojrzeć serduszko ![]() Z tego co piszesz jesteś w 6 tygodniu. Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2014-01-06 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
.
|
tak, czytaj rewelacje w internetach to daleko zajedziesz o.o
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Z tą wczesną ciążą to chodziło raczej o początkowe tygodnie, a nie że ma 15 lat
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, badanie moze nie jest przyjemne, ale dokładne. Kobiety w ciazy czesto współzyja całą ciazę, nie sądze aby USG miało cos zaszkodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak w Polsce ale u nas wyrabiaja karte zaraz po potwierdzeniu pozytywnego tesctu, kieruja Cie na badania i dopiero w 9 tygodniu idziesz na pierwsze usg bo wczesniej nie ma sensu.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
wczesna ciaza chodziło mi o to iz wydaje mi sie iz to 2tydz a nie 4badz 6.ostania miessiaczka zaczela mi sie 5grudnia i trwala 3dni okdkad odstawilam tabletki antykoncepcyjne okres mialam bardzo maly i krotki..Mam 27lat od poł roku szczesliwa męzatka a dziecko planowane .Oczywiscie mama moja bardzo sie cieszy tesciowie tez...boje sie bo od kilku dni czytam neta i dziewczyny rozne rzeczy wypisuja stad moja obawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Polecam Ci nie czytac
![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja rada. Nie czytaj tych bzdur w internecie, bo je trzeba czytać z przymrużeniem oka. Ja tak zrobiłam przed kuracją Izotekiem (trądzik). Już prawie zrezygnowałam, bo dziewczyny pisały o przerażających skutkach ubocznych, które w żadnym stopniu się u mnie nie pojawiły. ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
![]() Dla mnie osoby po klasie polonistycznej to trochę dziwne, ale to taki offtop. ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Alexandra92x Czas edycji: 2014-01-06 o 14:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety na forach typowo "mamowych" piszą takie głupoty.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
USG dopochwowe to standard w pierwszym trymestrze, gdyż najczęściej przy USG przez powłoki brzuszne nic nie widać. Zresztą przy różnych problemach lekarze wykonują je także i później. Cytat:
Albo i nie. Albo i ktoś ma problemy z interpretacją. Bo ja dam sobie głowę uciąć, że dziewczyna przeczytała o amniopunkcji, po której faktycznie istnieje ryzyko poronienia, ale w żadnym wypadku nie jest to standardowe badanie w ciąży. A tak całkiem poza tym: gratuluję ciąży! Najlepiej iść do lekarza koło 6-8 tygodnia (licząc od ostatniej miesiączki, może policz to sobie na kalkulatorach internetowych), wówczas może już będzie serduszko. Dostaniesz skierowanie na badania, które trzeba wykonać w I trymestrze. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2014-01-06 o 20:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tak więc gratulujemy serdecznie ![]() ja byłam pierwszy raz u gina w 6 tygodniu - właśnie na usg potocznie zwanym "dowcipnym" ![]() bo na normalnym jeszcze nic nie widać potwierdził, że jest pęcherzyk ciążowy - tyle było widać, po 2 tygodniach było widać, że serduszko bije jeśli chodzi o sprzęt... no, to taki dłuuuugi penisek ;P krzywdy tym nie zrobi :P idź do lekarza, on ci powie co i jak ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thidien Czas edycji: 2014-01-06 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Gang Iren
|
W Anglii akurat nie robią usg dopochwowego i pierwsze jest w 12-13 tygodniu,ale z córką w Polsce miałam dopochwowe,chyba w 9 tygodniu pierwsze. Na pewno jest bezpieczne,nie ma się czego obawiać. Ale druga sprawa,ja bym odczekała ze 2-3 tyg z usg,bo jeszcze może nie być bijącego serduszka,więc lepiej niepotrzebnie się nie stresować.
Pamiętaj o kwasie foliowym ![]() No i gratulacje ![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Miałam pierwsze USG dopochwowe na przełomie 4/5 tyg ciąży, bardzo wcześnie. Również nie słyszałam o przypadkach (realnych, nie z internetÓW) poronień po dopochwowym USG, ta końcówka to taki cienki wibratorek, nic pokaźnego, krzywdy tym lekarz nie zrobi (chyba że jakiś megapartacz amator).
Na tym pierwszym USG było widać zaledwie maleńką kropeczkę, a sprzęt był bardzo dobry. Po dwóch tygodniach na USG było już bijące serduszko. Dzisiaj to serduszko ma na imię Franek i śpi obok mnie ![]() Cytologia - miałam na pierwszej wizycie, opisanej powyżej. Nie sądzę, żeby informacja że cytologia może wywołać poronienie była prawdziwa. Edytowane przez moonie_85 Czas edycji: 2014-01-06 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;44467112]
Albo i nie. Albo i ktoś ma problemy z interpretacją. Bo ja dam sobie głowę uciąć, że dziewczyna przeczytała o amniopunkcji, po której faktycznie istnieje ryzyko poronienia, ale w żadnym wypadku nie jest to standardowe badanie w ciąży. .[/QUOTE] Przecież pyta o usg. ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Chodziło o to, że autorce mogły się pomieszać te dwa badania gdy czytała o badaniach w trakcie ciąży i ich ewentualnych następstwach.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam u lekarza ok 6 tyg. Lekarz wykrył ciążę już w badaniu ginekologicznym. Później było USG dopochwowe, przez powłoki nic nie widać w tak wczesnej ciąży. No i na pierwszej wizycie był a cytologia. Z tego co wiem te badanie jest obowiązkowe w ciąży.
Nie trzeba się bać. Przecież gdyby były takie skutki to nie robiono by ich. Dopochwowe miałam też robione w 12 tygodniu. Dokładniej pokazało oczka mojej niuni. A teraz dzięki USG dopochwowemu mam sprawdzaną długość szyjki ![]() Gratuluję ciąży!! I życzę zdrowych 9miesięcy ![]() A no i proponuję dołączyć do wątku mamuś sierpniowo- wrześniowych ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym usg jest badaniem nieinwazyjnym,podobnie jak cytologia. Dziewczyny nauczcie się filtrować informacje, na forach piszą wiele bzdur, lepiej poczytać jakieś medyczne artykuły. Edytowane przez anesh_ Czas edycji: 2014-01-07 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nie czytaj bzdur z internetu. Ciąże liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Książkowo 40tyg. USG robi się ok 6-8 tyg, bo wtedy zaczyna bić już serduszko. Ja miałam w 7 tyg i polecam wtedy się zapisać. Lekarz potwierdzi czy ciąża jest pojedyńcza, mnoga czy zywa. Wczesniej mozesz potwierdzić badaniem krwi (czy jesteś w ciąży). Ale testy są dość wiarygodne.
USG dopochowe zupełnie nie boli!!!!!!! Nie jest grozne. Poronienia zdarzają się, ale niezaleznie od USG, po prostu do końca 1 trymestru jest spore prawdopodobienstwo. USg moze jedynie Ci pomoc, bo lekarz zobaczy czy wszystko jest OK itd. Nie panikuj to naparwde fajny stan.. Od cytologii tez nie poronisz, booosz jakie bzdury :[ ![]()
Mama Ssaka CÓRKA 14.06.14 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Promotorka zdrowego stylu życia i biznes mam! Chcesz czuć się, wyglądać i żyć lepiej? Praca z domu, praca przy dzieciach, dodatkowa podpora finansowa-> napisz! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie jestes w 2 tygodniu tylko tak jak dziewczyny pisały 4-5. Liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Ja np. byłam u gina w 6 lub 7 tygodniu ale powiedziała mi że usg zrobimy dopiero w 8 żebym się nie potrzebnie nie denerwowała. Wtedy było już widać ładnie zarodek a tak czasem dziewczyny idą raz a za jakiś tydzien znowu bo zarodka wcześniej nie było widać.
A usg standardowo dopochwowe. Może nie jest jakoś extra przyjemne no ale na pewno nie boli. ja nie narzekałam. Postarałam się rozluźnić i nie myślałam o tym że mam coś tam do piczki wepchane tylko gapiłam się na ekran i oczu oderwać nie mogłam. Weź też pod uwagę że kolejne usg w okolicach 12 tygodnia też może być dopochwowe. Mi lekarka powiedziała że to zależy od tego ile dana pacjentka ma ciałka. Więc jak by faktycznie ono prowadziło do poronień to już dawno by nikt takowego nie wykonywał. Nie czytaj głupot żadnych bo ci tylko namieszają w głowie i zaczniesz panikować. Jak masz wątpliwości i nie jesteś pewna to może najlepiej zapytaj lekarza Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2014-01-08 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Bylam wczoraj u ginekologa usg nie bylo bo to za wczesnie i nic nie bedzie widac cytologia zrobiona niestety mam nadzerke ale nie grozi to dziecku mozliwe ze byloby przy porodzie cc.zapisala globulki dopochwowe i niestyey jestem przeziebiona wiec jedyne co moge brac to apap i syrop ktory zrobilam sobie z cebuli..niepokoje sie o cytologie gdyz kilka lat temu mialam grupe III i robiono mi kolposkopie i tam nie bylo nic niepokojacego wiec ciekawe co bedzie teraz..kolejna wizyta za 2tyg wraz z wynikami labolatoryjnymi.Cytologia troche nieprzyjemna albo ja jestem mega przewrazliwiona.Mam pytanie czy mialyscie po cytologi plamienia krwawienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w przypadku syropu możesz brać także syrop prawoślazowy, grosze w aptece kosztuje. Mi lekarka kazała taki brać jak byłam chora akurat na początku ciąży. A co do tabletek to można apap ale mi powiedziała ginka że jedynie paracetamol mam brać i w przypadku silnego bólu głowy biorę ale ogólnie to staram się ten ból przetrzymać i nie brać tabletek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie miałam plamień po cytologii, ale ogólnie przy nadżerce.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Za to nigdy nie słyszałam, żeby nadżerka była wskazaniem do cc, ale może się nie znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.