![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Przesłyszenia, przejęzyczenia, dziwne skojarzenia - część II
Akurat dziś podczas porannej jazdy tramwajem zobaczyłam coś w sam raz nadającego się do tego wątku - ale że poprzednia część przekroczyła pięć tysięcy, zakładam następną.
Na wznoszonym właśnie wysokościowcu widnieje napis z jego nazwą - Warsaw Spire... nie wiem jakim cudem przeczytałam Warsaw Shore ![]() Tutaj link do I części wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=117920 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przesłyszenia, przejęzyczenia, dziwne skojarzenia - część II
Kiedyś opowiadałam coś znajomym i zamiast "pittbull" powiedziałam "bullpitt" - przez pół minuty nie zrozumiałam z czego się tak śmieją
![]() Ostatnio jakiś koleś z plebanii wypisywał do firmy, w której pracuję maile na temat zniżek, że plebania jest ponad prawem i bla bla bla - ogólnie głupoty straszne i chęć wyłudzenia rabatu tylko dlatego, że ksiądz i kościół i inne bzdety. Odpisałam coś tam bardzo grzecznie i było w mailu zdanie "są Państwo podmiotem gospodarczym" - przynajmniej myślałam, że tam jest takie zdanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Copyraptor
|
Uparcie dziś mówiłam "farbnik" zamiast "barwnik", mój tż ze mnie polewał, ja nie wiedziałam o co mu chodzi.
Wciąż trzymam się tego, że "farbnik" ma sens ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja kiedyś opowiadając bardzo zabawną historie o tym jak to ptak zrobił 'kupę'(delikatnie mówiąc) na bluzkę (no nie będę całej historii opowiadała) z rozpędu zamiast ptak n.s..ł powiedziałam srak naptał. Mam nadzieje że nie dostanę upomnienia za niecenzuralne słownictwo
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
lokalna gwiazda
|
Ja mam radochę, kiedy przy szosie stoi tabliczka z napisem "piesi". Zawsze widzę "piersi"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ostaatnio w pracy zapytałam koleżanki:
Hast du neue Brüste? Masz nowy biust? ![]() zamiast: Hast du eine neue Burste? Masz nową szczotkę? hahahahahaha |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
lokalna gwiazda
|
Dziś w sklepie: "Gdzie stoi mleko ł o w i e c k i e? "/zamiast -łowickie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj na zakupach mówie do mamy najpierw że chce woda, a potem ze chciałam powiedzieć że lodnego.... chodziło o loda wodnego
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Dobre z tym lodem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
lokalna gwiazda
|
Mnie często na Wizażu zdarza się coś źle odczytać. Rzucam kątem oka na nowe artykuły i co czytam? Zamiast "Jak kąpać niemowlę?"- widzę "Jak kupić niemowlę"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wizażowy Kot Igor
|
Mam sąsiada, który uparcie mówi: cuker, jake, ge- to zaraźliwe. Sama kropnęłam się już kilka razy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
"Myję włosy, prostuję zęby i wychodzę"- sms sprzed kilku lat wysłany przez mądrą Edizę do znajomej. W oryginale miało być "Myję zęby, prostuję włosy i wychodzę" oczywiście.
Jestem jedną z tych osób, które przechodzą się wyjść, zamiast wychodzić się przejść. Zdarza mi się także chodzić na spacery samochodem. Zamiast delikatesik powiedziałam kiedyś delikuta*ik i zostało tak do dziś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Czekałam z koleżanką na ławce na przystanku i rozmawiamy. W pewnym momencie zauważam "Tusz Ci się odbił" ona "Gdzie?" więc jej pokazuje a ona dalej nie widzi. Stwierdziłam, że jej pewnie rzęsy zasłaniają i rzuciłam "Zamknij oczy to zobaczysz"
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Meravigliosa creatura
|
Ja ciągle widzę napisy, które nie istnieją
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dziś mi się wyjątkowo plącze język, bluzy poralowe
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Jadąc samochodem z mężem, głośno przeczytałam reklamę (chyba)stacji diagnostycznej ''usuwanie kół'' i zaczęłam się dziwić po co?...na co mój mąż rozbawiony uświadomił mi,że tam pisze ''ustawianie kół''
No i druga sprawa nie wiem czemu,ale zawsze zamiast toruńskich pierników mam pieruńskie torniki...w tym roku też je kupiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Raz w pracy dostaliśmy muffinki - jednen był jasny, a drugi czekoladowy. Kolega mnie spytał, który wariant jadłam, a ja z pełnym przekonaniem odpowiedziałam, że niebieski (miałam na myśli czekoladowy...) .
![]() Po czym ze śmiechem ustaliliśmy, że ten drugi musi być czerwony, jak w matriksie. ![]() Kiedyś, jeszcze w liceum, mieliśmy do przygotowania jakiś projekt. Zapytana przez koleżankę, z czego chcę go zrobić, odpowiedziałam, mając jednocześnie na myśli Hitlera i historię - Z hitlorii. A za dzieciaka słyszałam w kolędzie "Jezus malusieńki" słowa "bo u Boga była" zamiast "bo uboga była". Nie mogłam zrozumieć, dlaczego była u tego Boga, a on jej nie pomógł ![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj rozmawiam z dzieckiem - on krzyczy do mnie z przedpokoju, a ja mu odpowiadam jednocześnie robiąc coś innego:
D: mamooo , a czy dobrze zakładam buty (ma 4 lata) Ja: A co a światłowodem jestem? Dziecko przyszło do pokoju zdziwione: D: co to światłowód? Ja: A co ci do głowy przyszło? I dopiero po chwili dotarło do mnie, że chciałam powiedziec : jasnowidzem. Skąd mi się ten światłowód wziął? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
przed chwilą pytam się mamy : " jesteś w lodówce ? " a chodziło mi " jesteś w kuchni ? " , kiedy weszłam do tej kuchni bo nie wiedziała o co mi chodzi xD mówię do niej " włącz tą cole do lodówki " no wtf xD a chodziło mi o " włóż tą cole do lodówki "
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
jako dziecko zamiast kilo mąki mówiłam "kimo lonki"
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie chce operować nazwiskami więc nie będę, ale w szkole moja koleżanka z klasy Dominika B. podpisała się na klasówce Dominika Bominika i nauczyciel przegląda klasówki i pyta "kto to jest Dominika Bominika", bo chyba nie załapał na początku. Potem miała taką ksywę przez jakiś czas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przez długi czas jako dziecko tak myslalam ![]() ![]() ![]() A ostatnio: mieszkam w niemczech, czasem sie wygłupiamy i np mowię " nie atakuj mnie" po niemiecku... Po ok. Roku zorientowałam sie ze "attacken" nie istnieje a jest "attackieren"... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
W biedronce szukałam czegoś do picia, na kartonie zamiast "pasteryzowany" przeczytałam "sterylizowany" xD za szybko myślałam
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedys przez jakis czass mowilam krasst!!! Zamiast Krass!!! I dopiero moj chlop mnie poprawil, do tej pory jest mi wstyd ![]() Jak nie za bardzo mowilam po niemiecku to kiedys, do babko, ktora przyszla sprawdzac liczniki z ogrzewania, zamiast "heizung" zapytala czy przyszla sprawdzac "zeitung", czyli gazete ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie zawsze wszyscy poprawiaja przy jakim słowotwórstwie, zwłaszcza TZ ktory jest Niemcem, dlatego takie moje zdziwienie, ze dopiero po roku sie dowiedziałam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Aditu, tez kiedys nie moglam sie polapac z tymi wszystki ein,auf,aus,um, etc.
W Szwajcarii czesto wystepuja zapozyczenia z francuskiego, ktorego nie umiem. I czytam te slowa normalnie, zamiast po francusku xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja mam parę potyczek z francuskiego.
W poprzedniej pracy jedna koleżanka się zajmowała kontaktami z Francją a ja to troszkę tylko gadałam. Pewnego dnia odbieram telefon i koleżanka akurat była u szefa, chciałam powiedzieć że "M rozmawia z szefem" a powiedziałam po francusku coś w stylu "M rozmawia ze swoim mistrzem". Po drugiej stronie słuchawki nastała cisza po chwili mi przyszło bardziej odpowiednie słowo do głowy i poprawiłam i chyba zostałam zrozumiana. Innym razem też koleżanki nie było bo jakaś konferencja była i odbieram, mówię że nie ma, bo konferencja i klient mówi coś "appel Londi", Zrozumiałam na początku że ma zadzwonić do kogoś o nazwisku Londi i przekazuję koleżance że ma zadzwonić do klienta Londi. Ona nie wie o kogo chodzi. Potem dopiero mnie oświeciło że Londi to Poniedziałek i klient mówił że "w poniedziałek zadzwoni". tym razem z angielskim. rozmawiam z klientką i mówię jej "Please louder" (proszę głośniej) bo ledwo ją było słychać a ona "Ok. I call later" (zadzwonię później) i się rozłączyła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Pracuje w sluzbie zdrowia i raz zadzwonila corka jednej pacjentki, przedstawila sie tak " tu np. Sznajder", niestety miala dosc meski glos, wiec przywitalam ja radosnym " dzien dobry PANIE SZnajder" Pozniej juz zawsze podawala imie ![]() Ostatnio zamiast "mein muss natel laden" (musze naladowac telefon) stwierdzilam, ze musze zaprosic moj telefon (ich muss mein natel einladen), no ale czasem mi sie zdarzaja smiszne historie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:27.