|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
czas wreszcie wziąść się za siebie!!;)
mam 17 lat i zdecydowanie jestem za gruba.....wprawdzie próbowałam już wiele razy sie odchudzać ale jakoś mi nie wychodziło bo co schudłam parę kilo to znów powaracałam do poprzedniej wagi. Myśle, że zawsze zniechęcało mnie to, że żebym wyglądała w miara ładnie musiałambym zrzucić nie 2-3 kilo ale około 10-12 kologramów a to już kosztuje sporo wysiłku...czytałam wasze posty i wiem że w przeciwieństwie do mnie znacie sie na odchudzaniu i szczerze liczę na waszą pomoc.....jak mam schudnoąć tyle kg??????????????????????? ??????????????????? szczególnie chodzi mi o to co i jak jeśći żeby nie były to zbyt wymyślne dania, a jeśli codzi o ćwiczenia to jakie i jak długo ćwiczyć????? pomóżcie mi wreszcie wziąść sie za siebie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: czas wreszcie wziąść się za siebie!!;)
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ramola piszesz że masz 17lat Twoje zapotrzebowanie wynosi nie 1000kcal a ponad 2000kcal.Nie odmawiaj sobie zbyt wiele,poczytaj na forum,poszperaj,ale weź pod uwage tylko te mądre rady mam nadzieje że potrafisz je odróznić od tych "mądrych"inaczej.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem czemu sie czepiacie.. ja tak schudlam i zyje, robilam badania typu morfologia itp konsultowalam sie z lekarzem jestem zdrowa jak ryba. ps polecilam mojej kolezance diete i tez schudla i tez nic jej nie jest... moja mam ma cukrzyce i jest na diecie 800 kcal zaleconej przez diabetologa od dwoch miesiecy je zdrowe rzeczy duzo warzyw...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dieta 1000 kal jest nadal bardzo często polecana przez różne gazety itd. Ja kiedyś będąc na forum tylko i wyłącznie o ponąć "zdrowym" odchudzaniu czytałam, że tylko 1000 kal, żadna inna dieta nie działa... Co nie znaczy oczywiście, że się z tym zgadzam...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
oczywiście..na diecie 400 kcal też można żyć...wogóle najlepiej się zabrać za głodówke.... dieta 1000kcal, dla młodej jeszcze rozwijającej się dziewczyny to stanowczo za mało!
Nie porównujmy diety dla młodej rozwijającej się kobiety z dietą dla osoby chorej, bo na ten przykład moja babcia ma raka trzustki i przez 4 miesiące jadła góra jedną pomarańcze i pare łyżeczek rosołu dziennie...też jakoś funkcjonowała. Ramola sama wybierze, tylko trzeba pamiętać bo jest taka zasada "im szybciej się traci kilogramy, tym szybciej one do nas wracają"...ja się już nie wtrącam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1000 kalorii a głodówka to jednak jest różnica. Tak w ogóle to myślę, że zamiast się kłócić powinnyśmy jednak "zaproponować" Ramoli odpowiednią diete dla jej wieku, zamiast się sprzeczać o te 1000 kalorii ![]() To jest wszytsko, co chciałam powiedzieć, eot z mojej strony.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Właśnie niektóre gazety..a co sądzimy o dietach cud które biorą się z gazet itd? że owszem chudniemy,ale z jakimi skutkami?.Może i przesadzam nie wiem,ale sama wpadłam w sidła choroby i naprawdę nie życze nikomu tego samego,a polecając komuś sławną diete 1000 kcal uważam że można łatwo do tego doprowadzić..1000kcal to dawka dla dziecka a nie dla rozwijającej się nastolatki która ma w przyszłości zostać matką.
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zacznij od obliczenia swojego zapotrzebowania i najlepiej naisz jak wygląda Twój dzienny jadłospis. Szczerze bez kolorowania ![]() ps. I wg. mnie fakt, że czasopisma nadal pochwalają dietę 1000kcal nie świadczy o tym, że ona jest dobra... bardziej od zdrowia czytelników liczy się kasa. A tytuł w gazecie "10kg w 3dni" jest najlepszą reklamą. Rzucają się po nią biede kobitki i zamiast zdrowego odżywiania i ruchu biorą się za jakieś dziwne sposoby ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wg mnie po prostu trzeba mądrze się odżywiać, zrezygnowac z co poniektórych przyzwyczajeń, ogranicznyć albo zrezygnować ze słodyczy, z fast foodów, nie jeść np po 19 czy 20 w zależności o której chodzi się spać. Nie nażerać się, a jeść kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia, nie podjadać, wziąć się za ćwiczenia i w sumie tyle. Więcej owoców, warzyw. Nie jeść na raz,dwa, tylko powoli, przerzuwać dokładnie każdy kawałek, Pić więcej herbat owocowych, wody mineralnej,czerwonej czy zielonej herbaty itd a nie głodzić się i liczyć każdą kalorie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mysle, ze powinna sodpowiedziec sobie pierw na pytanie z jakich produktow mozesz zezygnowac a z jakich nie, bo nie ma sie co oszukiwac, jesli chcesz trwale schudnac nie mozesz zakladac ze pewien nowy sposob odchudzania bedziesz stosowac przez 2 miesiace, niestety pewnych nawykow musimy sie nauczyc na cale zycie. Ze swej srtrony proponuje odzucic bialy chleb, fast fody, slodycze( jak cos to tylko gorzka czekolada i twix, gdyz maja niski indeks glikegimiczny) slodkie napoje. Pij duzo wody i ruszaj sie. Bedzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]()
macie racje z tymi nawykami aczkolwiek z tym ze 1000 kcal to dieta drastyczna toi sie nie zgodze.. owszem jak teraz sie uczysz to musisz miec bardziej kaloryczna diete niz 1000 ale ja odchudzalam sie latem i taka dieta byla dobra.. rozmawialam nawet z kolezankami przegladalam strony internetowe, kupowalam superlinie i wszedzie jest o dietach 1000 kcal.. to dosc powszechne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
kurcze ale mnie zaskoczyłyście <pozytywnie oczywiście>.....tak dużo postów wjeden tylko dzień!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
no to nie rób tak jak robisz... ze najpierw nic nie jesz,a na koniec dnia sie obzerasz... jedz regularnie przez caly dzien,a co najmniej 3 godziny przed snem nie jedz nic... staraj sie tez na wieczor jesc lekkostrawne dania...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
nooo troszke mi sie rozjaśnia w tej mojej główce co to tego odchudzania, tylko teraz jeszcze trzeba wszystko to wprowadzić w życie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
no najlepiej jeść 5 posiłków
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
powinnas jesc 5 malych posilkow
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
uu no więc po tym wszystkim co mi napisałyście czuję naprawde silna motywacje<mam nadzieje że to nie będzie słomiany zapał>
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Pozwole sobie skomentować.ramola moim zdaniem Twoja dieta jest troszke źle ułożona.
śniadanie1 powinno dostarczać Ci najwięcej energii a więc proponuje owsianke lub jakąś mieszanke musli. na 2śniadanie możesz sobie zjeść grahamke,lub kanapke najlepiej z mąki razowej lub żytniej,mogą też być różne bułeczki sojowe itd. obiad:również powinien być większy a więc proponuje jakąś rybke,chude mięsko(najlepiej gotowane),kasze,ryż,ziemn iaczki(tylko bez sosów najlepiej gotowane w mundurkach),surówki,sałat ki. Podwieczorek:do wyboru do koloru byle nie słodycze(na które czasami możesz sobie naturalnie pozwolić) ![]() Kolacja:powinna być białkowa np serek wiejski z jakimiś warzywkami,lub twaróg chudy ![]() Pamiętaj że w każdym posiłku powinno być coś dostarczającego białko.Staraj się też pamiętać o warzywach i owocach(których nie należy spożywać jedynie przy ostatnim posiłku). To jest tak troche na mój rozum więc jeżeli coś źle poradziłam to prosze mnie poprawić ![]() Pamiętaj tylko żeby nie ścinać zbyt wiele kalorii "niskokaloryczna dieta to droga do nikąd"Cytuje słowa Pingwinka ![]() Nie stawaj codziennie na wage żeby nie popaść w paranoje,najlepiej używaj jej raz na tydzień. Twoja dieta ma być dla Ciebie przyjemnością,pewne nawyki warto jest zachować na całe życie ![]() Efekty na pewno zauważysz już nie bawem. życze powodzenia ![]()
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() http://www.sfd.pl/temat209117/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak raczej bardziej przegryzki niżeli posiłki. Ale mam nadzieje że już wiesz co i jak i będziesz się mądrze odżywiała ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.