|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Moj pies kopie doły
Mam suczke owczarka podhalańskiego która strasnzie kopi doły w ogrodku. Zniszyła nam cąły skalniak, Doły robi tak duże, ze szok. Weterynarz powiedzial, zeby pieprzem te miejsca posypać i tyle. No i posypaliśmy, ale nadal kopie doły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: moj pies kopie doły
Pewnie czuje krety albo inne zwierzaki. To instynkt.
Nie wiem czy są takie preperaty dla psów, ale są takie odstraszacze dla kotów. Co do pieprzu: jeżeli to ma zadziałać, to ze 3-4 torebki trzeba nasypać(jak nie więcej!), nie jak zupę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Tak sa preparaty(spry-ie, kamyczki itp.) ale nie wiem czy by pomogly. Nigdy ich nie uzywalam. Wiem tylko ze takie sa.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Są, są ale nic nie pomagają. Mam podobny problem ze swoim pieskiem, co magdalencja1 . Poprostu, jeżeli Ci do bardzo przeszkadza, to musisz oddać psa do tresury, gdzie nauczą go posłuszeństwa. Nie ma innej rady.
Ja już po prostu pożegnałam się z myślą o pięknym, kwiecistym ogrodzie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja tez mam taki problem z suczka owczarka niemieckiego, a w ogole to ciezko cos gdzies zasadzic, bo mam 4 psy, to juz w ogole , wszedzie wleza i zdepczą, połamia. Ale nigdy nic na to nie wymyslilam.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
taka natura psia, że kopie. Mój jamnik kopał tak, że kiedyś się zakopał. Trudno się mówi...
może po prostu pozwolić mu kopać, wydzielić jakiś ogrodzony teren, gdzie będzie się mógł tej pasji oddawać do woli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Gorzej jak on nie bedzie kopal w tym wydzielonym terenie tylko na calej dzialce. A moze tam gdzie chcesz cos uprawiac to ogrodz sobie ten kawalek.(To tylko sugestia)
Pozdro Ps. Zwyczaje psie sa nieprzewidywalne.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
toteż fajnie by było, żeby pies miał wydzielony, ogrodzony teren, poza który sam by nie wychodził, takie większy kojec w ogrodzie. reszta byłaby bezpieczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dot.: Moj pies kopie doły
Już pisałam na tym forum, że najlepsze rozwiązanie to niewidoczne ogrodzenie. Latałam jak głupia z klikerem i smakołykami. I gdyby mój pies umiał się śmiać, to pewnie by to robił
![]() ![]() Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2010-11-04 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
warto pomyślec o dobru psa, nie o wygodzie człowieka
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu - moim zdaniem to instynkt... koty drapią, psy kopią - chyba nie za wiela da się z tym zrobić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wytyczone miejsce do kopania ? - znasz konkretnie jakiś sposób na takie "wytyczenie" ??? I zupełnie się z Tobą nie zgadzam że nie za wiele da się z tym zrobić. ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Pies kopie w ulubionym miejscu czy "gdzie popadnie" ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak będziesz miała coś konkretnego do powiedzenia, chętnie odpowiem... miłego dnia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Pies zmeczony nie ma glupich pomyslow...Moze trzeba psa najzwyczajniej w swiecie zmeczyc szkoleniem,spacerem,nauka sztuczek...
Ja mam dwa psy ktore teoretycznie powinny kopac doly-w koncu ten instynkt mysliwski ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Garadiela, nie chodzi o zaczepki ale o konkret. Skoro masz jasno napisane, że: "Suczka jest wybiegana. Chodzimy z nią na spacery. Nie wiem co robic." No to jak widzisz są psy, na które to "nie działa" choć oczywiście masz rację, że duża część psów zmęczonych nie ma siły na kopanie dołów ![]() Ale i takich psów zmęczonych i kopiących też jest cała masa i tego typu problemy można i powinno się skutecznie eliminować bo kolejny pies trafi na łańcuch albo do schroniska. Zauważ skalę problemu: psy są traktowane wyjątkowo przedmiotowo, a poziom i skala prawdziwej tresury psów w RP to fikcja i żenada ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
moze nie meczysz psa wystarczajaco?? spacery nie wystarczaja
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A proste rady na takie kopanie "miejscowe" bez ponoszenia kosztów:
Jeśli pies ma ulubione miejsce gdzie kopie warto przed zasypaniem dołu pod cienką warstwą ziemi umieścić ... psią kupę. Wykopie w okolicy nowy dół, powtórzyć czynność. Trochę to zajmie czasu ale część psów sobie odpuszcza, w pozostałej części odpuszczają sobie właściciele ![]() Natomiast małym kosztem można zastosować odstraszacz psów ultradźwiękowy - minus taki, że nie zniechęca do samej czynności kopania co zniechęca psa do przebywania w określonym miejscu. Można też wpłynąć na psa skuteczniej jakimś treserem ultradźwiękowym np dog-e-walk lub stosując ultradźwiękowy treser PetSafe (skuteczniejszy bo pozwala również chwalić psa). Tu jednak potrzeba trochę pracy bo wymaga to reagowania z ukrycia na fakt kopania dołu i to konsekwentnie przez jakiś czas żeby zniechęcić do danej czynności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem trzeba odróżnić dwie sytuacje:
1) pies kopie, bo jest psem, który "ma to w genach" - tj. myśliwskim, który został stworzony do polowań na małe stworzonka, które chowają się w norach - tzw. "norowce" np. jamniki, foksteriery 2) pies kopie, bo to jego sposób na wyładowanie energii - nie wie po prostu co ze sobą zrobić, to jest forma zabawy, a najlepiej, żeby jeszcze wiązało się z tym gonienie przez pana - wtedy zabawa jest najlepsza. Na 2) dużo łatwiej poradzić - trzeba po prostu psa zmęczyć, wygonić, bawić się z nim inaczej (aportowanie, przeciąganie węzełka, kopanie piłki itp.). Autorka wątku napisała, że pies jest wymęczony, więc może jest to jego pomysł na prowokowania do zabawy? W takim układzie najlepiej byłoby nie reagować, a powinien odpuścić sam. Chyba, że kopanie samo w sobie sprawia mu frajdę, wtedy gorzej. Na 1) natomiast dużo ciężej, bo to instynkt - jeżeli pies czuje kreta w kopcu, to nie będzie do niego nic docierało. Osobiście uważam, że ciężko też psa karać za to, że jest psem i takie ma geny. Jakbym chciała mieć ładny ogródek, to bym takiego psa nie wzięła, a biorąc trzeba być gotowym na to, że będzie kopał. Takie moje zdanie. Nie mówię, że z tym nie da się nic zrobić, bo pewnie dobry behawiorysta by sobie poradził.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2010-11-05 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
jeszcze sa psy, ktore lubia kopac.
moj pies np. nie jest jakims wybitnym kopaczem-jest w koncu psem na ptactwo. ale dobra dziura nie wzgardzi. jesli to jeggo hobby, to warto byloby poprosic specjaliste o pomoc-jak znalezc mu inne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
zmęczenie psa nie pomaga. to nie dziecko, żeby przed spaniem zmęczyć to będzie dłużej spało. ja swoją sukę przeganiam po lesie pod wieczór, a ona się po prostu regeneruje i na rano mam podwórko tak skopane, że aż nie wiem czasem gdzie zacząć zagarnianie.
zauważyłam, że jak ją zamknę (ma niewielki wybieg, cały czas jest na powietrzu) i zasypuję te jej dziury które porobiła w nocy to ona jakby się na mnie za to zasypywanie złości i kopie wtedy na terenie wybiegu. masakra ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ta moja suka co kopała doły, zdechła. po prostu się otruła.
strasznie mi jej brakuje. nawet tych cholernych dziur ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:44.