Pilnie szukam - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-30, 15:43   #1
Tujustyna
Przyczajenie

Exclamation

Kochane panie(a może i nawet panowie), wkrótce spodziewam się dziecka, które będę smam wychowywać. Nie chodziłam do żadnej szkoły rodzenia i wychowuję się na wsi. Proszę o przesłanie jakiś linków z filmami z porodów, żebym mogła się jakoś przygotować. Chodzi mi głównie o polecenia pielęgniarek i zachowanie matki, moze być po angielesku. Wiem, że każdy poród jest inny, ale to moje pierwsze dziecko i bardzo się boję. Z góry dziekuję.

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2006-08-09 o 07:53
Tujustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 16:05   #2
Alien
Wtajemniczenie

Dot.: Pilnie szukam

Wątpię żeby jakikolwiek film z czyimś porodem mógł cie przygotować do twojego porodu.
Widze, że jesteś tutaj nowa, wiec pewno nie wiesz ale kiedyś na wizazu już była sprawa filmików z porodami poruszana i zostało stwierdzone, że dla dobra przyszłych matek lepiej, żeby takich filmów tutaj nie umieszczać.

A jak ci tak bardzo na tym zalezy to wystarczy w google poszukać.

-------------------------------------------------------------------
11.09.2008 - spotkanie z Katesią
Alien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 16:54   #3
kasiulka
Zakorzenienie

Nie ogądaj zadnych filmikow, to tylko niepotrzebne straszenie. Każdy poród naprawde jest inny, a zaden film nie nauczy Cie jak rodzic (szkoła rodzenia w sumie też nie ). Nie bój sie, to sie naprawde da przeżyc - ja rodziłam bez zadnych znieczulen, poród fakt był bolesny ale da sie wytrzymac. A obok mnie urodziła dziewczyna w try miga i prawie z usmiechem na twarzy. Nie stresuj sie za bardzo i nie mysl o tym ciagle - lepiej zajmij sie przygotowywaniem wyprawki dla dzidzi. Powodzenia

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 23:25   #4
Brewka :)
sophisticated

Nie wiem jak dużo czasu Ci zostało, ale polecam jednak literaturę np. prof.Fijałkowskiego, założyciela szkół rodzenia w Polsce. Można je zamówić przez internet, tytuły jakie pamiętam to "U progu rodzicielstwa" i "Rodzi się człowiek"

A tutaj trochę info dostępnych w necie o porodzie

http://www.nutricia.com.pl/przebieg_i_fazy_porodu.php
http://niemowle.onet.pl/1095759,4,1,...,wszystko.html
http://www.babyboom.pl/ciaza_i_porod...ddychania.html

no i oczywiście zbiór linków tutaj
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67316
Stary 2006-07-31, 09:45   #5
Roxette
BAN stały

GG do Roxette

ja nie radzę oglądanie filmów z porodu, po pierwsze stwierdzisz, ze to straszne i będziesz się bała a po drugie jak już dziewczyny napisały każdy poród jest inny
ja przed pierwszym porodem byłam kilka razy z TŻ-em na szkole rodzenia i podbudowało mnie jedno zdanie położnej, która miała zajęcia z cieżarnymi. Powiedziałą, że trzeba myśleć o dziecku, bo to jemu trzeba pomóc przyjść na świat, ono w trakcie porodu potrzebuje naszej pomocy. I doszłam do wniosku, że nie bedę myśleć o sobie; to normalne, ze temu towarzyszy ból ale najważniejsze jest dziecko.
Kiedy trzeba będzie położna powie, co masz robić, wiec nie ma tu okreśnolego zachowania jakie masz przyjąć na sali porodowej.
Roxette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-31, 10:23   #6
joda
Raczkowanie

Witaj,
tu, na forum "mamowym" jest tyle opowiesci o porodach, ze mozna by ksiazke wydac , czytalas?
wiem, ze na pewno jestes przerazona perspektywa porodu, ale to czy obejrzysz film, czy nie, tak naprawde niewiele u Ciebie zmieni. Jesli zapytasz nas konkretnie o to, czego o porodzie nie wiesz, to na pewno ktos Ci odpowie.

Mam krotki film na vcd, kupilam z gazetka "Shape" w zeszlym roku, ale jak Ci go pokazac? nie wiem, hmmm
nie chce go sprzedawac, bo pewnie sie przyda mojej siostrze i przyjaciolkom;
sprawdze czy da sie go przegrac, choc wątpie, bo pewnie ma jakies zabezpieczenia antypirackie.
jesli masz jakis pomysl, to pisz
joda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-31, 12:06   #7
pkawecka
Zadomowienie

dla twojego dobra radzę - żadnych filmów!!!
zdaj się na naturę to jest tak fizjologiczna rzecz, że żadne instruktaże naprawdę nie są potrzebne. i tak na nic ci się to nie przyda, bo
nie będziesz w stanie zapanować ani nad swoim zachowaniem, ani nad sytuacją, a tylko stracha ci mogą niepotrzebnie napędzić, bo te filmy sa często dużo gorsze niż rzeczywistość.
twoje ciało wie jak rodzić - ty mu tylko nie ptrzeszkadzaj.
powodzenia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-01, 21:12   #8
joda
Raczkowanie

Ta plyta, kt. ja mam, jest wlasnie przeznaczona dla kobiet w 3 trymestrze. oprocz porad, ciekawostek, opinii lekarzy jest tez krotki film z porodow trzech kobiet, trzech roznych "przypadkow", sfilmowanych naprawde bez zarzutu jesli chodzi o smak estetyczny , nie ma tam nic szokujacego; kamera nie filmuje momentu wychodzenia dziecka, wiec luzik.
joda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości