|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
przyprawy - co do czego?
mój problem polega na tym, że mam zero zdolności do przyprawiania potraw. nie posiadam chyba wyczucia smaku
![]() błagam, podpowiedzcie mi jakie przyprawy pasują do konkretnych produktów. nie chcę do końca życia ratować się ketchupem.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: przyprawy - co do czego?
Cynamon do ciast i słodkich dań oraz mięs na słodko. Wiem, że lubisz serek wiejski
![]() Pieprz Kajeński (czerwony) do ostrych, orientalnych dań. Imbir do słodkich potraw mięsnych i rybnych, oraz warzyw. Zioła prowansalskie (oregano, bazylia, tymianek, cząber itp.) do dań z pomidorów, makaronów, kasz itp. z warzywami. To tyle ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Są pewne niezłomne zasady, np. "nie łączyć w jednej potrawie majeranku i koperku", przyprawy otrzymane z nasion (kolendra, gorczyca) powinno się dodawać na początku przyrządzania, a ziołowe aromatyczne (tymianek, majeranek, oregano) wręcz odwrotnie - pod koniec gotowania czy duszenia (wyjątek - listki bobkowe). Przyprawy służące do zaostrzenia smaku (różne pieprze, chili) zdecydowanie na końcu, dla nadania potrawie ostatecznego szlifu.
źródło - internet |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Ja po prostu przyprawiam na "czuja"
![]() http://www.abcgospodyni.pl/co_do_czego.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzisiaj robilam piers z kurczaka z warzywami. dodalam sos sojowy, curry, przyprawe 'kebab', papryke i troche soli. jako tako nawet mi smakowalo
![]() (co za zona ze mnie bedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Nutka nie gryzie!
|
do kurczaka daję :sól ,pieprz,papryke ....zresztą zależ na co mam smaka ale ta papryka mi podchodzi
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zupę ogórkową obowiązkowo przyprawiam koperkiem, barszcz czerwony majerankiem, filety z kurczaka curry (uwielbiam
![]() W sklepach można kupić gotowe przyprawy, np. do mięs (np. Delikat zawsze używam), do ryb, do kurczaka, są przepyszne i właściwie później nie trzeba już dodatkowo przyprawiać. Nutka super strona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mam odpowiedź na posta
![]() ![]() http://eprzyprawy.blogspot.com/2014/...nych-2014.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.