|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
przyprawy - co do czego?
mój problem polega na tym, że mam zero zdolności do przyprawiania potraw. nie posiadam chyba wyczucia smaku
wszystko, co jem smakuje tak samo.. najczęściej używam bazylii, oregano, tymianku, papryki słodkiej, czosnku granulowanego i pieprzu ziołowego. błagam, podpowiedzcie mi jakie przyprawy pasują do konkretnych produktów. nie chcę do końca życia ratować się ketchupem..
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: przyprawy - co do czego?
Cynamon do ciast i słodkich dań oraz mięs na słodko. Wiem, że lubisz serek wiejski
Spróbuj z jabłkiem i cynamonem.Pieprz Kajeński (czerwony) do ostrych, orientalnych dań. Imbir do słodkich potraw mięsnych i rybnych, oraz warzyw. Zioła prowansalskie (oregano, bazylia, tymianek, cząber itp.) do dań z pomidorów, makaronów, kasz itp. z warzywami. To tyle ode mnie
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Są pewne niezłomne zasady, np. "nie łączyć w jednej potrawie majeranku i koperku", przyprawy otrzymane z nasion (kolendra, gorczyca) powinno się dodawać na początku przyrządzania, a ziołowe aromatyczne (tymianek, majeranek, oregano) wręcz odwrotnie - pod koniec gotowania czy duszenia (wyjątek - listki bobkowe). Przyprawy służące do zaostrzenia smaku (różne pieprze, chili) zdecydowanie na końcu, dla nadania potrawie ostatecznego szlifu.
źródło - internet |
|
|
|
|
#4 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Ja po prostu przyprawiam na "czuja"
mam wprawę i wyrobiony smak...trudno tak jednoznacznie okreslic co do czego ale moze na poczatek pomoze Ci ten link:http://www.abcgospodyni.pl/co_do_czego.html
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj robilam piers z kurczaka z warzywami. dodalam sos sojowy, curry, przyprawe 'kebab', papryke i troche soli. jako tako nawet mi smakowalo
![]() (co za zona ze mnie bedzie )
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
do kurczaka daję :sól ,pieprz,papryke ....zresztą zależ na co mam smaka ale ta papryka mi podchodzi
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Zupę ogórkową obowiązkowo przyprawiam koperkiem, barszcz czerwony majerankiem, filety z kurczaka curry (uwielbiam
W sklepach można kupić gotowe przyprawy, np. do mięs (np. Delikat zawsze używam), do ryb, do kurczaka, są przepyszne i właściwie później nie trzeba już dodatkowo przyprawiać. Nutka super strona |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Mam odpowiedź na posta
Może komuś się przyda: ![]() http://eprzyprawy.blogspot.com/2014/...nych-2014.html |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.

wszystko, co jem smakuje tak samo.. najczęściej używam bazylii, oregano, tymianku, papryki słodkiej, czosnku granulowanego i pieprzu ziołowego.

Spróbuj z jabłkiem i cynamonem.