|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]()
Kochane panie(a może i nawet panowie), wkrótce spodziewam się dziecka, które będę smam wychowywać. Nie chodziłam do żadnej szkoły rodzenia i wychowuję się na wsi. Proszę o przesłanie jakiś linków z filmami z porodów, żebym mogła się jakoś przygotować. Chodzi mi głównie o polecenia pielęgniarek i zachowanie matki, moze być po angielesku. Wiem, że każdy poród jest inny, ale to moje pierwsze dziecko i bardzo się boję. Z góry dziekuję.
Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2006-08-09 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pilnie szukam
Wątpię żeby jakikolwiek film z czyimś porodem mógł cie przygotować do twojego porodu.
Widze, że jesteś tutaj nowa, wiec pewno nie wiesz ale kiedyś na wizazu już była sprawa filmików z porodami poruszana i zostało stwierdzone, że dla dobra przyszłych matek lepiej, żeby takich filmów tutaj nie umieszczać. A jak ci tak bardzo na tym zalezy to wystarczy w google poszukać.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie ogądaj zadnych filmikow, to tylko niepotrzebne straszenie. Każdy poród naprawde jest inny, a zaden film nie nauczy Cie jak rodzic (szkoła rodzenia w sumie też nie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
sophisticated
|
Nie wiem jak dużo czasu Ci zostało, ale polecam jednak literaturę np. prof.Fijałkowskiego, założyciela szkół rodzenia w Polsce. Można je zamówić przez internet, tytuły jakie pamiętam to "U progu rodzicielstwa" i "Rodzi się człowiek"
A tutaj trochę info dostępnych w necie o porodzie http://www.nutricia.com.pl/przebieg_i_fazy_porodu.php http://niemowle.onet.pl/1095759,4,1,...,wszystko.html http://www.babyboom.pl/ciaza_i_porod...ddychania.html no i oczywiście zbiór linków tutaj ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67316 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ja nie radzę oglądanie filmów z porodu, po pierwsze stwierdzisz, ze to straszne i będziesz się bała a po drugie jak już dziewczyny napisały każdy poród jest inny
ja przed pierwszym porodem byłam kilka razy z TŻ-em na szkole rodzenia i podbudowało mnie jedno zdanie położnej, która miała zajęcia z cieżarnymi. Powiedziałą, że trzeba myśleć o dziecku, bo to jemu trzeba pomóc przyjść na świat, ono w trakcie porodu potrzebuje naszej pomocy. I doszłam do wniosku, że nie bedę myśleć o sobie; to normalne, ze temu towarzyszy ból ale najważniejsze jest dziecko. Kiedy trzeba będzie położna powie, co masz robić, wiec nie ma tu okreśnolego zachowania jakie masz przyjąć na sali porodowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witaj,
tu, na forum "mamowym" jest tyle opowiesci o porodach, ze mozna by ksiazke wydac ![]() wiem, ze na pewno jestes przerazona perspektywa porodu, ale to czy obejrzysz film, czy nie, tak naprawde niewiele u Ciebie zmieni. Jesli zapytasz nas konkretnie o to, czego o porodzie nie wiesz, to na pewno ktos Ci odpowie. Mam krotki film na vcd, kupilam z gazetka "Shape" w zeszlym roku, ale jak Ci go pokazac? nie wiem, hmmm ![]() nie chce go sprzedawac, bo pewnie sie przyda mojej siostrze i przyjaciolkom; sprawdze czy da sie go przegrac, choc wątpie, bo pewnie ma jakies zabezpieczenia antypirackie. jesli masz jakis pomysl, to pisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
dla twojego dobra radzę - żadnych filmów!!!
zdaj się na naturę to jest tak fizjologiczna rzecz, że żadne instruktaże naprawdę nie są potrzebne. i tak na nic ci się to nie przyda, bo nie będziesz w stanie zapanować ani nad swoim zachowaniem, ani nad sytuacją, a tylko stracha ci mogą niepotrzebnie napędzić, bo te filmy sa często dużo gorsze niż rzeczywistość. twoje ciało wie jak rodzić - ty mu tylko nie ptrzeszkadzaj. powodzenia. ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ta plyta, kt. ja mam, jest wlasnie przeznaczona dla kobiet w 3 trymestrze. oprocz porad, ciekawostek, opinii lekarzy jest tez krotki film z porodow trzech kobiet, trzech roznych "przypadkow", sfilmowanych naprawde bez zarzutu jesli chodzi o smak estetyczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.