PRACA i NAUKA - czy ktoś też musi łączyć te dwie rzeczy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 16:38   #1
Jula84
Wtajemniczenie

PRACA i NAUKA - czy ktoś też musi łączyć te dwie rzeczy?

Szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam niczego podobnego...
Dziewczyny jak łączycie te dwie rzeczy? Jak sobie radzicie?

Ja przed momentem wróciłam z pracy, jest prawie 18 i dopiero teraz siadam do nauki, czekają mnie jeszcze 2 najgorsze egzaminy na uczelni no i obrona... do pierwszego egzeminu jeszcze 2 mc czasu... ale już mam wrażenie że ze wszystkim nie zdążę na czas

Edytowane przez Jula84
Czas edycji: 2010-03-31 o 17:26
Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 16:54   #2
lenor
Zadomowienie

Dot.: PRACA i NAUKA - czy ktoś też musi łączyć te dwie rzeczy?

tak, studiuje dziennie i pracuje, nie jest znowu tak źle. Czuje że wykorzystuje swoje żcyie w 100%. I praca i studia bardzo mi odpowiadają. Oczywiscie są chwile słabości...
lenor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 17:19   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Praca, nauka i zaawansowana ciąża Nie martw się, dasz radę.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 17:23   #4
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jula84 Pokaż wiadomość

Ja przed momentem wróciłam z pracy, jest prawie 18 i dopiero teraz siadam do nauki, czekają mnie jeszcze 2 najgorsze egzaminy na uczelni no i obrona... do pierwszego egzeminu jeszcze 2 mc czasu... ale już mam wrażenie że ze wszystkim nie zdąrzę na czas
Grunt to dobrze rozplanować czas.
BTW polecam Mozillę Firefox, podkreśla błędy ortograficzne.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 17:25   #5
Jula84
Wtajemniczenie

szajajaba to nieźle... jak Ty sobie radzisz?

Ja jestem na 5 roku prawa - roku który zresztą powtarzam, z powodu pracy właśnie.
Nie mogę z niej zrezygnować, bo muszę zarabiać pieniądze. A muszę zrobić wszystko żeby te studia w tym roku skończyć...

W ogóle powinnam mieć już dawno te egzaminy za sobą, a tak mi się wszystko niepoukładało

Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 17:44   #6
All_that_jazz
Zakorzenienie

Większość dziewczyn tak ma. Grunt to pamiętać o jakiejś rozrywce od czasu do czasu bo inaczej łatwo się szybko wypalić. Dla mnie lekiem na przepracowanie jest kino i muzyka- koncerty. Miałam etap kompletnego wypalenia się z przepracowania ale mam go już za sobą. Fakt, lekko nie jest ale jak to mówią :dla chcącego nic trudnego. Uszy do góry!
Stary 2010-03-31, 18:00   #7
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

a mogę spytać gdzie pracujecie studiując dziennie?
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 18:01   #8
1141655
Zakorzenienie

Uczę w przedszkolu i jednocześnie studiuję na 1 roku studiów magisterskich zaocznie. Pracę przynoszę do domu, bo dużo materiałów muszę przygotować wcześniej. Ale daję radę. Studia poza miejscem zamieszkania, także mój tydzień wygląda tak, że od pon- piątku jestem w pracy a już w piątek po przedszkolu jadę do innego miasta na 3 dni. Wracam wieczorem w niedzielę i wstaję o 5 do pracy.

Ale podoba mi się to Ważnie jest nie zapominanie o rozrywkach raz na jakiś czas.
Dzięki nauce i pracy nauczyłam się lepiej gospodarować swoim czasem

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 19:10   #9
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
szajajaba to nieźle... jak Ty sobie radzisz?

Ja jestem na 5 roku prawa - roku który zresztą powtarzam, z powodu pracy właśnie.
Nie mogę z niej zrezygnować, bo muszę zarabiać pieniądze. A muszę zrobić wszystko żeby te studia w tym roku skończyć...

W ogóle powinnam mieć już dawno te egzaminy za sobą, a tak mi się wszystko niepoukładało
bo to mądra kobieta jest ( musiałam napisać bo lubie jej rady tutaj)

a co do tematu - najważniejsze to rozplanować czas, wszystko sobie rozpisać i trzymać się planu
dorby plan i wszystko można pogodzić
a no i jeszcze dużo chęci do działania

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 19:48   #10
hamster_killer
Zakorzenienie

GG do hamster_killer

Dasz radę, myslę że większość z nas musi łączyć te dwie rzeczy
ja studiuję dziennie, pracuję na cały etat na dość odpowiedzialnym i czasochłonnym stanowisku i dodatkowo rozkręcam własną firmę ze znajomymi
hamster_killer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 19:58   #11
shiava
Zadomowienie

Oj da się, jesli trzeba.
Ja pracuję, studiuję i zajmuje sie wychowywaniem 2,5 letniego syna.
Plus oczywiscie wiekszosc rzeczy w domu jest na mojej glowie ;-)

Da się.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 20:02   #12
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hamster_killer Pokaż wiadomość
Dasz radę, myslę że większość z nas musi łączyć te dwie rzeczy
ja studiuję dziennie, pracuję na cały etat na dość odpowiedzialnym i czasochłonnym stanowisku i dodatkowo rozkręcam własną firmę ze znajomymi
Wow - podziwiam!
Pamiętajmy też, że zależy co się studiuje, jak i na którym roku U mnie na 2 roku praca na cały etat nie przeszła by na pewno (zresztą, nie znam żadnego studentu mojego kierunku, któy by porywał się na taki hardcore). No i ludzie mają różną wydolność - niektórych stać na prawdę duży wysiłek bez dużego uszczerbku na zdrowiu, inni jeśli nie śpią po 8 godzin dziennie to mają anemię i inne problemy.
Niemniej, podziwiam dziewczyny, które dają radę to łączyć.

A jak u was wygląda kwestia sesji? Znaczy bierzecie na ten czas urlop czy "polubownie" dogadujecie się z pracodawcą, że przez te 2 tygodnie będziecie musiały wychodzić w środku dnia na egzaminy?
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 20:05   #13
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jula - muszę sobie radzić, to daję radę W ciągu dnia praca, po południu przygotowanie się do niej (szkoła), bardzo często wykorzystuję okienka w szkole na poduczenie się czegoś, gdy muszę np. po lekcjach czekać 3 godz. na konferencję czy zebranie z rodzicami, to biorę laptoczka i piszę np. mgr. I na uczelni tak samo - mam przerwę, to np. układam ćwiczenia dla dzieci lub sprawdzian. Ewentualnie dokumentację jakąś uzupełniam Aczkolwiek nie zdarzyło mi się, jak koleżance, wziąć na wykład dziennik do uzupełnienia
W domu siłą rzeczy sporo małż robi. Obiady wykupione były ze stołówki szkolnej (teraz drugi tydzień już na l4 jestem, to gotuję sama). W wakacje sporo przetworów zrobiłam, np. leczo, które znacznie ułatwia codzienne kucharzenie A teraz w ogóle jest wesoło, bo ponoć obronę mam 29 maja, a termin porodu na 19

Żeby nie było - wbrew pozorom w ciąży jest mi nieco łatwiej, psychicznie - bo nie ciągnie mnie na żadne imprezy czy na piwko do knajpki Relaksik to książka, Internet, jakiś film, robótki ręczne itp.
No i ważna rzecz - ja robię wiele rzeczy jednocześnie: piszę pracę mgr, do tego piszę pracę zaliczeniową, piszę na wizażu, oglądam film...

Eyo, dziękuję

Abraxas - ja, chociaż zaocznie studiuję, nieraz w środku tygodnia musiałam coś na uczelni załatwić. Szłam do dyrekcji i mówiłam, że potrzebuję z tego i tego powodu zwolnić się z 2 lekcji, dajmy na to. Albo - że się spóźnię. Zawsze otrzymałam zgodę.

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2010-03-31 o 20:07
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 20:08   #14
cosmetologin
Rozeznanie

Cytat:

Ja przed momentem wróciłam z pracy, jest prawie 18 i dopiero teraz siadam do nauki, czekają mnie jeszcze 2 najgorsze egzaminy na uczelni no i obrona... do pierwszego egzeminu jeszcze 2 mc czasu... ale już mam wrażenie że ze wszystkim nie zdążę na czas
Ja wracam z pracy najczęściej po 21 idę na 15, mam dzienne studia, co tydzień kartkówki, do tego zaoczną szkołę i daję radę jeszcze mam czas na internecie siedzieć, a praca licencjacka w lesie
cosmetologin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 20:45   #15
Pimpolinka
Raczkowanie

GG do Pimpolinka

Dziewczyny ja jestem na 1 roku studiów dziennych i pracuje na 1/2 etatu w sklepie odzieżowym
No i za dobrze mi z tym nie jest,bo kończe zajęcia zazwyczaj o 15 więc biegiem do pracy i tam do 20... o 21 jestem w domu ;/. Wszystkie weekendy pracujące,a wolne mam wtedy kiedy mam zajecia do 17 albo do 18:30 więc wtedy i tak jestem padnięta
Ogólnie mówiąc,poza mną w mojej grupie pracują może jeszcze 2 osoby. To mi się za bardzo nie podoba,ale za coś trzeba żyć

09.07.2009
Pimpolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 20:48   #16
Malaa_czarna
Przyczajenie

ja rok temu zaczęłam pracę na cały etap studiując jednocześnie dziennie dwa kierunki (jeden na 5, drugi na 3 roku), jakoś ten jeden udało mi się skończyć - co prawda obrona nie w czerwcu jak większość grupy, ale we wrześniu - ale najważniejsze dla mnie, że do przodu. Teraz został mi tylko ten drugi więc jest luźniej - generalnie wszystko jest do przejścia, ważne tylko by okoliczności były sprzyjające - rodzice, przyjaciele, druga połówka... no i szef mi to wiele pomogło.

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
Wow - podziwiam!
A jak u was wygląda kwestia sesji? Znaczy bierzecie na ten czas urlop czy "polubownie" dogadujecie się z pracodawcą, że przez te 2 tygodnie będziecie musiały wychodzić w środku dnia na egzaminy?
z sesją to zależy - pierwsza moja sesja w pracy była na l4, następna już na legalnym wolnym, na szczęście mam wyrozumiałe szefostwo i nie ma większych problemów z wyjściem na exam w środku dnia, zwykle wypada to odpracować, ale wiadomo zawsze coś za coś...
Malaa_czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 21:40   #17
nick_OLA
Raczkowanie

żeby wszystko było najbardziej miarodajne i porównywalne wypadałoby podać ile godzin na uczelni a ile w pracy spędzamy np tygodniowo

bo prawda jest taka że studia studiom nierówne tak samo jak wykonywana praca
Byś zdołał nimi drugiego obejmować

Phil Bosmans
nick_OLA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-31, 22:18   #18
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nick_OLA Pokaż wiadomość
żeby wszystko było najbardziej miarodajne i porównywalne wypadałoby podać ile godzin na uczelni a ile w pracy spędzamy np tygodniowo

bo prawda jest taka że studia studiom nierówne tak samo jak wykonywana praca
racja, ja niestety nie mam szans na porządną pracę w tygodniu, bo od poniedziałku do piątku jestem na uczelni od 8 do średnio 19. Oprócz tego muszę doliczać dojazd 1,5 godziny rano i wieczorem powrót. Weekendy są jedyną opcją, podczas której mogę się porządnie nauczyć na cały tydzień, bo na każdych zajęciach z każdego przedmiotu mamy kartkówki itp. + porządne wyspanie, bo w tygodniu 4/5godzin snu to maksimum. Gdybym jeszcze pracowała w soboty i niedziele po przykładowo 8 godzin, to albo zawaliłabym studia, bo nie wyrobiłabym z nauką, albo padłabym ze zmęczenia

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości